Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

mangan

Vitamine si minerale esentiale

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.  Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru iarna

Cele mai bune alimente pentru iarna

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]

Recomandari alimentare pentru fertilitate

Recomandari alimentare pentru fertilitate

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va aflati printre femeile care doresc sa conceapa si doriti ca acest lucru sa se intample cat mai repede cu putinta, trebuie sa stiti ca un stil de viata sanatos si mai ales o dieta adecvata, sunt esentiale pentru o fertilitate ridicata. Un corp sanatos este un corp fertil, iar sanatatea copilului dumneavoastra. este in mare parte decisa inainte ca micutul sa fie conceput. Nu este nevoie sa va privati de anumite alimente cand sunteti pe cale sa ramaneti gravida. Exista numeroase produse alimentare care nu numai ca va pot satisface poftele alimentare, dar imbunatasesc si fertilitatea. Lactate Lactatele sunt extrem de importante pentru femeile care vor sa ramana insarciante. Lactatele au calciu, care este foarte bun pentru oase si sanatatea reproducerii. [continuare]

Alimente care iti pot schimba viata

Alimente care iti pot schimba viata

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

Motive pentru a consuma seminte de in

Motive pentru a consuma seminte de in

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Semintele de in sunt o sursa buna de fibre dietetice si acizi grasi esentiali Omega 3. Fibrele din semintele de in se gasesc in principal in invelisul semintelor. Consumate inainte de masa, fibrele continute in semintele de in diminueaza senzatia de foame. Descoperiti mai jos cateva dintre principalele motive pentru care puteti include in dieta dumneavoastra zilnica semintele de in. Beneficii oferite sanatatii de semintele de in Semintele de in sunt bogate in: - vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan - fibre - solubile si insolubile - fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii - acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid... [continuare]

Alimente bogate in fibre

Alimente bogate in fibre

Actualizat la data de: 03 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele dietetice sunt nutrienti esentiali necesari pentru o buna digestie a alimentelor, o functionare optima a tractului digestiv si au un rol important in pastrarea pe termen lung a senzatiei de satietate. Deficitul de fibre poate cauza constipatie, hemoroizi si pot contribui la cresterea valorilor colesterolului si a glucozei din sange. Cu toate acestea, excesul de fibre poate determina obstructie intestinala, diaree sau chiar deshidratare. Persoanele care maresc aportul de fibre trebuie sa se asigure ca vor consuma mai multe lichide (in special apa). Alimente bogate in fibre - Tarate (porumb, grau, orez, ovaz). Taratele sunt bogate in fibre, vitamina B6 si magneziu. Taratele se gasesc cel mai frecvent in paine, dar si in alte tipuri de produse care contin cereale integrale. Taratele de porumb brut ofera mai multe fibre dietetice decat orice aliment - 85,6 g/100 g portia de servire. Continutul celorlalte tipuri de tarate este: tarate de ovaz... [continuare]

Dieta pentru hipotiroidism

Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]

Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare. Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate - Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora. - Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in [continuare]

Necesarul nutritional in functie de varsta

Necesarul nutritional in functie de varsta

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]

Inlocuitori pentru unt

Inlocuitori pentru unt

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general. Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt. Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau. Alternative sanatoase la consumul de unt Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta... [continuare]

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Actualizat la data de: 13 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Actualizat la data de: 15 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine. Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii. Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara - Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional. Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli. Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara: - infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii. - cresterea... [continuare]

Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari

Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii. Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali. Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb,... [continuare]

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 30 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mango si papaya sunt fructe exotice din ce in ce mai apreciate in tarile in care nu cresc in mod obisnuit. Nu doar gustul delicios le recomanda pentru consumul regulat, ci si anumite beneficii pe care le au pentru sanatate. Satioase, racoritoare, surse excelente de vitamine si minerale, fructele exotice ar trebui sa se regaseasca in alimentatia de baza a oricarei persoane care isi doreste sa previna si sa amelioreze anumite afectiuni. Beneficiile fructului mango pentru sanatate Mango este considerat regele fructelor exotice. Si nici nu este de mirare, de vreme ce pulpa unui singur fruct furnizeaza organismului cantitati importante de - vitamine (A, B1, B12, C, E) - minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, fosfor) - aminoacizi - carotenoizi - fibre - enzime care imbunatatesc digestia - biflavonoide - fitonutrienti - taninuri - compusi polifenolici Previne imbatranirea prematura a pielii Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 05 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica. Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime., Lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual. Beneficiile meiului in alimentatie Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism. In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu. Circa... [continuare]

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Actualizat la data de: 06 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cafeaua este o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate. In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea. Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare. Beneficiile cafelei pentru organism In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti - imbunatatirea randamentului intelectual ,... [continuare]

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul zilnic de suc de sfecla poate participa la scaderea tensiunii arteriale, potrivit cercetatorilor londonezi. Motivul pentru care sfecla rosie influenteaza direct sanatatea sistemului cardiac este acela ca leguma are o concentratie crescuta de nitrati alimentari, care au o actiune directa asupra reglarii hipertensiunii arteriale, asadar contribuie la diminuarea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiace sau de aparitie a accidentului vascular cerebral. Beneficiile sucului de sfecla rosie Odata ajuns in organism, sucul de sfecla rosie stimuleaza circulatia sanguina si ajuta sangele sa patrunda mai bine prin artere. Continutul bogat de antioxidanti si nitrati naturali (diferiti de cei folositi in industria alimentara pentru procesarea hranei, cu impact negativ asupra sanatatii) din sfecla rosie stimuleaza secretia unei molecule (oxidul nitric), care largeste vasele de sange si contribuie astfel la scaderea tensiunii arteriale. Sucul de sflecla rosie... [continuare]

Humus - beneficii si retete sanatoase

Humus - beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 18 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Popularul preparat humus este un fel de mancare traditional din Orientul Mijlociu, constand intr-o pasta moale preparata din naut si sos tahini, consumata cu lipie sau alte tipuri de paine coapta in forme plate, in special la micul dejun. Humusul are textura si consistenta similare cu cele ale untului de arahide, fiind consumat cu precadere in tari precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru si Lebanon. Popularitatea humusului nu deriva doar din gustul sau delicios, ci si din proprietatile sale nutritionale exceptionale. Beneficiile humusului pentru sanatate Ingredientele folosite la prepararea humusului sunt cele care dau acestui preparat numeroase beneficii importante pentru sanatate. Principalele alimente folosite in procesul de gatire a humusului sunt nautul (leguma foarte bogata in proteine si cultivata in Orientul Mijlociu de mii de ani), sosul tahini (o pasta moale de susan, cu o aroma foarte intensa), zeama de lamaie, usturoi proaspat, ardei iute si ulei de... [continuare]

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 26 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante. Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima. Informatii nutritionale despre fasolea verde Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A. Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata. Nutrientii din... [continuare]

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile sunt originare din America de Sud si sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Aceste legume consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, pot fi de culoare rosie, galbena sau mov, toate soiurile furnizand nutrienti esentiali pentru organism. Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de rosii se datoreaza in special continutului de licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer. Rosiile mai sunt extrem de benefice in timpul verii, intrucat protejeaza pielea de agresiunile razelor ultraviolete. Proprietatile nutritive ale rosiilor O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume... [continuare]

10 legume cu continut redus de carbohidrati

10 legume cu continut redus de carbohidrati

Actualizat la data de: 17 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de legume cu continut redus de carbohidrati este foarte important pentru mentinerea nivelului de glicemie din sange in parametri normali, prevenirea acumularii greutatii in exces si urmarea unei diete sanatoase in cazul persoanelor care sufera de diabet. Legumele care nu furnizeaza cantitati mari de carbohidrati sunt bogate, in schimb, in vitamine, minerale si fibre. Un alt motiv pentru care ele sunt recomandate in dieta este acela ca nu contin multe calorii. Mai mult decat atat, numeroase legume cu continut redus de carbohidrati s-au dovedit utile in prevenirea mai multor tipuri de cancer sau boli cardiace, in cadrul demersurilor stiintifice de specialitate. Efectele carbohidratilor asupra organismului In ultimii ani, reputatia carbohidratilor a inceput sa oscileze intre extrema pozitiva si cea negativa, fiind asociati cu ingrasarea si eliminati de multe programe de slabit. Pe de alta parte, unele tipuri de carbohidrati au proprietati importante... [continuare]

Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa

Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sanatatea si frumusetea provin intotdeauna din interior si sunt vizibile in exterior, de aceea multe dintre ingredientele pe care le utilizam in preparatele culinare ne influenteaza in mod direct imaginea. O piele perfecta este unul dintre cele mai importante indicii ale starii noastre de sanatate, iar condimentele cu care ne aromatizam hrana isi arata impactul natural prin intermediul pielii. Relatia dintre condimente, sanatate si frumusete Considerate de foarte multe persoane simple accesorii culinare, condimentele au valoare nutritiva, furnizeaza calorii si pot influenta major starea de sanatate si frumusetea exterioara. De altfel, nu toate condimentele au fost create egal. In timp ce o lingura de dressing cu smantana pentru salata furnizeaza circa 80 de calorii, o lingura de maioneza depaseste cantitatea de 100 de calorii, o lingura de mustar are doar 15 calorii, iar aceeasi cantitate de dressing acru pentru salate are maximum 25 de calorii. Ierburile... [continuare]

Am grsit cand am scris ca fetita mea are greutatea 10 kg.Ea are 10 luni si 2 saptamani si are 8,3 kg.Repet intrrebarea :Are greutatea corespunzatoare vasrtei chiar daca face caca de 4-5 pe zi?Constintenta este nici prea tare nici prea moale.Va multumesc [continuare]

trebuiau mai multe informatii despre aceasta boala... pt k totusi esti destul d neintalnita.. si eu chiar sunt suspecta d ea.. si m-ar interesa mai multe detalii. [continuare]

Pagina 7 din 10 (292 rezultate)