Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza?

Actualizat la data de: 14 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza apare atunci cand organsimul nu poate digera usor lactoza, un zahar natural ce se gasesete in lapte si produsele lactate. Intoleranta nu reprezinta o alergie la produsele lactate.

Atunci cand lactoza este transportata prin intestinul gors (colon), fara a fi digerata corespunzator, aceasta poate provoca disconfort abdominal, cum ar fi dureri sau flatulenta.

Unele persoane cu intoleranta la lactoza nu pot digera niciun fel de produs lactat. Altii pot consuma cantitati mici de lapte sau anumite produse lactate, fara probleme. Fara enzima numita lactaza, bacteriile din intestine actioneaza asupra zaharului din lapte si il convertesc in alti produsi, dintre care unul este gazul.

Intoleranta la lactoza apare mai frecvent in randul adultilor. O mare provocare pentru cei care au intoleranta la lactoza este de a invata cum sa manance pentru a evita disconfortul si, cum sa obtina suficient calciu din alimentatie pentru a mentine sanatatea sistemului osos.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Pregatirea pentru consult
 3. Citeste pe aceeasi tema

Pregatirea pentru consult

Sus

Daca suspectati ca aveti intoleranta la lactoza trebuie sa mergeti rapid la medic. Incepeti prin a face o vizita medicului dumneavoastra de familie sau unui alt medic generalist, daca aveti semne sau simptome care sugereaza posibilitatea de a suferi de intoleranta la lactoza. Deoarece sunt si alti pacienti care asteapta, intalnirea la medic poate fi cam scurta, de aceea este indicat sa va pregatiti pentru vizita.

Sa aveti o lista cu intrebari pentru medic, astfel incat sa profitati la maximum de timpul dumneavoastra si al medicului. Puteti sa-i adresati acestuia urmatoarele intrebari:

 • Simptomele mele sunt cauzate de intoleranta la lactoza?
 • Exista si alte posibile cauze pentru manifestarile pe care le prezint?
 • Ce tipuri de teste si investigatii sunt necesare pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza? Este nevoie de o pregatire speciala pentru vreunul dintre teste?
 • Este intoleranta la lactoza o conditie care va persista toata viata sau poate fi vindecata?
 • Care sunt optiunile de tratament?
 • Trebuie sa elimin toate produsele lactate din dieta?
 • Cum pot fi sigur ca voi obtine un aport adecvat de calciu, daca nu pot consuma lapte sau alte produse lactate?
 • Ar trebui sa consult si un dietetician?
 • Daca suferiti de o alta afectiune, cum poate fi gestionata intoleranta la lactoza impreuna cu alte afectiuni?
 • Exista materiale informative la care as putea sa apelez?
 • Exista optiuni alternative de tratament?
 • Pot simptomele de intoleranta la lactoza sa se agraveze sau sa cauzeze alte boli complicate?
 • Cat de des trebuie sa mergeti la medic in cazul in care sunt diagnosticat cu intoleranta la lactoza?

Dupa stabilirea datei si a orei programarii, ar trebui sa va pregatiti pentru consultul medical. Puteti intreba la telefon, atunci cand este posibil, daca ar trebui sa evitati din acel moment, pana dupa vizita la medic, produsele lactate, in cazul in care suspectati prezenta intolerantei la lactoza.

Notati intr-un jurnal orice simptome abdominale - inclusiv orice alt aspect care pare sa aiba o legatura cu motivul pentru care ati facut programarea la medic.

Faceti o lista cu medicamentele, vitaminele sau suplimentele alimentare pe care le luati in acel moment si, nu uitati de lista de intrebari pentru medic.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate