paine cu seminte
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]
Semintele, daca sunt folosite la paine, isi pierd din valoarea lor?
Semintele, daca sunt folosite la paine, isi pierd din valoarea lor? Ma intreb acest lucru, deoarece exista afirmatii conform carora semintele (in, susan, marar, dovleac etc.) devin daunatoare prin tratare termica. Eu fac painea la masina de paine, deci nu le prajesc, dar totusi pentru coacere suporta tratamentul termic specific. Am folosit pentru a face paine si tarate de grau. Ce credeti despre asta? Multumesc pentru raspunsuri! [continuare]
7 moduri simple sa mancati mai putin zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]
Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul sezonului gripei si racelilor, majoritatea oamenilor cunosc faptul ca trebuie sa-si acopere gura si nasul cu batiste de unica folosinta atunci cand stranuta sau tusesc si sa-si spele mainile pentru a evita contactul direct cu virusii si microbii. Ce altceva se mai poate face? Cercetarile sugereaza ca, alaturi de alte masuri, poate fi adoptata o dieta care nu doar ca ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar amelioreaza si simptomele acestora in cazul imbolnavirii. Medicii au confirmat de multa vreme ca oamenii care au deficit de nutrienti dezvolta mai multe infectii decat cei care se hranesc adecvat. Sistemul imunitar are nevoie de anumite substante nutritive pentru a fi puternic si pe deplin functional. Iar multe dintre alimente sunt mai eficiente decat suplimentele alimentare. Tratament pentru raceala: oricand supa de pui Supa de pui a fost un remediu apreciat contra racelilor inca din vremea grecilor antici. Cercetatorii au... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
Am 15 ani si pot spune ca tin o dieta(care nu mi-a fost data de medic) si dimineata mananc doar un covrig, apoi la pranz mananc ceva carne (fiarta sau prajita in Dry Cooker sau pe gratar) cu salata, la 17.00-17.30 mananc ceva fructe si la cina mananc putina salata cu paine neagra sau putine fructe si mai tarziu pe 19.30 taitei cu lapte Credeti ca este prea stricta dieta? Mentionez ca nu mananc dulciuri mai deloc doar daca este vreo aniversare mananc putin tort , am redus chiar consumul de branza .. Ce spuneti?Multe persoane spun ca ar trebui sa renunt la aceasta dieta pentru ca imi poate dauna..intrebare [continuare]
Buna, am 19 ani , 1.66 si 54 de kg . Masurile 89-63-90 . As vrea sa mai slabesc 5 kg doar ca nu stiu cum ..nu mai mananc paine de 4 ani deloc , nu mananc prajeli deloc , sunt vegetariana si nici dulciuri nu mananc deloc(stiu ca va suna putin ciudat sa spun asta dar urasc si ciocolata si tot ce are ciocolata) . Dupa ora 6 nu mai mananc nimic si fac si sport si tot nu slabesc . Mananc foarte multe fructe, legume si lactate( branza de vaci sau iaurturi cu coeficient de grasime foarte scazut 0% sau 0,1%).Nu am celulita sau grasime sau sunculite dar as vrea sa mai slabesc putin. Ce dieta as putea incerca ca sa mai slabesc 5 kilograme ? [continuare]
Buna seara! As vrea daca se poate sa-mi indicati si mie un regim pentru ulcer, in sensul alimentelor pe care am voie sa le manac si pe care nu. Stiu ca e destul de relativ in functie de persoana, insa e bine de stiut ce sa evit. Simt care imi fac rau si care nu, insa as vrea sa stiu mai in detaliu ca despre cele mai importante cunosc. De exemplu, am voie sa manac seminte de floarea-soarelui, alune, fructe confiate, mere, pere, supa de pui, ( am auzit ca nu am voie supa de carne), legume crude, miere, iaurt, paine prajita etc? :) Multumesc [continuare]
Buna, am un frate care acum 2 saptamani a fost diagnosticat cu colita ulcerativa (afectat intregul colon). A petrecut o saptamana in spital timp in care nu a mancat decat piept de pui, orez si morcovi fierti, paine prajita. Ne-a fost data o lista cu alimenta permise de catre dna doctor, dar ne-a spus sa le introducem pe rand. Lista aceea continea printre altele lapte, in timp ce ea insasi ne-a spus ca este strict interzis laptele. Atunci m-am decis sa caut pe internet ceva recomadari. Dar la fel m-am lovit de tot felul de contradictii. Va rog sa ma ajutati, nu mai stim ce sa ii dam sa manance. Mentionez ca are un singur scaun pe zi si au disparut si sangerarile. Deocamdata a mancat doar piept de pui la gratar sau fiert, orez si morcovi fierti, paine prajita, banane. As dori daca se poate sa imi dati cateva exemple de alimente pe care i le-am putea introduce in regim la momentul acesta (ex. peste, paste cu ou fara ou, mamaliguta, biscuiti, alte legume?) . Asteptam cu nerabdare un... [continuare]
Renuntarea la fumat. cum se poate renunta la fumat?
Am fumat de la 16 ani, cu mici intreruperi (de cateva ori cateva luni) pana la 49 de ani , cel putin 15 tigari pe zi. Acum, la 49 de ani ( mai precis acum o luna FIX!!!) am hotarat sa ma las de fumat. Copiii au fost cei care au insistat. De multe ori am incercat , nu, mai precis nici nu am vrut sa incerc zicand ca este imposibil. Sa nu credeti ca sunt pocaita sau altele asemenea, dar acum cand m-am hotarat , mi-am dat seama ca trebuie sa pot atata timp cat Dumnezeu este cu mine. Vreau sa mentionez ca acum 5 saptamani mi-a murit tatal, pe care-l adoram , deci eram intr-o perioada f grea . Uite ca am reusit. Am mestecat guma, am supt dropsuri si mai ales am mancat seminte de dovleac. Sunt sigura ca NU ma voi mai apuca din nou. Succes celor care incearca. [continuare]
Feculent
aliment glucidic bogat in amidon. Feculentele sunt reprezentate, in principal, prin cereale (grau, orez, secara etc.), prin semintele de leguminoase (fasole, linte) si prin tuberculi (cartofi, batate dulci, napi etc.), precum si prin numeroase produse fabricate plecand de la aceste alimente (paine, paste fainoase). Bogatia lor in amidon le inscrie in categoria surselor de glucide cu absorbtie lenta - care furnizeaza energie intr-un mod lent si treptat, mai ales daca acestea contin si fibre. Astfel, este recomandat sa se consume feculente inaintea unei activitati fizice indelungate. [continuare]
Secara (secale cereale)
Planta medicinala si alimentara (cereala) cultivata pe sol nisipos, in regiuni cu umiditate ridicata si temperatura scazuta si mai ales in zona de deal. Frunzele au culoare verde-albastra, iar florile sunt sub forma de spic. Fructul este o cariopsa maronie. secara infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele (semintele). Recoltarea se face dupa coacere, dupa luna iulie. Planta contine proteine, lipide, apa, substante minerale, carbohidrati, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (vitamine din grupul B, vitaina E), aminoacizi. Secara are efect depurativ, emolient, laxativ, mineralizant, antiinflamator. Secara se foloseste si in gastronomie, in mod special in compozitia painii de secara, dar si in industria celulozei. Uz intern: - constipatie, boli hepatice, diabet, afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare, convalescenta, inflamatii - sub forma de decoct. Uz extern: - psoriazis,... [continuare]
Agiolax, granule
Ce este Agiolax si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul de scurta durata al constipatiei ocazionale. Mod de administrare Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra privind modul de administrare a medicamentului; de asemenea, farmacistul va poate sfatui, daca aveti nelamuriri. Adulti Preparatul medicamentos este rezervat utilizarii la adult. Doza zilnica recomandata este de 1 - 2 masuri dozatoare (15 - 30 mg senozide), administrata de preferinta dupa masa de seara. Medicamentul se administreaza pe cale orala. Granulele se inghit fara a se mesteca, cu un pahar mare cu: - lichid cald, dupa masa de seara; - lichid rece, dimineata, pe stomacul gol; - o bautura puternic carbonatata la pacientii care poarta proteza dentara, pentru a evita aderarea granulelor de aceasta. Acest tratament trebuie administrat doar pe perioade scurte de timp (cel mult 8 - 10 zile). Daca efectul tratamentului este insuficient, nu mariti doza si nu prelungiti utilizarea decat... [continuare]
Ferro-folgamma
Ce este Ferro-Folgamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferro-Folgamma capsule moi este un medicament ce contine trei substante active: fier, acid folic si cianocobalamina (vitamina B12) si este folosit in tratarea starilor de deficienta combinata de fier, acid folic si vitamina B12 de diverse cauze. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate produce prin pierderi de sange (de la nivelul stomacului, intestinului, vezicii urinare, hemoroizilor, prin menstruatie, la nastere), in timpul sarcinii si alaptarii (atat la mama cat si la copil), deficienta si malnutritie, consum cronic de alcool, malabsorbtie, hemodializa continua si ca o consecinta a terapiei cu anticonvulsivante si contraceptive orale. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate exprima sub forma de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), polineuropatie (senzatie de amorteala, furnicaturi, intepaturi), anemie megaloblastica, tulburari neurologice si psihiatrice,... [continuare]
Am 28 ani si un copil de 1 an jumatate, 159 cm si 53 kg. De la nastere pana acum am slabit cu greu 10 kg. Acum mai am de dat jos 3-4 kg si nu reusesc. Iata regimul meu: - 3 ori /sapt aerobic - maxim 800 kcal/zi - minim 2 l ceai verde, ceai chinezesc de slabit si soc - nimic dulce (doar 2 mere/zi), fara prajeli, nici macar ulei de masline in salata, - fara orez, paste, cartofi, morcov, paine, cereale, carne porc, lactate grase.....etc (un fel de montignac dar cu mult mai putine calorii) - sunt constipata, fara ceai sau pastile nu ies afara si o sapt Meniul meu zilnic: - mic dejun: 1 cafea cu indulcitor, 1 lingura seminte in, 2 felii digesta(40 kcal), 1 l ceai - pranz (pe la 15.00) peste,piept pui sau curcan la gratar sau cuptor fara pic de ulei, salata legume verzi sau pastai - cina (pe la 18) un pahar lapte 1.5 gras, sau iaurt 0 gras cu 100 g branza de vaci slaba intre mese cate 1 mar si mult ceai, dupa ora 18 nimic Va rog sa-mi dati un sfat, sunt intr-un regim... [continuare]
am 151cm,58 de kg si 40 de ani.Nu pot tine cu strictete o cura de slabire pt ca mi se face foame si sunt si f pofticioasa,ce imi recomandati?va multumesc [continuare]
buna ziua.am 20 ani si de vreo 5 zile nu am mai facut treaba mare.....nu stiu ce se intampa,probabil constipatie dar nu ma doare absolut nimic si ma simt foarte ok.....cu exceptia faptului ca in anus se simte o mica umflatura probabil hemoroid dar nici acesta nu ma doare deloc......inainte sa sesizez aceasta probabila constipatie am mancat o foarte mare cantitate de carne.....de la asta se trage.......am inceput sa mananca alimente bogate in fibre ,supe si fructe......oare cnd o sa merg la baie sa elimin tot din mine??? [continuare]
buna ziua! am 14 ani, 1.65 si 49 kg.am greutatea normala?? niste sfaturi va rog despre o alimentatie sanatoasa. va multumesc!! [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter