biochimia carnii
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Complexul vitaminic b - rol si alimentatie
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]
Artroza soldului (coxartroza)
Dr. Ciucu Adina
Medic rezident reumatologie
Ce este artroza soldului Articulatia soldului la om indeplineste functii complexe, de suport a greutatii corporale, permitand in acelasi timp, deplasarea corpului. Odata cu trecerea la statiunea bipeda, aceasta articulatie si-a readaptat anatomia si fiziologia prin cresterea robustetei si a mobilitatii. In jurul acestei articulatii s-au dezvoltat cei mai puternici muschi, pentru a asigura stabilitatea perfecta, contentia suprafetelor osoase si mentinerea pozitiei verticale a corpului. Articulatia soldului La formarea articulatiei soldului iau parte doua oase: coxalul (care impreuna cu sacrul formeaza bazinul) si femurul (osul coapsei). Ele alcatuiesc articulatia soldului sau coxofemurala. Aceasta articulatie de tip sinovial prezinta suprafete articulare, capsula, ligamente, sinovie, burelet marginal. In osul coxal exista o cavitate (denumita cotiloida) in care patrunde capul femurului. Extremitatea superioara a femurului prezinta un cap, capul femural si gatul sau colul, care... [continuare]
Consecintele depunerii de colesterol
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor, ce se gaseste in toate celulele corpului si are rol important in digestie, sinteza anumitor hormoni sau vit D. Pricipala sursa de colesterol o reprezinta ficatul, al carui rol in siteza colesterolului este foarte important. De asemenea, surse externe de colesterol sunt reprezentate de produsele de origine animala(ou, carne rosie, lapte etc). Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de VLDL (Very low density Lipoproteins). Urmatoarele doua subcategorii sunt reprezentate de IDL (Intermediate) si de Chilomicroni. LDL LDL reprezinta 60-70% din colesterolul total si este implicat in transportul colesterolului prin circulatia sanguina. De la acest rol pleaca stransa corelare intre prezenta in exces a LDL in circulatia sanguina... [continuare]
Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]
Metabolismul lipidic si dislipidemia
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Ce este metabolismul lipidic? Metabolismul lipidic reprezinta un ansamblu de reactii biochimice cu rolul de a sintetiza si a stoca grasimile in depozite, pentru a fi utilizate ulterior, sau cu rolul de a le descompune pentru a furniza energie. Grasimilie sunt esentiale pentru formarea si regenerarea celulara. Colesterolul este utilizat si pentru sinteza unor enzime si hormoni. Sursa de lipide Sursa principala de lipide (grasimi) este reprezentata de alimente. Atunci cand aportul zilnic de lipide depaseste capacitatea corpului de a le descompune (aportul caloric ingerat depaseste numarul de calorii utilizate), grasimile vor fi depuse in celule din intreg organismul, favorizand depunerea de tesut adipos si cresterea in greutate. Exista urmatoarele tipuri de grasimi: • Colesterol total - Colesterolul, pentru a ajunge prin sange la nivelul organelor tinta, este transportat de anumite proteine. In functie de densitatea acestor proteine, se imparte in: • LDL- considerat ca... [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Indiferent ca o persoana manifesta in prezent afectiuni hepatice cronice, este usor supraponderala sau doar traieste in societatea moderna de astazi, mentinerea unui nivel normal al functiei ficatului devine o necesitate. Responsabil pentru aproximativ 500 din functiile corpului, ficatul este esential pentru viata. Suplimentele alimentare au intrat in rutina multora dintre romani in special in ultimii ani. In plus, mass-media contribuie la promovarea unor astfel de produse si, in general, acesta nu este un lucru rau. Nu trebuie, totusi, sa ignoram faptul ca, fiind eliberate fara prescriptie medicala, exista riscul unui supraconsum si, uneori, pot chiar sa dauneze (de ex sa produca alergii), pe langa costurile lor care, de multe ori, nu sunt negijabile. Mai mult decat atat, exista tendinta promovarii unor astfel de "medicamente minune" care sunt creditate cu puteri "miraculoase". Din pacate, insa, unele dintre ele nu au niciun efect benefic sau... [continuare]
Ce ar trebui sa stim despre guta
Dr. Grama Mihaela
Medic primar medicina interna
Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Cancerul colorectal
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare. Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se cancerul pulmonar). Cauze Nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debuteaza prin aparitia unor vegetatii mici sau... [continuare]
Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine
Am facut analize de sange si lipidele sunt de 733 iar colesterolul 241.Va rog sa-mi spuneti ce as putea face pt. a reduce nr.de lipide si colesterol.Lipidele pot creste si pe fond nervos?Eu nu consum slanina sau carne grasa(porc),intr-adevar mai scap la ciocolata.Va multumesc [continuare]
Obiceiuri care iti pot influenta metabolismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Metabolismul reprezinta totalitatea reactiilor biochimice care se produc in organismul uman, iar acesta este influentat de multe lucruri, mai exact de anumite obiceiuri pe care le putem avea. Obiceiuri care influenteaza in mod negativ metabolismul • Lipsa sportului . Activitatea fizica are si rolul de a contribui la arderea grasimilor, in felul acesta fiind accelerat metabolismul. De aceea, este indicat sa faceti sport zilnic, macar 30 de minute. • Dieta haotica, mesele neregulate . Daca nu sunt respectate cele trei mese principale pe zi, plus cele doua intermediare si gustarile, organismul va incerca sa conserve energia, incetinind astfel metabolismul. De aceea, este indicat sa se manance mai degraba putin si des, decat o singura data pe zi. Totodata, ca regula de aur pentru un metabolism bun este micul dejun, peste care nu trebuie sa sariti, deoarece organismul are nevoie de energie. Chiar daca sunteti grabiti, incercati sa serviti o gustare sau un... [continuare]
Ce este coenzima Q10? Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier. Beneficiile coenzimei Q10 Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine. CoQ10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului. CoQ10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia inca din anul... [continuare]
Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?
Autor: SfatulMedicului
Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte... [continuare]
Generalitati Sindromul Guillain Barre este o boala neurologica rara care apartine unui grup larg de neuropatii periferice ce se caracterizeaza prin afectarea autoimuna a sistemului nervos periferic. Boala este de fapt o polineuropatie inflamatorie acuta demielinizanta declansata de un proces infectios acut. Leziunile se datoreaza raspunsului sistemului imun al pacientului la infectia declansatoare. Sindromul Guillain Barre determina in final aparitia atoniei musculare, disparitia reflexelor, pierderea capacitatii de a discrimina stimulii tactili, termici, durerosi, aparitia paresteziilor localizate la nivelul bratelor, fetei, membrelor inferioare pana la dezvoltarea parezelor si chiar a paraliziilor. Sindromul reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a paraliziilor cu evolutie rapida (zile-saptamani). Aproximativ 2 persoane din 100.000 dezvolta acest sindrom in decursul unui an. Nu exista predispozitie rasiala sau de sex, femeile si barbatii au aceleasi sanse de a face... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
Evolutia limfomului non - hodgkin in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Limfomul non - Hodgkin este un tip de cancer limfatic, o neoplazie in care celulele afectate sunt celule apartinand sistemului limfatic. Un astfel de cancer are debut insidios si este foarte greu de stabilit, datorita complexitatii sistemului imun, care este punctul de plecare al procesului malign. Oricare tesut poate contine celulele suse, oricare organ poate fi cel din care a inceput totul. Sistemul limfatic este unul din cele mai bine reprezentate, are o arhitectura si o complexitate deosebita. Este un sistem alcatuit din vase limfatice (structuri tubulare similare vaselor ce formeaza sistemul circulator), din celule, din organe limfatice, noduli si din tesut limfatic, iar rolul lui este acela de a vehicula limfa prin intregul organism. Limfa este un lichid cu un continut deosebit de celule, trigliceride si substante cu rol imun, ce este colectat din spatiile intercelulare, si a carei compozitie se modifica in functie de anumite particularitati, printre care:... [continuare]
am facut in luna decembrie un soi de analaize adica la sange si urina...la biochimie urinara(rader 720)am observat ca scrie la SEDIMENT URINAR EPITELII PLATE--RARE,SI LA LEUCOCITE--RARE ESTE GRAV?LA BIOCHIMIE SERICA(ACCENT 300) LIIDE TOTALE 430?CUM POT IMBUNATATII LIIDELE?PRIN CE ALIMENTE?SAU EXISTA VREU TRATAMENT?LA COAGULARE TIMPUL DE PROTROMBINA(TQ) ESTE DE 17.8 SECUNDE?ESTE GRAV?CE POT FACE SA IMBUNATATESC TIMPUL DE PROTROMBINA?EXISTA VREUN TRATAMENT?ASTET RASPUNS LA CELE SCRISE MAI SUS IN REST ANLIZELE AU FOST BUNE VA MULTUMESC ANTICIPAT [continuare]
buna ziua, mi s-au facut unele analiza la locul de munca , am primit analizale dar nu stiu sa le interpretz, ma puteti ajuta va rog? va multumesc! am obsevat ca eo ,Colesterolul tota, MPV , PCT au iesit sub nivelul normal. Test Rezultat Rez. optim RBC 5.06 4.5 - 5.5 *10^6/mm3 HGB 15.3 13.0 - 17.0 g/dl HCT 47.3 40 - 50. % MCV 93.5 80 - 96 fL MCH 30.2 28 - 34 pg MCHC 32.3 32 - 36 g/dl RDW 12.8 11.5 - 14.5 % PLT 261 150 - 450 *10^3/mm3 PDW 12.5 12.0 - 16.5 % PCT 0.27 0.16-0.48% MPV 10.5 7.4 - 10.4 fL WBC 6.79 4.8 - 11.0 *10^3/mm3 GR NE 3.83 2.54 - 7.48 *10^3/mm3 EO 0.13 0.09 - 0.88 *10^3/mm3 BA 0.02 0.0 - 0.2 *10^3/mm3 LY 2.35 1.20 - 4.95 *10^3/mm3 MO 0.46 0.09 - 0.88 *10^3/mm3 GR % NE % 56.4 53 - 68 % EO % 1.9 2 - 4 % BA % 0.3 0.0 - 2.0 % LY % 34.6 25 - 45 % MO % 6.8 2 - 8 % Biochimie Test Rezultat Interval de referinta Metoda Proteine totale 8.02 6.4 -8.3g/dl Chimie umeda Glucoza serica 80 60 - 105 mg/dL Chimie... [continuare]
Am slabit(voit) 3kg in 10 zile. E adoua oara cand slabesc anul acesta, prima data in aprilie vreo 4 kg. Am facut analizele uzuale in aprilie de sange si urina si au fost bune. Le-am facut dupa ce am slabit.Regimul a fost acu toamna urmatorul: salata de rosii cu cas de 2,3 ori pe zi si putina carne de pui si fructe: struguri, pere, mere. In aprilie iaurt, supe de pui sau vita si fructe. Problema e ca am slabit la fata tare si atunci si acu, poate si vara dar n-am fost atent. Am 170cm si 81kg, dar la fata arat de parca am 60kg. Se vede o mare diferenta intre foto 2009 si acu. Nu stiu ce sa cred. [continuare]
In luna iulie al acestui an tatal meu (42 ani) a fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxica+metabolica childa si obezitate grad II. A pastrat in secret totul si am descoperit din greseala in masina lui o scrisoare medicala si un buletin de analize medicale. In scrisoarea medicala a fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxica+metabolica childa si obezitate grad II. ECO: hepatomegalie intens hiperreflectiv deficit, structura neomogena, colecist cu pereti grosi, abundent divizat declin partial sctucturat, RD fara modificari splenomegalie grad III , RS fara modificari EDS: E-scopie: varice esofagiene grad II G-scopie: gastriopatie portal hiperten forma severa D-scopie: D I + D II mucoasa intens hipermica In buletinul de analize medicale urmatoarele sunt rele: La hematologie RBC 4.19(4.2-6.0), MCV 101.7(78-94), MCH 33.4(26-32), PLT 92(165-340), RDW-SD 52.5(33-49), PCT 0.10(0.12-0.40), IG% 0.2(0-0), IG# 0.01(0-0) La biochimia sangelui TGP 46(5-41), TGO... [continuare]
Acum vreo 8 luni mi a aparut un ganglion sub urechea stanga de aprox un cm , am fost la medicul de familie mi a spus ca trebuie sa ma duc la stomatolog ca am dantura foarte stricata acuma 3 luni mi a mai aparut un ganglion pe gat in partea stanga si unu in dreapta tot pe gat mai am doar 2 masele de scos .. da vad ca ganglioni nu dau inapoi desi am scos vreo 8 masele +dinti am facut o ecografie medicul de la interne a spus ca e au iesit bune splina etc.. acuma 3 zile au inceput sa imi mai apara cate un ganglion in fiecare parte sunt 5 in total (1 dupa ureche 2 pe gat stanga 1 sub barbie partea dreapta unul pe gat ) inainte sa imi apara ganglionul sau cam in acelasi timp m am lovit la picior si mi sa infectat degetul de la piciorul drept(panaritiu am fost operat de mai multe ori da tot asa a intrat in carne.. si acuma la fel da acuma numai ma doare)ci e doar putin rosu si nu are nimic mie imi apar foarte repede cosuri si am gandesc ca am vreo bacterie deasta... si in... [continuare]
Acum vreo 8 luni mi a aparut un ganglion sub urechea stanga de aprox un cm , am fost la medicul de familie mi a spus ca trebuie sa ma duc la stomatolog ca am dantura foarte stricata acuma 3 luni mi a mai aparut un ganglion pe gat in partea stanga si unu in dreapta tot pe gat mai am doar 2 masele de scos .. da vad ca ganglioni nu dau inapoi desi am scos vreo 8 masele +dinti am facut o ecografie medicul de la interne a spus ca e au iesit bune splina etc.. acuma 3 zile au inceput sa imi mai apara cate un ganglion in fiecare parte sunt 5 in total (1 dupa ureche 2 pe gat stanga 1 sub barbie partea dreapta unul pe gat ) inainte sa imi apara ganglionul sau cam in acelasi timp m am lovit la picior si mi sa infectat degetul de la piciorul drept(panaritiu am fost operat de mai multe ori da tot asa a intrat in carne.. si acuma la fel da acuma numai ma doare)ci e doar putin rosu si nu are nimic mie imi apar foarte repede cosuri si am gandesc ca am vreo bacterie deasta... si in... [continuare]
Va rog sa-mi spuneti daca LIPOFIB 160mg este un tratament suficient ptr a scadea colesterolul si trgliceridele,am 64 de ani,1,52 inaltime,64kg ,cu colicistectomie la 55 de ani si urmatoarele rezultate obtinute pe 2 feb 2010 :col total 291mg/dl,hdl 52mg/dl,ldl 189 mg/dl,trigliceride 250mg/dl,tgo 21 ul/l,tgp 42ul/L,glicemie 115 mg/dl,creatinina serica0,69mg/dl,fibrinogenemie 360 MG%,vsh 20mm/1h ,restul in valori normale din hemoleucograma,biochimia urinara ,val normale.recomandat dieta adecvata , va multumesc SAVIA [continuare]
Stimate domnule doctor Eu am de 7 luni dureri neuropate (am intepaturi ca de ace in toti muschi, chiar si in pilea capului, pe muschii spatelui, picioare, maine, ma ustura si ma ard coapsele, simt ca imi trece un curent electric prin muschi de la maini si picioare. Totul a incepu acum 7 luni cu dureri de cap numai partea dreapta, mers nesigur, dureri in zona lombara si in coapse. S-a presupus ca e de la un virus sau de la suprasolicitare, am facut RMN la cap si nu era nimic modificat si tratament cu dexametazona, B1, B6, B12. Situatia parea ca s-a imbunatatit, nu ma mai dureau asa de tare muschii dar au ramas cumva foarte slabiti si contractati, aveam o oboseala crancena si o luna nu am putut sa merg la servici. La o saptama dupa dexametrazona (care a fost intrerupta brusc pentru am facut diaree) am inceput sa am fasciculatii in muschi, intepaturi nu numai in muschii de la picioare, in tot corpul. Biochimia musculara era in limite, am facut EMG care nu a aratat nimic... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter