rolul mineralelor in organism
Bolile renale (de rinichi)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Rinichii sunt organe pereche situate in zona lombara, sub torace, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Rolul acestora este de a curata sangele, de a elimina substantele reziduale, de a filtra lichidele si de a mentine un echilibru intre sarea si mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. In cazul in care rinichii nu functioneaza optim, substantele reziduale si lichidele raman in organism si cauzeaza edeme la nivelul membrelor, dificultati de respiratie si disurie (dificultati de golire a vezicii urinare). Daca afectiunea renala nu este tratata la timp se poate instala blocajul renal sau insuficienta renala acuta, situatie care conduce la decesul pacientului. Rinichiul are forma unei boabe de fasole, o lungime de 12 cm si o latime de 6 cm. Acesta este format din aproximativ un milion de unitati de filtrare, cu aspectul de pungute minuscule, care se numesc nefroni. Rolul nefronului este de a filtra sangele... [continuare]
Despre potasiu si sanatatea inimii
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este potasiul Potasiul este un mineral esential care joaca mai multe roluri importante in organism: -conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit. -ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare. -asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala. Rolul potasiului in organism Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in... [continuare]
Hipercalcemia: cauze, simptome si tratament
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Hipercalcemia reprezinta cresterea nivelului de calciu in sange. Aceasta poate fi cauzata de anumite medicamente, exces de vitamina D, glanda parotida hiperactiva sau chiar de cancer. Calciul joaca un rol esential in organism. Ajuta in dezvoltarea oaselor si dintilor, avand rol si in bunastarea muschilor, nervilor si inimii. Cu toate acestea, un exces de calciu poate cauza diferite afectiuni. Nivelurile de calciu din sange sunt in mare parte controlate de glandele paratiroide. Aceste glande sunt in numar de patru si se situeaza in spatele tiroidei. Glandele paratiroide Cand organismul are nevoie de calciu, glandele paratiroide secreta hormonul paratiroidian care semnaleaza: • Oasele, pentru a elibera calciu in sange; • Rinichii, sa elimine mai putin calciu prin urina; • Rinichii, pentru a activa vitamina D, care ajuta tractul digestiv sa absoarba mai mult calciu. Glandele paratiroide hiperactive sau o stare de sanatate alterata pot perturba echilibrul... [continuare]
Simptomele deficientei de magneziu
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Carbohidratii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de... [continuare]
Importanta vitaminei d pentru sanatate
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Despre Vitamina D Vitamina D a fost descoperita in 1920, dupa o lunga cautare a unui mod de a vindeca rahitismul, o boala a oaselor copilului. Descoperirea ei a dus la eradicarea rahitismului in multe tari. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca vitamina D poate avea un rol si in alte aspecte ale sanatatii umane. Vitamina D3, cunoscuta si sub numele de „vitamina soarelui”, are mai multe roluri in organism. Este esentiala in absorbtia calciului si a fosforului, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Este deasemenea esentiala pentru a avea un sistem imunitar puternic. Beneficii Vitamina D Vitamina D este benefica pentru starea de spirit, sanatatea inimii si chiar pierderea in greutate. Studii recente au concluzionat ca incetineste multiplicarea celulara, reducand angiogeneza tumorilor. Desi vitamina D este cunoscuta ca una dintre cele patru vitamine liposolubile, tehnic nu este o vitamina. Este adevarat, este esentiala pentru sanatate si sun [continuare]
Cum scapi de carcei: metode rapide de ameliorare si preventie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Crampele musculare sau carceii sunt contractii involuntare ale muschilor, deosebit de dureroase, cauzate de cele mai multe ori de o deficienta de minerale in corp. Ele pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Atletii si persoanele in varsta sunt mai afectati de crampele musculare decat alte persoane. Carceii pot aparea si la femeile insarcinate sau pot fi declansati de expunerea la temperaturi extreme. Care sunt cauzele aparitiei crampelor musculare Specialistii nu cunosc cauza exacta, dar presupun ca este vorba despre o hiperexcitabilitate a nervilor care stimuleaza muschii. Exista mai multi factori care pot declansa contractii dureroase ale muschilor: - Lipsa de magneziu, calciu sau potasiu in sange - Depunerea unui efort fizic intens, fara incalzire prealabila - Deshidratarea survenita in urma efortului sau a expunerii la canicula - Statul in picioare vreme indelungata sau mersul pe tocuri inalte - Fortarea unui muschi sau a unei... [continuare]
Generalitati Magneziul este un macroelement mineral esential organismului prin functiile indeplinite si prin procentul relativ ridicat pe care il reprezinta in structurile corpului. Organismul adult contine, in medie, 20-30 de grame de magneziu, peste 50% din acesta fiind in oase (sub forma de fosfat de magneziu si carbonat de magneziu). Rolurile magneziului sunt predominant metabolice, fiind implicat in producerea si transportul energiei necesare diverselor procese fiziologice. Este implicat in proteinogeneza, in metabolismul lipidelor si glucidelor, catalizeaza o mare parte din reactiile biochimice, are rol in contractia si relaxarea musculara. Printre cele mai cunoscute functii sunt cele care implica homeostazia calciului si procesul de mineralizare, in care magneziul are un rol activ, regland echilibrul calcic (prin favorizarea absorbtiei si metabolizarii acestuia) si impiedica precipitarea lui cu formare de calculi (renali, biliari). Magneziul este un mineral care,... [continuare]
Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]
Generalitati Desi calciul este unul dintre cel mai frecvent intalnite minerale din organism, multi oameni au deficit de calciu. Acest lucru se intampla, intrucat multi oameni consuma doar jumatate din cat au nevoie (aproximativ 500-700 mg pe zi). In cazul unui aport prea scazut de calciu, organismul apeleaza la rezervele de calciu din oase, rezultand osteoporoza sau osteopenia. Ar trebui sa luati suplimente de calciu sau sa asimilati calciul din mancare? Suplimentele sunt recomandate, atat timp cat sunt de calitate. In acest sens, trebuie sa stiti cat de mult calciu elementar (calciul cel mai bine absorbit de organism) exista in supliment. Oricum, cel mai important este sa furnizati organismului aproximativ 1200 mg de calciu pe zi. De cat de mult calciu avem nevoie? - Copiii cu varsta intre 1-3 ani au nevoie de 500 mg pe zi sau aproximativ 450 ml de lapte - Copiii cu varsta intre 4-8 ani au nevoie de 800 mg pe zi sau aproximativ 700 ml de lapte - Adolescentii cu varsta... [continuare]
Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]
Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fierul este printre cele mai importante minerale din organism, cu un rol deosebit in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Cu toate acestea, deficienta de fier este o problema care afecteaza majoritatea sugarilor de peste sase luni si a copiilor mici. Simptome Deficienta de fier are simptome variate, ce pot fi confundate cu manifestarile altor afectiuni. De aceea, este recomandata investigarea medicala si tratarea problemei de la primele semne. In eventualitatea in care copilul este obosit in cea mai mare parte a zilei, se simte epuizat, nu are energie si nu se implica in activitatile normale, este probabil sa nu beneficieze de o cantitate optima de fier. Lipsa poftei de mancare, care ar putea fi pusa pe seama sedentarismului, este de fapt un alt indicator al deficientei de fier. Paloarea pielii si starile frecvente de iritabilitate sunt de asemenea simptome frecvente ale acestei afectiuni. Organismul este afectat si la nivelul sistemului... [continuare]
Cand devine fosforul periculos pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]
Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]
Generalitati Aproape in fiecare moment al zilei, organismul este atacat si poluat de toxine nocive. Aceste toxine pot exista in aerul pe care il respirati, alimentele pe care le consumati si in mediul in care traiti. Toxinele provenite din emisiile de gaze ale automobilelor si fumul de tigara, cele din cosmetice, pesticide si alti poluanti, nu sunt intotdeauna usor de evitat. Consumul de alimente ecologice si un stil de viata sanatos sunt modalitati prin care puteti reduce cantitatea reala de toxine absorbite sau ingerate in organism. Aceleasi efecte pozitive le poate avea si terapia de detoxifiere. Scopul tratamentelor pentru detoxifiere Scopul terapiei de detoxifiere este eliminarea toxinelor daunatoare din corp. Rezultatul va fi un organism mai sanatos si o stare generala de bine. Atunci cand toxinele sunt eliminate din organism, sistemul imunitar va functiona mai bine. Se va reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor cardiovasculare, dar si a altor probleme de sanatate.... [continuare]
Topul alimentelor pentru un par sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]
Ce este sodiul? Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. Rolul sodiului in organism El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si ale volemiei si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre... [continuare]
Vinetele, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului. Vinetele pot fi incluse in numeroase retete sanatoase, mai ales in timpul sezonului lor de recoltare, intre lunile august si octombrie. Valorile nutritionale ale vinetelor Beneficiile pe care vinetele le aduc sanatatii organismului deriva din nutrientii acestor legume populare si apreciate pentru gustul lor specific. Astfel, circa 82 de grame de vinete contin - Calorii 19 kcal; - Fibre 11% din doza zilnica recomandata; - Mangan 10% din doza zilnica recomandata; - Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata; - Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata; - Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata; - Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata; - Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata; -... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
10 alimente cu un continut ridicat de magneziu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]
Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
care este rolul lor in organism? [continuare]
Calibrum mami
multivitamine si minerale pentru femeile insarcinate Supliment alimentar Pentru al doilea si al treilea trimestru de sarcina si in perioada alaptarii Necesarul de vitamine si minerale al organismului difera pe durata sarcinii – de la faza de planificare, la fazele individuale ale sarcinii si continuand cu perioada de alaptare. Prin urmare, Calibrum, o marca inregistrata, vine cu o solutie unica. Calibrum babyplan este conceput pentru a fi administrat in perioada de planificare a sarcinii si in primul trimestru de sarcina, in timp ce Calibrum mami poate fi utilizat incepand cu al doilea trimestru de sarcina si pe durata alaptarii. De ce sunt vitaminele, mineralele si aportul corect al acestora atat de importante pentru femeie si copil pe durata sarcinii si alaptarii? Nutritia este un factor important cu o influenta semnificativa asupra femeilor insarcinate si fatului. Prin urmare, aceasta trebuie sa fie adecvata din punct de vedere cantitativ si calitativ pentru a asigura... [continuare]
Doppelherz aktiv mami
Doppelherz aktiv Mami Pentru femei care doresc sa ramana insarcinate, femei gravide si femei care alapteaza Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, femeile gravide si femeile care alapteaza, alimentatia joaca un rol vital in ceea ce priveste starea proprie de sanatate, precum si a copiilor lor, mamele asigurandu-le toate elementele nutritive importante. Necesarul de vitamine si substante minerale al organismului creste in mod substantial in aceasta etapa a vietii, deoarece, prin intermediul mamei, se asigura si necesitatile alimentare ale copilului (fatului). De aceea, este importanta o alimentatie echilibrata si variata. Un studiu la nivel national despre doza recomandata, efectuat in Germania (2008), a aratat faptul ca indeosebi consumul de acid folic, iod, fier, precum si acizi grasi de tip omega-3 este indicat pentru femei. Doppelherz aktiv Aktiv Mami contine 12 vitamine(vitaminei a, E, D, C, B1, B2, B6, B12, acid pantotenic, acid folic, biotina,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter