Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul mineralelor in organism

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]

Calciul - un mineral care poate ascunde o serie de boli grave

Calciul - un mineral care poate ascunde o serie de boli grave

Actualizat la data de: 11 Iunie 2019

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Deficitul de calciu afecteaza intreg organismul Organismul uman in toata complexitatea lui functioneaza dupa niste reguli foarte bine puse la punct. Desi la prima vedere aceste lucruri nu se vad, luate de-a amanuntul fiecare este complex in felul lui si fiecare functioneaza pentru buna functionare a organismului. Un exemplu in acest sens ar fi homeostazia mineralelor (sodiu, potasiu, clor, calciu, fosfor, fier, magneziu etc.) si felul in care organismul reuseste sa regleze foarte fin concentratiile de care individul are nevoie pentru a functiona normal. In momentul in care mecanismele de reglare din organism sunt perturbate de o serie de boli sistemice sau locale apare o alterare in cadrul proceselor metabolice si de functionare a diferitelor sisteme si organe si astfel intreg organismul are de suferit. Care este rolul calciului? Calciul joaca un rol foarte important in metabolism. El controleaza o serie de procese, cum ar fi: conducerea impulsului nervos la nivelul fibrelor... [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros

Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati Desigur ca ne-am obisnuit cu zilele insorite de vara, insa odata cu apropierea sezonului rece trebuie sa tinem cont de faptul ca organismul nostru va fi supus unor schimbari, motiv pentru care este necesar sa il protejam si sa il pregatim cat mai bine pentru lunile mai friguroase care urmeaza. Schimbarile climatice, diminetile si serile mai reci pot slabi sistemul imunitar facandu-l mai susceptibil la infectii respiratorii sau tot felul de viroze sezoniere. Dar cum orice problema are o rezolvare, vestea buna este ca sunt numeroase modalitati prin care va puteti sustine sistemul imunitar si pentru a va proteja sanatatea fizica si psihica pe perioada anotimpului rece. Cine este mai expus infectiilor in anotimpul rece? Vulnerabilitatea in a contracta anumite infectii virale in perioada mai friguroasa variaza de la persoana la persoana, anumite categorii fiind mai predispuse la acest risc. Printre acestea se numara persoanele in varsta de peste 65 de ani, nou-nascutii... [continuare]

Neutropenia predispune organismul la infectii

Neutropenia predispune organismul la infectii

Actualizat la data de: 15 Iulie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este neutropenia Neutropenia reprezinta nivelul scazut de neutrofile in sange. Neutrofilele sunt celule albe ale sangelui, cu rol esential in apararea imuna. Neutropenia este frecventa in randul persoanelor aflate sub tratament pentru cancer, precum chimioterapia. Pacientii cu neutropenie vor avea susceptibilitate crescuta la infectii, functia imuna fiind diminuata. Neutrofilele sunt produse de catre maduva hematogena. Celulele albe in general, dar mai ales neutrofilele, sunt armele organismului impotriva infectiilor. Neutrofilele distrug germenii cauzatori ai infectiilor, precum bacterii sau virusuri. Tipuri de neutropenie Neutropenia se clasifica in usoara, moderata sau severa, in functie de valoarea neutrofilelor din sange. La persoanele sanatoase, valoarea minima a neutrofilelor este de 1500. Astfel, neutropenia poate fi: • Neutropenie usoara:  1,000 – 1,500. • Neutropenie moderata: 500 – 1,000. • Neutropenie severa: Less than 500. O alta clasificare a... [continuare]

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce inseamna o nutritie sanatoasa Nutritia este importanta in cresterea si dezvoltarea copilului. Aceasta se refera la alimentele si bauturile care furnizeaza necesarul pentru functionarea organismului. Nutrientii sunt substante gasite in alimente care permit organismului sa creasca si sa functioneze corect. Exista sase nutrienti esentiali: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa. Ce este afectiunea si cum se manifesta O alimentatie buna se refera la o dieta care contine un echilibru sanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in fructe si legume. Nutritia deficitara se refera la o dieta care contine un echilibru nesanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in zahar sau sodiu. Exista multe efecte ale nutritiei asupra cresterii si dezvoltarii copilului. De exemplu, alimentatia poate afecta cresterea fizica a copilului, precum si dezvoltarea creierului. In plus, a avea o alimentatie buna in copilarie creste probabilitatea de a avea o alimentatie buna la... [continuare]

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta menopauza? Odata cu inaintarea in varsta, foliculii ovarieni isi pierd din activitate, la fel cum se intampla si cu secretia de hormoni sexuali feminini. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), menopauza reprezinta pierderea completa a activitatii foliculare sau o perioada de 12 luni de amenoree de la ultima menstruatie, apare intre 45 si 55 de ani, cu o varsta medie de instalare la 51 de ani, iar studiile efectuate releva un procent de aproximativ 10 % din populatia feminina unde menopauza se instaleaza inainte de 45 de ani. Premergator instalarii menopauzei, femeile pot prezenta perioade de ciclu menstrual neregulat ceea ce reprezinta tranzitia menopauzala (perimenopauza). Cum se manifesta? Pe termen scurt, menopauza se insoteste de tulburari de dispozitie, dereglari ale ritmului somn-veghe, disfunctii sexuale, simptome vasomotorii cu senzatie brusca de caldura la nivelul toracelui superior urmata de senzatia de frig si frisoane, uscaciunea mucoasei... [continuare]

Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii?

Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii?

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Orice reactie adversa care apare dupa consumul unui aliment se numeste hipersensibilitate alimentara. Cand se poate demonstra ca in producerea sa este implicat un proces imunologic, termenul cel mai potrivit este de alergie alimentara. Cind anticorpii implicati in reactie sunt de tip IgE atunci spunem ca avem de-a face cu o alergie alimentara IgE mediata. Restul reactiilor sunt denumite intolerante alimentare si sunt de fapt hipersensibilitati alimentare nealergice care de regula apar dupa mai multe ore sau zile de la consumul alimentelor respective. Sunt explicate prin proprietatile farmacologice ale unor substante prezente in alimente ca tiramina, histamina, serotonina, triptamina, prin continutul natural al unor alimente in benzoati, salicilati, nichel sau cafeina precum si prin existenta unui deficit enzimatic de lactaza sau dizaharidaza la nivelul tractului digestiv. In timpul unui raspuns alergic clasic mediat prin IgE, proteinele alimentare intra in organism prin mucoasa... [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru sezonul rece

Pregateste-ti organismul pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lunile cu temperaturi scazute sunt mai scurte, posibilitatile de recreere si de miscare in aer liber sunt reduse, iar alimentatia este mai putin consistenta. De aceea este necesara o pregatire fizica prealabila. Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a preveni imbolnavirile si slabirea organismului in sezonul rece. Ia vitamine Multe persoane acuza stari depresive in apropierea sezonului rece, odata cu diminuarea perioadei cu lumina naturala pe parcursul zilei. De aceea, se recomanda un consum sporit de peste proaspat. Grasimea din peste ofera organismului o rezerva importanta de vitamine esentiale A si D. Persoanele care nu agreeaza consumul de peste pot opta pentru capsule cu ulei de peste. In plus, o cura cu multivitamine si minerale are rolul de a intari organismul si de a-l reintineri. Aceste suplimente sustin sanatatea organismului, in special prin intarirea imunitatii si sunt importante pentru a evita bolile specifice sezonului... [continuare]

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]

Tu bei suficienta apa? importanta consumului de apa asupra organismului

Tu bei suficienta apa? importanta consumului de apa asupra organismului

Actualizat la data de: 28 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul uman contine apa in proportie de 65%. Apa permite creierului sa regleze temperatura corpului si contribuie la lubrifierea articulatiilor, mentinerea sanatatii organelor si determina eliminarea toxinelor din organism. Cercetarile recente au aratat rolul important al hidratarii corecte pentru mentinerea siluetei, combaterea durerilor de cap si ingrijirea pielii. De asemenea, un studiu efectuat de cercetatorii Scolii de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard a demonstrat beneficiile hidratarii corecte in ceea ce priveste prevenirea cancerului de vezica, a calculilor renali si cancerului de colon. De cata apa are nevoie organismul? In medie, un adult pierde 1,5 litri de apa prin urina si 1 litru prin respiratie, urina si fecale. De aceea, este esential sa refacem depozitele de apa, care se pierd prin procesele fiziologice. Recomandarile generale estimeaza ca barbatii ar trebui sa bea zilnic aproximativ 3 litri de apa, in timp ce femeile - 2, [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 24 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Societatea moderna a devenit tot mai preocupata de sanatate, respectiv de modalitatile de a combate diversele afectiuni care se instaleaza in corpul uman. Pentru a putea mentine un corp sanatos, viguros, atat in interior, cat si in exterior, este absolut esential ca fiecare dintre noi sa se orienteze in alimentatie dupa produse care sa nu puna nicicum in pericol sanatatea. O mare parte a bolilor care se instaleaza in organism sunt cauzate de modul de alimentatie, de felul in care sunt preparate bucatele, etc. O alimentatie variata si echilibrata asigura organismului aportul necesar de substante nutritive (proteine, lipide si glucide). Din pacate, modul de viata actual, stresul, sedentarismul ori viata traita intr-un ritm prea alert, poluantii, consumul de alimente rafinate, precum si alti factori modifica necesarul de substante nutritive, fapt ce conduce catre nevoia de a completa alimentatia cu produsele ce suplimenteaza aportul de vitamine, minerale, probiotice, antioxidanti,... [continuare]

Imunizarea organismului in sezonul rece

Imunizarea organismului in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]

Pregatirea organismului pentru toamna

Pregatirea organismului pentru toamna

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceasurile nu au revenit la ora de iarna, dar in cabinetele medicilor au inceput sa apara pacientii cu simptome ca tusea si raceala, care au o stare generala proasta. Sezonul gripei nu este prea departe. Pentru ca organismul sa ramana in forma si sa lupte cu virusurile si bacteriile, luati masuri. In primul rand, reevaluati-va starea generala de sanatate. Orice persoana care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, ar trebui sa faca un consult anual. Cei care au peste 65 de ani trebuie sa se vaccineze impotriva pneumoniei (vaccin care in ultimii 10 ani, salveaza din ce in ce mai multe vieti). Toamna este anotimpul recoltelor si schimbarilor meteorologice. Temperaturile devin mai scazute. Totul incetineste, iar zilele se scurteaza. Imbracati-va co [continuare]

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Beneficiile ciupercilor pentru organism • Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia . F [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Alimente cu rol detoxifiant

Alimente cu rol detoxifiant

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea calciului in dieta nu este benefica doar pentru sanatatea oaselor si a danturii, ci ar putea contribui si la scaderea in greutate. Necesar pentru contractia vasculara si vasodilatatie, calciul contribuie si la functionarea normala a muschilor, transmisiilor nervoase, semnalelor intracelulare si secretiei de hormoni. Cercetarile din ultimii ani au descoperit ca mineralul regasit in abundenta in organismul uman ar putea contribui si la reglarea ponderala. Rolul calciului in scaderea in greutate Oamenii de stiinta au obtinut date promitatoare in privinta efectelor benefice ale calciului in pierderea in greutate si mentinerea aspectului estetic al corpului. De pilda, un studiu de specialitate a comparat o dieta hipocalorica ce nu include surse de calciu, cu o dieta saraca in calorii, dar care include cateva portii de lactate (surse externe importante ale calciului). Rezultatele au aratat ca dieta ce permite consumul de lactate s-a dovedit a fi... [continuare]

Pagina 2 din 27 (785 rezultate)

Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed

Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil

Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .