lapte pentru sugar
Acizii grasi omega 3
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]
Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]
Infectiile virale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Virusul este un agent submicroscopic care cauzeaza o infectie in organism. Acesta detine material genetic de tip ADN - ARN, pe care il reproduce. Pentru ca un virus sa supravietuiasca trebuie sa invadeze si sa se ataseze de o celula vie (celula gazda), unde se va multiplica, dand nastere altor virusuri. Prin atasarea la celula gazda, virusul poate distruge sau modifica functiile celulei, astfel sunt eliberate noi tipuri de virusuri si sunt infectate alte celule. Practic, acesta este mecanismul prin care virusurile provoaca boli. De regula, virusul infecteaza un singur tip de celula; de exemplu, virusul care provoaca raceala infecteaza numai celulele tractului respirator superior. Virusurile pot fi transmise prin: contactul cu o persoana infectata, ingestie, inhalare sau sex neprotejat. Igiena deficitara si obiceiurile alimentare neadecvate pot creste riscul de a contacta o infectie virala. Barierele externe (pielea si mucoasele) reprezinta prima linie de aparare a... [continuare]
Starile de greata si de voma la copil
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Greata este senzatia de aparitie iminenta a varsaturilor si este frecvent insotita de modificari autonome, cum ar fi cresterea ritmului cardiac si salivatia. Greata si varsaturile apar in mod obisnuit in succesiune; cu toate acestea, ele pot aparea separat (de exemplu, varsaturile pot aparea fara a preceda greata, ca urmare a cresterii presiunii intracraniene). Varsaturile sunt inconfortabile si pot provoca deshidratare, deoarece se pierde lichid si deoarece capacitatea de rehidratare prin bautura este limitata. Etiologie Cauzele varsaturilor variaza in functie de varsta si variaza de la relativ benigne pana la cele care pot pune in pericol viata. Varsaturile sunt un mecanism de protectie care ofera un mijloc de expulzare a toxinelor potentiale; cu toate acestea, pot indica, de asemenea, o boala grava (de exemplu, obstructie intestinala). Varsaturile biliare indica o obstructie intestinala ridicata si, in special la un sugar, necesita o evaluare... [continuare]
Fluoroza dentara
Dr. Lucian Claudiu Fatu
Medic stomatolog implantolog
Ce este fluoroza dentara Fluoroza dentara consta in perturbarea procesului de amelogeneza si mineralizare a smaltului dentar ca urmare a ingestiei cronice de fluor, avand rasunet clinic in momentul aparitiei dintilor pe arcada. in 1916 Black si McKay au descris pentru prima data manifestarea clinica a acestui proces drept „smalt patat”, presupunand drept cauza aportul excesiv de fluor din apa potabila consumata in zonele endemice. Studiile ulterioare au confirmat faptul ca „smaltul patat” este efectul fluorului consumat in exces in timpul perioadei de formare si maturare a smaltului, situatia fiind denumita fluoroza smaltului. Fluoroza dentara este definita ca fiind o hipomineralizare permanenta a smaltului, caracterizata printr-o porozitate crescuta a suprafetei acestuia rezultata dintr-un aport excesiv de fluor in perioada de formare a dintelui. Maturarea smaltului Maturarea preeruptiva a smaltului consta dintr-o crestere a gradului de mineralizare odata cu formarea... [continuare]
Vitamina d - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
Autor: SfatulMedicului
Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de asemenea, multe alte functii celulare din corp. Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si neuroprotectoare sustin sistemul imunitar, functia musculara si activitatea celulelor nervoase. Unde se gaseste? Vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, dar o puteti obtine din lapte fortificat( lapte imbogatit cu micronutrienti si vitamine esentiale pentru o dezvoltare armonioasa), cereale fortificate si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele. Corpul uman produce vitamina D atunci cand lumina directa a soarelui transforma o substanta chimica din piele intr-o forma activa a vitaminei (calciferol). Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de multi... [continuare]
Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este fierul Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni. Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu... [continuare]
Respiratia asistata la nou-nascuti
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este respiratia asistata la nou-nascut? Respiratia asistata la nou-nascut este o interventie medicala utilizata pentru a sustine sau inlocui functia respiratorie atunci cand un nou-nascut nu poate respira suficient de eficient pe cont propriu. Aceasta poate fi necesara imediat dupa nastere sau in primele zile de viata, in special in cazul prematurilor sau al bebelusilor cu probleme respiratorii. Cum se manifesta? Primele respiratii ale unui bebelus reprezinta un moment crucial in viata sa. Pentru unii nou-nascuti, acest proces natural poate fi dificil, necesitand ajutor din partea personalului medical. In ultimele decenii, tehnologia medicala a evoluat semnificativ, oferind solutii mai putin invazive pentru sustinerea respiratiei la bebelusi. Imaginati-va un bebelus mic, nascut inainte de termen, care se lupta sa respire. In trecut, optiunile erau limitate si adesea invazive. Astazi, metodele moderne permit acordarea ajutorului necesar fara a introduce tuburi... [continuare]
Vitamina k la nou-nascut: ghid esential despre riscuri si preventia sangerarilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este Vitamina K ? Vitamina K este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) care joaca un rol indispensabil in procesul de coagulare a sangelui. Organismul uman, in special ficatul, o utilizeaza pentru a sintetiza anumite proteine, cunoscute sub numele de factori de coagulare. Cei mai importanti dintre acestia sunt factorii II, VII, IX si X. De ce este importanta vitamina K Fara o cantitate suficienta de vitamina K, productia acestor proteine este compromisa, iar sangele isi pierde capacitatea de a forma cheaguri eficiente. Pentru un adult, o taietura minora sau o vanataie se vindeca de la sine, deoarece sistemul de coagulare intervine rapid. In absenta vitaminei K, chiar si o leziune neinsemnata poate duce la o sangerare prelungita sau, in cazuri grave, la hemoragii care nu pot fi oprite. Adultii isi mentin rezervele de vitamina K printr-o dieta care include legume cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli) si prin activitatea bacteriilor benefice care... [continuare]
Copilul tau are intoleranta la lactoza? cum recunosti semnele
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva in care organismul nu poate descompune complet lactoza – zaharul natural din lapte si produsele lactate. Aceasta apare atunci cand intestinul subtire produce o cantitate insuficienta de lactaza, enzima necesara pentru digestia lactozei. Desi afectiunea nu este periculoasa, disconfortul provocat poate afecta calitatea vietii. Semne si simptome Semnele si simptomele intolerantei la lactoza incep de obicei la 30 de minute pana la doua ore dupa consumul de alimente care contin lactoza. Semnele si simptomele frecvente includ: - Diaree - Greata si, uneori, varsaturi - Crampe stomacale - Balonare - Gaze Cauze In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple - glucoza si galactoza - care sunt absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala. Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon in loc sa fie procesata si... [continuare]
Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cand nu se simt bine, bebelusii nu pot spune unde anume ii doare, cand a debutat durerea, ce anume le-ar ameliora disconfortul sau ce ii face sa se simta mai rau. Pe scurt, un bebelus bolnav nu poate spune simptomele manifestate, astfel, acesta devine ca o pagina alba pentru diagnostic. Una din cele mai grave erori medicale este stabilirea unui diagnostic gresit, deoarece poate fi omisa o conditie patologica grava sau poate fi recomandat un tratament necorespunzator. Aceasta situatie este mai periculoasa pentru micii pacienti decat pentru copiii mai mari. Chiar si in cazul bolilor specifice copilariei, pe care pediatrii le intalnesc zilnic, simptomele sunt diferite la bebelusi fata de copiii mai mari. Din aceasta cauza, parintii nu-si pot da seama ca bebelusul lor de 6 luni are aceeasi infectie cu streptococ pe care a avut-o recent si copilul lor de 6 ani. Alaturi de consultatie, detaliile oferite de parinti au o mare importanta pentru stabilirea diagnosticul... [continuare]
Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]
Stenoza pilorica
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este stenoza pilorica? Stenoza pilorica este o ingustare a deschiderii dintre stomac si intestinul subtire. Aceasta afectiune neobisnuita la sugari poate prinde alimente in stomac. De obicei, o supapa musculara in forma de inel se inchide pentru a retine alimentele in stomac sau se deschide pentru a permite alimentelor sa treaca in intestinul subtire. Cu stenoza pilorica, tesutul muscular este marit. Deschiderea devine foarte ingusta si putin sau deloc alimente trece in intestin. Cum se manifesta? Stenoza pilorica duce de obicei la varsaturi puternice, deshidratare, alimentatie proasta si scadere in greutate. Bebelusii cu stenoza pilorica pot parea ca le este foame tot timpul. Stenoza pilorica se trateaza prin interventie chirurgicala. Trecerea dintre stomac si intestinul subtire se numeste pilor. Supapa care controleaza deschiderea poate fi numita muschi piloric, sfincter piloric sau valva pilorica. Marirea muschiului piloric se numeste... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exercitiile fizice dupa sarcina pot imbunatati starea generala a unei persoane. Desi ar putea fi ultimul lucru la care s-ar putea gandi o femeie dupa ce naste, datorita beneficiilor sale, ar trebui luate in calcul. De fapt, acestea ar fi unele dintre cele mai bune lucruri pe care o proaspata mamica ar putea sa le faca pentru ea, pentru a se mentine in forma dupa nastere. Beneficiile exercitiilor fizice dupa sarcina Printre efectele pozitive ale activitatii fizice constante dupa nastere s-ar putea enumera: - scaderea in greutate; - mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular; - reconsolidarea fortei musculare; - intarirea muschilor abdominali; - cresterea nivelului de energie; - imbunatatirea starii de spirit; - diminuarea stresului; - prevenirea si ameliorarea depresiei postpartum. In plus, activitatea fizica de zi cu zi, ar putea fi un exemplu pozitiv pentru un copil, indiferent de varsta acestuia. Activitatea fizica si... [continuare]
8 moduri de a va mentine sanatatea gurii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o viata sanatoasa, este necesar sa aveti grija de gura si zonele din imprejurimile gurii. Este foarte important sa retineti ca pot aparea numeroase situatii periculoase daca nu aveti grija de cavitatea bucala. Intrebarea este cum puteti proteja gura si gingiile. In acest scop, trebuie sa va mentineti gura si gingiile curate. Inca din copilarie, este necesar sa stiti cum sa va portejati gura si gingiile. Sanatatea gurii 1. Vizitati medicul stomatolog. Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fobiei dentare, motive financiare sau doar din neglijenta. Este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a se descoperi si a se trata din timp cariile, bolile gingivale, traumatismele sau cancerul, inca din stadii incipiente, pentru ca atunci cand problemele sunt usor tratabile sunt necesare mai putine cheltuieli. 2. Numarati anii. Copiii si adultii mai in varsta au tendinta de a amana ingrijirea dintilor, dar si in... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Eruptia dintilor Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati indeaproape de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale. Desi cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza. Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au 28 de dinti permanenti sau pot ajunge pana la 32 incluzand maseaua de minte. Dintii de lapte Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor. Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru: - O m [continuare]
Generalitati Cancerul de san este afectiunea in care celulele maligne (celulele canceroase) se dezvolta la nivelul glandei mamare. Cancerul de san apare cu o frecventa de 1 la 3.000 de sarcini. Cancerul de san este uneori descoperit la femeile insarcinate sau care tocmai au nascut. La acestea, cancerul de san apare cel mai frecvent intre 32 si 38 de ani. Poate fi dificil de descoperit cancerul de san in stadiu incipient la femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece sanii acestora sunt adeseori sensibili si destinsi de volum. Din aceasta cauza, e posibil ca micii noduli (formatiuni de consistente mai crescuta fata de structura normala a sanului) sa fie dificil de detectat, ceea ce poate duce la intarzieri in diagnosticul cancerului de san. Din cauza acestor intarzieri, la aceste femei, cancerele sunt adesea descoperite intr-un stadiu avansat. Diagnostic Examinarea sanului trebuie sa fie o parte a ingrijirilor prenatale si postnatale. Pentru a descoperi precoce... [continuare]
Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va prezentam un ghid util pentru mentinerea sanatatii sanilor de-a lungul anilor! Chiar daca unele femei se plang de marimea sanilor sau de scaderea fermitatii pe masura inaintarii in varsta, cu siguranta toate isi doresc sa aiba sani sanatosi de-a lungul anilor. Odata cu inaintarea in varsta, sanii se modifica in concordanta cu schimbarile prin care trece organismul. In cele ce urmeaza isi vor gasi raspunsul cele mai frecvent intalnite intrebari, cum ar fi daca aspectul sanilor se modifica in urma alaptarii sau daca dupa menopauza creste riscul de aparitie a cancerului de san. Problemele sanilor in jurul varstei de 30 de ani La 30 de ani, hormonii - cum ar fi estrogenul - asigura fermitatea sanilor. Sanii nu contin tesut muscular, ci sunt alcatuiti din tesut adipos, tesut fibros si un tesut glandular dens care include structurile ce produc lapte - numite lobuli si ducturi galactofore - canalele prin care circula laptele. Din fericire, la varsta de 30 de ani,... [continuare]
Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]
Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Studiile efectuate au aratat ca unii copii sunt tratati inutil pentru boala de reflux gastroesofagian. Noile cercetari au aratat ca foarte multi copii care nu necesita medicamente antireflux, sunt tratati cu ele pentru regurgitatii sau voma care sunt manifestari normale la nou-nascuti. Au fost evaluati pentru boala de reflux gastroesofagian (RGE) 44 de sugari care prezentau regurgitare persistenta, dintre acestia numai 8 indeplineau criteriile pentru boala de RGE, desi aproape toti (exceptie doi) erau deja sub tratament cu medicamente antireflux. Medicul pediatru Vikram Khoshoo afirma ca in ultimii ani s-a remarcat o crestere a prescriptiilor de medicamente pentru RGE. “In randul parintilor, regurgitarea care exista in mod normal la sugari, este considerata o afectiune care necesita tratament. Dar in foarte multe cazuri este mai mult o chestiune de igiena decat o problema medicala”, afirma acesta. Sugarii si medicatia antireflux Prescrierea... [continuare]
Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]
Sarcina, nasterea si perioada postpartum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Travaliul si nasterea propriu-zisa reprezinta procesul de nastere a unui copil. Ca si sarcina, travaliul si nasterea urmeaza o anumita secventa de evenimente. Travaliul si nasterea nu difera foarte mult de la o femeie la alta. Totusi in cazul in care o femeie a mai avut o nastere este posibil ca urmatoarea sa fie diferita. Travaliul este impartit in doua faze: travaliul precoce (latent) si travaliul activ. Travaliul precoce duce la travaliul activ prin contractii moderate pana la severe, uneori neregulate. Stadiile travaliului activ Travaliul activ are trei stadii : - in primul stadiu al travaliului activ contractiile devin mai puternice, frecvente si regulate. Odata cu aceste contractii se produce subtierea si dilatarea cervixului, organismul se concentreaza pe faza de "impins" - in timpul celui de-al doilea stadiu copilul se naste - in timpul stadiului al treilea se elimina placenta. Travaliul precoce incepe cu contractii insotite de o stare de... [continuare]
Cele mai toxice spatii din interiorul casei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice. Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse pentru curatenie, majoritatea continand substante chimice care sunt toxice si exista o multime de dovezi privind prezenta anumitor materiale toxice in locuinta fiecaruia, mai ales daca veti cauta unde trebuie. Iata care sunt cele mai comune locuri unde puteti gasi astfel de substante toxice in interiorul si in jurul casei, si ce puteti face pentru a minimaliza riscurile acestora pentru sanatate. Spatiile de depozitare din baie si bucatarie Fie ca este vorba de inalbitor, dezinfectant sau alt tip de agent de curatare, marea majoritate contin substante chimice periculoase. Ar putea fi amoniac sau clor, prezente in inalbitorul pe care il folositi, iar acestea pot provoca iritatii ale ochilor si ale tractului respirator... [continuare]
Dezavantajele alaptarii bebelusului
Autor: SfatulMedicului
Alaptarea ofera copilului o sursa de hrana unica si bogata in elemente nutritive pe care nu le poate primi din laptele praf. Dar tot acesta determina aparitia disconfortului la nivelul sanilor, un libido scazut, instabilitate emotionala, precum si limitarea anumitor alimente in dieta mamei. Toate acestea reprezinta o parte din dezavantajele hranirii la san. Disconfortul si problemele sanilor Exista o serie de inconveniente legate de sani care pot parea greu de indurat pentru mamici. De la simpla durere la craparea sfarcurilor si pana la probleme de ordin medical - blocarea canalelor galactofere, mastita, angorjare - care necesita ingrijire medicala, toate acestea pot constitui piedici in ca [continuare]
nepotelul meu de 6 luni are stari de voma si diaree de aseara. cred ca ii cresc dintisorii pentru ca are stari de nervozitate.ce ar putea sa ii dea sora mea? multumesc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Orl , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter