Coronavirus Update

Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat

Exista trei tipuri majore de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 si diabet gestational. Toate cele trei tipuri de diabet zaharat au aceeasi caractersitica de baza: incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza insulina. Organismul uman are nevoie de insulina (un hormon) pentru a putea folosi glucoza provenita din alimentele consumate. Fara suficienta insulina, glucoza ramane in sange. In timp, aceasta acumulare provoaca daune renale, cardiovasculare, ale nervilor, ochilor si ale altor organe.

Genetica joaca cu siguranta un rol in dezvoltarea diabetului zaharat. De obicei, mostenirea genetica influenteaza procentul de risc al unei persoane de a manifesta aceasta afectiune. Important este ca persoanele care sunt predispuse genetic la diabet zaharat sa cunoasca si sa inteleaga care sunt implicatiile geneticii in diabetul zaharat. Ceea ce fac mai departe in timpul vietii persoanele predispuse la diabet va conta enorm in aparitia sau evolutia diabetului zaharat.

Diabetul zaharat de tip 1 are cauze diferite de cele ale diabetului zaharat de tip 2. Cu toate acestea, doi factori sunt esentiali in ambele tipuri de diabet: predispozitia mostenita si factorii din mediu care declanseaza diabetul zaharat. Doar genele care predispun o persoana la diabet zaharat nu sunt de ajuns sa declanseze boala. O dovada in acest sens sunt gemenii. Gemenii identici au gene identice. Atunci cand unul din gemeni are diabet zaharat de tip 1, celalalt are aceeasi boala in doar jumatate din cazuri. Atunci cand unul din gemeni are diabet de tip 2, in trei din patru cazuri si fratele geamanului bolnav manifesta acelasi tip de diabet.

Care este diferenta genetica ce predispune intr-un procent mai mare la aparitia diabetului zaharat de tip 1? O diferenta evidenta ar fi legata de gena insulinei. Acest lucru nu este comun, deoarece cele mai multe persoane cu diabet zahrat de tip 1 au o gena de insulina normala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Diabet zaharat de tip 1
  3. Diabet zaharat de tip 2
  4. Citeste pe aceeasi tema

Diabet zaharat de tip 1

Sus

Exista multiple modificari ale ADN-ului care pot creste riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1. De exemplu, unele persoane cu diabet zaharat de tip 1 au modificari la nivelul genelor numite AHL. Aceste gene ajuta sistemul imunitar sa functioneze normal. In plus, exista alte 16 zone ale ADN-ului, ale caror diferente pot creste riscul de diabet de tip 1. Oamenii de stiinta incearca sa determine care sunt acestea si modul in care aceste zone afecteaza evolutia diabetului zaharat de tip 1.

Diabet zaharat de tip 2

Sus

In cazul diabetului zaharat de tip 2 lucrurile sunt mult mai clare. In cele mai multe cazuri, este nevoie de mai mult de o singura diferenta in ADN pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Exista cel putin 12 gene confirmate care sunt implicate in diabetul zaharat de tip 2. Si in acest domeniu, sunt necesare mai multe studii.

In cele mai multe cazuri, diferentele in ADN nu sunt suficiente pentru a declansa diabetul zaharat - diferentele in ADN pot doar sa creasca riscul de diabet zaharat.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter