Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tipuri de alimentatie

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide  sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi.  Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]

Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat

Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat

Actualizat la data de: 18 Martie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere in genetica diabetului Daca traiti cu diabet, probabil ca aveti o multime de intrebari. Probabil v-ati intrebat cum ati dezvoltat diabetul. S-ar putea sa va faceti griji ca si copiii dumneavoastra o sa dezvolte. Nu sunteti singurul care pune aceste intrebari si suntem aici pentru a va ajuta. Ce duce la diabet? Diabetul de tip 1 si de tip 2 au cauze diferite, dar exista doi factori care sunt importanti in ambele. Mosteniti o predispozitie la boala, apoi ceva din mediul dumneavoastra il declanseaza. Asa este: genele singure nu sunt suficiente. O dovada in acest sens sunt gemenii identici. Gemenii identici au gene identice. Cu toate acestea, atunci cand un geaman are diabet de tip 1, celalalt face boala, cel mult, doar jumatate din timp. Cand un geaman are diabet de tip 2, riscul celuilalt este de cel mult trei din patru. Diabet de tip 1 - In majoritatea cazurilor de diabet de tip 1, oamenii trebuie sa mosteneasca factorii de risc de la ambii parinti. Credem ca acesti... [continuare]

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Actualizat la data de: 11 Martie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]

Dieta de 100 de calorii

Dieta de 100 de calorii

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a putea calcula numarul caloriilor continute de acestea. De aceea, initiatorii dietei de 100 de calorii pun la dispozitia celor ce o urmeaza un jurnal alimentar, o diagrama care va contine un raport calorii-greutate a diverse tipuri de alimente, un grafic de conversie, o carte de bucate care contine si sfaturi dietetice, chestionare si alte instrumente utile pentru pierderea in greutate. Toate acestea au rolul de a-i sustine si de a-i indruma pe cei care aleg dieta, sa tina sub control numarul permis de portii. In cazul dietei de 100 de calorii, femeile pot consuma 1500 de calorii pe zi, iar barbatii, 2000 de calorii pe zi. Dieta nu incurajeaza consumul de alimente cu un continut scazut de grasime sau carbohidrati, dar... [continuare]

Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos

Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos

Actualizat la data de: 01 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a avea o alimentatie sanatoasa va fi nevoie sa faceti schimbari nu doar in modul de a gati, ci si in modul in care faceti cumparaturile. Multe produse din supermarket-uri pot fi foarte tentante: prajituri, bomboane, inghetata etc. O lista de cumparaturi bine organizata va poate ajuta sa achizitionati doar produse alimentare sanatoase. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a avea camara si frigiderul aprovizionate cu alimentele necesare pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Modalitati sanatoase de a face cumparaturi Evitati sa cumparati alimente cu un continut ridicat de grasimi, sodiu sau zahar. Pentru a minimiza timpul petrecut in supermarket si a va atinge scopurile, organizati-va lista in functie de zonele din supermarket din care urmeaza sa faceti cumparaturile: - Produse de panificatie - indicat ar fi sa alegeti paine, briose si alte preparate care sa contina cereale integrale. Evitati ingredientele rafinate si alegeti painea din cereale... [continuare]

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]

Beneficiile consumului de peste

Beneficiile consumului de peste

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]

13 gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu

13 gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu

Actualizat la data de: 07 Iulie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Introducerea de gustari sanatoase in meniul zilnic, inclusiv in pauzele de la serviciu, contribuie masiv la mentinerea greutatii corporale si prevenirea diverselor afectiuni asociate cu o alimentatie necorespunzatoare. Alimentele potrivite intre mese ajuta la stabilizarea glicemiei in sange, in special in momentele-cheie ale zilei, cand nivelul energetic scade considerabil. Prin urmare, consumul de gustari sanatoase in timpul zilei (cu atat mai mult la serviciu) pot contribui la mentinerea echilibrului fiziologic si emotional. Cat de sanatoase sunt gustarile intre mese Multi medici nutritionisti recomanda excluderea gustarilor dintre mese, intrucat aportul zilnic de calorii poate scapa de sub control. In realitate, gustarile sanatoase pot fi tocmai ingredientul secret care poate ajuta anumite persoane sa ajunga la greutatea ideala. Regula de baza este ca mesele principale sa fie separate de gustari (intotdeauna este bine sa exista o distanta de o ora sau doua... [continuare]

Toamna si durerile reumatice

Toamna si durerile reumatice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati “Fiecare om trebuie sa isi gaseasca timp sa se aseze si sa priveasca caderea frunzelor”, spunea Elizabeth Lawrence, o cunoscuta scriitoare americana. Odata cu instalarea toamnei organimul uman incepe sa sufere modificari, deoarece toamna vine cu fluctuatii de temperatura, umiditate si de presiune atmosferica, mai putin soare, zile mai scurte, modificari in alimentatie. Tot ca urmare a schimbarilor climatice imunitatea organismului scade, favorizand aparitia/agravarea unor unor afectiuni “de sezon”: raceala, viroza, dar si durerile de oase, articulare si/sau musculare. Simptomele reumatismului Odata cu venirea anotimpului ploios si rece umezeala si frigul patrund in oase si durerile reumatice se intensifica. Alegerea terapiei potrivite pentru acestea trebuie sa tina cont de caracterele durerii. Oricine poate suferi de dureri articulare din cand in cand, insa ne-am obisnuit sa asociem ideea de reumatism cu orice durere a articulatiilor, chiar daca aceasta... [continuare]

Imunizarea organismului in sezonul rece

Imunizarea organismului in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]

Pericolul dietelor restrictive

Pericolul dietelor restrictive

Actualizat la data de: 17 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta restrictiva nu este singura modalitate de a slabi. Cel mai bun regim de slabire trebuie sa debuteze cu dezvoltarea unui plan zilnic de alimentatie sanatoasa, urmat de o crestere moderata a activitatilor fizice, pentru a arde mai multe calorii. Dietele restrictive prezinta mai multe riscuri decat beneficiile pe care ar putea sa le furnizeze. Cele mai multe dintre persoanele care au urmat aceste tipuri de diete au recastigat kilogramele pierdute. In plus, o dieta restrictiva ar putea reprezenta un pericol pentru sanatatea unei persoane. Corpul are nevoie de nutrienti Majoritatea programelor dietetice restrictive se concentreaza pe reducerea cantitatii de alimente sau substante nutritive, cum ar fi carbohidrati, grasimi sau proteine. Daca un anumit grup de alimente lipseste din dieta poate exista un decalaj in nutritie, iar acest lucru va crea un deficit pe termen lung care poate cauza numeroase probleme de sanatate. Lipsa anumitor substante... [continuare]

Sunt mamica unei fetite de aproape 11 luni si as vrea sa stiu ce poate insemna faptul ca nu mai vrea sub nici o forma sa bea lapte. Mentionez ca acum este racita, dar nici inainte de asta ea nu a baut decat maxim 300 ml pe zi (in 2 reprize, dimineata si seara). Acum nu mai vrea aproape deloc, nici pofta de mancare nu mai are asa cum ar trebui. La aproape 11 luni are aprox 8,6 kg si de ceva timp nu a mai luat aproape deloc in greutate. Ce sa-i schimb in meniu, ce sa-i adaug? Cu ce sa compensez lipsa laptelui din alimentatie? E nevoie si de alte vitamine? Pana acum i-am dat decat vigantol si Calciu (acesta din urma 10 zile/luna). Va multumesc anticipat! [continuare]

Comunitate medicala

Analize medicale

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Investigatii

Buna ziua, Ma numesc Popescu ,in urma investigatiilor hematologice au rezultat urmatoarele : Monocite % 13,3 ; Nr.limfocite 1,4 {x10 la a3 /ul ] Hemoglobina 9,3 g/dl ;hematocrit 31,6 % ;VEM 64,5 fl ;HEM 19,0 pg ;CHEM 29,5 g/dl ;Distributie eritrocitara 7,5 fl .Mentionez ca din anul 1968, cand am avut hepatita virala am fost diagnosticat cu diferite tipuri de hepatita tip B{persistenta ,cronica , agresiva}In prezent celelalte investigatii hematologice au iesit in parametrii normali. Obosesc usor la efort sau la urcare pe scari si o jena in partea stanga a abdomenului.Va rog sa-mi spuneti-mi ce as putea avea si cum sa ma tratez.Fac mentiunea ca am 63 ani.Multumesc,Popescu [continuare]

Baiatul meu care are 20 de ani , a fost depistat oarecum intamplator (ecografie , dar nu avea si nu are dureri ) cu trei calculi renali de 5, 6 si 9 mm.Intrebarile mele ar fi : - cat de serioasa e situatia si daca un calcul de 9 mm e "mare" - faptul ca alimentatia lui a fost orientata mai ales pe carne de pui , are importanta in acest caz ? Multumesc Mihai Cazacu , Bucuresti [continuare]

Buna ziua Va salut cu respect, numele meu este Marius si scriu aici o problema legata de depunere de calciu, cu nadejdea ca voi primi un raspuns Ajutator. In urma cu 13 ani, dupa o fractura cervicala C4-C6, am ramas paralizat, tetrapareza. La operatia cervicala a fost folosit ca grefon o bucatica de os de la sold, iar dupa 6 luni de la operatie a inceput sa se cunoasca o depunere de calciu pe femur, aproape de baza, langa sold de unde a fost luata bucatica de os, iar piciorul nu se mai poate indoi pana la 90 grade. Am investigat problema la medici ortopezi si au spus ca rezolvarea e prin operatie, dar ca dupa eliminarea depunerii de calciu prin operatie poate sa reapara. Mi-au recomandat ca e mai bine sa stau cu ea asa daca nu evolueaza si nu cauzeaza vreo problema afara de cum e deja flexia piciorului. Timp de 11 ani depunerea de calciu a ramas la aceeasi dimensiune, dar de cateva luni se cunoaste o marire a ei, mai pronuntata in exterior, cam de marimea unui ou de... [continuare]

Salutare!Am o problema..poate cineva ma ajuta,nu pot sa ma adresezi medicului deocamdata,sunt in strainatate ca nerezident,totusi de un sfat urgent am nevoie. Ultimul ciclu l-am avut pe 26 iunie pe 26 august trebuia sa-l am a doua oara..si nimic.. Sexul e protejat,am avut ultimele 3 luni stresuri,am si slabit putin,simptome de sarcina nu sunt,testul l-am facut acuma 3 zile in urma,si este negativ..asa tipuri de situatie am mai avut,dar maxim durata de retinere a fost de 3 saptamini.. Care e cauza acestor dereglari?cineva imi poate da un raspuns? Va multumim! adresa mea pentru raspunsuri..va rog frumos,mi-l scrieti pe [email protected] [continuare]

Comunitate medicala

Prezinta interes?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de piele

Buna, Cu toate ca nu mai sunt atat de tanara (55), tin totusi nu numai la aspectul fizic dar si la problemele inestetice, cum ar fi: petele maronii de pe dosul palmelor pe care le am de cativa ani buni. Cu toate ca am folosit tot ce am auzit, diverse tipuri de creme, lamaie, vit.E, etc.nu am sesizat absolut nicio ameliorare. Alta problema este faptul ca tot de ceva vreme ~10 ani, aparitia continua a unor alunite rosii. Am consultat un medic dermatolog la vremea respectiva si mi-a spus, dupa ce s-a uitat f. atent la ele ca este vorba de niste tumorete de circulatie.Daca la inceput ~3-5 ani apareau numai pe torace-fata, acum s-au extins si pe spate, picioare. Si alta problema, explozia de vinisoare visinii de pe picioare, plasate atat in zona gleznelor cat si deasupra genunchilor pana la coapse. Doresc raspunsul unui medic specialist si /sau al unei persoane ca si-a rezolvat macar una din problemele mele. Cu multumiri, Victoria [continuare]

Comunitate medicala

Nu ma pot ingrasa

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Okey deci, a inceput prima data acum 2 ani si ceva cand am inceput sa slabesc dramatic de la 52 de kilograme la 13 ani la 48 de kilograme la 15 ani [in aprilie fac 16] Am fost la endocrinolog si mi-a spus ca nu e normal la inaltimea pe care o am aia fiind de 1,78 sa am abia 50 de kilograme [aveam cand am facut controlul acum probabil ca am mai slabit cel putin 2 kilograme]. Cu alimentatia nu stau deloc prost 5 mese pe zi chiar 6, trei principale si cate 2 gustari intre mese. Mananc consistent si mananc de toate fructe legume ciorbe orice. Se umfla stomacul dupa fiecare masa dar banuiesc ca mancarea nu se distribuie in tot corpul iar dupa 1 ora, o ora jumate forma stomacului revine la normal am luat Supradyn o luna dar degeaba nici o diferenta. Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca oamenii au ajuns sa ma ocoleasca din cauza felului in care arat am cearcane desi dorm 9 ore cel putin nu am obraji sunt "supt" la fata parca as fi un zombi si sunt plin de riduri... Astept raspunsuri,... [continuare]

In aceasta problema nu se poate da un verdict universal valabil in toate situatiile si trebuie discutat fiecare caz in parte. De cele mai multe ori ne confruntam cu mai multe tipuri de probleme,cu mai multe afectiuni ale coloanei, cum ar fi: 1) modificari de natura mecanica, ca de exemplu : " stenoza constitutionala severa de canal spinal cervico-toraco-lombar ", “ hernie de disc ‘ etc . Stenoza inseamna o ingustare severa a canalului in care se gaseste maduva spinarii, cu toate consecintele care decurg de aici. In cazul herniei de disc este vorba de o ruptura a inelului fibros care inconjoara discul intervertebral. Nucleul migreaza posterior sau postero-lateral in spatiul extradural. Acest lucru se poate intampla in zona cervicala sau lombo-sacrata de obicei . In zona lombo-sacrata migrarea posterioara poate duce la comprimarea maduvei sau a cozii de cal dand o simptomatologie complexa. 2) modificari de natura degenerativa care sunt procese de uzura a structurilor... [continuare]

Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]

Piele

Din Dictionar Termeni

organ care constituie invelisul corpului. Pielea este un organ viu, nu o simpla membrana, de o mare importanta fiziologica. Structura - Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul si hipodermul, si formeaza, impreuna cu anexele (perii, parul, unghiile si glandele), tegumentul. Epidermul este un epiteliu (tesut format din celule juxtapuse) cuprinzand diferite tipuri de celule. Dermul este un tesut conjunctiv (care joaca rol de nutritie si de sustinere), format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen si din fibre elastice. Hipodermul este o varietate de tesut conjunctiv, tesutul adipos. Anexele cuprind fanerele (peri, par, unghii), foarte bogate in keratina; glandele sudoripare sau sudorale, care secreta sudoarea; glandele sebacee secreta sebum, care formeaza o pelicula protectoare la suprafata pielii. Functii - pielea asigura o protectie impotriva agentilor fizici si chimici, intarita prin actiunea keratinei si a melaninei. Ea joaca un rol... [continuare]

Angina eritematoasa

Din Dictionar Termeni

Angina rosie este o inflamatie acuta a faringelui, care dezvaluie, la examenul clinic, o mucoasa mai rosie decat este normal. Diferite tipuri de angina rosie - angina eritematoasa sau angina rosie catarala, cea mai raspandita, survine mai ales la copilul sub 10 ani. Febra, dureri vii la deglutitie, migrene, acestea sunt simptomele. Examenul faringelui dezvaluie o roseata difuza si o crestere de volum mai mult sau mai putin importanta a amigdalelor. Angina eritematoasa poate sa se complice cu un flegmon periamigdalian (abces intre peretele faringelui si amigdala), care provoaca un trismus (contractura muschilor masticatori) si o disfagie (dificultate de deglutitie). - angina bolilor eruptive este un simptom major al scarlatinei, al rujeolei si, in mai mica masura, al rubeolei. - angina streptococica a reumatismului articular acut precede cu cateva zile sau saptamani manifestarile acestui reumatism. Ea se manifesta printr-o amigdalita (inflamatia amigdalelor) cu voma si... [continuare]

Ulcer gastroduodenal

Din Dictionar Termeni

Distrugere localizata a mucoasei stomacului si duodenului (segmentul initial al intestinului subtire). Diferite tipuri de ulcer gastroduodenal - Ulcerul duodenal este cel mai frecvent si afecteaza mai ales prima parte a duodenului. El survine de preferinta la barbat, iar aparitia sa este favorizata de numerosi factori: o secretie gastrica crescuta de acid clorhidric, hipergastrinemie (nivel excesiv de gastrina in sange din cauza unei hipersecretii de gastrina, hormon secretat de antrul gastric), infectie locala cu un germene, helicobacter pylori, tabagism, stres fizic sau psihic, medicamente (aspirina, corticosteroizi) etc. - ulcerul gastric sau ulcerul stomacal este de trei ori mai putin frecvent decat ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice, de cele mai multe ori consecutiva unor agresiuni, indeosebi medicamentoase (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi). Simptome si semne - Simptomul major al ulcerului gastroduodenal este... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Ce este Jodthyrox si pentru ce se utilizeaza Indicatii Iodul este un microelement esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca si pentru buna functionare a glandei tiroide. Levotiroxina este un hormon tiroidian de sinteza utilizat in tratamentul afectiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali. Jodthyrox este utilizat pentru tratamentul gusii endemice si completarea necesarului de iod, in special in: - gusa eutiroidiana la tineri, - gusa cu marirea simultana a volumului tiroidei (gusa eutiroidiana difuza) la adulti si gravide - prevenirea recidivei gusii dupa operatiile de gusa endemica (profilaxia gusii recidivante). Atentionare: De regula, initierea tratamentului cu acest preparat combinat trebuie sa fie precedata de un tratament cu preparate hormonale tiroidiene pure. De obicei, la pacientii mai tineri (sub 40 de ani) cu gusa si deficit de iod de origine alimentara, este indicata, pe langa administrarea de hormoni tiroidieni, si... [continuare]

Aricept, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Aricept si pentru ce se utilizeaza Indicatii Aricept este indicat in tratamentul bolii alzheimer forma usoara si medie. Donepezilul clorhidrat este un inhibitor specific si reversibil de acetilcolinesteraza, colinesteraza predominenta din creier. Donepezil clorhidrat este un inhibitor al acestei enzime depeste 1000 de ori mai puternic decat al butirilcolinesterazei, o enzima care este prezenta mai ales in afara sistemului nervos central. La pacientii cu boala Alzheimer cuprinsi in studii clinice, administrarea unei doze unice zilnice de 5 mg sau 10 mg Aricept a produs o inhibitie constanta a activitatii acetilcolinesterazei (masurata la nivelul membranei eritrocitului) la 63,6% si respectiv 77,3% masurata postdoza. S-a demonstrat ca inhibarea acetilcolinesterazei din hematii decatre donepezil clorhidrat corespunde efectelor de la nivelul cortexului. In plus a fost demonstrata o corelatie semnificativa intre nivelurile plasmatice de donepezil clorhidrat, inhibarea... [continuare]

Pagina 5 din 32 (934 rezultate)