grasimi nesaturate
Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Sindromul metabolic reprezinta o asociere de modificari care de-a lungul timpului a primit o serie de defintii pana a ajuns ceea ce este astazi. In ultima vreme, sindromul metabolic a primit o atentie accentuata dat fiind asocierea acestuia cu bolile cardio-vasculare si cu diabetul zaharat. Denumirea de sindrom metabolic traduce oarecum o alterare la nivelul diferitilor compusi metabolici, alterare care predispune la aparitia acestui sindrom. Se spune ca o persoana care prezinta sindrom metabolic este de doua ori mai predispusa la afectiuni cardiovasculare in comparatie cu o persoana care nu prezinta sindrom metabolic. Tot in sfera sindromului metabolic se discuta si de prezenta sindromului metabolic la persoane non-diabetice; astfel ca in cazul in care o persoana care nu se stie cu diabet, dar asociaza un sindrom metabolic, prezinta un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in comparatie cu o persoana care nu asociaza sindrom... [continuare]
Sfaturi pentru persoanele cu hiv
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Virusul imunodeficientei umane Dintre numeroasele provocari cu care se confrunta persoanele ce traiesc cu HIV, una dintre cele mai dificile este pastrarea la curent cu informatii importante despre gestionarea si tratarea de zi cu zi a bolii SIDA. Uneori, aceasta situatie poate deveni coplesitoare. Medicamentele utilizate pentru a trata virusul imunodeficientei umane (HIV) sunt foarte eficiente in a-l controla, dar este si de datoria pacientului pentru a ramane sanatos, de asemenea. Un regim de tratament impotriva HIV exact asa cum este prescris va poate ajuta la mentinerea acestei boli, pentru a nu mai progresa. Obiceiuri pentru o viata sanatoasa Exista multe obiceiuri ce se pot adopta pentru a avea o viata sanatoasa si pentru a ajuta la cresterea succesului tratamentului impotriva HIV. Cand traiti cu aceasta boala, SIDA, mai important decat orice este sa va protejati sistemul imunitar pentru a mentine o stare generala buna de sanatate. Prin pastrarea corpului sanatos, trebuie... [continuare]
3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este colesterolul? Colesterolul este un compus natural, avand la baza steroli sau lipide simple, insolubil in apa. El se sintetizeaza in organismul animal, concentrandu-se la nivelul ficatului, maduvei spinarii, creierului si vaselor sangvine. In concentratii normale, colesterolul are efecte benefice, find necesar la mentinerea integritatii, sinteza acizilor produsi de vezica biliara si metabolismul vitaminelor liposolubile (vitamine care se dizolva in grasimi): A, D, K, E. Acumulat in cantitati mari in corpul uman, colesterolul mareste riscul de accident vascular cerebral si afectiuni cardiace grave, uneori fatale. Colesterolul “bun” versus colesterolul “rau” Termenul traditional de colesterol nu se refera la compusul natural in sine, ci la lipoproteinele care il transporta. Astfel, se face distinctia intre colesterolul “rau” sau LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterolul “bun” sau HDL (lipoproteine cu densitate mare). Diferenta intre cele... [continuare]
Importanta magneziului in organismul uman
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul stresului. Este intalnit atat extracelular (in afara celulelor), cat si intracelular (in interiorul celulelor), fiind al patrulea cel mai important mineral din organism pe langa calciu, iod, potasiu si sodiu. Mai este raspunzator pentru multiple reactii enzimatice, pentru mentinerea echilibrului celular, pentru intiterea unor procese specifice, precum contractia miocardului (muschiul inimii). Tot magneziul este implicat si in cadrul unor procese nervoase si in unele mecanisme anticanceroase. Beneficiile magneziului in organismul uman sunt: - mentine inima sanatoasa si previne aparitia batailor neregulate; - controleaza contractilitatea muschilor si intervine in relaxarea si reducerea durerilor musculare; - mentine un... [continuare]
Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]
Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este dopamina? Dopamina reprezinta unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori de la nivelul sistemul nervos. Dopamina are rol in transmiterea informatiei intre neuronii creierului, fiind implicata in procese precum memoria, atentia, miscarile corpului si chiar mentinerea motivatiei. Atunci cand dopamina este eliberata in cantitati mari, ea creeaza sentimente de placere, acest lucru ducand la incercarea individului de a repeta un comportament specific. Nivelurile scazute ale dopaminei sunt legate de o motivatie redusa si de un entuziasm scazut pentru lucruri care ar provoca placere majoritatii oamenilor. Nivelurile de dopamina sunt, de obicei, bine gestionate de catre sistemul nervos, dar exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a creste aceste niveluri in mod natural. Totusi, pot aparea si dezechilibre mai grave ale nivelurilor de dopamina care cer interventie specializata si nu pot fi gestionate numai prin metode naturale. Modalitati de a... [continuare]
Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]
Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina
Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet
Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca diabetul sa fie prevenit prin alegeri sanatoase, inclusiv exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata. Sfaturi pentru dieta In general, pentru o dieta sanatoasa se recomanda alegerea alimentelor intregi si neprocesate. Alimentele procesate, cum ar fi painea alba, pastele, orezul si bauturile carbogazoase, se digera foarte rapid si cresc nivelurile de zahar din sange. Acest lucru induce un efort suplimentar asupra pancreasului, organul care produce insulina. Grasimile saturate au fost, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina. Grasimile nesaturate sunt sanatoase si reprezinta o alegere mai buna. Consumul de alimente bogate in fibre si mesele mixte pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea sarcinii... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada covid 19
Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
O alimentatie corespunzatoare, echilibrata in nutrienti, are un rol deosebit de important in functionarea adecvata a organismului si de protejare a acestuia impotriva diverselor afectiuni. Alimentele bogate in nutrienti si hidratarea corespunzatoare sunt vitale in aceasta perioada speciala generata de Covid 19. Nu exista alimente “miraculoase” pentru aceasta situatie. Exista insa dovezi stiintifice imbatabile care sustin teoria ca persoanele care adopta o dieta echilibrata isi pot mentine starea de sanatate, beneficiaza de un sistem imunitar mai puternic si prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cronice sau afectiuni infectioase. Ce inseamna o dieta echilibrata? Acea dieta care contine o gama diversificata de alimente proaspete, neprocesate, capabile sa furnizeze vitaminele, fibrele alimentare, proteinele si antioxidantii atat de necesari functionarii organismului nostru. Beti suficienta apa! Evitati consumul de zahar, grasime si sare, pentru a reduce semnificativ... [continuare]
Margarina: sigura pentru consum?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Legenda margarinei Se spune ca margarina a fost inventata de un chimist ce o prepara din seul de vaca cu sare si lapte, ulterior il punea la racit si apoi pentru a fi tartinabil il framanta. In trecut si se mai spunea “untul saracilor” deoarece era cumparata si consumata de oamenii cu venituri mai mici care nu isi permiteau sa consume unt. O alta informatie legendara care circula la aceasta vreme este aceea ca banala margarina ar avea compozitia plasticului,chiar daca in trecut se spunea ca era asemenea unei grasimi pe paine. Pentru a corecta informatiile eronate care circula prin media, specific ca astazi margarina este obtinuta din uleiuri vegetale cum ar fi cel de floarea-soarelui sau rapita, la care se adauga o mica cantitate de grasime vegetala de cocos plus apa. Este sigura margarina pentru consum? Aceasta intrebare este des intalnita deoarece unii consumatori nu stiu daca sa o cumpere pentru consum sau nu.Unele reclame ne indeamna ca o consumam pentru calitatile... [continuare]
Legatura dintre bolile cardiace si stilul de viata
Autor: SfatulMedicului
Bolile cardiace Bolile cardiace apar, intr-o proportie foarte mare, din cauza factorilor ce tin de stilul de viata. La nivel mondial, pacientii cardiaci au intre 1 si 3 factori de risc specifici. Tot in legatura cu acesti factori, apar si afectiuni non-cardiace ce vor influenta la randul lor problemele cardio-vasculare. Factorii genetici au si ei un rol, insa mult mai limitat decat stilul de viata. Stilul de viata Astfel, aparitia bolilor cardiace va fi influentata de anumite afectiuni pre-existente, de stilul de viata si de componenta genetica. Unii factori de risc pentru bolile cardiace nu pot fi controlati, precum varsta, sexul sau istoricul familial. Pe de alta parte, majoritatea celorlalti factori sunt perfect controlabili si pot fi indepartati din stilul de viata. Ce comportamente cresc riscul de boli cardiace? Propriul dumneavoastra stil de viata, alegerile pe care le faceti zilnic si comportamentele frecvente, influenteaza puternic sanatatea cardio-vasculara. Astfel,... [continuare]
Totul despre prune: de ce e bine sa le consumi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sunt delicioase, pline de vitamine si antioxidanti si costa foarte putin. Prunele sunt printre cele mai apreciate fructe ale toamnei, aducand numeroase beneficii sanatatii. Sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si biliare sau care au probleme de tranzit intestinal. Totodata, sunt ideale in diete pentru ca au foarte putine calorii. Ce nutrienti gasesti in prune? Aceste fructe dulci, de culoare mov, contin vitamine si minerale esentiale, precum si antioxidanti unici, care nu se intalnesc in alte fructe si legume. Iata ce substante minune poti gasi in aceste fructe de sezon: - vitamina C, extrem de eficienta in prevenirea si tratatea infectiilor respiratorii; - vitamina A, esentiala pentru sanatatea vederii; - vitamina K, unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui; - [continuare]
Motive pentru a consuma bame zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu. Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate. Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii. Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri. Principalele beneficii • Sunt recomandate femeilor insarcinate,... [continuare]
8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea omului modern pentru o viata lunga si lipsita de boli a condus la nasterea mai multor zvonuri despre sanatate, care nu au niciun fundament stiintific. Oamenii continua sa creada in idei preconcepute care circula din generatie in generatie si pe care ar bine sa le ignorati, avertizeaza specialistii. Ele nu doar ca dezinformeaza, ci pot chiar influenta negativ stilul de viata normal si echilibrat pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il adoptam. Mituri despre sanatate Legendele urbane si miturile despre sanatate continua sa fie luate in seama de populatia Pamantului, desi nu sunt decat rezultatul unor perceptii limitate despre ceea este sau nu sanatos. Libera circulatie a informatiei din prezent contribuie si ea la supravietuirea acestor zvonuri, care pot influenta negativ vietile oamenilor. Cateva dintre ele sunt expuse mai jos si explicate din prisma expertilor in sanatate, care le contrazic. 1. Alimentele cu grasimi conduc la ingrasare Multe... [continuare]
Dieta in controlul fibrilatiei atriale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta este o componenta foarte importanta in prevenirea si tratarea fibrilatiei atriale. In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit numeroase asocieri intre alegerile alimentare ale pacientilor diagnosticati cu aceasta aritmie frecvent intalnira in practica clinica si tulburarile de ritm cardiac. Numerosi factori de risc aflati in stransa legatura cu fibrilatia atriala, precum tensiunea arteriala crescuta si bolile coronariene, sunt influentati de regimul alimentar. Prin urmare, dieta poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune, daca este controlata eficient. Reguli de nutritie in fibrilatia atriala Cand cercetatorii au analizat mai multe studii referitoare la relatia dintre alimentatie si fibrilatia atriala, au descoperit numeroase dovezi care atesta faptul ca alegerile alimentare pot reduce considerabil riscul instalarii acestei afectiuni si pot ameliora simptomele acesteia. Fibrilatia atriala apare atunci cand sangele nu mai... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Alimente care ajuta la diminuarea stresului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru multe persoane, s-ar parea ca stresul este o parte acceptata a vietii moderne. Daca stresul continua sa creasca, atunci acesta poate avea un impact negativ major asupra sanatatii si a bunastarii generale. Tensiunea arteriala ridicata, riscul crescut de atac de cord, deficenta de imunitate si depresia sunt doar cateva dintre rezultatele stresului cronic. Nu exista un remediu instant, dar ar putea fi util sa stiti ca exista alimente care ajuta la reducerea nivelului de stres. Afine Pe langa faptul ca acestea au fost identificate ca fiind printre cele mai sanatoase alimente, afinele sunt bogate in vitamina C, care ofera organismului puterea de a face fata nivelurilor ridicate de stres. De asemenea, afinele contin o cantitate mare de fibre, care ajuta la reglarea valorilor zaharului din sange. Fluctuatia glucozei din sange este o contributie majora la stres pentru unele persoane. Legume verzi Broccoli, varza si alte legume de culoare verde inchis sunt bogate... [continuare]
Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]
Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]
Generalitati Fierul este un mineral esential care are rolul de a transporta oxigen tuturor partilor corpului. Un deficit usor de fier poate cauza anemie (oboseala si slabiciune), iar un deficit cronic de fier poate provoca leziuni grave la nivelul organelor. In schimb, prea mult fier poate determina o crestere a productiei de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot interfera cu metabolismul, declansand leziuni ale organelor. Organismul este capabil de a controla asimilarea fierului, deci supradozajul este rar intalnit sau apare doar atunci cand oamenii iau suplimente cu fier in cantitati prea mari. Sursele naturale de fier, cum sunt cele enumerate mai jos, sunt considerate sigure si sanatoase. Desi fierul este mai bine absorbit din carne, exista numeroase surse vegetale de fier, la fel de sanatoase si la indemana pentru persoanele care nu consuma carne. In mod normal, cantitatea zilnica recomandata de fier este de 18 miligrame. Cele mai bune surse vegetale de fier -... [continuare]
7 alimente recomandate pentru refluxul gastric
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Refluxul gastric reprezinta intoarcea acidului de la nivelul stomacului in esofag. Una dintre cauzele refluxului gastric este slabirea sau deterioarea sfincterului esofagian inferior (SEI). In mod normal, acesta se inchide pentru a preveni intoarcerea mancarii din stomac in esofag. Alimentele consumate afecteaza cantitatea de acid produsa de stomac, iar o alimentatie potrivita este cheia controlului refluxului gastric sau a bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE), o forma cronica de reflux gastric. Alimente ce pot ameliora simptomele Simptomele refluxului pot fi un rezultat al contactului dintre acidul gastric si esofag. Daca aciditatea este crescuta, puteti incorpora urmatoarele alimente in dieta dumneavoastra pentru a controla mai bine simptomele refluxului gastric, dar tineti minte ca niciunul dintre aceste alimente nu reprezinta un leac propriu-zis. 1. Legume Legumele sunt in mod natural scazute in grasimi si glucide si ajuta la reducerea aciditatii. Cateva... [continuare]
4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect
Autor: SfatulMedicului
Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului. Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei. Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare. Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia Prepararea... [continuare]
Suferi de diabet? iata 9 idei pentru gustari sanatoase, care tin de foame
Autor: SfatulMedicului
Pentru cei care sufera de diabet alegerea unor alimente pe care sa le consume ca gustari poate fi o adevarata provocare. Trebuie sa faca alegeri intelepte, bazate pe mancaruri sanatoase. Optiunile sanatoase pot reduce foamea si pot sa ofere un plus de energie pe tot parcursul intregii zile. Cheia este existenta unui plan alimentar. Sunt recomandate gustarile care contin un amestec de carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, pentru ca ajuta la mentinerea unui nivelul echilibrat de zahar in sange. Iata 9 idei de gustari sanatoase pe care le poti lua si la serviciu 1. Fructe oleaginoase Migdalele, nucile, fisticul, alunele sunt o alegere ideala, caci au un continut important de proteine, fibre si grasimi sanatoase. De asemenea, contin acizi grasi Omega 6 si Omega 3. Intr-un studiu publicat in aprilie 2013, in Journal of Nutrition, femeile care au mancat nuci de 2 ori pe saptamana au redus riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 24%. Fructele oleaginoase trebuie consumate crude... [continuare]
Tipuri de nuci excelente pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare. Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate - Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora. - Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in [continuare]
Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]
Buna ziua am 21 de ani si 1.68 si 80 de kg ai dori sa slabesc 10 kg care este metoda cea mai buna ? [continuare]
ce fel de regim alimentar trebuie sa tin daca mama mea a murit de atac cerebral ea fiind foarte tanara,a avut doar 43 de ani???????aceasta boala poate fi cauzata din cauza unor lovituri la cap sau poate fi din nastere si daca este din nastere este posibil ca sa am si eu la fel ca mama mea?????ce este de facut in acest caz pt mine si ce trebuie sa fac mai exact????????cat de periculos este pt mine???????? [continuare]
bună seara, soția a avut până acum 4 sarcini cu ou clar, analizele soției sunt bune, la mine spermograma = ASTENEOZOOSPERMIE UȘOARĂ, vă rog dacă puteți să-mi spuneți cum să îmbunătățesc calitatea spermatozoizilor, menționez că nu fumez și nu consum alcool, dar am probleme cu stresul, eu cred că din cauza calității spermatozoizilor nu merge sarcina. Vă rog din suflet dacă puteți să mă ajutați Mulțumesc anticipat [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter