Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

zahar in sange

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide  sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi.  Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]

Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii

Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii

Actualizat la data de: 13 Martie 2019

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Pentru multe decenii, diabetul de tip 2 a fost considerat a fi doar o afectiune a adultului. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat al adultilor. Totusi, trebuie stiut ca ceea ce a fost odata o boala cu care se confruntau doar adultii, acum devine din ce in ce mai frecventa la copii. Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, adica glucoza. Studiile au demonstrat ca doar intre anii 2011 si 2012, 23% din cazurile noi de diabet zaharat de tip 2 au aparut la copii. Pana in 2001, diabetul de tip 2 a reprezentat mai putin de 3% din cazurile noi de diabet la copil. Astazi, se estimeaza ca diabetul de tip 2 la copii reprezinta aproximativ 40-45% din cazurile de diabet. Cauze Este bine cunoscut faptul ca excesul de greutate este strans legat de dezvoltarea diabetului de tip 2. Copiii supraponderali au o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistenta la insulina. Pe... [continuare]

Hemoglobina glicozilata (hba1c) in diabetul zaharat

Hemoglobina glicozilata (hba1c) in diabetul zaharat

Actualizat la data de: 31 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

La ce se refera testul HbA1C? Testul A1C este un test de sange obisnuit utilizat pentru a diagnostica diabetul de tip 1 si tipul 2 si pentru a monitoriza cat de bine va gestionati diabetul la momentul actual. Testul A1C poarta multe alte nume, inclusiv hemoglobina glicata, hemoglobina glicozilata, hemoglobina A1C sau HbA1c. Rezultatul testului A1C reflecta nivelul mediu al zaharului din sange din ultimele doua-trei luni. Mai exact, testul A1C masoara ce procent din hemoglobina - o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigen - este acoperit cu zahar (glicat). Cu cat nivelul A1C este mai ridicat, cu atat este mai scazut controlul glicemiei si cu atat este mai mare riscul aparitiei complicatiilor diabetului. De ce este important sa facem acest test? Testul A1C masoara nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele doua-trei luni, dupa cum spuneam si anterior, astfel rezultatele testului ajuta atat medicul, cat si pe dumneavoastra: 1. Identificati... [continuare]

Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat

Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este neuropatia diabetica Diabetul zaharat este o boala cronica care poate afecta multiple organe si sisteme din corp, inclusiv sistemul nervos. Tulburarile neurologice asociate cu diabetul zaharat sunt frecvente si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Neuropatia diabetica este cea mai comuna tulburare neurologica intalnita la pacientii cu diabet zaharat, afectand aproximativ 50% dintre acestia. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin leziuni ale nervilor periferici, care duc la simptome precum furnicaturi, amorteli si dureri in picioare si/sau maini. Neuropatia diabetica poate fi senzoriala, motorie sau mixta si poate fi diagnosticata prin teste neurologice si electrofiziologice. Factori de risc Factorii de risc pentru neuropatia diabetica includ: - controlul inadecvat al nivelului de glucoza in sange; - durata diabetului zaharat - persoanele cu diabet de lunga durata sunt mai susceptibile sa dezvolte neuropatie, - factorii genetici... [continuare]

Diabet zaharat - informatii generale

Diabet zaharat - informatii generale

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este diabetul Diabetul este o patologie cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas si/sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri. In diabetul zaharat tipul II sau non-insulino-dependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau medicamente antidiabetice orale. Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara... [continuare]

Cheagurile de sange

Cheagurile de sange

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Sangele circula prin vene si artere aprovizionand cu nutrienti celulele, pentru functionarea optima a acestora, si contribuind la eliminarea deseurilor rezultate in urma procesului metabolic. Atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau exista leziuni la nivelul lor, sangele este capabil sa se coaguleze pentru a repara prejudiciul si pentru a restabili integritatea sistemului circulator. Mecanismul de coagulare implica actiunea a numerosi factori care se concretizata prin prezenta unui cheag, acolo unde este nevoie. Initial, atunci cand un vas de sange este vatamat, membrana din interiorul acestuia concentreaza trombocite in acea zona si obtureaza peretele vasului de sange. Aceste trombocite elibereaza apoi o serie de substante chimice care activeaza factorii de coagulare (numiti si cascada de coagulare). In urma coagularii se formeaza fibrinele (proteine) care se leaga unele de altele, formand o plasa si in cele din urma un cheag de sange. Sangele circula... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]

Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face

Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aproape toate produsele pe care le cumparam si le consumam contin zahar. Ca sa fii sanatos, trebuie sa limitezi consumul de zahar; altfel, spus maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din zahar. Foarte multe alimente contin mai mult zahar decat credem. Fructele uscate, supa de rosii la conserva, ketchup-ul, stafidele, sosul de la spaghete, pizza congelata sunt doar cateva dintre alimentele care au o mare cantitate de zahar. Principalele alimente care contin zahar • Iaurtul degresat , atat de preferat la micul dejun, contine zaharuri cunoscute ca macronutrienti, care incetinesc digestia. • Stafidele . Procesul de deshidratare confera fiecarui fruct mai multe zaharuri per volum, de aceea stafidele contin mult zahar. In general, fructele uscate se afla in topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de zahar. • Salata de varza cumparata de la fast-food. Acest tip de salata contine maioneza, ceea ce inseamna ca are si o cantitate importanta de... [continuare]

Alternative sanatoase la zahar

Alternative sanatoase la zahar

Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]

Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2

Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange. Alimentele pe care o persoana le consuma, mai ales cele care contin carbohidrati, modifica nivelul de zahar din fluxul sanguin si cantitatea de insulina necesara pentru a procesa glucoza. Cei care sufera de diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri si deserturi. Secretul este moderatia. La fel de importante sunt ingredientele si cantitatile continute de deserturi. Privarea de dulciuri nu este recomandata, intrucat poate duce la frustrari si chiar excese. Situatia se poate rezolva cu putin echilibru. Carbohidratii Desi in trecut se credea ca diabetul se poate tine sub control prin evitarea dulciurilor care contin zahar, noi cercetari au demonstrat ca, de fapt, cantitatea de carbohidrati pe care un bolnav o consuma este mai importanta decat tipul acestora. Persoanele cu diabet zaharat pot tine boala sub control cu ajutorul unei varietati de... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24
Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 08 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre consumul de vegetale si reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 Expertii afirma ca nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel. Astfel, efectele benefice maxime pot fi obtinute doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator. Unul dintre aceste efecte benefice consta in reducerea semnificativa a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dietele bazate pe plante sunt, in mare parte, cele care implica veganismul, dar care permit si consumul de alimente sanatoase si naturale care contin proteine animale si carbohidrati. Alimente procesate vs plante Dietele bogate in alimente procesate au un impact negativ asupra nivelurilor de zahar din sange, dar si asupra rezistentei la insulina. Dietele pe baza de vegetale reprezinta contrariul, iar specialistii sugereaza ca impactul lor benefic este mult mai larg. Astfel, dietele pe baza de plante pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 prin reducerea riscului de crestere excesiva in greutate.... [continuare]

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolica de etiologie multipla. Afectiunea este caracterizata de hiperglicemie cronica insotita de tulburari ale metabolismului glucidic, al proteinelor si grasimilor care rezulta in urma disfunctiei secretiei de insulina, a actiunii insulinei sau a ambelor situatii. Diagnosticul clinic al diabetului zaharat este stabilit de cele mai multe ori cu ajutorul simptomelor, cum ar fi poliuria, polidipsia sau pierderea inexplicabila in greutate si este confirmat de valorile anormale ale glicemiei. Un plan de actiune pentru diabetul zaharat ar trebui sa aiba la baza cresterea gradului de constientizare a noilor orientari, informatii si rezultate pertinente ale cercetarilor legate de prevenirea si controlul diabetului, dar si a complicatiilor asociate. Acest plan va include strategii de ingrijire, prevenire si detectare precoce a diabetului zaharat. Auto-gestionarea diabetului zaharat cu ajutorul educatiei, accesului facil la... [continuare]

Sanatatea emotionala a persoanelor cu diabet zaharat

Sanatatea emotionala a persoanelor cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati A trai cu diabet zaharat nu este atat de greu pe cat pare, chiar daca va fi nevoie ca bolnavii sa faca unele schimbari permanente in stilul lor de viata. Nu este nici o indoiala ca diabetul zaharat reprezinta o provocare din punct de vedere mental, emotional si fizic. Gestionarea diabetului poate fi solicitanta si poate influenta echilibrul emotional, iar emotiile negative si stresul pot duce la dezechilibrul nivelului glucozei din sange. Diagnosticarea cu diabet duce in foarte multe cazuri la sentimente de furie, frica, negare sau depresie. In functie de echilibrul emotional al bolnavului, aceste trairi se pot ameliora si disparea sau, se pot agrava. Diabetul si sanatatea mentala sunt probleme medicale importante care necesita o atentie suplimentara. La fel ca cele mai multe probleme de sanatate mentala, cele ca [continuare]

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip i

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip i

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este o conditie medicala care a luat amploare in ultimii 10 ani. Numarul de cazuri este inca in crestere treptata. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca modificari substantiale in stilul de viata, inclusiv in dieta lor. Boala este influentata in mod hotarator de tratament si controlul glicemiei, dar mai ales de dieta si de modul in care traieste bolnavul cu diabet. Obiectivele planului alimentar pentru diabetici - Atingerea unui nivel aproape normal de glucoza in sange. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa coordoneze aportul de calorii cu medicatia sau administrarea de insulina, exercitiile fizice, precum si alte modalitati de gestionare a nivelului de zahar din sange. - Protejarea inimii si mentinerea lipidelor (colesterol si trigliceride) la un nivel sanato [continuare]

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Din cauza complicatiilor medicale pe care le produce si a impactului pe care il are asupra stilului de viata, diabetul este o afectiune de temut. Diabetul de tip II, numit non-insulinodependent, este cea mai comuna forma de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip I, in care corpul nu produce deloc insulina, in diabetul de tip II, pancreasul produce insulina, dar in cantitati insuficiente, sau corpul nu o poate folosi pentru activitati metabolice, iar acest lucru se numeste rezistenta la insulina. In ambele situatii descrise mai sus, glucoza nu poate patrunde in celule, deci nu poate fi folosita pentru producerea energiei si genereaza numeroase dezechilibre in organism: Deterioreaza nervii si vasele mici de sange de la nivelu ochilor, rinichilor, inimii si acest lucru detrmina ateroscleroza, mai exact depunerea de placi ateromatoase... [continuare]

Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat

Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Hemoglobina glicozilata HbA1c Diabetul zaharat are drept principala caracteristica incapacitatea organismului de a produce si/sau utiliza hormonul pancreatic, insulina, cu instalarea unei hiperglicemii cronice. Persistenta nivelurilor crescute ale glucozei serice poate cauza pe termen lung afectarea vaselor de sange, a nervilor periferici, a diferitelor organe si poate conduce la alte conditii clinice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si cardiopatia ischemica. Tinta tratamentului antidiabetic este de a mentine valorile glicemiei cat mai aproape de normal, pentru a reduce aparitia complicatiilor cardiovasculare, renale, retiniene si ale sistemului nervos periferic. Efectuarea glicemiei permite evaluarea statusului curent al metabolismului carbohidratilor la pacientii diabetici in momentul recoltarii probei de sange. Spre deosebire de aceasta, determinarea hemoglobinei glicozilate ofera o estimare retrospectiva a statusului glicemic independenta... [continuare]

Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat

Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul poate sa afecteze toate organele importante, iar pielea, cel mai mare organ, nu este nici ea crutata. Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata este chiar primul semn al diabetului, cel care determina prezentarea pacientului la medic. Din fericire, daca sunt diagnosticate la timp, astfel de probleme pot fi tratate relativ usor iar pacientul poate fi educat in ceea ce priveste recunoasterea si prevenirea lor ulterioara. Specialistii au incercat sa prezinte pacientilor cele mai frecvente astfel de probleme. Desigur, majoritatea sunt afectiuni cu care se poate confrunta oricine, insa ele apar cu predilectie la pacientii diabetici, acesta fiind motivul pentru care lista lor este atat de larga. Exista insa si probleme care apar exclusiv la aceasta categorie de pacienti, lor acordandu-li-se o atentie speciala. In situatia in care aveti diabet zaharat,... [continuare]

Fibrinogenul este o proteina, un factor de coagulare (factorul I), esential pentru formarea cheagurilor de sange. Fibrinogenul este produs de ficat si eliberat in circulatie impreuna cu cateva alte proteine ale factorului de coagulare. In mod normal, atunci cand un tesut corporal sau un perete al vaselor de sange este ranit, un proces numit hemostaza incepe sa ajute la oprirea sangerarii prin formarea unui cheag la locul accidentarii. Fragmente de celule mici numite trombocite adera si se agrega la nivelul locului si astfel incepe o cascada de coagulare, factorii coagularii fiind activati unul dupa altul. Pe masura ce cascada se apropie de finalizare, fibrinogenul solubil este transformat in fibre fibrinice insolubile. Aceste fibre se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care se stabilizeaza la locul prejudiciului. Fibrina adera la locul leziunii impreuna cu trombocitele pentru a forma un cheag de sange stabil. Aceasta bariera previne pierderea suplimentara... [continuare]

Timpul de sangerare (sange) ts

Din Analize Medicale

Testul este o evaluare de baza a eficientei trombocitelor din sange pentru a forma cheaguri, fiind practic un test uzual pentru examinarea pacientilor care au timpi de sangerare prelungiti. Testul de timp de sangerare este o metoda folosita de multi ani si este indicat atunci cand nu sunt disponibile alte teste mai fiabile si mai putin invazive pentru determinarea coagularii sangelui. Cu toate acestea, pana in prezent este inca cea mai fiabila modalitate de evaluare a sangerarilor clinice la pacientii cu uremie. Practic, testarea este recomandata ori de cate ori medicul are nevoie de informatii despre activarea trombocitelor. Astfel, daca trombocitele sunt expuse la celulele endoteliale si colagenul in peretele vascular ranit, se produce factorul von Willebrand (vWF) si trombocitele devin activate si adera la colagen prin vWF. Celulele afectate elibereaza factorul tisular, care activeaza factorul VII (calea extrinseca), iar expunerea colagenului subendotelial trombogenic... [continuare]

Acid piruvic (sange)

Din Analize Medicale

Acidul piruvic se poate obtine din glucoza prin glicoliza. Acidul piruvic este un compus intermediar in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Nivelul crescut al acidului piruvic a fost asociat cu diabet zaharat, deficiente de vitaminE, uremie, insuficienta cardiaca, boli hepatice, distrofie musculara si afectiuni neoplazice. Pentru determinarea acidului piruvic este recomandat sa se utilizeze sange integral. [continuare]

Organismul uman necesita un echilibru precis si specific de oxigen in sange, nivelurile normale de oxigen pentru acesta fiind undeva intre 95-100%. Testul pentru masurarea nivelului de sange arterial este folosit la masurarea oxigenului si a dioxidului din sange, precum si la masurarea nivelului acido-bazic. Dezechilibrul oxigenului, dioxid de carbon si nivelurile pH din sange pot fi cauzate de: - insuficienta renala; - insuficienta cardiaca; - diabet zaharat; - hemoragie; - intoxicatii. Rezultatele testelor ajuta la diagnosticarea bolilor si cat de bine raspund anumite tratamente la acestea. Testul masoara: - cantitatea de ioni de hidrogen din sangele arterial ; - presiunea partiala a oxigenului dizolvat in sange; - presiunea partiala a dioxidului de carbon dizolvat in sange; - saturatia oxigenului. [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)