Clickmed
programare rapida la medic

Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.)

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.)

Sanatatea reproducerii presupune mai multe componente:

- Planificarea familiala

- Prevenirea bolilor tractului genital, inclusiv bolile cu transmitere sexuala

- Asistenta materna

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Planificarea familiala
  3. Metode contraceptive
  4. Citeste pe aceeasi tema

Planificarea familiala

Sus

Planificarea familiala se bazeaza pe dreptul fundamental al tuturor cuplurilor si persoanelor de a decide liber si responsabil asupra numarului de copii pe care doresc sa il aiba si asupra intervalului dintre nasteri. Ea acorda indivizilor si cuplurilor dreptul de a-si consolida propria fertilitate si de a avea numarul dorit de copii atunci cand considera oportun. Din acest motiv consideram informarea, educarea si indrumarea dumneavoastra, un obiectiv major al activitatii clinicii GYNECOLAND, la fel de important ca si diagnosticarea si tratarea bolilor genitale si mamare.
Inca din cele mai vechi timpuri femeile au incercat sa previna o sarcina sau sa scape de o sarcina nedorita. De aceea sunt si o multitudine de metode aparute de-a lungul timpului in functie de progresul tehnologic al momentului. In acelasi timp exista insa si un numar imens de femei care au murit provocandu-si singure avortul.
Din pacate si astazi in Romania se moare prin avort provocat. Pentru a evita acest lucru este suficient doar sa va informati sau sa apelati la medic atunci cand doriti sa stiti cum sa va protejati pentru a nu avea o sarcina nedorita.

Metode contraceptive

Sus

Pentru a intelege mai bine metodele de contraceptie consideram ca este cazul sa va actualizam cateva notiuni de anatomie si fiziologie genitala. Femeia a fost creata pentru a procrea. Numai ea poate purta o sarcina. Din acest motiv a fost inzestrata cu tot ce este nevoie pentru aceasta. Ea produce lunar samburele vietii, ovulul, celula care prin unirea cu alt sambure masculin, spermatozoidul, produce oul, prima forma a viitoarei vieti. Ovulul este produsul ovarelor, fiind eliberat in fiecare luna, alternativ, cand de un ovar, cand de celalalt, sub influenta unor factori complecsi hormonali si nervosi. Ovulul creste, se dezvolta, se maturizeaza, in interiorul unor "piscine" speciale, din interiorul ovarelor, care se numesc chiste foliculare. Dimensiunea maxima, fiziologica, a acestor chiste ajunge pana la 2-2,5 cm. De aceea nu trebuie sa va speriati cand auziti, la o examinare echografica, de prezenta unor chiste in ovare. Ele pot fi normale, fiziologice. Ginecologul este acela care poate discerne intre normal si patologic.
In momentul optim, adica la jumatatea ciclului lunar, acest chist se sparge si elibereaza ovulul - are loc ovulatia. El nu se pierde prin abdomen deoarece un "aspirator" special, sensibil, trompa uterina, il capteza imediat si-l indruma mai departe catre uter. Producand ovulul, lunar, femeia se pregateste, tot lunar si pentru "cazarea" viitorului copil intr-un "hotel", dotat cu tot ce-i trebuie acestuia, numit uter.
Daca sarcina nu apare, uterul isi arunca "covorul rosu" de oaspeti, suparat fiind ca "oaspetele" nu a venit. Este menstruatia, care apare tot lunar, adica la 28 zile.
Menstruatia inseamna de fapt indepartarea stratului superficial al mucoasei uterine (endometrul), pregatit pentru implantarea viitoarei sarcini, impreuna cu o cantitate mica de sange.
Ovulul eliberat de catre ovar este captat de trompa femeii ca un "aspirator" si de aici usor porneste prin trompa si ajunge in uter unde moare si de unde este eliminat. El traieste aproximativ 12-24 ore, din momentul cand este eliberat din ovar.
Spermatozoizii sunt produsi permanent de testiculul barbatului si sunt eliberati in momentul ejacularii, cand sunt depusi in vaginul femeii. Aici ei traiesc aproximativ 24-48 ore, dupa care se dezintegreaza si mor. Numarul de spermatozoizi depusi in vagin in timpul contactului sexual ajunge la 80-120 milioane. De aici, prin miscarii proprii, datorita unei mici "codite", cu o viteza de 3mm/minut, patrund in uter, de unde trec mai departe in trompa. Din toti acestia, numai unul singur reuseste sa "castige inima" ovului care se afla in trompa si astfel sa se uneasca cu acesta pentru a forma oul. Astfel apare sarcina! A avut loc fecundarea!
Stiind aceste intamplari putem sa calculam singuri care este perioada fertila.

Metoda "calendarului"

Socotind ziua a 14-a, ziua de nastere a ovulului, un spermatozoid poate sa-l fecundeze daca este depus in vagin cu 24-48 ore inainte (deci in zilele 12-13). Ovulul traieste 12-24 ore, deci el poate sa fie fecundat de un spermatozoid depus in vagin la o zi de la nasterea sa (ziua 15).
Deci zilele fertile sunt intre zilele a 12-a si a 15-a ale ciclului. Pentru mai multa siguranta acest interval poate fi marit, intre zilele 11-17, deci o saptamana!
Metoda calendarului se poate aplica atat in cazul unui ciclu regulat cat si in cazul unui ciclu neregulat.

Ciclu regulat (de exemplu 28 zile)

- se scade 18 din numarul de zile al ciclului (in cazul de fata 28) si aflam prima zi fertila. Deci 28 - 18 = 10.
- se scade 11 din numarul de zile al ciclului (in cazul de fata 28) si aflam ultima zi fertila. Deci 28 - 11 = 17.
Perioada fertila este deci intre zilele 10 si 17 ale ciclului.
1, 2, 3....8, 9,10, 11,...,16, 17, 18, 19,...,27, 28

Ciclu neregulat

- se inregistreaza durata ciclului menstrual timp de 6 luni consecutiv (de exemplu 26, 28, 30, 29, 26, 24). Se aleg maximul si minimul din aceste valori.
- se scade 18 din minimul inregistrat (in cazul de fata 24) si aflam prima zi fertila. Deci 24 - 18 = 6.
- se scade 11 din maximul inregistrat (in cazul de fata 30) si aflam ultima zi fertila. Deci 30 - 11 = 19.
- perioada fertila este deci intre zilele 6 si 19 ale ciclului.
1, 2, 3,...,6, 7,..., 18, 19, 20,...27, 28
Metoda calendarului este cea mai folosita metoda de abstinenta periodica. Nu prezinta efecte secundare, insa are o rata mare de esec si nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Se recomanda in cazul ciclului regulat.

Metoda intreruperii actului sexual (coitul intrerupt)

Metoda se bazeaza pe intreruperea actului sexual si ejacularea "in afara". Este o metoda larg acceptata si folosita (a determinat de exemplu declinul fertilitatii in secolele XVII - XVIII). Eficacitatea metodei este in functie de capacitatea de a controla momentul ejacularii (greu dar educabil). Are o rata de esec ridicata si nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ca efecte secundare pot aparea neurastenia la barbat si absenta orgasmului la femeie. Avantajul este posibilitatea folosirii metodei in orice situatie.

Metode de bariera: Prezervativul

Prezervativul impiedica (daca este utlizat corect) intrarea spermatozoizilor in cavitatea uterina. Este singura metoda care ofera protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Este o metoda a carei eficienta se apropie de cea a metodelor moderne de contraceptie (pilule anticonceptionale, etc). Prezervativul trebuie utilizat corect. Acesta se introduce pe penisul aflat in erectie inaintea oricarui contact sexual (prezervativul se tine de varf pentru a se evita formarea unei perne de aer in varf care poate duce la ruperea prezervativului si se ruleaza spre baza penisului) si se scoate dupa terminarea actului sexual inainte ca penisul sa iasa din erectie. De asemenea trebuie verificata etanseitatea acestuia. Prezervativului i se face un nod si se arunca. Dupa scoaterea prezervativului, trebuie evitat orice contact al penisului cu zona genitala a femeii, deoarece exista riscul patrunderii spermatozoizilor in vagin.

Alte metode de bariera: diafragma, cupola (prezervative feminine)

Aceste dispozitive se introduc in cavitatea uterina si au de asemenea rolul de a evita patrunderea spermatozoizilor. Nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Pentru femeie acestea sunt destul de incomode.

Spermicidele (creme, tablete, bureti, spray-uri)

Acestea sunt metode care se bazeaza pe distrugerea spermatozoizilor inainte ca ei sa poata fecunda ovulul. Au o modalitate de intrebuintare destul de incomoda (se aplica in interiorul vaginului cu o perioada de timp - de obicei o jumatate de ora - inaintea actului sexual). Sunt dificil de folosit, pot provoca disconfort si au o eficacitate destul de redusa. Eventual pot fi asociate prezervativului pentru o mai mare siguranta. Spermicidele nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Contraceptia hormonala

Contraceptia hormonala este o metoda care a revolutionat contraceptia incepand cu anii '60. Preparatele constau in compozitii de progesteroni sau estrogeni sintetici. Mecanismul principal de actiune al acestor hormoni este impiedicarea ovulatiei.
Contraceptivele se gasesc cel mai des sub forma orala. Eficienta contraceptivelor este de 100% (este luata ca eficienta de referinta). Pilula contraceptiva trebuie administrata zilnic la o ora fixa. In cazul in care se uita administrarea pilulei, aceasta se administreaza in termen de maximum 12 ore fata de ora obisnuita. Daca pilula nu se ia in termen de 12 ore fata de momentul obisnuit din zi, ea se arunca, se continua administrarea in continuare a pilulelor de pe folie si pana la urmatorul ciclu menstrual se vor folosi alte metode contraceptive (prezervativul, etc). Urmatoarea folie se administreaza in mod obisnuit. Prescrierea pilulelor se face numai de catre medicul specialist, in functie de organismul fiecarei femei. Inainte de administrarea contraceptivelor pentru prima data, o vizita la medicul ginecolog este absolut necesara.
In afara efectului contraceptiv, anticonceptionalele ajuta la reglarea ciclului menstrual, reducerea sangerarii in timpul ciclului, disparitia durerilor menstruale si la tratamentul chistelor ovariene functionale.
Ca efecte secundare (rare) putem mentiona greata, durerile de cap, edeme si uneori sangerari vaginale minime.
Pilula anticonceptionala se administreaza din prima zi a ciclului menstrual, in aceeasi ora din zi (preferabil seara) timp de 21 zile, apoi 7 zile pauza si apoi 28 de zile fara pauza. Totusi modul exact de administrare nu poate fi stabilit decat de catre un medic specializat. Nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta, numita si pilula de a doua zi, se foloseste in cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcina nedorita. Nu este o metoda abortiva ci impiedica fecundatia si nidatia. Contraceptia de urgenta presupune administrarea unei tablete hormonale si cat mai rapid (in cel mult 72 de ore). De obicei se administreaza doua tablete la interval de 12 ore. Are o serie de efecte secundare neplacute si nu trebuie folosita de mai mult de doua ori pe an. Necesita o informare corecta. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Steriletul

Aceasta este o metoda contraceptiva veche si consta in introducerea unui corp strain in uter. Acesta impiedica nidatia (cuibarirea oului) si alte mecanisme secundare. Steriletele pot fi simple (din plastic), cu cupru (mecanism chimic), cu progesteron (mecanism hormonal). Eficacitatea steriletelor este destul de mare (in ordine crescatoare pentru tipurile enumerate mai sus), apropiata de cea a contraceptivelor orale. Steriletul trebuie aplicat numai de catre medicul specializat, necesita un control genital prealabil si periodic ulterior, are un cost redus, este o metoda contraceptiva comoda insa prezinta o serie de dezavantaje: creste cantitatea sangerarii, creste frecventa BIP si provoaca senzatia psihica de corp strain. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Steriletul de urgenta

Steriletul de urgenta trebuie aplicat in maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat si are o eficienta ridicata. Steriletul se aplica numai de catre medicul specializat. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate