Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoleranta digestiva

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]

Afectiuni ale sistemului digestiv

Afectiuni ale sistemului digestiv

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Elena Camelia Berghea
Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica

Generalitati Eruptiile tegumentare pruriginoase de tip urticarie reprezinta unul din motivele frecvente care aduc pacientul la medicul alergolog. Nu intotdeauna eruptiile care apar dupa consumul anumitor alimente semnaleaza o alergie, de multe ori disconfortul indus este rezultatul unei intolerante alimentare. Cauzele de intoleranta sunt multiple, unele sunt secundare pur si simplu continutului de substante din alimente, altele sunt generate de deficite enzimatice (de exemplu intoleranta la lactoza, deficitul de diaminooxidaza, deficitul de fructozo-1-fosfat aldolaza etc) sau de vreo suferinta cronica a pacientului (suferinte biliare, pancreatita cronica, suferinte cronice intestinale etc.). Manifestari clinice Manifestarile clinice ale intolerantelor alimentare nu se rezuma doar la eruptii cutanate, pot asocia migrena, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de... [continuare]

Enzimele digestive

Enzimele digestive

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive, produse in... [continuare]

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]

Intoleranta la gluten si cancerul

Intoleranta la gluten si cancerul

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Actualizat la data de: 05 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]

Copilul tau are intoleranta la lactoza? cum recunosti semnele

Copilul tau are intoleranta la lactoza? cum recunosti semnele

Actualizat la data de: 25 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva in care organismul nu poate descompune complet lactoza – zaharul natural din lapte si produsele lactate. Aceasta apare atunci cand intestinul subtire produce o cantitate insuficienta de lactaza, enzima necesara pentru digestia lactozei. Desi afectiunea nu este periculoasa, disconfortul provocat poate afecta calitatea vietii. Semne si simptome Semnele si simptomele intolerantei la lactoza incep de obicei la 30 de minute pana la doua ore dupa consumul de alimente care contin lactoza. Semnele si simptomele frecvente includ: - Diaree - Greata si, uneori, varsaturi - Crampe stomacale - Balonare - Gaze Cauze In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple - glucoza si galactoza - care sunt absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala. Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon in loc sa fie procesata si... [continuare]

Microbiomul intestinal si sanatatea digestiva: cum ne afecteaza bacteriile intestinale

Microbiomul intestinal si sanatatea digestiva: cum ne afecteaza bacteriile intestinale

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal a devenit un subiect central in medicina moderna, deoarece influenteaza nu doar sanatatea digestiva, ci si functia imunitara, metabolismul, starea de spirit si chiar riscul de afectiuni cronice. Organismul uman gazduieste trilioane de microorganisme in tractul gastrointestinal, inclusiv bacterii, virusuri, fungi si alte microorganisme, care formeaza un ecosistem complex. Echilibrul acestui ecosistem este esential pentru mentinerea sanatatii generale. Cum functioneaza? Microbiomul intestinal se refera la ansamblul de microorganisme care traiesc in intestinul nostru. Acestea includ: -  Bacterii benefice – cum ar fi Lactobacillus si Bifidobacterium, care ajuta la digestia alimentelor, produc vitamine si protejeaza impotriva bacteriilor daunatoare. -  Bacterii oportuniste – care pot deveni daunatoare daca echilibrul microbiomului este perturbat. -  Virusuri si fungi – contribuie la diversitatea ecosistemului... [continuare]

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate

Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori, placerea de a manca se poate transforma intr-un adevarat chin. De ce? Din cauza unei intolerante alimentare pe care nici nu banuiesti ca o ai. La ce poate duce aceasta? Manifestarile pot fi multiple: eruptii cutanate tip urticarie, dureri de cap severe, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de panica etc. Astfel de reactii de intoleranta iau nastere din incapacitatea sistemului nostru digestiv de a digera anumite alimente. Daca ti s-a inamplat sa observi ca ai simptome ca cele descrise mai sus dupa ce ai consumat in special ciocolata, branza, cafea, vin rosu e posibil sa suferi de intoleranta la histamina. Iar cele enumerate sunt doar cateva din alimentele care iti pot declansa neplaceri in acest caz. Cum se explica acest fenomen din punct de vedere medical? Histamina este principalul mediator eliberat de catre celulele sistemului imun in... [continuare]

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]

Mituri ale problemelor digestive

Mituri ale problemelor digestive

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Guma de mestecat Daca inghiti o guma de mestecat e nevoie de 7 ani pentru a o digera. Este posibil ca guma de mestecat sa ramana in stomac o perioada destul de lunga de timp, deoarece aceasta nu se dizolva ca alte alimente, dar nu exista nici o urma de adevar in aceasta afirmatie. Guma nu ramane in stomac, intrucat sistemul digestiv in mod normal are niste contractii peristaltice ritmice, propulsive care ajuta la eliminarea gumei de mestecat in cateva zile. Alimentele condimentate Alimentele condimentate favorizeaza aparitia ulcerui gastric. In trecut, alimentele picante faceau parte din categoria factorilor de risc pentru dezvoltarea ulcerului. Dar acest lucru s-a demonstrat a nu fi adevarat. Majoritatea tipurilor de ulcer sunt cauzate de o bacterie numita Helicobacter pylori sau prin utilizarea de medicamente contra durerii. Alimentele condimentate pot agrava ulcerul deja existent la o persoana, dar nu il provoaca. Ridicarea de greutati Ridicarea de greutati poate cauza... [continuare]

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Actualizat la data de: 19 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este terminologia medicala Terminologia medicala reprezinta limbajul specializat utilizat de profesionistii din domeniul sanatatii pentru a descrie anatomia, fiziologia, afectiunile, tratamentele si procedurile medicale. Aceasta foloseste termeni specifici si structuri de cuvinte derivand in mare parte din limba latina si greaca pentru a asigura o comunicare clara si precisa intre cadrele medicale. AMIGDALITA Acesta este un dictionar nu atat de terminologie medicala si mai ales in terminologia bolilor digestive cat mai precis un dictionar de diferentiere a patologiilor pentru confuziile care apar des in terminologia medicala. Amigdalita la fel ca o serie numeroasa de de termeni medicali ce se termina in sufixul –ita se refera la o infectie a respectivului organ. Amigdalita este asadar infectia acestor organe denumite amigdale sau tonsile. Confuzia mai apare in cazul terminologiei de operare a acestor amigdale, in momentul in care se precizeaza operatia, pacientii... [continuare]

Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei

Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei

Actualizat la data de: 09 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Dieta si stresul favorizeaza aparitia tulburarilor digestive Tulburarile digestive ocazionale pot avea la baza mai multe cauze posibile, de la dieta pana la stresul cotidian. De cele mai multe ori, simptomatologia se remite pe cont propriu, dar unele remedii simple si care pot fi realizate in confortul propriei locuinte pot usura disconfortul. Cele mai frecvente simptome ce apar in cazul tulburarilor digestive sunt reprezentate de dureri abdominale, greata, varsaturi, balonare, constipatie, diaree si pirozis. O dieta neechilibrata sau un stil de viata nesanatos pot duce la aparitia acestor simptome. Modificarea stilului de viata sau consultarea unui medic specialist reprezinta cele mai bune metode pentru ameliorarea simptomelor. Modalitati de imbunatatire a digestiei Exista mai multe metode prin care digestia poate fi imbunatatita. Cele mai importante dintre acestea sunt reprezentate de: Reducerea stresului Multe persoane pot experimenta simptomele specifice tulburarilor... [continuare]

Bună seara! Am 23 de ani, sunt băiat, 96kg, 1.80m, cu un stil de viata activ (merg 2-3 ore pe jos, pe zi). Beau 2-3 l de apa pe zi, sunt vegetarian de 15 ani. Istoric medical de Tiroidita Hashimoto, fără tratament. Nu ma știu cu niciun fel de intoleranta! Problema mea a început în urma cu 4 luni. Toată viata mea am mancat cașcaval, iar în urma cu 4 luni, când am mancat cașcaval, s-a întâmplat ca atunci când merg la toaleta, sa elimin foarte greu scaunul. Am ținut-o asa timp de o săptămână, eu neștiind de ce se intampla. Când am renunțat la cașcaval, scaunul meu și-a revenit complet. Abia atunci m-am gândit ca o fi de la el. Apoi, următoarea saptamana am testat din nou ca să înțeleg dacă într-adevăr aia a fost cauza. Și da, scaunul meu a fost eliminat greu, din nou. Am făcut o pauza de 3 luni, timp în care scaunele au fost normale. Pana acum 2 zile, când am încercat din nou sa vad dacă a trecut intoleranta respectiva (dacă o pot... [continuare]

Intoleranta alimentara

Din Dictionar Termeni

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]

Indicatii Astfel, SANZYME sirop poate fi utilizat atunci cand se urmareste realizarea unei digestii complete precum si in cazul deficitelor enzimatice (manifestate prin intoleranta la grasimi / lipide, proteine sau glucide / zaharuri). Datorita formulei tampon continute, enzimele din siropul SANZYME isi pastreaza eficienta in totalitate si nemodificat in timp. In plus, nu contine alcool astfel ca SANZYME sirop este un produs sigur pentru a fi administrat la copii si in timpul sarcinii. SANZYME sirop este un supliment cu enzime pentru toate varstele, in special pentru persoanele cu digestie dificila, inclusiv in timpul sarcinii si la copii. SANZYME sirop este benefic in caz de scadere a apetitului sau dupa excese alimentare, contribuind la realizarea unei bune digestii. Doze si mod de administrare Sugari (pana la varsta de un an): 8-15 picaturi de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Copii: o lingurita (5 ml) de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Adulti: o... [continuare]

Pagina 1 din 19 (565 rezultate)