Coronavirus Update

Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Actualizat la data de: 28 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi.

Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum ne pot imbolnavi ambalajele
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum ne pot imbolnavi ambalajele

Sus

Folia din aluminiu

Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare.

Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu.

Aluminiul modifica metabolismul calciului, cauzand demineralizarea oaselor, ceea ce duce intr-un final la osteoporoza.

Cercetarile au mai aratat faptul ca aluminiul poate fi usor confundat de organism cu fierul, ajungand sa fie transportat la receptorii de fier din creier, unde se depune, iar cu timpul duce la aparitia Alzheimerului. Ingerarea de aluminiu mai poate provoca anemie si boala Parkinson.

Utilizarea foliei de aluminiu trebuie limitata pe cat posibil. Ea nu ar trebui folosita in cuptor, la temperaturi inalte, dar nici pentru ambalarea alimentelor fierbinti ori a celor acide, precum carnea, mezelurile si branzeturile.

PET-urile si cutiile din plastic

Ambalajele din plastic in care sunt pastrate de obicei bauturile precum apa plata, apa minerala, sucurile acidulate, berea si uneori chiar si bauturi cu concentratie mare de alcool sunt extrem de raspandite.

Materialul din care sunt realizate acestea contine bisfenol A si DEPH, o substanta din grupa ftalatilor. Acesti aditivi, care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului, patrund in produse si ajung astfel foarte usor in organism, perturband sistemele hormonale.

Pot, de asemenea, determina tulburari ale dezvoltarii si reproducerii, iar in unele cazuri pot chiar favoriza aparitia cancerului, a unor boli de inima sau a unor tulburari neurologice.

Pungile din plastic si hartia plastifiata

Aceleasi probleme le prezinta si folia din plastic sau hartia plastifiata in care sunt ambalate o multime de alimente: de la mezeluri, branzeturi, la carne sau chiar sucuri pentru copii. Practic, pungile din plastic sunt peste tot, intrand in contact cu majoritatea alimentelor pe care le consumam.

Asemenea caserolelor din plastic sau a PET-urilor, acestea contin bisfenol A, care poate patrunde in alimentele sau lichidele cu care intra in contact.

Contaminarea se poate face la trecerea prin microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (ori sucuri).

Bisfenol A provoaca leziuni structurale ale creierului si hiperactivitate, sporeste agresivitatea si slabeste puterea de invatare, creste depunerea grasimilor si riscul de obezitate si slabeste sistemul imunitar.

Exista studii care sustin ca expunerea prelungita la bisfenol A poate declansa pubertatea precoce la fetite si este un factor de risc pentru cancerul mamar si testicular.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate