Intoleranta la fructoza
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati
SusIntoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta.
Cuprins articol
Tipuri
SusExista doua tipuri de intoleranta la fructoza. Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza.
Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu se trateaza.
Al doilea tip de intoleranta la lactoza pare sa fie cauzata de lipsa de celule epiteliale pe suprafata intestinului, care lipsesc din procesul digestiei. Ca atare, corpul nu este capabil sa absoarba fructoza in mod eficient. Desi au cauze diferite, ambele forme de intoleranta la fructoza pot fi ameliorate prin dieta. Eliminarea completa a fructozei si zaharurilor din dieta reprezinta singurul tratament eficient pentru primul tip, iar in cazul celui de-al doilea, tratamentul permite unele concesii legate de dieta.
Unii bolnavi pot consuma unele tipuri de fructoza fara a avea simptome. Este important sa se monitorizeze atent regimul alimentar, sa se consulte constant medicul curant si sa se respecte indicatiile nutritionistului.
Zaharuri si indulcitori
SusTolerati:
- aspartam
- sirop de malt de orz
- amidon din porumb
- zahar din porumb
- dextrina
- erititol pur
- glucoza
- polimeri din glucoza
- neotame
- zaharina
Netolerati:
- sirop de agave
- sfecla de zahar
- sirop din zahar brun
- zahar brun
- trestie de zahar
- pulbere de roscova
- ducitol
- indulcitori pentru sucurile de fructe
- miere
- melasa
- polidextroza
- sorbitol
- sirop de artar
O dieta stricta, fara fructoza, implica excluderea oricarei bauturi sau aliment care contine fructoza, zaharoza sau sorbitol. Fructoza este o monozaharida sau zahar simplu care are aceeasi formula chimica ca si glucoza - principala sursa de energie pentru organism - dar are o structura moleculara diferita. Se gaseste in toate fructele, in unele legume si in miere. Zaharurile si alte tipuri de fructoza sunt carbohidrati - surse importante de energie pentru organism.
Principalele tipuri de zaharuri care se gasesc in bauturi si alimente sunt:
- lactoza - dizaharida care contine gluctoza si galactoza. Aceasta se gaseste in mod natural in lapte.
- maltoza - dizaharida care contine doua glucoze. Aceasta se gaseste in amidon.
- dextroza - alta denumire pentru glucoza. Este obtinuta din sfecla de zahar, trestie de zahar si amidon.
- sirop de porumb - zahar care este compus din molecule unice de glucoza. Acesta se gaseste in amidonul de porumb.
- sirop de porumb bogat in fructoza - este un amestec de zaharuri de glucoza si fructoza, obtinut din amidon de porumb.
Unii dintre indulcitorii alimentari cel mai des intalniti sunt:
- aspartam - este aprobat consumul lui ca substitut de zahar. Tolerat
- sirop de malt din orz - este obtinut din boabe incoltite de orz, uscate si fierte cu apa. Tolerat
- sfecla de zahar - zahar. Nu este tolerat
- zahar de mesteacan - este un zahar alcool, xiltitol. Este tolerat daca este pur
- sirop de orez brun - are la baza orez brun. Poate contine zaharoza. Nu este tolerat.
- zahar brun - zahar acoperit cu melasa. Nu este tolerat
- trestie de zahar - zahar. Nu este tolerat
- pulbere de roscova - este obtinuta din arborele de roscova, contine 75% zaharoza, glucoza si fructoza. Nu este tolerat.
- amidon din porumb - derivat din porumb format din lanturi drepte sau ramificate de glucoza. Tolerat
- zahar de probumb - pe baza de amidon de porumb. Contine glucoza si maltoza. Tolerat.
- sirop de porumb - obtinut din amidon de porumb, care contine de obicei si maltoza sau fructoza. Nu este tolerat.
- dextrina - molecule de glucoza legate in lanturi care nu se descompun in glucoza pura. Tolerat.
- eritiol - alcool din zahar. Tolerat doar in stare pura
- indulcitorii din suc de fructe - derivati din struguri, mere sau pere, fiert pentru a reduce cantiatea de apa si pentru ca sucul sa devina mai concentrat. Nu este tolerat.
- sirop de struguri - fructoza pura. Nu este tolerat.
- glucoza - zahar simplu. Tolerat
- polimeri de glucoza - lanturi de glucoza. Tolerat
- miere - sirop de glucoza naturala care contine aproximativ 35-40% fructoza, 25% apa. Nu este tolerat.
- neotame - inlocuitor de zahar. Tolerat.
- polidextroza - aditiv alimentar sintetizat din dextroza, plus aproximativ 10% sorbitol si 1% acid citric. Acesta este folosit ca inlocuitor pentru zahar, amidon, grasimi si prajituri, bomboane, deserturi mixte, gelatine, deserturi congelate, budinci si sosuri pentru salate. Nu sunt tolerate.
- zaharina - aprobat ca substitut de zahar. Nu este recomandata utilizarea frecventa. Mai mult de 6 portii pe zi cresc riscul de cancer de vezica urinara.
- sorbitol - alcool intalnit in mod normal in fructe, in special in coaja fructelor coapte de padure, cirese si prune. Nu este tolerat.
- stevia - indulcitor natural extras dintr-o planta din America de Sud. NU este tolerat.
- wasanbon - crescut in Japonie, fiind o varietate a speciei de zahar. Nu este tolerat.
Alimentele interzise
SusAlimentele care nu sunt permise in dieta persoanelor care nu trebuie sa consume fructoza si zaharoza sunt:
- carne - mezeluri, carnati, produse din carne care contin zahar
- cereale - orice fel de cereale indulcite, cu zahar, fructoza sau sorbitol
- indulcitori - zahar, fructoza, sucroza, sorbitol, zahar brun, melasa, miere
- fructe - toate fructele, suc de fructe, fructe deshidratate si toate produsele care contin fructe sau sunt indulcite cu suc sau concentrat de fructe.
- lapte - lapte si lactate care contin zahar
- nuci - acoperite cu zahar, fructoza sau sorbitol
- orice tip de paine dulce sau care poate contine zahar, fructoza sau sorbitol
- cartofi - cartofi dulci
- peste - peste prelucrat cu zahar
- deserturi - orice desert care contine zahar, fructoza sau sorbitol
- legume - morcovi, rosii, porumb, legume conservate cu zahar
- alte alimente: sos picant, sosuri care contin zahar, toate tipurile de bauturi racoritoare sau acidulate care contin zahar, gemuri, jeleuri, marmelade, sirop de artar, fructe conservate, sirop de porumb.
Alimente permise
Sus- carnea - carnea rosie, de porc, pui si curcan
- cereale - orice fel care nu contine zahar, fructoza sau sorbitol
- indulcitori - aspartam, dextrina, indulcitori fara calorii
- grasimi - unt, margarina, ulei, sosuri pentru salate care nu au zahar
- oua de orice fel
- nuci - orice tip care nu contine zahar
- paine - orice fel care nu contine zahar, fructoza sau sorbitol ca ingredient
- cartofi - cartofi albi
- paste si supe - macaroane, spaghete, orez, paste
- peste - orice peste proaspat
- deserturi - iaurt natural, prajituri si inghetata fara zahar
- branza de orice tip
- legume - sparanghel, conopida, ardei, salata verde, spanac, telina, radacinoase cu exceptia morcovilor
- alte alimente: ceai, cafea, bauturi racoritoare dietetice care contin indulcitori artificiali, cacao, sare, piper si alte mirodenii.
Recomandari
SusRecomandari suplimentare pentru un regim alimentar fara fructoza
- Fructoza, zaharoza si sorbitolul sunt folosite in multe dintre alimentele prelucrate intr-o asemenea masura, incat destul de putine alimente procesate sunt permise in dieta.
- Zaharul este folosit si in alte produse, intr-un mod mai putin evident, cum ar fi conserve, sosuri ambalate, etc.
- Mirodeniile sunt o alta posibila sursa de zaharuri, intrucat acestea uneori pot fi folosite pentru aromatizarea alimentelor. Sunt permise in dieta doar legumele care contin amidon, in principal.
- Legumele fierte au un continut mai mic de fuctoza si ar trebui sa fie preferate mai degraba decat legumele crude, intrucat in urma procesului gatirii se pierd o serie din zaharurile libere.
- Cartofii noi au un continut mai ridicat de fructoza decat cartofii vechi.
- Faina integrala contine mai multa fructoza decat cea alba, intrucat atat germenii cat si taratele contin zahar.
- Alte alimente integrale (orezul brun si pastele din faina integrala) contin o cantitate mai mare de zaharoza decat produsele rafinate.
- Sorbitolul este foarte des folosit ca indulcitor artificial, in special in produsele alimentare si bauturile recomandate pentru diabetul zaharat, care ar trebui sa fie evitate.
- In produsele de patiserie sunt folositi indulcitori, inclusiv sorbitol Glucoza poate fi folosita ca un indulcitor alternativ si ca sursa de energie.
- Zaharoza si sorbitolul pot fi folosite in compozitia medicamentelor ca agenti de incarcare sau pentru imbunatatirea gustului.
Cum se depisteaza intoleranta la fructoza?
SusTestul respirator cu hidrogen este folosit cel mai des pentru diagnosticarea intolerantei la fructoza. Totusi, acest test nu este intotdeauna sigur, intrucat furnizeaza deseori rezultate fals pozitive. Medicul poate solicita si o analiza de scaun, care ar putea fi mai relevanta. Puteti identifica partial intoleranta la fructoza ca urmare a simptomelor.
Totusi, cel mai sigur, intoleranta la fructoza paote fi identificata prin dieta de eliminare sau metoda jurnalului (se vor nota intr-un jurnal alimentele care determina reactii in urma consumului lor (jurnalul este esential intrucat unele reactii se pot manifesta chiar si peste 3 zile).
Simptome
SusSimptomele ambelor tipuri de intoleranta la fructoza implica manifestari gastro-intestinale, falatulenta, balonare, diaree, oboseala, varsaturi, deficit de fier si alti nutrienti. Rolul dietei fara fructoza este sa se elimine consumul de zahar alimentar, astfel incat aceste simptome sa fie ameliorate.
Beneficii
SusEliminarea absoluta a fructozei si glucozei din dieta poate determina rezultate pozitive in cazul a celor mai multe dintre persoanele care sufera de intoleranta la fructoza. Sugarii care sunt rapid diagnosticati si tratati vor avea o stare buna de sanatate. In absenta unor leziuni hepatice semnificative, speranta de viata este normala.
Masuri de precautie
SusAlimentatia este unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale mentinerii unei diete care exclude fructoza. Acest lucru este determinat de faptul ca cei care gatesc au uneori destul de putin timp sa verifice continutul ingredientelor utilizate in bucatarie inainte sa pregateasca mesele. Atunci cand bolnavii de intoleranta la fructoza iau masa in restaurant ar trebui sa:
- fie cat mai clari si expliciti atunci cand comanda un fel de mancare si sa explice intoleranta la fructoza care se regaseste in alimentele care au zaharuri. Pot face recomandari legate de modul in care acestea ar trebui sa fie pregatite. De exemplu, se va comanda o friptura fripta pe o bucata de folie de aluminiu, fara condimente, un cartof copt cu unt, o salata verde, doar o felie mica de lamaie, spanac si cafea/ceai/lapte.
- se va vorbi direct cu bucatarul.
- atentie la supe, intrucat majoritatea sunt conservate; ingredientele ar trebui sa fie compatibile cu dietea fara fructoza.
- se va specifica sa nu se foloseasca niciun fel de condiment sau sos pentru carne si se vor evita conservele
- se va evita consumul inlocuitorilor pentru lactate.
Deseori este destul de greu de depistat siropul de porumb bogat in fructoza, care poate face parte din compozitia unora dintre bauturile racoritoare, a sucurilor din fructe, bauturilor pentru sportivi, produselor de patiserie, bomboane, gemuri, iaurturi, condimente, alimente conservate si ambalate precum si alte alimente indulcite.
Dupa ingerarea de fructoza, sugarii si copiii intoleranti la aceasta pot avea o stare de sanatate destul de grava ca sa fie necesara spitalizarea. Daca nu este tratata, intoleranta la fructoza duce la hipoglicemie si acidoza care pot actiona impreuna, cauzand un soc al organelor si chiar coma. Afectarea hepatica poate duce, eventual, la ciroza si insuficienta hepatica.
Decesul poate rezulta in oricare din situatiile de mai sus. Intoleranta ereditara la fructoza poate fi relativ usoara sau poate fi o boala destul de grava. In forma severa, chiar eliminarea fructozei si zaharozei din dieta nu poate preveni progresia afectarii hepatice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut
- Acidoza tubulara renala
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!
- Despre balonare, eructatii si flatulenta
- Colonul iritabil - recomandari alimentare
- Diareea cronica
- Inflamatia cronica
- Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este