Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

substantele nutritive

Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul

Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul

Actualizat la data de: 11 Mai 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ficatul este unul dintre cele mai importante si cele mai mari organe din corpul uman, care are rolul de a elimina toxinele din corp. De asemenea, tot ficatul este cel care ajuta la transformarea substantelor nutritive din organism in energie, de care ai atata nevoie pentru ca organismul tau sa functioneze normal. In afara de aceste sarcini pe care multi dintre noi le stim, ficatul are de indeplinit peste 500 de functii in corp. Astfel, se mai ocupa si de reglarea nivelului de zahar din sange, ajuta la reglarea nivelului de colesterol si fabrica bila, care elimina toxinele si ajuta in procesul de digestie. Efectele nocive ale alcoolului si ale excesului de kilograme Dar, pe cat de mare si de puternic este acest organ, pe atat este de sensibil la abuzuri. Doua elemente ale stilului nostru de viata il influenteaza foarte mult, si anume obezitatea si consumul de alcool in exces. Cand vine vorba de consumul de alcool, dr. Morris Sherman, medic gastroenterolog la Toronto General... [continuare]

Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat

Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat

Actualizat la data de: 14 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Factori care cresc riscul de boli hepatice Ficatul este organul care ajuta la procesul de digerare al mancarii, la asimilarea substantelor nutritive, cat si la detoxifierea organismului. Unele persoane sunt mai predispuse la afectiuni ale ficatului. Cei care fumeaza, persoanele care fac exces de alcool si cei care au o alimentatie nesanatoasa au un grad mai ridicat de risc. Riscul creste si in cazul celor care intretin contacte sexuale neprotejate, in cazul persoanelor care sufera de obezitate, dar si la persoanele care au un indice crescut al nivelului de colesterol “rau” LDL si al trigliceridelor in sange. Factorii genetici pot fi si ei de vina in aparitia bolilor de ficat, din cauza unor mutatii care apar in anumite gene. Semnele unui ficat bolnav Cel mai adesea, bolile hepatice se manifesta prin icter, stari de oboseala, greata, varsaturi, iritatii ale pielii, aparitia de pete pe piele, pierderea apetitului sau pierderea inexplic [continuare]

8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major

8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Iritatiile pielii, crampele, furnicaturile, buzele crapate sunt doar cateva dintre semnalele de alarma pe care le trage organismul atunci cand exista o carenta, un deficit de vitamine sau de minerale. Este, practic, modalitatea prin care corpul tau incearca sa iti spuna ca ii lipsesc anumite substante nutritive esentiale. Simptomele deficientelor din organism Pofte Atunci cand organismul este vulnerabil, apar poftele. Pofta de dulciuri apare cand organismul este stresat sau obosit. Atunci are nevoie de serotonina pentru a se reechilibra si „cere” dulciuri, care lupta impotriva instalarii depresiei si a anxietatii. Pofta exclusiva de ciocolata, in schimb, poate semnala un deficit de magneziu. Lipsa de calciu poate fi transmisa printr-o dorinta brusca de a manca alimente grase, iar pofta de alimente sarate indica o carenta de sodiu in organism.  Pofta de carne poate ascunde o carenta de fier, iar cea de alimente acre ar putea indica o dischinezie... [continuare]

Beneficiile consumului de lapte la copii

Beneficiile consumului de lapte la copii

Actualizat la data de: 01 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati substantele nutritive obtinute din lapte sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului, inca din primele clipe de viata. Iar beneficiile laptelui vizeaza cresterea fortei osoase, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, prevenirea unor boli precum hipertensiunea, cariile dentare, problemele respiratorii sau obezitatea si chiar unele forme de cancer. Laptele este unul dintre alimentele de baza pentru o nutritie corecta si sanatoasa. Acesta contine aproape toate substantele nutritive de baza de care are nevoie un copil aflat in crestere: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (cu exceptia fierului). Este adevarat ca multe dintre acestea pot fi obtinute cu usurinta din alte surse cum ar fi legumele sau fructele, insa laptele le livreaza pe toate la pachet. Laptele integral nu reprezinta singura modalitate prin care copiii pot dobandi calciul necesar, insa este cel mai practic mod. Beneficiile laptelui la nou-nascuti • Este suficient si... [continuare]

Dieta pentru sanatatea ficatului

Dieta pentru sanatatea ficatului

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]

Informatii inedite despre inima

Informatii inedite despre inima

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inima lucreaza permanent: pompeaza aproximativ 7200 l de sange pe zi, sange bogat in oxigen si substante nutritive esentiale pentru organele corpului uman. Exista multe informatii interesante si unele chiar inedite despre inima si modul sau de functionare. Inima este situata in centrul pieptului, nu in partea stanga Cand o persoana depune un juramant, duce mana pe piept, spre partea stanga. De fapt, inima este situata in mijlocul pieptului, pozitionata intre plamani. O mica parte a populatiei se naste cu dextrocardie, o afectiune in cadrul careia inima se afla in partea dreapta a pieptului. Persoanele cu dextrocardie cu situs inversus (organele viscerale, cum sunt ficatul si splina inversate) pot trai normal fara nicio dizabilitate. In multe cazuri, dextrocardia este asociata cu multe alte defecte cardiace si chiar lipsa unor organe, fapt ce necesita interventie chirurgicala pentru corectare. O inima mare nu este neaparat un lucru pozitiv [continuare]

Dieta pentru sanatatea plamanilor

Dieta pentru sanatatea plamanilor

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand un om respira, plamanii sai se dilata si se contracta. Acestia transporta oxigenul la sange si elimina dioxidul de carbon toxic. Totusi, aerul pe care il respiram poate contine mai multe componente toxice care ar putea sa deterioreze plamanii. Organismul poate fi vindecat de acest prejudiciu cu ajutorul unor substante nutritive. Exista anumite alimente care ofera plamanilor doze mari de substante nutritive esentiale care le permit sa ramana cat mai sanatosi cu putinta. Aceste alimente pot ajuta organismul in procesul vindecarii anumitor boli care afecteaza plamanii. Lista este destul de extinsa, dar exista cateva produse alimentare care sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii plamanilor. Antioxidantii S-a demonstrat stiintific faptul ca bolnavii care sufera de boli pulmonare obstructive cronice au un nivel mai scazut de antioxidanti (substante nutritive cu rol benefic pentru organism ce protejeaza celulele de diferite tipuri de daune) in... [continuare]

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]

Retete fara gluten pentru craciun

Retete fara gluten pentru craciun

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]

Vitamine si suplimente pentru par

Vitamine si suplimente pentru par

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice. In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente. Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci. [continuare]

Alimente interzise in sarcina

Alimente interzise in sarcina

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]

Cum sa aveti o dieta sanatoasa

Cum sa aveti o dieta sanatoasa

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase nu inseamna sa urmati o dieta restrictiva. Principiul de baza al unei diete sanatoase este de a include in alimentatie o mare varietate de alimente care sa ofere organismului substante nutritive diferite. De asemenea, nu se vor face excese alimentare. Indicat ar fi sa obtineti vitaminele, mineralele, dar si alti compusi, dintr-o dieta sanatoasa si nu prin utilizarea de suplimente alimentare. Principiile unei diete sanatoase Specialistii recomanda ca o dieta sanatoasa sa fie compusa din: - 6-8 portii de cereale pe zi. Acestea pot include: paine, cereale, orez si paste. Cel putin jumatate din cantitatea indicata zilnic trebuie sa fie compusa din cereale integrale. O portie de paine este compusa dintr-o felie de paine, iar o portie de cereale integrale reprezinta o ceasca de cereale. In aceasta categorie este permis, doar ocazional, consumul de cornuri, briose sau gogosi. - 2-4 portii de fructe si 4-6 portii de... [continuare]

Adevarul despre soia

Adevarul despre soia

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia? Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar izoflavonele continute de aceasta planta pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer. Cu toate acestea, exista cercetatori care au inceput sa caute raspunsuri daca soia ofera intr-adevar atat de multe beneficii pentru sanatate. Beneficiile consumului de soia Soia este incontestabil un aliment sanatos, care ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane. In soia se gasesc o multime de grasimi sanatoase, fibre si proteine. Alimentele care deriva din soia (tofu sau lap [continuare]

Cum sa mancati pentru a va proteja inima

Cum sa mancati pentru a va proteja inima

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inima este un muschi care poate fi intarit cu ajutorul exercitiilor fizice. In plus, activitatea fizica poate accelera fluxul sanguin care transporta oxigen si substante nutritive celulelor din organism. Alaturi de exercitiile fizice, exista anumite alimente care pot imbunatati capacitatea organismului de a pompa sange. Niciodata nu este prea tarziu sa incepeti sa consumati alimente care sunt bogate in substante nutritive, ce protejeaza si imbunatatesc sanatatea inimii. Aceste substante nutritive includ acizii grasi Omega 3, vitamine si minerale. Toate pot contribui la mentinerea densitatii sangelui in parametri normali - aspect foarte important pentru pastrarea sanatatii cardiovasculare. Masuri pentru protectia inimii - Evitati sa urmati cure de slabire. O dieta drastica va poate face sa aratati mai bine intr-o rochie de seara la un eveniment. Daca doriti, insa sa aveti o inima sanatoasa, adoptarea unor diete drastice nu este recomandata. La fel este si cazul... [continuare]

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt disponibile in forme, soiuri si marimi diferite si pot fi consumate in orice moment al zilei. Acest fruct versatil poate fi fiert, consumat crud sau uscat. Bananele sunt la indemna oricui si sunt bogate in substante nutritive, vitamine si minerale. Bananele ar putea inlocui portia de zahar de la micul dejun si reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul de fibre, potasiu si vitamina C. Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstreaza ca prin consumul a mai multor portii zilnice de banane poate fi redus riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata cu [continuare]

Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate

Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism. In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor. Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman - Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se... [continuare]

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Actualizat la data de: 13 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]

Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale

Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 30 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi. Informatii nutritionale pentru pepenele galben Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile... [continuare]

Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine

Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Despre tensiunea arteriala Tensiunea arteriala reprezinta una dintre cele mai bune instrumente pentru verificarea starii de sanatate. La nivel mondial, circa 26% din populatie sufera de hipertensiune arteriala, iar expertii in sanatate se asteapta ca acest procentaj sa creasca la 29% pana in anul 2025. Hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor de inima si a infarctului, fiind una dintre principalele cauze de deces in lume, potrivit OMS. Tocmai din acest motiv este extrem de important sa tinem sub control tensiunea arteriala si sa invatam sa o monitorizam acasa. Afla ce este tensiunea arteriala, care sunt valorile in care ar trebui sa se incadreze, dar si cum se masoara corect! Ce este tensiunea arteriala Tensiunea arteriala este presiunea sub care circula sangele in artere. Rolul tensiunii arteriale este acela de a asigura circulatia sangelui care transporta oxigen si substante nutritive organelor interne. In mod ideal, tensiunea arteriala ar trebui sa masoare... [continuare]

Salata verde, beneficii pentru sanatate

Salata verde, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Salata verde este una dintre cele mai delicate tipuri de legume cu frunze din care se prepara salatele. Acesta leguma este de obicei consumata in stare proaspata, alaturi de alte legume sau in sandwichuri. Bogata in substante nutritive, salata verde ofera celor care o consuma multiple beneficii nutritive si pentru sanatate. Salata verde ajuta la tratarea constipatiei Nivelul ridicat de celuloza din salata verde ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal. Salata verde poate fi folosita cu succes pentru vindecarea constipatiei si a altor tulburari gastrointestinale. Adaugati peste salata verde suc de lamaie, de menta si miere de albine pentru tratarea dispepsiei, starii de greata, varsaturilor, indigestiei, icterului si a hemoroizilor. Salata verde amelioreaza insomnia si durerile de cap Salata verde contine o substanta numita lectucarium care are capacitatea de a induce somnul, de aceea, poate fi folosita pentru tratarea [continuare]

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului, functiile sale fiind foarte importante: arde grasimile, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, preia substantele nutritive din hrana si le transforma in energie. De aceea mentinerea sanatatii ficatului este esentiala. Ca sa previi aparitia bolilor de ficat trebuie sa acorzi o mare importanta alimentatiei. Nu face exces de grasimi, care trebuie sa nu depaseasca 20% din dieta zilnica. Mananca proteine, in principal din surse vegetale, concentreaza-te pe produsele alimentare naturale si alege legume, fructe si cereale integrale in fiecare zi. Bune pentru ficat sunt fasolea, lintea, orezul. Opteaza pentru grasimi mononesaturate, cum ar fi cele care se gasesc in avocado si nuci, cat si pentru alimente care contin acizi grasi Omega 3, precum pestele gras, semintele de in si semintele de dovleac. Risc de imbolnavire, la persoanele obeze Cu [continuare]

Untul de arahide

Untul de arahide

Actualizat la data de: 01 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Sfaturi nutritionale pentru vara

Sfaturi nutritionale pentru vara

Actualizat la data de: 20 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Festivalurile verii, gratarele si iesirile in aer liber includ adesea optiuni alimentare nesanatoase. Grasimile si caloriile in plus se adauga rapid, pot determina crestere in greutate sau ar putea dezechilibra nivelul substantelor nutritive din organism. Iata cateva sfaturi pentru a alege o dieta hranitoare pe timp de vara, fara sa fie nevoie sa evitati intalnirile cu ceilalti. Beti apa Intotdeauna trebuie sa fiti hidratati. Apa ajuta la buna desfasurare a functiilor corpului, inclusiv la digestia alimentelor pe care le mancati. Consumul de apa contribuie la mentinerea unui nivel ridicat de energie. Este foarte important sa beti apa in timpul verii, cu atat mai mult, cu cat temperaturile sunt mai ridicate. Parul si pielea se pot usca cu usurinta in timpul verii, dar aceasta problema poate fi prevenita partial prin aportul de apa. Beti minim opt pahare de apa in fiecare zi. Diminuati consumul de cofeina Nu doar ca trebuie sa beti suficienta ap [continuare]

Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante

Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C este indispensabila unei bune functionari a organismului. Este una dintre cele mai sigure si mai eficiente substante nutritive, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Acidul ascorbic ajuta organismul sa lupte cu afectiuni precum cancerul, diabetul sau bolile de inima, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C il are in mentinerea sanatatii ne ofera multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C in dieta de zi cu zi. Cat de multa vitamina C trebuie consumata? Recomandarea privind aportul zilnic de vitamina C difera in functie de grupele de varsta si de sex. Astfel, unui barbat adult i se recomanda 90 mg/zi, unei femei adulte, 75 mg/zi, iar unui copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, 45 mg/zi. Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse, precum portocale, ardei gras, papaya, capsuni, conopida, ananas, etc. O portocala de marime medie, spre exemplu, contine aproximativ 75... [continuare]

Mituri despre accidentul vascular cerebral

Mituri despre accidentul vascular cerebral

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ca si alte boli si afectiuni grave, accidentul vascular cerebral are o reputatie care se bazeaza uneori pe ipoteze sau mituri false. Accidentul vascular cerebral este grav prin natura sa, intrucat vizeaza celulele din organism - in special pe cele din creier - care nu pot supravietui fara flux normal de sange, cel care le furnizeaza oxigen si substante nutritive. Toate sistemele fizice si organele umane, de la sistemul nervos la inima si plamani, depind de functia creierului. De aceea, leziunile de la nivelul creierului pot produce efecte ample si potential letale. Mit: Accidentul vascular cerebral se manifesta doar la persoanele in varsta Este adevarat ca pe masura ce imbatranim creste riscul de a avea accident vascular cerebral. Totusi, exista un numar tot mai mare de accidente vasculare cerebrale intalnite in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Riscul crescut de accident vascular cerebral la persoanele mai tinere este legat de incidenta... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)