substantele nutritive
Ce este sindromul fanconi?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Sindromul Fanconi Sindromul Fanconi este o tulburare rara care afecteaza tubulii proximali ai rinichiului. In mod normal, tubulii proximali reabsorb mineralele si substantele nutritive (metabolitii) in sange care sunt necesare pentru buna functionare a organismului. In cazul sindromului Fanconi, tubulii proximali elibereaza cantitati mari din acesti metaboliti esentiali in urina. Aceste substante esentiale includ: apa; glucoza; fosfat; bicarbonati; carnitina; potasiu; acid uric; aminoacizi. Rinichii filtreaza aproximativ 180 de litri de lichide pe zi. Mai mult de 98% dintre acestea ar trebui reabsorbite in sange. Acest lucru nu se intampla in cazul sindromului Fanconi. Lipsa rezultata ale metabolitilor esentiali poate determina deshidratarea, deformarile osoase si esecul de dezvoltare normala. De cele mai multe ori, acest sindrom este mostenit genetic, dar, de asemenea, poate fi dezvoltat din cauza anumitor medicamente, substante chimice sau boli. Semne si simptome Simptomele... [continuare]
Echinaceea - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Echinaceea este una dintre cele mai benefice plante pentru sanatate, fiind folosita de sute de ani ca remediu in medicina traditionala. Atat radacinile de echinaceea, cat si florile sunt pline de substante nutritive, precum enzime antiinflamatorii si antibacteriene, vitamine, proteine si minerale care mentin organismul sanatos. Echinaceea este bogata in vitaminele A, C si E, dar si in acizi grasi, polizaharide, glicozide antibacteriene si antivirale, radacinile plantei reprezentand un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii sau a gripei. Nu trebuie sa ignoram faptul ca echinaceea aduce mult mai multe beneficii sanatatii noastre, fie ca este consumata in stare proaspata, utilizata la ceai sau administrata sub forma de supliment alimentar. Proprietatile plantei de echinaceea pentru sanatate 1. Fortifica sistemul imunitar- Are puterea de a regla, stimula si fortifica sistemul imunitar. Efectele sale benefice asupra sanatatii sunt demonstrate de-a... [continuare]
Principalele afectiuni cardiovasculare pe intelesul tuturor
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Principalul organ al sistemului cardiovascular este inima, considerata si un titan al muncii 24 de ore din 24, pompand sangele oxigenat si incarcat cu substante nutritive catre restul organelor, care nu oboseste si de care depind toate celulele corpului. La unele persoane varsta, factorii de mediu, stresul, viciile sau chiar unele malformatii nedepistate la nastere fac treptat ca inima sa dea semne de oboseala si sa apara diverse afectiuni ce necesita investigatii si tratament de specialitate. Principalele afectiuni cardiovasculare 1. Hipertensiunea arteriala afecteaza in prezent 25% din populatia adulta, iar incidenta este in crestere odata cu varsta, afectand peste 50% din populatia peste 50 de ani. Aceasta afectiune este intalnita sub doua forme: hipertensiune primara sau esentiala, unde cauza se considera a fi ereditara. A doua forma poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara, ce poate fi dobandita in urma unei afectiuni renale, cum ar fi... [continuare]
Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali
Autor: SfatulMedicului
Fructele si legumele nespalate Ar putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum. Precautii Pentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu. Alte precautii importante includ: • Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare. • Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt... [continuare]
Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este glanda tiroida? Tiroida este o glanda endocrina (adica produce hormoni), situata la baza gatului, are forma de fluture si este alcatuita din 2 lobi (fiecare lob avand o lungime nu mai mare de 5 cm). Importanta ei este insa una foarte mare deoarece produce hormoni care controleaza eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie. Cu alte cuvinte, tiroida este implicata in reglarea metabolismului, influentand rata metabolica de repaus prin reglarea termogenezei (procesul de producere a caldurii in organism) si a respiratiei celulare. Cum influenteaza glanda tiroida greutatea corporala? Hormonii secretati (doi la numar) de glanda tiroida au efecte asupra multor tesuturi si organe- inima, ficat, creier, muschii scheletici, pancreas si tesut adipos. Cei doi hormoni se numesc tiroxina (sau T4, deoarece contine 4 atomi de iod) sau triiodotironina (sau T3, deoarece contine 3 atomi de iod). Ei controleaza balanta energetica, apetitul, functia si cantitatea... [continuare]
Beneficiile alaptarii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este alaptarea Alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a asigura sanatatea si supravietuirea copilului. Cu toate acestea, contrar recomandarilor OMS, mai putin de jumatate dintre sugarii sub 6 luni sunt alaptati exclusiv la san. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat si contine anticorpi care ajuta la protejarea impotriva multor boli comune ale copilariei. Laptele matern ofera toata energia si nutrientii de care sugarul are nevoie in primele luni de viata si continua sa ofere pana la jumatate sau mai mult din nevoile nutritionale ale unui copil in a doua jumatate a primului an si pana la o treime in timpul celui de-al doilea an de viata. Beneficiile alaptarii asupra copilului Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul bebelusului tau de a dezvolta anumite boli si ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic. Bebelusii alaptati au un risc mai mic de: •Diaree, varsaturi si enterocolita necrozanta prematura [continuare]
Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Accident vascular cerebral ischemic (infarct cerebral, ictus ischemic, AVC ischemic, ischemie cerebrala acuta) – reprezinta perturbarea functionala si/sau morfologica a tesutului cerebral, determinata de intreruperea sau diminuarea brusca a perfuziei arteriale in teritoriile cerebrale, provocand necroza (leziune) localizata a tesutului cerebral drept consecinta a deficitului metabolic celular in raport cu reducerea debitului sanguin cerebral. Cunoasterea simptomatologiei accidentului vascular cerebral (chiar si in cazul unui atac ischemic tranzitoriu ) este esentiala in prevenirea extinderii leziunilor reversible ceebrale.Ingrijirea medicala de specialitate este critica. Accidentul ischemic tranzitor Atacul sau accidentul ischemic tranzitor (AIT) este un episod trecator de disfunctie neurologica cauzata de intreruperea brusca a aportului de sange arterial la nivelul unei zone din creier, cu caracter tranzitor care nu determina leziuni permanente la nivel... [continuare]
Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]
Strugurii - sursa naturala de sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]
Vitamina e poate sa fie benefica pentru sanatatea parului?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina E este o substanta nutritiva solubila in grasimi, care este disponibila in mai multe surse de hrana, precum si sub forma de suplimente. Unele persoane sunt de parere ca vitamina E are un impact pozitiv asupra sanatatii parului, desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru ca aceasta teorie sa fie sustinuta. Ce poate face vitamina E pentru par? Multi oameni au afirmat ca vitamina E ofera numeroase beneficii pentru sanatatea parului, dar multe dintre aceste afirmatii nu au dovezi stiintifice riguroase care sa le sustina. Majoritatea afirmatiilor despre rolul vitaminei E in sanatatea parului se refera la proprietatile sale antioxidante. Acestea se concentreaza pe ideea ca pot reduce daunele celulare si pot imbunatati cresterea parului. Unele dintre cele mai frecvente supozitii cu privire la beneficiile vitaminei E sunt: Sustine un scalp sanatos Vitamina E poate ajuta la sustinerea unui scalp si par sanatos, deoarece are efecte antioxidante naturale... [continuare]
Cele mai bune alimente care stimuleaza cresterea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multi oameni isi doresc un par puternic si sanatos, mai ales pe masura ce imbatranesc. Parul creste in medie cu 1,5 centimetri pe luna si 15 centimetri pe an. Rapiditatea cresterii parului depinde de mai multi factori precum varsta, sanatatea, genetica si dieta. Desi nu se pot schimba factorii precum varsta si genetica, dieta este un factor care poate fi controlat. De fapt, adoptarea unei diete care nu este bogata in substante nutritive potrivite poate duce la pierderea parului. Pe de alta parte, adoptarea unei diete echilibrate, cu substante nutritive corecte poate contribui la cresterea parului. In unele cazuri, caderea parului poate fi rezultatul unei alimentatii deficitare. Alimente care ajuta la cresterea parului Ouale Ouale sunt o sursa importanta de proteine si biotina, doau substante nutritive care pot favoriza cresterea parului. Consumul adecvat de proteine este important pentru cresterea parului, deoarece foliculii de par sunt alcatuiti in cea mai... [continuare]
11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Frumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp. Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit. Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon! Cele mai sanatoase fructe de toamna Mere Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic. Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei. Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, fiind implicat in foarte multe functii, precum digestia, metabolismul, depozitarea substantelor nutritive, cat si in eliminarea toxinelor. Exista mai multe alimente, dar si obiceiuri care pot imbolnavi ficatul. Principalele cauze ale imbolnavirii ficatului Consumul exagerat de dulciuri . Prea mult zahar poate avea un impact negativ asupra organismului, mai ales fructoza, care este greu de asimilat, fiind transformata in grasime care se depune pe organe, producand steatoza hepatica. De aceea este indicat un consum moderat de bomboane sau produse de patiserie care contin zahar. Sedentarismul . Aceasta este principala cauza care duce la aparitia obezitatii. De asemenea, o persoana obeza prezinta un risc crescut de aparitie a steatozei non-alcoolice si, in cele din urma, de instalare a cirozei. Riscul este mai mare daca persoanele supraponderale sufera de [continuare]
Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele sunt sanatoase pentru organism si este indicat sa fie consumate oricat de des este posibil. Fructele contin fibre si alte substante nutritive, dar si zahar, unele mai mult decat altele. De exemplu, mango contine mult zahar, asa ca daca doriti sa va mentineti greutatea, nu este recomandat sa le consumati in exces. Cantitatea de zahar din fructe Strugurii . Reprezinta o sursa de energie, datorita zaharurilor. 100 g struguri contin 16 g de zaharuri, dintre care 8 g glucoza si 8 g fructoza. Cu toate acestea, indicele glicemic al strugurilor nu este foarte mare, ceea ce inseamna ca zaharul din struguri se asimileaza, insa persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa ii consume cu moderatie, de preferat numai la recomandarea medicului diabetolog. Mai exact, strugurii ajung si la 32 g zahar per 100 g. Ciresele . Sunt destul de dulci, o ceasca continand 18 grame de zaharuri. De aceea, daca doriti sa slabiti, nu este indicat sa mancati foarte multe [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Alimente recomandate pentru o prostata marita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prostata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii. Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata. Simptomatologie Simptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ: • Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi; • Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea; • Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul; • Incepere greoaie a actului mictiunii; • Flux urinar slab sau intermitent; • Imposibilitate de a goli complet vezica; • Incontinenta urinara; • Durere in timpul urinarii; • Durere in timpul sau dupa... [continuare]
Beneficiile oferite de mierea alba cruda
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toate tipurile de miere contin in mod natural substante nutritive si enzime care au foarte multe beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, mierea a fost folosita ca un remediu natural pentru multe afectiuni. Exista mai multe tipuri diferite de miere. Gustul si culoarea mierii, precum si continutul exact de substante nutritive, depind de locul de unde albinele au colectat-o si de tipurile de flori ale acesteia. Ce este mierea alba? Mierea alba are, in general, o aroma mai delicata decat mierea mai inchisa la culoare. Printre florile care produc miere alba se gasesc: salvia, lucerna si trifoiul alb. Aceasta miere de albine nu este exact alba, insa arata precum chihlimbarul foarte deschis la culoare. Exista o forma rara de miere alba, cunoscuta sub numele de miere kiawe, care provine de la copacii kiawe din Hawaii. Mierea este colectata in forma lichida si se cristalizeaza in mod natural pana capata o culoare alb-crem si o textura cremoasa, care este usor de... [continuare]
Generalitati Inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Inima pompeaza sangele in organism prin artere, vene si capilare. Sangele transporta substante nutritive si compusi catre toate organele corpului, inclusiv alcoolul. In doze mici sau moderate, alcoolul nu afecteaza inima, insa in cantitati mari si consumat cu regularitate, acesta poate fi una dintre cauzele bolilor de inima. Sistemul cardiovascular este afectat de alcool. Acesta poate determina o crestere temporara a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. Pe termen lung, consumul de alcool peste medie poate duce la cresterea ritmului cardiac, la cresterea tensiunii arteriale, la atrofierea muschiului inimii si la aritmie cardiaca. Toate acestea pot spori riscul dezvoltarii unui atac de cord si a unui accident vascular cerebral. Beneficiile consumului moderat de alcool Un consum moderat de alcool inseamna sub 15 grame de alcool pur pe zi in cazul femeilor si sub 30 de grame in cazul barbatilor. Un... [continuare]
Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]
Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]
Alimente care pot imbunatati calitatea vietii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]
6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]
Sotia mea, in varsta de 59 de ani, are reflexul de voma (totusi, fara a da afara aproape nimic) de circa o jumatate de an, de fiecare data cand ia vreun medicament sau incearca sa manance cate ceva. Problema s-a agravat in conditiile in care acum cateva luni a fost diagnosticata cu cancer la plamanul drept. Acum a terminat si cea de-a cincea sedinta de chimioterapie. Cu toate acestea, ea tot nu mananca mai nimic, spune ca nu are chef, in schimb ia tot felul de medicamente pentru voma care paradoxal o fac sa vomite (reactie similara si la algocalmin, aspirina, paracetamol). In plus se plange ca o dor toti muschii si are senzatie alterata tot timpul. La spital i s-a spus sa se forteze sa manance si daca nu are chef. Doresc sa va intreb daca ar fi posibile perfuzii cu substante nutritive, care sa fie administrate in sange si astfel sa se evite vomitatul. De asemenea, nu stiu daca nu ar putea sa ia vitamine care sa substituie deficitul de hrana (situatie ce dureaza de aproape o... [continuare]
Nas infundat, se usuca repede si imi usuca si gatul
Buna ziua. AM o problema destul de mare cu sinusurile cred. Am facut mai multe radiografii dar diagnosticele variaza de la un doctor la altul Dupa altii am sinuzita cronica, dupa altii rinita cronica si dupa altii rinita alergica (dupa aceleasi analize). Problema este ca nasul mi se usuca foarte repede si asta ma afecteaza foarte mult deoarece imi usuca si gatul. Ziua beau multa apa, dar in fiecare dimineata am gatul uscat si uneori ma si ustura. Daca stau in frig sau vand incepe sa ma doara capul in zona fruntii si a ochilor si mai nou chiar si in spatelel capului. Nu imi curge nasul dar uneori dimineata am secretii in gat si am si o tuse cronica de aproape 3 ani. As dori niste sfaturi ca sa pot sa imi rezolv macar problemele legate de ORL. Am incercat nasonex, rinocort, avamys dar nu au avut efect niciunul pe termen lung si nici uscaciune nu au rezolvat-o. Capul ma durea la fl de tar si cu sprayurile astea. Am incercat chiar si sprayuri gen Sterimar sau Merimer din apa de mare... [continuare]
Coprocultura
In intestinul gros se gasesc in mod normal bacterii, ce se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul uman. Acestea au un rol vital in nutritia si metabolismul organismului, dar si in apararea antiinfectioasa naturala, stopand inmultirea florei patogene. Utilizarea frecventa sau indelungata a antibioticelor sau a medicamentelor antineoplazice pot distruge microbiota intestinala, favorizand inmultirea germenilor patogeni. Distrugerea florei normale a intestinului poate cauza diferite tulburari digestive datorate alterarii florei intestinale sau malabsorbtiei, caracterizata de incapacitatea organismului de a absorbi complet substantele nutritive. Coprocultura este o analiza microbiologica a materiilor fecale, ce are ca scop cultivarea si identificarea agentilor patogeni care provin din tubul digestiv si care pot fi prezenti in scaun. [continuare]
Lipide fecale (absorbtia lipidelor, determinarea cantitativa a lipidelor in scaun)
In intestinul gros se gasesc in mod normal bacterii, ce se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul uman. Distrugerea florei normale a intestinului poate cauza diferite tulburari digestive datorate alterarii florei intestinale sau malabsorbtiei, caracterizate de incapacitatea organismului de a absorbi complet substantele nutritive. [continuare]
Lichidul cefalorahidian
Lichidul cefalorahidian (LCR) se gaseste in sistemul ventricular cerebral, canalul ependimar, spatiile subarahnoidiene si spatiile medulare. Acesta reflecta starea fiziologica a creierului si prezinta mai multe roluri: - protectie mecanica a tesutului nervos (amortizarea unor socuri) - transporta diferite substante: hormoni, medicamente, substante nutritive, dar si in eliminarea deseurilor metabolice; - mentinerea homeostaziei biochimice in parametri normali. Investigarea lichidului cefalorahidian este indicata la pacientii care prezinta urmatoarele semne si simptome: - greata (severa si indelungata); - halucinatii, confuzie, convulsii; - vertij; - dificultati de vorbire; - febra si eczeme; - oboseala, slabiciune musculara, letargie; - tulburari de coordonare ale membrelor superioare si inferioare; - dificultati in mers; - dureri de cap severe, instalate brusc; - fotofobie. [continuare]
Proba de digestie
In intestinul gros se gasesc in mod normal bacterii, ce se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul uman. Distrugerea florei normale a intestinului poate cauza diferite tulburari digestive, determinate de alterarea florei intestinale sau a nmalabsorbtiei si sunt caracterizate de incapacitatea organismului de a absorbi complet substantele nutritive. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter