dieta pentru persoanele cu ficat gras
Deficitul de vitamina d - simptome, cauze si prevenire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Prea mult timp petrecut in casa, combinat cu o alimentatie necorespunzatoare au dus la o crestere a deficitului de vitamina D la multe persoane, in ultimele doua decenii. Potrivit Centrului pentru Controlul si Protectia Bolilor, aproximativ un sfert din populatie este expusa riscului de " inadecvare" a vitaminei D. Un simplu test de sange poate detecta daca exista deficit de vitamina D in organism. Testarea pentru o deficienta este acum considerata ca parte esentiala din analizele de sange anuale. Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care se produce atunci cand pielea este expusa la soare. Este prezenta doar intr-un numar mic de alimente, inclusiv in produse fortificate, precum laptele. In principal, vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul din alimente si suplimente pentru a sustine sanatatea celulelor oaselor. Mai mult, vitamina D are urmatoarele beneficii: • sprijina sanatatea musculara; • joaca un rol important in... [continuare]
Cand si de ce se administreaza probioticele?
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce sunt probioticele? Probioticele sunt bacterii bune care sunt fie aceleasi, fie foarte asemanatoare cu cele care exista deja in organismul unei persoane. Trei miliarde de bacterii si alte microorganisme traiesc doar in tractul digestiv inferior, adica un numar mai mare decat numarul de celule din propriul corp. Flora intestinala poarta denumirea de microbiota intestinala si joaca un rol important in digestie si in sanatatea intestinelor. De asemenea, este cunoscut faptul ca microbiota intestinala sprijina sistemul imunitar al organismului. Cu toate acestea, nu toate bacteriile sunt utile pentru organism, cercetarile sugerand faptul ca un exces al bacteriilor rele si un deficit al celor bune ar putea afecta in mod negativ sistemele corpului. Distrugerea echilibrului natural al bacteriilor din intestin poate fi incriminata pentru anumite modificari ale greutatii corporale, infectii, afectiuni ale pielii, constipatie sau diaree, dar si a altor conditii cronice de... [continuare]
Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?
Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica
Generalitati Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului. Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D. Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici). Sursele de vitamina D din... [continuare]
Vitamina d - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
Autor: SfatulMedicului
Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de asemenea, multe alte functii celulare din corp. Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si neuroprotectoare sustin sistemul imunitar, functia musculara si activitatea celulelor nervoase. Unde se gaseste? Vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, dar o puteti obtine din lapte fortificat( lapte imbogatit cu micronutrienti si vitamine esentiale pentru o dezvoltare armonioasa), cereale fortificate si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele. Corpul uman produce vitamina D atunci cand lumina directa a soarelui transforma o substanta chimica din piele intr-o forma activa a vitaminei (calciferol). Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de multi... [continuare]
Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt afectiunile hepato-biliare Bolile hepato-biliare cuprind orice afectiune a sistemului hepato-biliar care ii influenteaza negativ structura si functia. Afectiunea variaza de la infectii minore pana la afectiuni severe cronice, precum cancerul hepatic. Organele sistemului hepato-biliar sunt ficatul, vezica biliara si caile biliare (intrahepatice si extrahepatice). Caile biliare sunt responsabile de transportul bilei (secretia ficatului) catre vezica biliara si mai apoi catre intestinul subtire. Bila este produsul de secretie a celulelor hepatice, avand rol important in procesul de digestie a lipidelor, desfasurat la nivelul intestinului subtire. Vezica biliara este un organ mic, in forma de para, situat imediat sub ficat. Ficatul este unul dintre cele mai mari organe interne, fiind situat in regiunea dreapta superioara a abdomenului. Ficatul este responsabil de cateva functii vitale ale organismului, fiind un organ indispensabil vietii. Factori de risc Desi fiecare... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Ce este postul intermitent si cum functioneaza
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este postul intermitent Postul intermitent sau fastingul este un model de alimentatie in cadrul caruia se alterneaza ciclic perioadele in care mancati cu perioadele in care postiti. Restrictia calorica este o abordare populara pentru a trata obezitatea si bolile cronice asociate acesteia, dar este dificil de mentinut pentru o perioada lunga de timp. Mai mult, postul intermitent are efecte benefice echivalente cu cele ale restrictiei calorice in ceea ce priveste controlul greutatii corporale, imbunatatirea homeostaziei glucozei si a profilurilor lipidice, precum si efecte antiinflamatorii. Diferenta dintre restrictia calorica si fastingul intermitent Obezitatea reprezinta un risc pentru sanatatea publica la nivel mondial din cauza asocierii sale cu dereglarea metabolica, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si ateroscleroza. Restrictia calorica fara malnutritie este piatra de temelie pentru tratamentul obezitatii si al factorilor de risc... [continuare]
Ce beneficii ne ofera suplimentele cu omega 3 si omega 6
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt acizii grasi Acizii Omega 3 si Omega 6, precum si Omega 9, sunt cu totii acizi grasi importanti in dieta zilnica. Acestia au fiecare anumite beneficii pentru sanatate, insa este important sa obtineti un echilibru bun intre acestia, in special intre Omega 3 si Omega 6. Dezechilibrul acizilor grasi din dieta zilnica poate contribui la o varietate de boli cronice. Acizii Omega 3 Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi polinesaturate si nu pot fi sintetizati in organism, fiind numiti si grasimi sau acizi grasi esentiali. Omega 3 este un acid gras specific regasit in peste, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alegerea pestelui gras ca sursa primara de Omega 3, introdus in dieta de cel putin 2 ori pe saptamana. In functie de structura lor chimica, exista mai multi acizi grasi Omega-3, insa cei mai cunoscuti sunt: • Acidul eicosapentanoic sau EPA : functie principala in reducerea inflamatiei • Acidul docosahexanoic sau DHA: acesta constituie pana la 8%... [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
De ce este importat sa fim hidratati Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima. Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului dvs. o reprezinta apa. Pe masura ce faceti efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea. Cum pierde apa corpul dvs.? Lichidul din organism se elimina in fiecare zi: atunci cand mergeti la toaleta, prin sudoare si chiar atunci cand respirati.... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Generalitati Boala Parkinson reprezinta o afectiune cronica determinata datorita degenerarii neuronale progresive, cu afectare la mai multe niveluri: sinapse (dopa si non-dopa), SNC (inclusiv retina), si Sistemul Nervos Periferic vegetativ, caracterizata prin tetrada alcatuita din hipo si bradikinezie, tremor de repas, instabilitate posturala si rigiditate. Dopamina este un mediator chimic sau un neurotransmitator, prin intermediul caruia celulele nervoase controleaza miscarile corpului. In boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug ducand la nivele scazute ale acesteia. Cand se intampla acest lucru pot aparea probleme in miscarile corpului. Simptomele acestei afectiuni apar de obicei la persoane cu varste intre 50 si 60 de ani. Simptomele initiale sunt greu de apreciat datorita evolutiei lente si tind sa fie atribuite schimbarilor naturale ce survin cu varsta. Afectiunea evolueaza lent si uneori poate trece neobservata de familie, de prieteni si... [continuare]
Generalitati Colesterolul marit este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane, mai ales din cauza unui stil de viata haotic. Fiind un factor care poate duce la aparitia unor nenumarate afectiuni, in special cardiovasculare, este important sa tinem nivelul colesterolului in limite normale. Ce inseamna valori crescute ale colesterolului Valorile normale ale colesterolului total sunt mai mici de 200 mg/dl, iar daca depasesc aceasta valoare acest lucru poate insemna ca suferi de afectiuni precum diabet, hipotiroidism ori de afectiuni ale ficatului. In cazul LDL, cunoscut si drept colesterolu "rau" valorile normale sunt considerate cele mai mici de 150 mg/dl, in timp ce persoanele care au valoarea intre 150-199 mg/dl au nivelul crescut la limita, iar valoarea de peste 200 mg/dl este considerata foarte crescuta. Valorile mai mari pot semnala afectiuni precum diabetul zaharat, insuficienta renala, obezitate. Lipsa exercitiilor fizice si fumatul pot determina o... [continuare]
Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?
Autor: SfatulMedicului
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de lipid esential pentru buna functionare a organismului, fiind prezent in toate celulele corpului. Acesta este implicat in formarea membranelor celulare, sinteza unor hormoni esentiali si producerea acizilor biliari necesari digestiei grasimilor. Rolul colesterolului in organism Una dintre cele mai importante functii ale colesterolului este formarea acizilor biliari, substante esentiale pentru digestia si absorbtia grasimilor. De asemenea, colesterolul joaca un rol esential in sinteza hormonilor steroidieni, inclusiv a hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) si a hormonilor corticosuprarenali (cortizol, aldosteron). De asemenea, este un precursor al vitaminei D, care contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar. Colesterolul – prieten sau dusman? Desi colesterolul este vital pentru organism, nivelurile sale trebuie mentinute in limite normale. Excesul de colesterol din sange, in special colesterolul LDL... [continuare]
Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase
Autor: SfatulMedicului
Bauturile dietetice carbogazoase favorizeaza aparitia bolilor grave Multe persoane apeleaza la bauturile dietetice carbogazoase, astfel incat sa se poata bucura de o bautura dulce si acidulata, dar fara a consuma sute de calorii sau cantitati mari de zahar. Cu toate acestea, numeroase studii au corelat consumul exagerat al acestor bauturi cu anumite afectiuni grave de sanatate, inclusiv diabetul zaharat, steatoza hepatica, dementa, bolile cardiace si accidentul vascular cerebral. Ce sunt bauturile dietetice carbogazoase? Bauturile dietetice carbogazoase sunt sucuri care imita gustul dulce si acidulat al bauturilor clasice, dar cu un continut mai mic de zahar si calorii. Productia acestor bauturi nu mai implica zaharul obisnuit, dar foloseste indulcitori artificiali pentru a obtine acelasi gust. Zaharina si aspartamul sunt doar doua exemple de indulcitori folositi. Producatorii sustin de foarte multe ori ca bauturile dietetice sunt mai sanatoase decat sucurile obisnuite si ca... [continuare]
Vitamine de ajutor in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Vitamine necesare organismului Oamenii observa zilnic reclame la suplimente si vitamine ce promit mentinerea starii de sanatate a organismului. Totusi, sunt acestea necesare pentru toate persoanele? Raspunsurile sunt diferite, iar o mare influenta o are si varsta. Multi oameni obtin suficiente vitamine printr-o alimentatie sanatoasa si variata, astfel incat nu vor avea nevoie de alte surse. Afla care sunt vitaminele de ajutor in diferite etape ale vietii unei persoane. In acest mod, iti poti face o idee despre vitaminele de care organismul are nevoie la anumite varste, deoarece exista numeroase optiuni, iar alegerea corecta poate fi dificila. Totusi, este important de subliniat faptul ca fiecare individ este diferit, iar necesarul de vitamine va depinde de dieta, stil de viata, rutina etc. Vitamine necesare la toate varstele Corpul uman are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, iar suplimentele pe baza de vitamina D sunt singurele ce sunt recomandate a fi luate la... [continuare]
5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea persoanelor au kilograme in plus fata de greutatea normala. A avea kilograme in plus nu este deloc benefic pentru sanatate; excesul de greutate poate creste riscul de cancer, boli de inima si alte afectiuni. Totusi, o greutatea mai mare decat cea ideala, nu reprezinta in toate situatiile un pericol pentru sanatate. Va prezentam cateva dintre cele mai comune mituri legate de greutate Mitul nr.1: Un IMC mare, inseamna ca trebuie sa slabesti Fapt: Indicele de masa corporala sau IMC ar putea fi un punct de plecare pentru a determina daca sunteti sau nu in forma: acesta ia in considerare atat inaltimea cat si greutatea. Dar acesta nu poate fi un reper relevant. IMC nu ia in considerare conditia fizica sau structura oaselor si nu face diferenta dintre greutatea datorata musculatorii dezvoltate sau cea acumulata in urma consumului de produse tip fast-food. In concluzie, persoanele cu musculatura foarte dezvoltata, conform formulei IMC,... [continuare]
Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante, care nu trebuie sa lipseasca din componenta nutrientilor consumati zilnic. Vitamina D si oasele Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. Fara ea, oasele pot deveni fragile. La adulti, lipsa de vitamina D duce la malformatii ale oaselor si osteoporoza. La copii, deficitul de vitamina D, cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburari de sanatate. Vitamina D: beneficii pentru inima si creier Studiile au demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da nastere si la probleme cardiace si depresie, mai ales la persoanele in varsta.... [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]
13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului Chiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea sanatatii (cum ar fi masurarea taliei, analizarea fruntii si chiar a zonei de sub pleoape) pot oferi mai multe informatii despre sanatatea fizica a unui individ. Modalitatile rapide de autoevaluare sunt utile nu doar pentru depistarea anumitor probleme de sanatate, ci ar putea atentiona o persoana de necesitatea schimbarii obiceiurilor de zi cu zi. Modalitatile rapide de autoevaluare Printre acestea se enumera: 1. Testarea flexibilitatii - Un astfel de test ar fi urmatorul: stand in picioare, aplecati-va si incercati sa atingeti degetele de la picioare. Daca puteti sa ajungeti cu usurinta la degetul mare de la picior, sunteti foarte flexibil. In cazul in care mainile ajung doar pana la glezna sau fluierul piciorului,... [continuare]
Rog din suflet sa-mi explice si mie cineva rezultatul de ; HEPATOPATIE TOXICA CRONICA-CARENTIALA Cit de grav este afectat ficatul ? Eu ma simt an general bine ( usor slabit ) ,analizele transaminaze, trigliceride,cholesterol glicemie,amilaza,timp de protombina,se afla an limite normale,la hemoleucograma =macrotrombocite P-LCR 23,4 Valoare de referinta 0 20 . Mentionez ca nu am fost consumator de bauturi alcoolice ,doar fumator [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter