Clickmed
programare rapida la medic

Timpul de sangerare (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Testul este o evaluare de baza a eficientei trombocitelor din sange pentru a forma cheaguri, fiind practic un test uzual pentru examinarea pacientilor care au timpi de sangerare prelungiti.

Testul de timp de sangerare este o metoda folosita de multi ani si este indicat atunci cand nu sunt disponibile alte teste mai fiabile si mai putin invazive pentru determinarea coagularii sangelui.

Cu toate acestea, pana in prezent este inca cea mai fiabila modalitate de evaluare a sangerarilor clinice la pacientii cu uremie. Practic, testarea este recomandata ori de cate ori medicul are nevoie de informatii despre activarea trombocitelor.

Astfel, daca trombocitele sunt expuse la celulele endoteliale si colagenul in peretele vascular ranit, se produce factorul von Willebrand (vWF) si trombocitele devin activate si adera la colagen prin vWF.

Celulele afectate elibereaza factorul tisular, care activeaza factorul VII (calea extrinseca), iar expunerea colagenului subendotelial trombogenic activeaza factorul XII (calea intrinseca).

Timpul de sangerare este afectat de functia plachetara, de anumite tulburari vasculare si de boala von Willebrand. Bolile care determina prelungirea timpului de sangerare includ trombocitopenia, coagularea intravasculara diseminata (DIC), boala Bernard-Soulier si trombastenia Glanzmann.

Timpul de sangerare reflecta acest proces si, daca trombocitele nu functioneaza corect in niciunul din acesti pasi, timpul de sangerare se va prelungi.

Timpul normal de sangerare este cuprins intre 1-9 minute. Rezultatele din afara acestui interval ar putea indica o defectiune a trombocitelor si necesita alte teste suplimentare.

Rezultate care nu se incadreaza in limita normala pot inseamna ca pacientul are un defect de functii trombocite dobandite, adica o afectiune care se dezvolta dupa nastere si afecteaza modul de functionare a trombocitele din sange.

Corpul acelei persoane poate produce prea multe sau prea putine trombocite sau trombocitele acestuia pot sa nu functioneze corect.

Rezultatele anormale ar putea indica, de asemenea, urmatoarele probleme medicale:
- un defect al functiei genetice a trombocitelor, adica o afectiune prezenta la nastere care afecteaza functionarea trombocitelor. Hemofilia este un exemplu de acest tip de defect;
anumite tulburari vasculare;
- trombocitemia primara este o afectiune in care maduva osoasa creeaza prea multe trombocite;
- trombocitopenia este o afectiune care determina corpul dumneavoastra sa produca prea putine trombocite;
- boala von Willebrand este o afectiune ereditara care afecteaza coagularea sangelui.

Timp de sanagerare crescut:
Concret, timpul de sangerare este crescut in trombocitopenii, afectari ale functiei trombocitare - ereditare: boala von Willebrand, trombastenie Glanzmann, sindrom Bernard-Soulier, sindrom Wiskott-Aldrich, sindrom Chediak-Higashi; afectarile dobandite ale functie trombocitare: uremie, paraproteinemii (mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom), sindroame mieloproliferative acute si cronice, infectii virale, insuficienta hepatica severa, dar si administrarea unor medicamente, indeosebi AINS.

Timp de sangerare scazut:
Timpul de sangerare scazut poate fi observat la unii pacienti cu hiperlipoproteinemie, diabet zaharat sau ateroscleroza.

Recomandari

Recomandat in diagnosticarea tulburarilor sanguine. In mod firesc, timpul

Rezultatele din afara acestui interval pot sa arate o anumite problema legata de activitatea trombocitelor si necesita alte teste suplimentare pentru stabilirea exacta a cauzei.

Mai exact, timpul de sangerare este mai mare in caz de trombopenie (micsorarea numarului de plachete din sange), de trombopatie (anomalie a functionarii plachetelor), congenitala sau dobandita, si in cazul bolii lui Willebrand.

Pregatire pacient

Se va recolta a jejun (pe nemancate).

Se recomanda intreruperea medicamentelor anticoagulante cu cel putin o saptamana inaintea efectuarii testului.

Metoda

Se va folosi metoda coagulometrica.

Limite si interferente

Rezultatele testului pot fi influentate de anumire medicamente, precum: aspirina si alte medicamente pe baza de salicilati, dextran, antiinflamatori nonsteroidali.

Astfel, aspirina si alti inhibitori ai ciclooxigenazei pot prelungi semnificativ timpul de sangerare. In timp ce warfarina si heparina au efecte majore asupra factorilor de coagulare, se observa uneori un timp de sangerare crescut si la pacientii care iau aceste medicamente.


Inclusiv consumul de alcool poate modifica rezultatele testului.
La nou nascuti (in prima saptamana de viata) timpul de sangerare este mult mai mic.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter