prepararea alimentelor
Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]
Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este botulismul Mancarurile conservate sunt disponibile atat in comert, cat si la domiciliu. Conservele ajuta produsele alimentare, mai ales legumele si fructele, sa fie pastrate cat mai mult timp. Totusi, consumul de alimente la conserva poate fi riscant sau chiar mortal daca nu au fost adoptate anumite masuri corecte de siguranta. Iarna este un anotimp in care mancarurile la conserva sunt frecvent utilizate. Acestea au fost preparate vara sau toamna, iar iarna vor fi consumate cu mare placere. Persoanele care doresc sa isi conserve bunatatile din conserve trebuie sa o faca in mod corespunzator, deoarece legumele sau fructele contaminate si conservate pot provoca botulism. In cazul conservelor din comert riscul de botulism inca exista, dar este mult mai redus, deoarece sunt adoptate mult mai multe masuri de siguranta. Cum se manifesta botulismul? Botulismul este o boala rara, dar cu potential letal. Aceasta boala este provocata de o toxina ce este produsa... [continuare]
Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]
Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Autor: SfatulMedicului
Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]
Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Pentru persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian, cum mananca este aproape la fel de important ca si ce mananca. Mesele se vor lua in mod regulat, se vor evita gustarile din timpul noptii si este indicat ca bolnavul sa nu se intinda la pozitie orizontala imediat dupa masa. Alegerea cu grija a alimentelor este, de asemenea, esentiala. Simptomele bolii pot fi diminuate prin consumul de produse alimentare cu un continut scazut de grasimi si bogate in fibre dietetice (cereale integrale, fructe, legume, carne slaba). Alimente indicate Fulgii de ovaz Cei diagosticati cu boala de reflux gastroesofagian ar trebui sa evite gogosile, la micul dejun, pentru a nu avea arsuri stomacale. Acestea pot fi inlocuite cu fulgi de ovaz care au un nivel scazut de grasimi si sunt bogati in fibre care pot calma stomacul. Cerealele pot fi consumate impreuna cu banane feliate, care se considera ca lupta in mod natural cu acizii gastrici. Ghimbir Ghimbirul proaspat... [continuare]
Alimente care determina constipatia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat medicul. Printre factorii care contribuie la instalarea constipatiei sunt: lipsa exercitiilor fizice, rutina si utilizarea anumitor medicamente. La toate acestea se adauga alegerile alimentare gresite si consumul insuficient de apa. Alimente care constipa Fibrele (atat solubile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel. Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de... [continuare]
Alimente interzise copiilor in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta. Copilul intre un an si 3 ani trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, iar necesarul caloric intre 12 si 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regula, cel mic este bine sa aiba o dieta alcatuita din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume si fructe. De asemenea, in primii ani de viata, copilul are interdictie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate indruma corespunzator. Alimente interzise pana la 4 – 6 luni OMS recomanda sa se evite orice tip de alimente si copilul sa fie alaptat exclusiv la san, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului [continuare]
Cum trebuie sa prepari orezul pentru a nu te intoxica cu arsenic?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsenicul este un element toxic, prezent in mod natural in mediul inconjurator. Se imparte in doua grupe, arsenic organic si arsenic anorganic, cel din urma fiind cel mai nociv. De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat in lantul alimentar, fiind gasit acum intr-o serie de alimente. Problema devine tot mai grava, pe masura ce poluarea generalizata duce la cresterea nivelului de arsenic in alimente, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatate. Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic in orez, care reprezinta hrana de baza pentru mare parte din populatia lumii. Ce este arsenicul? Arsenicul este un oligoelement toxic, notat cu simbolul As. De obicei, este legat de alte elemente din compusii chimici. Arsenicul se imparte in doua mari categorii: - Arsenic organic: se gaseste in principal in tesuturile vegetale si animale; - Arsenic anorganic: gasit in roci si sol sau dizolvat in apa. Aceasta este forma mai toxica. Arsenic se gaseste in... [continuare]
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]
Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile consumului de muraturi Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament. Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului. Cum preparam corect muraturile? Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul. Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism. Varza murata, ideala pentru detoxifiere Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar. De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna... [continuare]
Alimentul care creste periculos riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Anumite alimente sporesc riscul aparitiei cancerului. S-a vorbit pana acum despre carnea procesata, despre floricelele de porumb si despre alimentele ambalate in conserve metalice ca favorizand riscul de cancer, insa recent oamenii de stiinta au mai facut o descoperire menita sa dea fiori. Aripioarele de pui prajite, un preparat delicios, preferat de foarte multe persoane, favorizeaza declansarea nodulilor la san. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat carnea procesata – inclusiv sunca, salamul, carnatii si hot-dogul – ca facand parte din grupa 1 de risc cancerigen, ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice ale faptului ca procesarea carnii cauzeaza cancer. De asemenea, [continuare]
Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor
Autor: SfatulMedicului
Consecinte negative ale consumului de mancare si alcool De sarbatori cu totii dorim sa ne simtim bine. Dar, uneori putem exagera din cauza faptului ca avem la dispozitie foarte multa mancare si alcool. Pe langa cresterile bruste in greutate, abuzul de alimente si alcool cauzeaza si alte probleme de sanatate. Metodele prin care putem evita consecintele negative ale consumului exagerat de mancare si alcool, si ce trebuie sa facem dupa masa pentru a avea sarbatori fericite si lipsite de griji. Abuzul de alcool si cum poate fi evitat In perioada sarbatorilor avem in casa mai mult alcool decat de obicei, iar riscul de a consuma cantitati mai mari creste. Moderatia este cea mai buna metoda, insa poate fi dificil sa ne abtinem atunci cand familia si prietenii ciocnesc paharele. Asadar, exista mai multe metode prin care putem evita o situatie nedorita cauzata de consumul excesiv de alcool, precum: alternarea bauturilor alcoolice cu cele non-alcoolice, mancatul inainte de a consuma... [continuare]
Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?
Autor: SfatulMedicului
Sanatatea vaginala Anumite alimente si bauturi contin compusi care pot imbunatati sanatatea vaginala, dar care pot reduce chiar si simptomele unor afectiuni survenite la acest nivel. Aceste produse sunt reprezentate de probiotice, prebiotice si alimente si bauturi fermentate. Vaginul utilizeaza secretii naturale si bacterii bune pentru a fi sanatos si pentru a avea parte de o aparare imuna optima. Astfel, adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate ar putea avea un rol foarte important in prevenirea infectiilor si in imbunatatirea starii de sanatate a vaginului. Acest articol are ca scop detalierea unor cercetari cu privire la efectele dietei asupra sanatatii vaginale, analizand inclusiv alegerile dietetice pentru afectiunile vaginale comune. In plus, sunt exemplificate si cateva modalitati de imbunatatire a sanatatii vaginale din prisma alimentatiei, dar cu mentiunea ca oamenii ar trebui sa discute cu medicul inainte de a utiliza alimentele ca remediu pentru anumite probleme... [continuare]
Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]
Alimente utile pentru combaterea racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicul va prescrie anumite medicamente pentru a combate simptomele de raceala si gripa, insa cel mai mult te poti ajuta de alimentatia imunostimulatoare. Exista unele produse alimentare, bauturi sau plante aromatice care pot usura simptomele si care reduc durata de manifestare a unei raceli. An de an, adultii traverseaza, in medie, doua sau trei episoade de raceala. Tusea, furnicaturile in gat si durerile de cap sunt simptome specifice acestor afectiuni. E important de retinut faptul ca raceala poate fi combatuta nu atat cu medicamente, cat mai ales cu alimente aflate in orice camara. Dieta pe timp de raceala Lichide . Bacteriile si virusurile prolifereaza usor in gatul uscat si pe caile nazale, de aceea e important sa se consume cat mai multe lichide pentru a mentine umede mucoasele si pentru a decongestiona sinusurile, ajutand astfel la fluidizarea secretiilor si eliminarea lor cu usurinta. Apa, sucurile proaspete de fructe, in special [continuare]
Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi. Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii. Cum ne pot imbolnavi ambalajele Folia din aluminiu Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare. Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu. Aluminiul modifica metabolismul calciul [continuare]
Suferi de alergii sau intolerante alimentare? cum sa citesti etichetele alimentare!
Autor: SfatulMedicului
Alergenii si etichetele alimentare In primul rand, trebuie sa citesti etichetele alimentare de fiecare data cand cumperi un produs, indiferent daca l-ai mai cumparat pana acum, pentru ca se poate modifica oricand. Orice este posibil in productia unui aliment. Posibil ca producatorul respectiv sa nu mai fi putut el insusi sa achizitioneze una din materiile prime certificate fara un anumit alergen si sa nu mai poata realiza produsul respectiv in conditiile precedente. De obicei, in astfel de cazuri, producatorul este obligat prin lege sa modifice ambalajul sau sa aplice o eticheta suplimentara care sa mentioneze prezenta alergenului respectiv. Ce trebuie sa stim despre alergenii mentionati pe etichete Teoretic, toti cei 14 alergeni legiferati trebuie subliniati pe eticheta tuturor alimentelor, fie ca sunt produse ambalate la raft, fie ca este mancare gatita la un restaurant. Normal ar fi ca in meniul unui restaurant sa se precizeze la fiecare fel de mancare prezenta... [continuare]
Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]
Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Ce boli pot ascunde poftele alimentare?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orice individ are la un moment dat o anumita preferinta alimentara, mai exact o pofta pentru alimente sarate, dulci sau pentru legume si, de ce nu, pentru alimentele acre sau pentru cafea. Daca insa aceste pofte apar destul de des ar trebui sa consulti un medic pentru investigatii amanuntite, deoarece exista posibilitatea ca in spatele poftelor alimentare sa se ascunda boli grave. Principalele pofte alimentare si bolile asociate acestora • Pofta de dulce , in special de ciocolata este destul de des intalnita la copii, dar si ocazional in randul adultilor si poate indica un deficit de vitamina B sau de magneziu. De asemenea, in cazul adultilor poate fi vorba si despre un semnal discret al stresului. Uneori, pofta de dulce este asociata cu prezenta diabetului zaharat tip 2. • Pofta de sarat este de cele mai multe ori asociata cu carenta de sodiu, dar si cu un nivel crescut al stresului. Mai exact, pofta de a manca ceva sarat precum covrigeii, chipsurile sau... [continuare]
Generalitati Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice. Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea. Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol. Regim alimentar in caz de diaree Este important ca o persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in... [continuare]
Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
Autor: SfatulMedicului
Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
Am citit pe un site ca nu este indicat sa oferim sucuri de fructe copiilor ( ci fructe intregi) deoarece avem tendinta sa preparam o cantitate mai mare decat cea necesara iar sucul este perceput de catre organism ca un lichid si este incadrat la capitolul apa. Insa un litru de suc are 500 de calorii, iar creierul nostru nu are mecanism de percepere a lichidelor concentrate in calorii pe care el sa le ia drept pe alimente. In consecinta, caloriile din suc nu sunt consumate in efortul fizic al copilului, ci se depun si ii multiplica celulele adipoase.copilul nu poate digera aceasta cantitate riscand sa se depuna. Ce cantitate poate bea un copil de 1an 6 luni pe zi? Se pot permite combinatii de fructe administrate zilnic sub forma de suc? Ce combinatii pot face pentru a avea un preparat sanatos ? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter