lapte de vaca la sugari
Deficitul de vitamina d, asociat cu riscul de anemie la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Riscul de anemie la copii se poate dubla in conditiile deficientei in vitamina D, concluzioneaza un studiu amplu desfasurat de cercetatorii Universitatii John Hopkins din Maryland, SUA. Oamenii de stiinta aproximeaza ca circa 20% dintre copiii sufera de anemie, iar carentele in vitamina D ar putea un rol determinant in declansarea acestei afectiuni. Legatura dintre anemie si deficienta in vitamina D Profesorii Universitatii John Hopkins au derulat un studiu menit sa analizeze legatura dintre deficienta in vitamina D si anemie in randul copiilor, prelevand mostre de sange de la peste 10.400 de copii, pentru masurarea nivelului vitaminei D si al hemoglobinei. Ideea de a initia un studiu extins pe aceasta tema a luat nastere dupa ce oamenii de stiinta americani au sesizat ca tot mai multi copii si adolescenti sunt diagnosticati cu un nivel scazut de vitamina D in organism, din pricina schimbarilor in modul de viata, precum hrana de proasta calitate si expunerea... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata. Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]
Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cel mai vechi mod de a-ti hrani puiul a devenit recent un subiect foarte discutat: de cand se incepe, cat timp trebuie sa alaptezi, daca sa o faci sau nu in public, daca sa folosesti o pompa sau alte materiale ajutatoare. Toate aceste subiecte sunt extrem de dezbatute pe retelele de socializare si parerile sunt la fel de impartite. Ce stim deja? Laptele matern este fara dubii cel mai sigur, cel mai bine tolerat si cel mai adaptat nevoilor micutului abia nascut. Datorita faptului ca laptele nu are o formula fixa, ci se poate adapta nevoilor nou-nascutului, il poate ajuta pe acesta sa treaca peste toate etapele. In cazul nou-nascutilor prematuri, de exemplu, colostrul se va pastra o perioada mai indelungata si va asigura bebelusului necesarul de proteine, saruri si acizi grasi mai usor de digerat decat un lapte de la o mama de nou-nascut la termen. Spre deosebire, un lapte pentru un copil de 5-6 luni are o concentratie putin mai mare de lactoza, dar mai putine... [continuare]
Elementele esentiale ale sistemului osos si articular
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Totalul elementelor esentiale ce se gasesc in sistemul osos si articular sunt minerale ce contribuie la cresterea, functionarea, dar si reformarea sistemelor. Vitamine si minerale esentiale 1. Calciul este principalul element ce se regaseste atat in oase, cat si la nivelul articulatiilor, iar in medie organismul unui adult contine 1000-1500 grame. Calciul nu intareste doar scheletul, ci contribuie si la buna functionare a muschilor, a proceselor de coagulare, actioneaza inclusiv asupra inimii, dar si in procesele metabolice. Concentratia de calciu din sange depinde de: - gradul de absorbtie a calciului la nivel intestinal; - cantitatea de calciu ingerata din hrana zilnica; - intensitatea eliberarii calciului prin urina; - mobilizarea sau depozitele de calciu de la nivel osos. 2. Calciul in ser (calcemia) are o concentratie normal de 2,25-2,75mmol/l din care aproximativ 50% o constituie calciul ionic ce are o valoare normala de 1,0-1,3mmol/l. La interpretarea... [continuare]
Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Constipatia, frecventa la bebelusi In cazul bebelusilor, miscarile intestinale au loc mult mai lent. Astfel, de cele mai multe ori, este normal ca un copil sa experimenteze lipsa scaunelor pentru cateva zile sau chiar mai mult de o saptamana. Cu toate acestea, constipatia poate necesita apelarea la unele remedii, deoarece poate produce si alte manifestari neplacute. In cazul in care un copil este constipat, pot fi utilizate cateva remedii inainte de a apela la diferite terapii medicale. Totusi, trebuie subliniat faptul ca vizita la medicul pediatru reprezinta o prioritate, acesta fiind singura persoana in masura sa evalueze corect starea copilului si sa ii ofere cele mai bune sfaturi. Remedii pentru constipatia bebelusilor Cateva dintre cele mai bune remedii ce lupta impotriva constipatiei in cazul bebelusilor sunt reprezentate de: Activitatea fizica Ca si in cazul adultilor, exercitiile fizice si miscarea au tendinta de a stimula peristaltismul intestinal. Cu toate acestea,... [continuare]
Ce greutate trebuie sa aiba bebelusul meu?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Cresterea si dezvoltarea copilului Bebelusii de aceeasi varsta pot avea inaltimi diferite, dar greutatea este un indiciu bun pentru starea de nutritie si dezvoltarea copilului. Este important sa urmarim cresterea lunara in greutate si eventualele modificari ale apetitului sau a nutritiei pentru a putea corecta o dieta deficitara, neadecvata varstei sau trata o boala la debut. Copilul de la nastere pana la varsta de 2 ani se cantareste si se masora lunar, medicul pediatru poate realiza diagrama de crestere ce se compara cu graficul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Graficul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este o curba a greutatii in functie de varsta sau talie. Acesta reprezinta valori medii a mai multor nou-nascuti, fiind notate in procente valorile standard ale curbelor. Astfel percentila 50 reprezinta valoarea medie ideala, deasupra ei, percentilele 75, 90, 95 reprezinta valoarea crescuta in greutate, iar percentilele 25, 10 reprezinta valoarea scazuta fata de... [continuare]
Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]
Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este rahitismul Rahitismul carential este o boala de nutritie determinata de hipovitaminoza D. Apara in cazurile de crestere rapida a organismului si este caracterizat printr-un deficit de maturare a matricei proteice a osului legata de o carenta in vitamina D. Fenomenul principal este o diminuare a absorbtiei intestinale a calciului si deci, o carenta in calciu. Rezulta un deficit de mineralizare osoasa care afecteaza intregul schelet, dar care predomina la nivelul zonelor unde cresterea osoasa este cea mai importanta, in special cartilagiile de crestere ale oaselor lungi. Categorii expuse rahitismului Copiii cu risc crescut pentru rahitism sunt: copiii din tari nordice, copiii din zone urbane cu poluare atmosferica importanta, medii defavorizate, copiii cu piele pigmentata, copii din mame carentate, cu sarcini iarna, prematuri, gemeni, copiii cu greutate mica la nastere, copiii care primesc medicamente care interfereaza cu metabolismul sau cu actiunea vitaminei D. In... [continuare]
Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este fierul Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni. Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu... [continuare]
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Boli inflamatorii intestinale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn. Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie. Cauze Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului. Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu... [continuare]
Cum se manifesta alergia alimentara
Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica
Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]
Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Ce este osteoporoza Osteoporoza este o afectiune scheletica caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, degradarea microarhitecturii osului si cresterea fragilitatii, ceea ce se traduce prin scaderea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura. Cum se manifesta Fracturile osteoporotice de fragilitate apar tipic la nivelul vertebrelor, soldului, antebratului sau bratului, de obicei se produc in urma unui traumatism minor (de exemplu caderea de la propria inaltime) si reprezinta principala manifestare clinica a osteoporozei. Dupa varsta de 30 de ani, femeile si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural. Beneficiile suplimentelor cu Calciu si Vitamina D Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D. Un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important mai ales pentru femeile aflate in primii ani dupa menopauza, cand pierderea masei osoase... [continuare]
Constipatia la copil
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Constipatia este sindromul caracterizat de incetinirea tranzitului, scaune intarite cu eliminare dificila si incompleta. Aceasta reprezinta o problema frecvent intalnita la copii si de cele mai multe ori trecatoare fara a ingrijora parintii. Atunci cand copiii nu consuma in alimentatia lor suficiente fibre vegetale sau lichide si nu efectueaza suficienta miscare se creeaza conditiile propice de aparitie a constipatiei. De multe ori copiii refuza sa mearga la toaleta din jena de a folosi un WC public, se rusineaza in a comunica necesitatea de a merge la toaleta, nu doresc sa intrerupa jocul si intarzie astfel evacuarea materiilor fecale, ce are ca urmare resorbtia apei din scaun cu intarirea acestuia si eliminarea mai dificila ulterior. In alte situatii cauza constipatiei poate fi reprezentata de administrarea anumitor medicamente. Simptome Simptomele constipatiei includ: - lipsa tranzitului mai multe zile sau eliminarea unor scaune reduse cantitativ dar cu... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Diareea la copiii mai mici de 11 ani
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Diareea la copii Imediat ce apare diareea la copil, este importanta prevenirea deshidratarii. Solutiile de rehidratare orala sunt folosite pentru preventia sau corectarea deshidratarii la copiii mici. Solutiile de rehidratare contin un amestec exact de sare, glucoza, potasiu si alte minerale ce ajuta la inlocuirea fluidelor organismului pierdute prin diaree. Este indicat ca aceste solutii sa fie tinute la indemana, astfel incat in cazul in care copilul are diaree sa poata fi inceput tratamentul cat mai precoce. Solutiile de rehidratare ajuta la preventia deshidratarii, dar nu vor opri diareea. Cantitatea de solutii de rehidratare depinde de gradul de deshidratare al copilului. Cu cat deshidratarea este mai severa, cu atat va fi nevoie de o cantitate mai mare de solutii. Nou nascuti si copii mai mici de 1 an Nu se va astepta pana cand apar semne de deshidratare pentru a incepe inlocuirea lichidelor pierdute: - cand copilul este alaptat natural, se va continua alaptarea la... [continuare]
Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]
Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]
Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Pediatrie , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter