Clickmed
programare rapida la medic

Tegument

organ care constituie invelisul corpului. Pielea este un organ viu, nu o simpla membrana, de o mare importanta fiziologica.

Structura - Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul si hipodermul, si formeaza, impreuna cu anexele (perii, parul, unghiile si glandele), tegumentul.
Epidermul este un epiteliu (tesut format din celule juxtapuse) cuprinzand diferite tipuri de celule.
Dermul este un tesut conjunctiv (care joaca rol de nutritie si de sustinere), format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen si din fibre elastice.
Hipodermul este o varietate de tesut conjunctiv, tesutul adipos.
Anexele cuprind fanerele (peri, par, unghii), foarte bogate in keratina; glandele sudoripare sau sudorale, care secreta sudoarea; glandele sebacee secreta sebum, care formeaza o pelicula protectoare la suprafata pielii.

Functii - pielea asigura o protectie impotriva agentilor fizici si chimici, intarita prin actiunea keratinei si a melaninei. Ea joaca un rol senzorial multumita receptorilor nervosi microscopici, sensibili la pipait, durere si temperatura. Pielea mai intervine si in termoreglare (mentinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate si prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de caldura.

Patologie - Actualmente se cunosc mai mult de 2000 de boli de piele, susceptibil sa fie clasificate in diferite grupe in functie de cauza lor.
Dovada importanta a imbatranirii in ansamblu a organismului, imbatranirea cutanata depinde de trei ordine de factori: un factor genetic, variabil de la un individ la altul, factori externi, reprezentati indeosebi prin expunerea solara - factor esential al imbatranirii cutanate de suprafata si factori de mediu legati de conditiile socioeconomice, de igiena vietii, de o alimentatie prea bogata sau, invers, de o malnutritie, de intoxicatiile cu alcool, cu tutun, cu droguri, si, in sfarsit, de starea de sanatate a subiectului.
Imbatranind, pielea se atrofiaza, se subtiaza; ea se creponeaza usor (piele "tip foita de tigara"), se deshidrateaza, devine aspra la pipait. Pete inchise la culoare, legate indeosebi de expunerea solara, apar pe spatele mainilor, pe frunte si pe obraji; pete rosii hemoragice, denumite purpura lui Bateman, pot fi observate pe antebrate si pe gambe; ele sunt legate de o mai mare fragilitate a micilor vase ale dermului. Apar riduri, predominand mai intai pe brazdele care merg de la nas la buze si la frunte, apoi se intind la obraji. Placi galbene si mai mult sau mai putin groase pot aparea, mai ales, pe ceafa.
Mijloacele de lupta impotriva acestei imbatraniri sunt temporare si, in ansamblu, cu eficacitate limitata. Petele pigmentate pot fi distruse cu azot lichid, cu bisturiul electric sau cu laserul cu dioxid de carbon.
Ridurile sunt atenuate cu ajutorul curentilor electrici sau al injectiilor cu colagen in piele. Peelingul, aplicatiile de substante care desprind stratul superficial al epidermului, nu au, in general, decat un efect trecator. chirurgia estetica, in sfarsit, propune numeroase solutii (lifting, indeosebi).
In schimb, este posibil sa se intarzie aparitia imbatranirii cutanate. Factorul de departe cel mai important este reducerea expunerii la radiatiile solare, lucru care trebuie sa fie facut din copilarie. Atunci cand expunerea solara nu poate fi evitata, pielea trebuie sa fie protejata cu creme sau cu lapte cu efect antisolar, alese cu grija in functie de natura pielii si de gradul de insorire.
Sinonim: piele.

Citeste si

Arhiva
 • Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece Xerodermia sau tegumentele uscate, in...

  Generalitati Tegumentul uscat este o manifestare cutanata foarte frecventa, care de obicei se inrautateste in anotimpul rece, atunci cand nivelul umiditatii atmosferice este scazut. Poate aparea la toate varstele si la persoane cu sau fara alte probleme dermatologice....citeste mai mult

 • Veziculele - leziuni tegumentare cu continut lichid (basica cu lichid) Veziculele - leziuni tegumentare cu...

  Generalitati O vezicula este un buzunar cu lichid la nivelul stratului superior al tegumentului. Veziculele pot fi pline cu sange (cunoscute sub denumirea de vezicule sanguinolente) sau cu puroi (in cazul in care se infecteaza). Cu toate acestea, majoritatea...citeste mai mult

 • Celulita (inflamatia tegumentelor) Celulita (inflamatia tegumentelor)

  Generalitati Celulita este o infectie bacteriana a pielii. Infectia se poate extinde apoi catre tesuturile subcutanate. De cele mai multe ori apare dupa o leziune cutanata (taietura, arsura, muscatura de insecta) si infectia se poate extinde rapid catre...citeste mai mult

 • Erizipelul - boala infectioasa a tegumentelor Erizipelul - boala infectioasa a...

  Generalitati Erizipelul reprezinta un tip de infectie a pielii. Poate fi considerat o forma de celulita, dar spre deosebire de forma comuna a acesteia, care afecteaza tesutul mai profund, erizipelul afecteaza doar straturile superioare ale pielii. In unele cazuri,...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter