Analize parazitologice si virusologice
Analize parazitologice
SusNumerosi paraziti patrund in corpul omului fie din cauza apei si alimentelor contaminate cu oua de paraziti, fie din cauza intepaturii unor insecte care introduc parazitii in sange.
Parazitii se localizeaza in sange, in aparatul digestiv, in ficat, in caile urinare si in alte organe. De aceea, pentru descoperirea lor se analizeaza sangele, materiile fecale, urina etc.
Paraziti intestinali
De regula, parazitii intestinali se prezinta sub forma de viermi intestinali: limbrici (ascaris lumbricoides), oxiuri (enterobius vermicularis), panglica (tenia), tricocefal si altii. Parazitii adulti (viermii intestinali) se elimina prin materiile fecale si pot fi observati chiar de catre pacient, daca se inspecteaza atent materiile fecale.
Se recomanda ca parintii sa observe din cand in cand scaunul copiilor lor pentru a putea descoperi din timp prezenta viermilor intestinali. Daca s-au descoperit in materiile fecale paraziti adulti si acestia sunt recunoscuti, nu mai este necesara aducerea materiilor fecale la laborator pentru analiza.
In cazul in care parazitul nu poate fi identificat sau recunoscut, atunci acesta se introduce cu o pensa intr-o sticla cu spirt sanitar si se aduce la laborator pentru analiza. Nu se vor aduce la analiza paraziti sau fragmente de paraziti in stare uscata.
In majoritatea cazurilor de parazitism intestinal nu se pot pune in evidenta parazitii adulti. De aceea, se cauta in materiile fecale ouale de paraziti.
Aceste oua sunt foarte mici, de cativa microni si nu se vad cu ochiul liber, ci numai la microscop, insa in materiile fecale nu se gasesc intotdeauna ouale parazitilor, deoarece acestia nu produc oua in fiecare zi, ci la diferite intervale de timp.
Ca urmare a acestui fenomen, analiza pentru ouale parazitilor trebuie repetata de 2-3 ori la intervale de cate o saptamana, pentru a putea surprinde faza cand parazitii depun oua.
Depistarea oualor de paraziti intestinali, impune un tratament de urgenta pentru omorarea si eliminarea parazitilor adulti din intestin, deoarece acestia, hranindu-se cu sange si cu substantele destinate organismului omului, produc slabirea si anemierea acestuia. Dupa doua saptamani de la terminarea tratamentului se repeta analiza pentru oua de paraziti.
Daca dupa trei analize efectuate la interval de doua saptamani rezultatele sunt negative, bolnavul se poate considera vindecat.
Paraziti ai ficatului (ai cailor biliare)
Lambliaza este o boala mai frecventa la copii, provocata de parazitul Lamblia sau Giardia. Parazitul traieste in bila si in sucul duodenal, producand inflamatia cailor biliare.
De aceea, el poate fi pus in evidenta numai in bila, care se recolteaza cu ajutorul tubajului duodenal. Uneori, chisturile de Lamblia se elimina prin fecale, de unde pot fi puse in evidenta cu ajutorul microscopului.
Tot in bila poate fi gasit si parazitul galbezei (distomum hepaticum), mai ales in regiunile unde acesta se intalneste frecvent si la animale.
Paraziti ai sangelui
Acesti paraziti se gasesc mai ales la bolnavii originari din Africa, Asia, America Latina sau la persoanele care au calatorit in aceste tari.
Paludismul (malaria) este o boala produsa de un parazit microscopic (plasmodiu) care se dezvolta in sangele si tesuturile omului si care se transmite de la om la om prin intepatura tantarului anofel. Parazitul se pune in evidenta in sangele bolnavilor, care se recolteaza din deget, mai ales in perioda febrila a bolii.
Paraziti ai cailor urogenitale
Parazitul microscopic trichomonas vaginalis se intalneste frecvent la femeie si mai rar la barbat. Prezenta sa in secretia uretrala sau vaginala nu produce intotdeauna simptome de boala, insa in anumite perioade se manifesta prin iritatia cailor urogenitale cu usturimi, mancarimi si scurgeri de secretii purulente.
Secretia uretrala la barbat se recolteaza direct in laborator, iar la femeie se recolteaza cu ocazia examenului ginecologic. Deoarece parazitul nu se vede cu ochiul liber, secretia trebuie examinata la microscop, imediat dupa recoltare, mai inainte ca parazitul sa moara. Uneori parazitul se gaseste si in urina.
Cand unei persoane i se gaseste acest parazit, aceasta va trebui sa stie ca numai tratamentul ambilor parteneri sexuali va duce la vindecarea tricomonazei.
Cuprins articol
Analize virusologice
SusVirusurile sunt cele mai mici forme de viata, care se masoara in milimicroni (un milimicron fiind a miliona parte dintr-un milimetru). De aceea, nu se pot vedea la microscopul obisnuit, ci numai la microscopul electronic care mareste de zeci sau sute de mii de ori. De asemenea, virusurile nu se dezvolta in laborator pe mediile de cultura pe care cresc microbii, ci numai pe animale vii sau pe celule vii.
Din aceasta cauza, diagnosticul bolilor virale cu ajutorul analizelor de laborator este foarte greoi si dureaza mult, uneori cateva saptamani, timp in care bolnavul deja se poate vindeca.
Virusurile sunt responsabile de numeroase boli infectioase la om: gripa, pojarul, poliomielita, hepatita, oreionul, varicela, turbarea etc. Cu exceptia catorva boli virale (turbarea, variola, gripa, varicela) in care analizele pot depista mai rapid virusul cauzal al bolii, in restul bolilor se folosesc analizele imunologice pentru depistarea anticorpilor din serul bolnavilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale
- Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - gl ...
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale
- Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelu ...
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale
- 7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange
- Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilulu ...