mancaruri admise la guta
Generalitati Cei care se asteapta la o dieta bazata pe struguri, must si vin, vor fi dezamagiti, deoarece autoarea, Connie Guttersen, nu face altceva decat sa puna o alta eticheta pe vechea si verificata dieta mediteraneeana - carne slaba, ulei de masline, legume si fructe. Secretul scaderii in greutate nu consta in evitarea mancarurilor, ci in savurarea mancarurilor hranitoare in cantitati potrivite. Chiar si in cea mai restrictiva faza a dietei - perioada de inductie, care dureaza 10 zile - cerealele integrale, ouale, lactatele cu continut scazut de grasimi si alunele sunt permise. Dupa faza de inductie, majoritatea alimentelor sunt permise incluzand vinul si ocazional dulciurile. Sunt permise aproape toate alimentele. Sunt limitate la inceput si evitate pe perioada dietei, alimentele bogate in grasimi saturate, produse fainoase foarte rafinate si cele care contin zahar. De fapt, persoanele care nu sunt capabile sa elimine din alimentatie produsele foarte... [continuare]
Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Succesul sau esecul in incercarea de a renunta la kilogramele in plus tine de cunostintele tale despre alimentele satioase si cele care iti provoaca foame. Alimentele bogate in fibre, proteine si apa iti asigura senzatia de satietate, in timp ce carbohidratii, zaharul si mancarurile prea sarace in calorii iti pot stimula foamea. Alimente satioase, care alunga foamea Fulgii de ovaz bogati in fibre si proteine iti pot asigura un mic dejun care sa alunge foamea cu succes pana la ora pranzului. [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Invata copilul sa manance sanatos 1. Nu este o surpriza faptul ca parintii au nevoie de ceva ajutor pentru a intelege ce inseamna sa mananci sanatos. Urmand cateva linii de baza, poti creea pentru copilul tau un mediu incurajator pentru a manca corect si pentru a-si mentine o greutate sanatoasa. Lasa-l sa aleaga ceea ce ii place 2. Din mancarurile pe care le oferi, copiii vor alege ce vor manca sau daca vor manca tot. Copiii ar trebui sa spuna ceva in aceasta problema. Din selectiile pe care tu i le oferi, lasa-l sa aleaga ce sa manance si cat de mult vrea. I se va parea ca o libertate. Dar daca vei urma pasul 1, copilul tau va alege numai din mancarurile pe care tu ai decis sa le cumperi si sa le servesti. Parintii aleg 3. Parintii controleaza. Tu decizi ce mancare trebuie sa cumperi si cand sa o servesti. Desi copiii ii "piseaza" pe parintii lor pentru a manca mai putin hranitor, ar trebui sa fie in grija adultilor decizia aprovizionarii cu mancare. [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]
Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric... [continuare]
Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul „dieta” se refera la restrictii alimentare, la mancaruri fara gust si chiar infometare. Iar adeptii ideii de frumusete si ingrijire imping acest tip de dieta pana la extreme. Insa, nu intotdeuna sunt necesare toate aceste sacrificii, deoarece exista si diete gustoase, echilibrate si sarace in calorii, care permit unei persoane sa scape repede de kilogramele in plus fara sa lesine de foame. In continuare va fi prezentata dieta cu mere in mai multe optiuni. Dieta poate fi folosita fara alte alimente pentru 1-2 zile pe saptamana, de dorit in mod regulat timp de trei luni. Aceasta abordare a dietei permite persoanei sa piarda kilograme si sa isi regleze metabolismul. Includerea merelor in dieta zilnica presupune o cale care permite combinarea gustului placut al merelor si beneficiile pierderii in greutate. Dieta cu mere se refera la o varietate de monodiete. Mono-dietele se bazeaza pe consulmul unui... [continuare]
Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toti ne dorim sa ne descurcam cat mai repede in bucatarie, dar in acelasi timp sa preparam mancaruri cat mai delicioase. Uneori insa parca nu avem destul de multa energie, destul de mult timp si poate nici vointa foarte multa, astfel incat pentru cateva ore, sa ne simtim maestri bucatari. Daca insa lipsei de energie ii este asociata si durerea, disconfortul general si pierderea indemanarii, atunci intelegem de ce, pentru pacientii cu poliatrita reumatoida prepararea mesei devine chiar o adevarata provocare. Nu este usor sa faci fata zi de zi simptomelor acestei boli cu caracter invalidant. Pacientii se confrunta cu durere la nivelul articulatiilor mici, mai ales ale mainii, cu tumefactia locala si impotenta functionala, cu febra persistenta si cu redoare matinala care trece foarte greu. Viata cu artrita reumatoida nu este usoara si oricat de mult ar fi ameliorate simptomele in urma unui tratament corect, exacerbarile bolii afecteaza foarte mult... [continuare]
Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci
Autor: SfatulMedicului
Definitie Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci sunt dureri de cap scurte, cu caracter de intepatura care apar in urma consumului de mancaruri sau bauturi reci. Inghetata, bauturile carbogazoase reci, bauturile cu fulgi de gheata – toate pot cauza aparitia de dureri de cap. Din fericire insa durata acestor dureri de cap este redusa: ele trec de la sine in doar cateva secunde. Simptome Simptomele durerilor de cap aparute in urma consumului de alimente reci includ: • Dureri ale regiunii frontale, cu caracter de intepatura; • Dureri al caror varf de intensitate este atins intr-un interval de timp variind intre 30 si 60 de secunde de la debutul simptomului; • Dureri care dispar spontan in mai putin de cinci minute. Cand este cazul sa cereti sfatul medicului Intrucat durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci dispar spontan in cateva secunde, nu este necesar consultul medical. Cauze Durerile de cap aparute in urma... [continuare]
Medicamentele administrate in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce unele medicamente sunt admise in timpul sarcinii, pentru altele nu se cunosc inca efectele asupra fatului. De aceea este foarte important sa fim atenti la medicamentele care se administreaza pe parcursul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina, un moment foarte important al dezvoltarii fatului. Daca femeia insarcinata lua medicamente inainte de a ramane insarcinata, este important sa consulte medicul in legatura cu efectele acestora asupra fatului in cazul continuarii tratamentului. Medicul specialist va evalua riscurile si beneficiile asupra fatului si asupra mamei, atunci cand prescrie un anumit medicament. In cazul anumitor afectiuni, riscul in cazul intreruperii tratamentului poate fi mult mai mare decat riscul in cazul continuarii tratamentului. Se recomanda consultul medicului specialist in cazul femeilor care raman insarcinate si vor sa urmeze un anumit tratament sau sunt deja in tratament. A se discuta riscurile si... [continuare]
Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]
Metode Este foarte importanta o igiena personala riguroasa. Stergeti foarte bine zona genitala din anterior spre posterior dupa ce urinati sau aveti scaun. Astfel evitati raspandirea bacteriilor de la nivelul rectului la nivelul vaginului sau uretrei. - evitati utilizarea hartiei igienice colorate, a spumantului de baie, sapunurilor parfumate, dusurilor intravaginale, a deodorantelor feminine si a tampoanelor si servetelelor deodorante. - evitati folosirea detergentilor si inalbitorilor puternici, atunci cand va spalati hainele. - evitati activitatile prelungite ce pot agrava infectia urinara cum ar fi ciclismul, calaria, mersul cu motocicleta. - consumati 6 pana la 8 pahare de apa sau lichide pe zi. Consumul [continuare]
Generalitati Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la barbati sau 6 mg/dl la femei. Ele apar in numeroase situatii, dintre care cea mai cunoscuta este guta, o afectiune caracterizata prin episoade repetate de inflamatie dureroasa a articulatiilor, datorita depunerii de cristale de acid uric. Acidul uric creste insa si in alte circumstante: boli cardiovasculare, obezitate,insuficienta renala, consum de alcool, excese alimentare (in special carne rosie si organe), diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, tratament cu diuretice etc. Din acest motiv, interpretarea valorii crescute a acidului uric trebuie facuta de catre medic, cunoscand caracteristicile individuale ale persoanei: afectiuni, tratamente, regim alimentar etc. Tratament Tratamentul afectiunilor metabolice, inclusiv al hiperuricemiilor, porneste intotdeauna de la o evaluare care merge dincolo de simpla constatare a unei analize in afara limitelor normale. Astfel, constatarea [continuare]
Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]
Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]
Cura cu cirese: efecte remarcabile!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala. Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina. Dieta cu cirese Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului. Pe de alta parte, daca ciresele... [continuare]
Generalitati Se admite tot mai des faptul ca excesul de sare este responsabil de cat mai multe decese in fiecare an. Principalul vinovat se pare ca este nu numai consumul exagerat al sarii pe care o foloseste fiecare in bucatarie atunci cand gateste, dar si industria alimentara care pune prea multa sare in mancarurile semipreparate si alte produse. In mod cert, sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea unor numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Nevoia fiziologica minimala de sare este in jurul a 2 grame/zi. Desi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare in alimentatie sunt departe de a fi solutionate, se stie clar ca este necesar sa diminuam consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale la unele persoane: atat la cei care sufera deja de aceasta afectiune, cat si la cei predispusi (persoane peste 40 de ani,... [continuare]
Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care credeti ca pentru a slabi este suficient sa consumati mancaruri gatite, acasa, ganditi-va din nou. Vremea devine din ce in ce mai frumoasa si vara se apropie. Este momentul perfect pentru a umple cosul de picnic, sa iesiti in aer liber si sa va relaxati. Multe dintre alimentele consumate la astfel de evenimente sunt nesanatoase (chipsuri, prajituri, etc.). Exista si unele tipuri delicioase de produse alimentare care pot transforma experienta intr-una sanatoasa. Un picnic poate combina placerea de a manca in aer liber cu unele tipuri de activitati fizice. Exemple de preparate culinare care va ajuta sa pierdeti in greutate - Aperitive - Unele persoane prefera sa manance la picnic diverse tipuri de chipsuri inmuiate in variate sosuri sau garnituri - optiune nu tocmai sanatoasa. Pentru o versiune mai sanatoasa puteti alege chipsurile de tortilla, pe care le puteti prepara singuri, acasa, in ulei de masline pana cand acestea... [continuare]
Generalitati Dieta o2 a fost creata ca o dieta bazata pe antioxidanti care are ca efect pierderea in greutate, stimularea unei stari de sanatate a intregului organism si incurajarea mentinerii frumusetii. Mancarurile recomandate in dieta o2 includ fructe si legume precum mango, rodie, papaya, sfecla de zahar, fructe de padure, salata verde, spanac si avocado. Alte produse aprobate sunt quinoa, leguminoasele, lapte de soia, ovaz, paine din cereale integrale, seminte, nuci, peste, curcan, carne slaba, ulei de masline extravirgin, ceai verde, tofu, vin rosu si ciocolata neagra. Lucruri ce trebuie luate in considerare Daca sunteti interesati de o dieta care sa se concentreze pe consumul de [continuare]
Hiperuricemie
crestere a nivelului de acid uric in sange. Hiperuricemia este urmarea unei perturbatii adesea ereditare a metabolismului bazelor purinice (substan!e azotate care intra In compozitia nucleotidelor, elementele constitutive al A.D.N.-ului) sau unui regim alimentar prea bogat in purine (momite de vitel, ficat, rinichi, creier, sardele, heringi). Hiperuricemia antreneaza formarea in articulatii, rinichi si sub piele a unor depozite de urati (saruri de acid uric), care provoaca guta si calculii urinari. Tratamentul ei consta, pe de o parte, intr-un regim alimentar lipsit de purine, pe de alta parte, in luarea de medicamente hipouricemiante. [continuare]
Leuconichie
Decolorare a uneia sau mai multor unghii. Leuconichiile au cauze extrem de numeroase: boli organice (ciroza, insuficienta renala, infarct miocardic, guta, infectii, cancere), boli cutanate (eritem polimorf, pelada, vitiligo), carente in zinc sau in vitamina PP, intoxicatii (arsenic, sulfamide, taliu), micoze (infectii ale unghiei cu o ciuperca), traumatisme fizice sau chimice ale unghiei (ingrijirea unghiilor prin manechiura sau contactele cu saramura suferite de macelari sau mezelari, de exemplu). Dupa caz, leuconichia atinge una sau mai multe unghii, total sau partial, sau chiar formeaza benzi sau linii albe longitudinale intinzandu-se de la baza unghiei catre extremitatea ei. In afara infectarii unghiei de catre o ciuperca, care justifica aplicarea unui lac antifungic, tratamentul leuconichiilor este de cele mai multe ori inutil; se trateaza direct boala in cauza. [continuare]
Amareala (polygala amara, polygala vulgaris)
Amareala este o planta care creste spontan prin paduri, pe terenuri intelenite, pe marginea drumurilor, pasuni si fanete in regiuni alpine si subalpine. Este o planta de dimensiuni reduse (maximum 20 cm) cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Rizomul este scurt, ramificat, brun-galbui, se prelungeste cu o radacina groasa de aproximativ 1 mm, iar partea aeriana a acestei plante se prezinta sub forma de tufa. Florile sunt grupate in spice terminale de culoare albastra, uneori violeta, rosiatica sau alba sunt neregulate, cu caliciu format din 5 sepale, 3 exterioare mai mici si doua laterale petaloide mai mari, iar corola din 5 piese, petala anterioara fiind mai dezvoltate si concava. Fructul este o capsula. Infloreste la sfarsitul primaverii si aproape toata vara (din mai pana in iulie). Se recolteaza in timpul infloririi. In scop fitoterapeutic se utilizeaza intreaga planta sau partea aeriana a plantei. Gustul ei fiind, dupa cum ii... [continuare]
Schinduful (trigonella foenumgraecum)
Planta medicinala de cultura, iubitoare de caldura, intalnita mai ales in sudul tarii. Florile sunt de culoare alb galbui, violet la baza. Din flori se formeaza pastai care contin seminte de culoare galben maronie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele. Infloreste din luna mai pana in luna iulie. Schinduful contine substante minerale, fosfor, fier, calcium mangan, saponine, ulei esential, mucilagii. Schinduful seamana la miros cu leusteanul. Planta are calitati expectorante, hipercolesterolemiante, secretolitice, estrogenice, antiastenice, galactogoge, antiinflamatoare, antispastice, tonice, hipotensive. Este folosit si in alimentatie sub forma de condiment (curry). Uz intern: - surmenaj, astenie, inapetenta, convalescenta, diabet zaharat, digestie lenta, stimularea lactatiei, tuse, bronsita, gusa exoftalmica, impotenta, figiditate, tuberculoza, limfatism, rahitism, guta, ateroscreloza, constipatie, avitaminoza, gastritoenterite, sinuzita - sub... [continuare]
Liliacul (syringa vulgaris)
Arbust cu flori mici liliachii sau albe intalnit spontan in tara noastra in zona de stepa si subalpina. Frunzele sunt ovale, cu marginea intreaga. Fructul este o capsula. In scop fitoterapeutic se utilizeaza scoarta, frunzele, mugurii si florile. Liliacul contine glucide, substante amare, amidon, rezine, glucozizi, etc. Planta are efect vasodilatator, tonic, stomahic, astringent, febrifug, antireumatic. Datorita mirosului placut al florilor, liliacul se foloseste in industria cosmetica si cea a parfumurilor. Uz intern: - stari febrile, boli hepatice, boli reumatice, guta, golici, astenie, diabet - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - arsuri, dureri reumatice - sub forma de compresa [continuare]
Nicergolina, comprimate filmate
Prezentare Nicergolina LPH 10 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare caramiziu deschis. Nicergolina LPH 30 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare brun-roscat. Medicamentul este ambalat in cutii cu 2, respectiv 100 blistere a cate 15 comprimate filmate. Compozitie Ce contine Nicergolina LPH Nicergolina LPH 10 mg - Substanta activa este nicergolina. Un comprimat filmat contine nicergolina 10 mg. - Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, amidon de porumb, povidona, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;film-carboximetilceluloza sodica, maltodextrina/dextrina, glucoza monohidrat, lecitina de soia, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172). Nicergolina LPH 30 mg - Substanta activa este nicergolina. Un comprimat filmat contine nicergolina 30 mg. - Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, amidon de... [continuare]
Aconitum napellus, tinctura
Indicatii Omagul, sub forma de tinctura (tinctura Aconiti) se foloseste in nevralgiifaciale, nevralgia de trigemen, sciatica; este anticongestiva, hipotermianta, sedativa a tusei, utilizata in afectiuni gripale (in special tuse si catar bronsic). Aconitina intra in compozitia unor preparate antitusive: Tusomag, Sirogal, Sirogal cu efedrina. Extern, datorita actiunii analgezice, se poate folosi sub forma de unguent in tratamentul artritelor, durerilor provocate de guta dar nu se aplica mai mult de 4 ori pe zi deoarece se absoarbe prin piele si poate provoca intoxicatii. Omagul se foloseste numai cu prescriptie medicala. [continuare]
Rawel sr, comprimate filmate cu eliberare prelungita
Forma de prezentare: Comprimate filmate cu eliberare prelungita 1,5 mg; ct. x 3 blist. x 10 cpr. Indicatii: HTA esentiala. Doze si administrare: Uzual, 1,5-2,5 mg/zi. Contraindicatii: Hipersensibilitate la indapamida, accidente vasculare cerebrale recente; afectiuni hepatice grave. Atentionari: Supravegherea nivelurilor kaliemiei si uricemiei; prudenta in guta, asociere cu litiul, medicamente proaritmogene, glucocorticoizi, alte diuretice care elimina potasiu, laxative, AINS, antidiabetice orale, antiaritmice, antiHTA, vasodilatatoare, neuroleptice; sarcina si alaptare. Reactii adverse: Hipokaliemie, oboseala, hTA ortostatica, hiperuricemie, alergii. [continuare]
Virolex, pulb. inj.
Indicatii Virolex contine aciclovir, care este o substanta antivirala. Vi rolex este utilizat in tratamentul si preventia infectiilor cu virusurile Herpes simplex tip 1 si tip 2 (HSV-1 si HSV-2) si Varicella-zoster (VZV). Infectii cu virusulHerpes simplex: - herpes genital primar - encefalita herpetica si infectii generalizate - herpes cutaneomucos la pacientii pacienti imunodeficitari - herpes neonatal - alte infectii (eczema herpetica, hepatita, proctita, esofagita, pneumonia) - preventia infectiilor cu virusul Herpes simplex (dupa transplant de maduva osoasa sau rinichi, in aplazia maduvei osoase dupa tratament cu citostatice; herpes genital recurent (de 6 ori sau mai mult pe an), infectii frecvente ce apar la pacientii imunocompetenti, infectii la pacientii imunodeficitari. Infectii cu virusul Varicella-zoster: - varicela la pacientii imunodeficitari - forme severe sau prelungite de varicela la pacientii... [continuare]
Msm
Efecte - reduce inflamatiile si durerile in artrita reumatoida (si la copii), osteoartrita, spondiloza cervicala, guta, miosita, fibromialgie, tunel carpian, tendinita, bursita, torticolis, dismenoree (reduce actiunea enzimei LOX 5 de sinteza a leucotrienelor implicate in inflamatii, reactii autoimune, cancer, decalcifiere) - creste mobilitatea articulara - participa la sinteza glucozaminei sulfat si a acidului hialuronic, mentine stabilitatea si integritatea tesutului conjunctiv: protejeaza oasele, tendoanele, ligamentele, pielea, parul, unghiile, ajuta la... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter