Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

digestie rapida

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal

Actualizat la data de: 05 Martie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare. Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se cancerul pulmonar). Cauze Nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debuteaza prin aparitia unor vegetatii mici sau... [continuare]

Hematemeza (varsatura cu sange)

Hematemeza (varsatura cu sange)

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Hemoragiile digestive reprezinta o extravazare a sangelui la nivelul tubului digestiv, de la nivelul esofagului pana la anus constituind o urgenta medico-chirurgicala. Hemoragia digestiva superioara reprezinta hemoragia in segmentul digestiv situata deasupra unghiului Treitz. In hemoragia digestiva superioara extravazarea sangelui se face prin hematemeza sau melena. Hematemeza reprezinta varsatura cu sange ce caracterizeaza hemoragia digestiva superioara. Culoarea sangelui eliminata prin varsatura depinde de durata contactului acestuia cu sangele. Astfel daca varsatura survine la scurt timp dupa debutul sangerarii hematemeza pare rosie, iar ulterior aspectul va fi rosu inchis, maroniu sau negru. Cheagurile de sange precipitate si sangele degradat de acid din varsatura vor produce un aspect caracteristic in “zat de cafea” cand sunt eliminate prin varsatura. Hemoragia gastrointestinala chiar daca este depistata prin teste pozitive ce indica hemoragii oculte,... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Ulcerul reprezinta o leziune a mucoasei gastrice sau duodenale, ce apare ca si consecinta a dezechilibrului intre factorii de aparare ai mucoasei digestive si factorii de agresiune.  Cei mai importanti factori implicati in dezvoltarea ulcerului sunt infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori (H. pylori) si abuzul de antiinflamatoare nestroidiene (AINS), cum ar fi Aspirina. Desi majoritatea oamenilor sunt infectati cu H. pylori, doar cativa vor face boala ulceroasa peptica. Unii factori de risc la o persoana cu H. pylori dau o susceptibilitate crescuta pentru dezvoltarea ulcerului. Acesti factori, unii dintre ei prea putin cunoscuti, includ: - fumatul - abuzul de alcool - antecedente de ulcer - stresul fizic determinat de o boala severa sau accident grav (trauma majora, ventilatia mecanica, interventia chirurgicala majora, sepsis). Cauze Printre cauzele mai rare de ulcer se numara: - sindromul Zollinger-Ellison, caracterizat prin prezenta unei tumori... [continuare]

Colecistita

Colecistita

Actualizat la data de: 24 Mai 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Colecistita este inflamatia veziculei biliare, un organ cu forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, langa ficat, cu rol in digestia alimentelor. In mod normal, lichidul numit bila trece din vezica biliara in intestinul subtire. Daca fluxul bilei este oprit, se stocheaza in vezica biliara cauzand inflamatie, durere si posibil infectie. Aceasta poate fi acuta (debuteaza brusc), cand produce simptomatologie zgomotoasa, de tipul durerii severe in abdomenul superior, sau cronica (multiple episoade recurente), fiecare episod adaugand inflamatie si iritatie la nivelul veziculei biliare. In cazul unui episod acut, durerea poate sa se resimta si la nivel scapular, iar in cazuri severe, lichidul biliar poate ajunge in peritoneu, situatie care converteste cazul la interventie de urgenta (peritionita biliara). Cauze Cauza cea mai frecventa de colecistita acuta (severa) este calculul biliar (piatra), care blocheaza canalul cistic, adica tubul prin care se... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul

Actualizat la data de: 25 Mai 2022

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Generalitati Hipertiroidismul apare cand organismul este expus unui exces de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt implicati in buna functionare a  metabolismului (totalitatea reactiilor chimice prin care organismul degradeaza alimentele pentru producerea de energie dar si prin care sunt eliminate substante toxice sau care nu mai sunt necesare) si influenteaza rata batailor cardiace (alura ventriculara), digestia, tonusul muscular, rezistenta oaselor si nivelul colesterolului si nu numai. O persoana cu hipertiroidism prezinta o accentuare a metabolismului.. Cauze Boala Basedow-Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Aceasta boala consta in sinteza si secretia exagerata de hormon tiroidian. Boala Graves este ereditara in cele mai multe cazuri, ca multe alte boli tiroidiene. Alte cauze frecvente sunt: - nodulii tiroidieni - nodulii tiroidieni sunt formatiuni situate la nivelul tiroidei, formate din tesut tiroidian, frecvent descoperiti accidental. cel... [continuare]

Colonul iritabil - recomandari alimentare

Colonul iritabil - recomandari alimentare

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului.  Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]

Refluxul gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Refluxul gastro-esofagian este un proces care consta in trecerea continutului gastric (si uneori a bilei) in esofag, fie cu caracter fiziologic tranzitor, fie patologic, determinand simptome precum senzatia de arsura in piept si regurgitatiile acide. Din punct de vedere anatomic, esofagul si stomacul poseda in structura lor elemente cu rol de bariera anti-reflux, cel mai important fiind sfincterul esofagian inferior. Acesta este un inel muscular care se comporta asemenea unei valve permitand in mod normal trecerea alimentelor si a lichidelor doar intr-un sens: de la esofag la stomac. Printre alti factori non-anatomici care contribuie la aparitia refluxului se afla si continutul refluatului (care determina intensitatea simptomelor), sensibiliatea esofagiana individuala si rata de evacuare gastrica. Cauzele refluxului gastro-esofagian Stilul de viata - alimentele bogate in grasimi, citricele, condimentele picante, cafeaua, alcoolul, ciocolata si mancarea prajita... [continuare]

Hiv

Hiv

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Virusul HIV ataca anumite tipuri de globule albe (limfocitele T CD4+) care fac parte din sistemul imunitar. Pe masura ce sistemul imunitar incepe sa slabeasca, globulele albe devin incapabile sa opuna rezistenta impotriva bolilor si de a lupta impotriva germenilor. Germenii care in mod normal ar fi rapid neutralizati, raman in organism si se inmultesc. SIDA nu este cauzata de virusul HIV insusi, ca in cazul unei boli virale obisnuite, ci se datoreaza incapacitatii sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. In termeni medicali, o serie sau un grup de simptome si afectiuni ce tind sa actioneze impreuna poarta numele de sindrom. De aici si denumirea bolii de SIDA, adica Sindromul Imunodeficientei Dobandite. Originea virusului HIV Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate in mod oficial in SUA. In anul 1981, in functie de modul de raspandire si alti factori, medicii au dedus ca boala nou-aparuta era cauzata de un germen minuscul, un tip de virus. Prin... [continuare]

Hipocondria (ipohondria)

Hipocondria (ipohondria)

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Hipocondria, cunoscuta popular ca ipohondrie, este o teama permanenta de a suferi de o boala grava. O persoana cu aceasta tulburare tinde sa interpreteze gresit senzatiile normale, functiile organismului uman si simptomele usoare, ca pe o boala cu evolutie fatala. De exemplu, o persoana de genul acesta se teme de sunetele normale ale abdomenului in timpul digestiei, de transpiratie sau de petele naturale de pe piele, ca fiind semnele unei boli grave. Evaluarea medicala completa Persoanele cu hipocondrie sunt ingrijorate, in mod special, de un anumit sistem de organe (cum ar fi sistemul cardiac sau sistemul digestiv). Evaluarea medicala completa si asigurarea facuta de catre medicul specialist ca totul este normal nu elimina temerile bolnavului sau, in cazul in care le elimina, peste cateva zile apar alte temeri legate de alt organ. In general, persoanele cu aceasta tulburare nu devin deziluzionati. Ei pot accepta posibilitatea ca temerile lor sunt exagerate. Cu... [continuare]

Hepatita virala a (hepatita epidemica)

Hepatita virala a (hepatita epidemica)

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hepatita este un termen general care semnifica prezenta unei reactii inflamatorii la nivelul ficatului. Hepatitele acute virale sunt infectii virale acute sau subacute caracteristice omului si animalelor, care afecteaza intregul organism dar suferinta manifestandu-se cu predilectie la nivelul ficatului. Se cunosc mai multe tipuri de virusuri hepatitice, notate cu literele mari ale alfabetului latin, cele mai cunoscute fiind cele de la A la E. Unele se transmit pe cale fecal-orala, cum este cazul virusurilor hepatice A si E iar altele prin sange si fluide ale corpului contaminate (virusurile B, C, D). Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatitic A – se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii. Mod de transmitere Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii si purtatorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este de obicei digestiva,... [continuare]

Constipatia la adulti

Constipatia la adulti

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Enterobius vermicularis (oxiurii)

Enterobius vermicularis (oxiurii)

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enterobius vermicularis este un parazit rotund, care infecteaza adesea omul si care apartine, alaturi de recent descoperitul Enterobius gregorii, din clasa Nematodelor. Sunt paraziti ubicuitari care se caracterizeaza prin faptul ca se limiteaza (in conditii de imunocompetenta a sistemului imun) la a popula tubul digestiv al gazdei. Enterobius gregorii si Enterobius vermicularis sunt foarte asemanatori din punct de vedere al aspectului (E.gregorii este un pic mai mic), al modului de infectare a organismului gazda, simptomatologiei si tratamentului. Boala este denumita enterobioza. Enterobioza este o parazitoza aparuta prin infectarea organismului uman cu Enterobius vermicularis (sau cum mai sunt cunoscuti, oxiuri). Infectia este foarte larg raspandita pe Glob, afectand in principal copii din grupa de varsta 5-9 ani, dar nu numai. Se apreciaza ca peste 200 de milioane de oameni sunt infectati. Infectia se produce in grupuri (in general in familii), apare in toate... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Esentialul despre gastrita

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

Amfetamina si metamfetamina

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Primele investigatii privind proprietatile amfetaminei s-au axat pe efectele periferice ale acesteia. Amfetamina a fost sintetizata la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand s-a descoperit ca are actiune simpatomimetica. Actiunea asupra SNC nu a fost raportata pana in 1933, dar a fost urmata rapid de primele rapoarte privind abuzul. Toxicomanul amfetaminic urmareste in general efectul stimulator, euforizant, de inlaturare a senzatiei de oboseala, de imbunatatire a performantelor fizice si intelectuale, de scadere a apetitului. Susceptibilitatea de abuz este legata in principal de efectul euforizant care conduce treptat la un pattern de consum compulsiv. Caracteristicile metamfetaminei care au dus la raspandirea sa larga sunt: - efecte SNC mult mai puternice decat ale altor amfetamine; - reduce oboseala, imbunatateste performantele cognitive si atletice; - nu este scumpa si este usor sintetizata din efedrina; - efectele dureaza pana la 15 ore si nu necesita... [continuare]

Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere martha vineyard

Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere martha vineyard

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta de detoxifiere a organismului propusa de Martha Vineyard, conform careia se pot pierd aproximativ 10 kilograme in 21 de zile, nu este o dieta traditionala si rigida, ci trebuie privita mai degraba ca un program complex al carui scop este sa curete organismul de toxine si sa determine in acelasi timp o pierdere ponderala impresionanta intr-un timp relativ scurt. Initiatoarea acestui program este asistenta medicala si doctor in homeopatie (a nu se confunda cu doctor in medicina), iar intreaga cura se bazeaza pe consumul unor cantitati crescute de lichide. Persoanele care participa la aceast program sunt sfatuite sa consume lichide la fiecare 2 ore si au de ales intre apa plata, supe, sucuri naturale preparate din diverse fructe si legume sau bauturi efervescente cu continut ridicat in antioxidanti. Ce presupune aceasta dieta Teoretic, dupa ce organismul a eliminat toxinele, isi recapata functionalitatea, iar metabolismul reintra in normal determinand astfel... [continuare]

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Actualizat la data de: 17 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]

Dieta cu limonada si sanatatea

Dieta cu limonada si sanatatea

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Introducere Realizata in urma cu 50 de ani de Stanley Burroughs ca program rapid de detoxifiere si repaus alimentar, dieta cu limonada a devenit populara in urma cu cativa ani, dupa ce Beyonce a anuntat o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg urmand principiile acestei diete. Desi initial a fost creata cu intentia de a elibera organismul de toxine si reziduuri interne rezultate in urma unei diete gresite, lipsei activitatii sportive si a unei atitudine mentale negative, dieta cu limonada a devenit in timp un program rapid de scadere in greutate. Bazata in special pe consumul de limonada, dieta promite o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg, un aspect intinerit, ameliorarea durerii cronice, detoxifierea organismului si cresterea nivelului de energie dupa numai 10 zile. Nutritionistii avertizeaza insa: acest program priveaza organismul de majoritatea nutrientilor esentiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasimi; totodata, scaderea in... [continuare]

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

Analize parazitologice si virusologice

Analize parazitologice si virusologice

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analize parazitologice Numerosi paraziti patrund in corpul omului fie din cauza apei si alimentelor contaminate cu oua de paraziti, fie din cauza intepaturii unor insecte care introduc parazitii in sange. Parazitii se localizeaza in sange, in aparatul digestiv, in ficat, in caile urinare si in alte organe. De aceea, pentru descoperirea lor se analizeaza sangele, materiile fecale, urina etc. Paraziti intestinali De regula, parazitii intestinali se prezinta sub forma de viermi intestinali: limbrici (ascaris lumbricoides), oxiuri (enterobius vermicularis), panglica (tenia), tricocefal si altii. Parazitii adulti (viermii intestinali) se elimina prin materiile fecale si pot fi observati chiar de catre pacient, daca se inspecteaza atent materiile fecale. Se recomanda ca parintii sa observe din cand in cand scaunul copiilor lor pentru a putea descoperi din timp prezenta viermilor intestinali. Daca s-au descoperit in materiile fecale paraziti adulti si acestia sunt recunoscuti, nu mai... [continuare]

Dieta cu indice glicemic scazut

Dieta cu indice glicemic scazut

Actualizat la data de: 15 Martie 2011

Autor: SfatulMedicului

Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]

Generalitati In organism exista doua tipuri de glande, organe care produc secretii: glande cu secretie externa sau glande exocrine, ale caror secretii nu se varsa in sange (glanda lacrimala, salivara, glandele care secreta sucuri digestive etc.) si glande cu secretie interna sau endocrine, ale caror secretii, numite hormoni, se varsa in sange. Hormonii au rolul de a regla buna functionare a tuturor organelor din corp, care asigura cresterea, perpetuarea speciei, adaptarea la mediu etc. Unele glande endocrine sunt unice: hipofiza, tiroida, pancreasul, iar altele sunt pereche: glande paratiroide, suprarenale, genitale (ovarele si testiculele). Analiza hormonilor este foarte dificila, de aceea se efectueaza numai in spitale sau in laboratoare speciale si numai la indicatia medicului endocrinolog. Pentru fiecare glanda endocrina exista analize numeroase, dar in exemplele de mai jos sunt amintite numai cele care se utilizeaza mai frecvent in practica medicala. Hormonul de... [continuare]

Medicina anti-imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul hgh

Medicina anti-imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul hgh

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un program extrem de elaborat si avansat in domeniul medicinei Anti-Aging axat pe Terapia Hormonala de Substitutie cu HGH (hormon uman de crestere) presupune obtinerea unor beneficii printre care se numara: - Arderea grasimilor. - Cresterea nivelului energetic. - O atitudine mai optimista si un simt al umorului mai bun. - Cresterea masei musculare, mai ales la persoanele care fac exercitii fizice. - Imbunatatirea tonusului muscular. - Imbunatatirea cresterii unghiilor. - O digestie mai buna. - Imbunatatirea functiei sexuale. - Cresterea fortei fizice. - Imbunatatirea vederii, inclusiv pe timp de noapte. - Imbunatatierea proceselor mentale, incluzand dorinta de a face si duce la bun sfarsit proiecte. - Vindecare mai accelerata a leziunilor. - Ameliorarea simptomelor premenstruale. - O mai mare flexibilitate a corpului. - Ameliorarea simptomelor menopauzei. - Cresterea parului. - Cresterea apetitului sexual. -... [continuare]

Hemoragia gastro-intestinala

Hemoragia gastro-intestinala

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hemoragia gastro-intestinala reprezinta o problema de sanatate foarte importanta atat sub aspect clinic, al diagnosticului, cat si terapeutic, majoritatea specialistilor considerand-o o urgenta chirurgicala. Hemoragiile gastro-intestinale sunt considerate hemoragii exteriorizate, intrucat sangele se scurge intr-un organ cavitar apartinand tubului digestiv, fie ca este vorba de esofag, stomac, sau intestin iar apoi este exteriorizat prin hematemeza, melena, rectoragie. Sangerarile acute si importante sunt insotite si de manifestari hemodinamice, cea mai grava fiind socul hipovolemic. Hemoragiile gastro-intestinale sunt clasificate in functie de multe criterii, astfel: in functie de sediu si raportul cu unghiul duodeno-jejunal (ligamentul Treitz) sunt doua mari tipuri: - hemoragii digestive superioare (superior de unghi) incluzand: esofagul, stomacul, duodenul - hemoragii digestive inferioare (inferior de unghi) ce cuprind intestinul subtire si intestinul... [continuare]

Sarcina molara

Sarcina molara

Actualizat la data de: 06 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii Sarcina molara reprezinta o forma de boala trofoblastica gestationala. Ea este rezultatul unor erori genetice aparute in cursul fertilizarii ce determina dezvoltarea unui tesut anormal in uter. Sarcina molara nu contine un embrion viabil (decat in cazuri foarte rare) si datorita ritmului rapid de evolutie si modificarilor pe care le determina in organismul femeii, poate fi confundata in primele saptamani cu o sarcina relativ normala. Aspectul molei este particular: sunt de fapt foarte multe vezicule unite (numarul lor poate fi chiar de ordinul sutelor). Statisticile arata ca, in momentul actual, aproximativ 1 din 1000 de sarcini este sarcina molara. Exista doua tipuri: mola completa si mola partiala. Sarcina molara completa se caracterizeaza prin absenta embrionului si a unei placente normale si prin existenta in uter a tesutului placentar anormal, alcatuit din mole hidatiforme ce pot umple intreaga cavitate uterina. Apare in momentul in care... [continuare]

Alimente care va incalzesc

Alimente care va incalzesc

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)