Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasime mononesaturate

De ce sunt periculoase trigliceridele

De ce sunt periculoase trigliceridele

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Trigliceridele, un tip de lipide (grasimi) existente in fluxul sanguin, sunt un indicator important al sanatatii cardiace. Nivelul ridicat al trigliceridelor poate insemna, asadar, un risc crescut de imbolnavire a inimii, precum si al dezvoltarii altor boli asociate cu un stil de viata nesanatos. Nivelul normal al trigliceridelor Monitorizarea nivelului trigliceridelor in sange este la fel de importanta precum cea a colesterolului sau a presiunii arteriale. Trigliceridele desemneaza un anumit tip de grasimi care se regasesc in compozitia sangelui, fiind de fapt caloriile provenite din hrana, pe care organismul nu le-a folosit pentru a le transforma in energie. Trigliceridele sunt depozitate in celulele grase ale corpului, de unde sunt preluate de hormoni cand organismul nu mai este alimentat, pentru un surplus energetic. Persoanele care ingereaza de obicei mai multe calorii decat ard, de regula calorii provenite din carbohidrati si grasimi, sunt si cele la care... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord. Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima. Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale,... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Afla cat de sanatos este ficatul tau!

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului, functiile sale fiind foarte importante: arde grasimile, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, preia substantele nutritive din hrana si le transforma in energie. De aceea mentinerea sanatatii ficatului este esentiala. Ca sa previi aparitia bolilor de ficat trebuie sa acorzi o mare importanta alimentatiei. Nu face exces de grasimi, care trebuie sa nu depaseasca 20% din dieta zilnica. Mananca proteine, in principal din surse vegetale, concentreaza-te pe produsele alimentare naturale si alege legume, fructe si cereale integrale in fiecare zi. Bune pentru ficat sunt fasolea, lintea, orezul. Opteaza pentru grasimi mononesaturate, cum ar fi cele care se gasesc in avocado si nuci, cat si pentru alimente care contin acizi grasi Omega 3, precum pestele gras, semintele de in si semintele de dovleac. Risc de imbolnavire, la persoanele obeze Cu [continuare]

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]

Alegeri alimentare sanatoase

Alegeri alimentare sanatoase

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]

6 produse dietetice care ingrasa

6 produse dietetice care ingrasa

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]

Surse importante de calciu

Surse importante de calciu

Actualizat la data de: 07 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste mai ales in compozitia produselor lactate, dar si a altor alimente care pot face parte din dieta zilnica a oricarei persoane. Calciul ajuta la intarirea oaselor si le mentine puternice, contribuie la lupta impotriva osteoporozei, rahitismului, sustine functia nervilor si muschilor si reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Calciul este un mineral vital pentru sanatatea oricui. 10 surse de calciu - Sardine - 100 de grame de sardine furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu. Acestea au mai mult calciu decat o cana cu lapte. Sardinele trebuie consumate cu tot cu oasele moi, deoarece acestea contin mai mult de jumatate din cantitatea de calciu din peste. - Iaurt - Iaurtul ofera organismului nu doar bacterii be [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]

Avocado si functia hepatica

Avocado si functia hepatica

Actualizat la data de: 19 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern. Acest organ vital desfasoara o multitudine de functii, inclusiv transformarea produselor alimentare in energie, producerea bilei pentru digestie si eliminarea deseurile si toxinelor din fluxul sanguin. Pentru mentinerea unei functii hepatice optime, este primordial consumul de alimente sanatoase. Unul dintre fructele santoase pentru ficat este avocado. Acesta contine nutrienti care ajuta la functionarea ficatului si imbunatateste starea generala de sanatate a unei persoane. Avocado este un fruct popular in bucataria vegetariana, un substitut pentru carnea din sandwichuri si salate intrucat acesta are un continut ridicat de grasimi. Este utilizat in bucataria mexicana in compozitia preparatului numit guacamole, precum si pentru umplerea rulourilor de sushi. Poate fi servit pasat sau feliat ca parte din mai multe mancaruri sau chiar intins pe painea prajita, servit cu sare si piper. Continut de grasime Fructele de... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Uleiul de in

Uleiul de in

Actualizat la data de: 19 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]

Beneficiile oferite de ciocolata neagra

Beneficiile oferite de ciocolata neagra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suferiti de hipertensiune arteriala? Incercati o trufa. Sunteti ingrijorati din cauza bolilor de inima? Consumati o tableta de ciocolata neagra. Aceasta este cea mai buna veste medicala pentru toate varstele. Nu este o iluzie, ciocolata neagra este sanatoasa. Studiile arata ca sanatatea cardiovasculara este imbunatatita la persoanele care consuma ciocolata neagra. Bogata in antioxidanti naturali, ciocolata neagra si cacaua sunt la fel de benefice ca si ceaiul verde si afinele. Ciocolata neagra este buna pentru inima Studiile au demonstrat ca cei care au mancat o cantitate mica de ciocolata neagra de doua sau trei ori pe saptamana au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale. Ciocolata neagra imbunatateste fluxul de sange si ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange. Consumul de ciocolata neagra poate impiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza. Ciocolata neagra este buna pentru creier Ciocolata neagra creste fluxul... [continuare]

Dieta pentru menopauza

Dieta pentru menopauza

Actualizat la data de: 03 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este menopauza? Post menopauza este sfarsitul ciclului reproductiv al unei femei, situatia in care menstruatia acesteia se opreste. Menopauza apare oficial la 12 luni dupa ce ciclul menstrual al unei femei s-a incheiat, chiar daca aceasta poate experimenta simptomele asociate cu menopauza in anii anteriori. Post menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani. Simptome Manifestarile postmenopauzei pot include tensiune arteriala, bufeuri, depresie, uscaciune vaginala, dureri de oase, crampe musculare, riduri etc. Dupa menopauza, unei femei ii poate fi mai dificil sa isi mentina o greutate sanatoasa din cauza scaderii valorilor hormonilor si a masei musculare. Menopauza si cresterea in greutate Cresterea in greutate poate fi daunatoare si va mari riscul aparitiei cancerului de san, a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nivelurile scazute de estrogen ale femeilor care se afla la menopauza, predispun la aparitia osteoporozei si la fragilizarea oaselor. O dieta... [continuare]

Alimente care scad colesterolul

Alimente care scad colesterolul

Actualizat la data de: 27 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra. Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri. O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie. Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de... [continuare]

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru iarna

Cele mai bune alimente pentru iarna

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip i

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip i

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este o conditie medicala care a luat amploare in ultimii 10 ani. Numarul de cazuri este inca in crestere treptata. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca modificari substantiale in stilul de viata, inclusiv in dieta lor. Boala este influentata in mod hotarator de tratament si controlul glicemiei, dar mai ales de dieta si de modul in care traieste bolnavul cu diabet. Obiectivele planului alimentar pentru diabetici - Atingerea unui nivel aproape normal de glucoza in sange. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa coordoneze aportul de calorii cu medicatia sau administrarea de insulina, exercitiile fizice, precum si alte modalitati de gestionare a nivelului de zahar din sange. - Protejarea inimii si mentinerea lipidelor (colesterol si trigliceride) la un nivel sanato [continuare]

Alimente care iti pot schimba viata

Alimente care iti pot schimba viata

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]

10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii considera ca la persoanele care au o valoare a colesterolului total de 240 ml/dl exista o probabilitate de doua ori mai ridicata de a experimenta un atac de cord, comparativ cu cei care au nivelurile acestuia sub 200 mg/dl. Toti oamenii cu varsta de peste 20 de ani ar trebui sa isi verifice colesterolul cel putin o data la cinci ani. In cazul in care sunt prezenti si factori de risc, cum ar fi bolile cardiovasculare, de exemplu, aceasta analiza ar trebui realizata mai frecvent. In mod normal, din valoarea colesterolului total de 200 mg/dl, colesterolul rau nu ar trebui sa masoare peste 130, iar colesterolul bun trebuie sa fie peste 40. Vestea buna este ca nivelul colesterolului nu este dificil de controlat, chiar si fara medicatie. Chiar si in cazul celor care au valorile colesterolului, in partea superioara a intervalului considerat normal de catre medici, pot fi prezente acumulari de aterom in artere. Totusi, in incercarea lor de normalizare a... [continuare]

Terapia prin dieta

Terapia prin dieta

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia prin dieta este un termen general utilizat pentru aplicarea practica a nutritiei in tratamentul sau preventia unor boli. Acest lucru implica, de obicei, modificarea sau imbunatatirea planului alimentar existent pentru a promova o stare optima de sanatate. Cu toate acestea, in unele cazuri, un plan alimentar alternativ ar putea fi elaborat in scopul de a elimina anumite alimente. De exemplu, acest tip de terapie prin dieta este adesea recomandat pentru cei care sufera de alergii, inclusiv alergii care nu sunt legate de alimente. Terapia prin dieta de excludere este considerata de ajutor in ameliorarea simptomelor asociate cu tulburarile de deficit de atentie si hiperactivitate la copii. Exemple de terapie prin dieta Exista numeroase diete care pot fi utilizate in scop terapeutic. Unele dintre acestea vizeaza cresterea rezistentei la anumite conditii medicale. Adesea, aceste diete sunt denumite dupa o anumita regiune sau cultura, care consuma in mod regulat... [continuare]

Tipuri de ulei pentru gatit

Tipuri de ulei pentru gatit

Actualizat la data de: 27 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]

Pagina 2 din 4 (120 rezultate)