Importanta analizelor medicale la inceputul scolii
Generalitati
Sus
Intrarea unui copil in colectivitate sau reintoarcerea acestuia la scoala inseamna si un risc crescut de transmitere a infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare inca, mai ales in cazul celor de gradinita sau din clasele primare.
In plus, cei care abia intra la gradinita nu prea au avut contact cu multi agenti infectiosi, astfel ca organismul lor nu poate produce suficienti anticorpi protectori.
Copiilor care intra sau se intorc in colectivitate, in crese, gradinite sau in ciclul primar li se recomanda de catre medicul specialist pediatru o serie de analize de baza, care sa ateste starea lor de sanatate, scopul fiind acela de a preveni raspandirea unor boli in mediile in care intra.
Nu trebuie omis faptul ca atunci cand copilul merge la gradinita, la inceputul anului scolar, parintele trebuie sa obtina de la medicul de familie avizul epidemiologic, care atesta faptul ca cel mic este clinic sanatos.
Concret, avizul epidemiologic este obligatoriu pentru toti copiii care merg la gradinita, in clasa pregatitoare, in clasa I, in primul an de liceu sau pentru cei care se transfera la o alta scoala.
Analize recomandate
Sus• Examenul exudat faringian. Arata prezenta unei infectii bacteriene la nivelul gatului.
Exudatul faringian se recolteaza dimineata, inainte ca cel mic sa consume alimente sau lichide, deoarece acestea indeparteaza bacteriile existente pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene.
Este important sa se evite spalarea dintilor, intrucat pastele de dinti pot sa contina si substante antibacteriene.
• Examenul exudat nazal. Poate depista prezenta mai multor tipuri de streptococi si stafilococi.
• Examenul coproparazitologic. Identifica parazitii intestinali, precum oxiurii sau limbricii. Parazitii cel mai frecvent intalniti sunt: Enterobius vermicularis (oxiurii), Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Taenia solium si Taenia saginata.
Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura.
Principalele bacterii
SusDintre bacteriile care pot fi cantonate la nivelul cailor respiratorii si care se pot observa in rezultatul exudatului nazal sau faringian, cele mai periculoase sunt:
• Streptococul de grup A. Acesta este responsabil de faringo-amigdalite, otite, reumatism articular acut. In plus, nu trebuie uitat ca acest streptococ este agentul etiologic al scarlatinei.
• Streptococcus pneumoniae. Se afla in flora orofaringiana normala la majoritatea oamenilor, insa poate duce si la infectii precum meningita, sinuzita, pneumonie.
• Staphylococcus aureus. Acesta poate duce la infectii ale cailor respiratorii superioare, dar si la infectii ale pielii si tesuturilor moi.
• Haemophilus influenza. Este practic o bacterie responsabila de aparitia infectiilor la nivelul cailor respiratorii superioare, adica amigdalite, epiglotite, otite, pneumonii si meningite.
In plus, parintele poate solicita si alte investigatii suplimentare, precum examenul oftalmologic, fie preventiv, fie in cazul in care copilul are probleme de vedere deja cunoscute.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
-
Dizenteria
-
Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
-
Copilul prematur
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Miocardita pediatrica
-
'Sa protejam impreuna copilaria', o campanie a Societatii Romane de Pediatri ...
-
Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii l ...
Citeste pe aceeasi tema
-
Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau
-
Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)
-
Informatii de baza despre sanatatea sexuala
-
Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanatate din Romania
-
Cresterea si dezvoltarea normala a copilului
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Abcesul perianal in pediatrie
Generalitati Abcesul perianal, infectie manifestata prin colectarea de puroi in tesuturile profunde perianale, este mult mai des intalnit la copii decat la adulti, iar nou-nascutii sunt grupa de varsta cea mai afectata. Pentru vindecarea copiilor ce sufera de un...citeste mai mult
-
Scarlatina
Ce este scarlatina Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intalnita mai frecvent sub vasta de 10 ani. Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, alterarea starii generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) si exantemul caracteristic...citeste mai mult
-
Meningita aseptica (virala)
Generalitati Meningita aseptica este o boala care pare similara cu meningita bacteriana. Cu toate acestea, bacteriile nu se dezvolta in culturi in jurul creierului si maduvei spinarii (lichidul cefalorahidian), intrucat boala nu este declansata in mod special de...citeste mai mult