Coronavirus Update

Efectele alcoolului asupra inimii

Publicat la data de: 27 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Efectele alcoolului asupra inimii

Inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Inima pompeaza sangele in organism prin artere, vene si capilare. Sangele transporta substante nutritive si compusi catre toate organele corpului, inclusiv alcoolul.

In doze mici sau moderate, alcoolul nu afecteaza inima, insa in cantitati mari si consumat cu regularitate, acesta poate fi una dintre cauzele bolilor de inima.

Sistemul cardiovascular este afectat de alcool. Acesta poate determina o crestere temporara a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Pe termen lung, consumul de alcool peste medie poate duce la cresterea ritmului cardiac, la cresterea tensiunii arteriale, la atrofierea muschiului inimii si la aritmie cardiaca. Toate acestea pot spori riscul dezvoltarii unui atac de cord si a unui accident vascular cerebral.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Beneficiile consumului moderat de alcool
 3. Efectele negative ale consumului ridicat de alcool
 4. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile consumului moderat de alcool

Sus

Un consum moderat de alcool inseamna sub 15 grame de alcool pur pe zi in cazul femeilor si sub 30 de grame in cazul barbatilor. Un pahar cu vin de 250 ml are in jur de 25 de grame de alcool pur.

Consumul moderat de alcool potejeaza impotriva mai multor boli:
- Creste nivelul HDL sau colesterolul "bun";
- Incetineste coagularea sangelui. Acest lucru inseamna ca poate opri atacurile de cord, insa poate determina sangerari mai usoare;
- Scade riscul de instalare a diabetului;
- Scade riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

Efectele negative ale consumului ridicat de alcool

Sus

Creste ritmul cardiac. Alcoolul poate determina variatii ale modului in care bate inima. Consumul regulat de alcool poate provoca episoade de tahicardie. Numarul si severitatea acestor episoade poate provoca cheaguri de sange, ce cresc riscul dezvoltarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

Creste tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ridicata apare atunci cand sangele pompeaza cu mai multa forta decat in mod obisnuit. Consumul unei singure doze de alcool poate determina o crestere temporara a tensiunii arteriale, iar consumul regulat de alcool peste limitele recomandate poate provoca hipertensiune arteriala.

Tensiunea arteriala ridicata determina intarirea si ingrosarea arterelor si este un factor de risc pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Determina batai neregulate ale inimii. Schimbarea ritmului inimii se numeste aritmie. Aritmiile pot include batai prea lente ale inimii (bradicardie) sau prea rapide (tahicardie). Acestea pot provoca stop cardiac si accident vascular cerebral.

Provoaca infarct. Muschiul inimii are nevoie de oxigen pentru a putea pompa sange. Un atac de cord apare atunci cand o artera care furnizeaza oxigen la nivelul muschiului cardiac este ingustata sau intrerupta complet, impiedicand muschiul inimii sa primeasca oxigen.

Fluxul de sange catre inima poate fi blocat din cauza cresterii treptate a placii, a grasimii si a colesterolului care determina ingustarea arterelor coronariene.

Determina accident vascular cerebral. Consumul de alcool poate creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral. Acesta determina perturbarea fluxului sangvin la nivel cerebral si poate duce la pierderea functiilor motorii si senzoriale.

Un accident vascular cerebral poate deteriora si alte sisteme din organism, inclusiv sistemele scheletice, musculare, respiratorii, digestive si urinare.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Accidentul vascular cerebral si incontinenta Accidentul vascular cerebral si...

  Despre accidentul vascular cerebral Accidentul vascular cerebral se afla printre principalele trei cauze majore de deces alaturi de bolile cardiace si cancer. Acesta apare atunci cand aportul de sange catre o parte a creierului este intrerupt. Celulele creierului au...citeste mai mult

 • Infarctul miocardic si angina instabila Infarctul miocardic si angina instabila

  Generalitati Infarctul miocardic (sau atac de cord), se produce prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii. Blocajul arterei se produce atunci cand o placa ateromatoasa din interiorul coronarei se rupe si se...citeste mai mult

 • Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Primul ajutor in caz de atac de cord...

  Generalitati Un atac de cord este o urgenta medicala. Se va suna imediat serviciul de urgenta in cazul in care o persoana sufera un infarct miocardic. In cazul majoritatii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia....citeste mai mult