dieta cu orez
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Alimentele solide la bebelusi Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusului de catre mama pana la 6 luni, dupa care introducerea alimentelor solide. Copiii hraniti cu lapte praf pot incepe alimentatia solida in jurul varstei de 4 luni sau in momentul in care sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Hranirea cu laptele mamei ar trebui pe cat posibil sa fie continuata pana in jurul varstei de 1 an, deoarece acesta are cea mai buna capacitate de a proteja bebelusul impotriva anumitor infectii. La varsta de 6 luni nevoile nutritionale ale bebelusului se schimba, avand nevoie de un numar mai mare de calorii si nutrienti. Inainte de acest lucru, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa isi poata controla capul si gatul, sa poata sta in picioare, sa duca obiecte la gura, sa poata inghiti mancarea si sa-si foloseasca limba in timpul alimentarii. Comportamente ca trezitul in timpul noptii, mestecatul degetelor si nevoia crescuta de a conusma lapte nu sunt... [continuare]
Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]
Generalitati Ati auzit destul de des sfatul: consumati cat mai multe fibre. Dar stiti care dintre fibre sunt atat de bune petnru sanatatea dumneavoastra? Fibrele dietetice, cele care se gasesc in mod special in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase, sunt cunoscute mai ales pentru calitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Dar fibrele ofera si alte beneficii sanatatii, cum ar fi scaderea riscului de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nu este deloc dificil sa alegeti alimente gustoase care contin fibre. Aflati in randurile urmatoare de cat de multe fibre dietetice aveti nevoie, care sunt alimentele care le contin si sub ce forma le puteti incorpora in mesele si gustarile dumneavoastra. Fibrele alimentare cunoscute si sub denumirea de furaje grosiere sau vrac, includ toate vegetalele pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte tipuri de alimente, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii - pe care... [continuare]
Generalitati Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara. Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude. Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet. De ce este importanta dieta pentru persoanele care sufera de diabet? Excesul de greutate este asociat cu: hipertensiunea arteriala diabetul de tip 2 riscul crescut de boli cardiovasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral, angina pectorala Diabetul zaharat de tip 2... [continuare]
Dieta recomandata persoanelor cu varice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Venele varicoase sunt venele care se dilata, se ingroasa si a caror elasticitate se diminueaza. O vena varicoasa poate fi afectata partial sau total. Conditia poate fi ameliorata prin imbunatatirea dietei care va reduce presiunea asupra venelor si le va face mai puternice. Este suficient sa adaugati alimentele de mai jos in regimul dietetic zilnic, pentru a scadea riscul dezvoltarii venelor varicoase sau pentru ca acestea sa se diminueze. Mancati alimente cu fibre Daca va incordati sau va tineti respiratia in timpul eliminarii continutului intestinului gros, se va crea o presiune mare asupra venelor rectului inferior. Acestea se vor deteriora si posibil sa dezvoltati hemoroizi si vene varicoase. Exista solutii mult mai simple, pentru a evita petrecerea unor perioade indelungate la toaleta: consumati cat mai multe fibre. Pe masura ce cresteti cantitatea de fibre, trebuie sa consumati cat mai multe lichide, pe tot parcursul zilei. In acest mod scaunul... [continuare]
Dieta pentru sanatatea cardiovasculara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii inimii. Totusi, inclusiv alimentele pe care le consumati conteaza la fel de mult. O dieta sanatoasa pentru inima poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident cerebral vascular, cu pana la 80%. Prin cunoasterea produselor alimentare si a metodelor de gatit sanatoase pentru inima dumneavoastra, puteti preveni sau gestiona bolile cardiovasculare si problemele cu tensiunea arteriala. De asemenea, viata dumneavoastra se va imbunatati si va fi mai lunga. Regim alimentar pentru sanatatea inimii Este destul de simplu. Ce mancati va poate afecta inima. Atunci cand corpul digera ceea ce mancati, acesta opreste din nutrienti si vitamine de care are nevoie si, elimina ce nu ii este necesar. Daca mancati prea multe alimente de care corpul nu are nevoie, substantele vor ramane in corp, vor calatori prin sange, iar vasele de sange se vor infunda. Substanta... [continuare]
Ce este menopauza? Post menopauza este sfarsitul ciclului reproductiv al unei femei, situatia in care menstruatia acesteia se opreste. Menopauza apare oficial la 12 luni dupa ce ciclul menstrual al unei femei s-a incheiat, chiar daca aceasta poate experimenta simptomele asociate cu menopauza in anii anteriori. Post menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani. Simptome Manifestarile postmenopauzei pot include tensiune arteriala, bufeuri, depresie, uscaciune vaginala, dureri de oase, crampe musculare, riduri etc. Dupa menopauza, unei femei ii poate fi mai dificil sa isi mentina o greutate sanatoasa din cauza scaderii valorilor hormonilor si a masei musculare. Menopauza si cresterea in greutate Cresterea in greutate poate fi daunatoare si va mari riscul aparitiei cancerului de san, a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nivelurile scazute de estrogen ale femeilor care se afla la menopauza, predispun la aparitia osteoporozei si la fragilizarea oaselor. O dieta... [continuare]
Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]
Cea mai buna dieta pentru persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala pulmonara obstructiva cronica este o boala progresiva (se poate agrava in timp), care provoaca dificultati de respiratie. Aceasta conditie cauzeaza obstructii de lunga durata ale cailor respiratorii, care apar in urma bronsitelor cronice sau emfizemelor. In prezent, milioane de oameni sunt diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica. Alte persoane pot avea aceasta boala fara sa stie macar ca o au, iar de multe ori simptomele se agraveaza in timp si pot limita capacitatile bolnavului de a finaliza activitatile de rutina. Boala pulmonara obstructiva cronica va poate impiedica sa faceti chiar si lucruri de baza, cum ar fi mersul pe jos, gatitul sau auto-ingrijirea. De cele mai multe ori boala pulmonara obstructiva cronica este diagnosticata la adultii de varsta medie sau la persoanele in varsta. Afectiunea nu se transmite de la o persoana la alta. Boala pulmonara obstructiva cronica nu poate fi tratata, iar medicii nu stiu cum sa inverseze deteriorarea... [continuare]
Legatura dintre dieta si afectiunile oculare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii. Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii. Dieta sanatoasa pentru ochi Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii... [continuare]
Generalitati Va puteti mentine controlul greutatii prin mici schimbari care pot fi incluse pe termen lung in stilul dvs. de viata. Cu ajutorul acestor ajustari minore din viata dvs. veti putea descoperi modul in care puteti sa slabiti si sa va mentineti greutatea corporala pe care o doriti. Iata mai jos cateva obiceiuri sanatose care va pot ajuta sa pierdeti in greutate fara sa apelati la diete drastice. Obiceiuri sanatoase care va pot ajuta sa reduceti din kilogramele nedorite - Cronometrati mesele principale. Setati cronometrul ceasului pentru 20 de minute si asigurati-va ca respectati acest timp. Mancati incet, savurati fiecare muscatura si opriti-va din mancat in momentul in care cele 20 de minute s-au scurs. Acest ritm lent de mancat va va oferi placere chiar si atunci cand veti manca portii mici si va declansa productia de hormoni ai corpului care transmit creierului ca stomacul s-a umplut. In acest mod se va evita supraalimentarea si eventualele tulburari gastrice... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Dieta pentru durerile de cap sinusale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fiecare persoana are patru cavitati, umplute cu aer, care se afla in spatele obrajilor, ochilor si nasului. Aceste cavitati sunt sinusurile. Ca urmare a bolilor cronice respiratorii sau a expunerii la alergeni si iritanti, poate sa apara presiunea, inflamatia si durerea la nivelul sinusurilor. Durerile sinusale de cap sunt descrise ca fiind surde, trepidante si se inrautatesc atunci cand o perosana se apleaca. In cazul multor oameni, durerile sinusale sunt agravate de vremea rece si umeda. Alimentele proaspete Fructele si legumele proaspete bogate in vitaminele A si C sunt benefice in lupta impotriva infectiilor sinusiurilor si eliminarea durerilor de cap sinusale. Aceste fructe care contin cantitati mari de vitamina A si C sunt colorate de betacaroten in galben, rosu si portocaliu. Morcovii, cartofii dulci, ardeii viu colorati, sunt surse excelente de vitamna A. Rosiile, capsunile, ciresele, visinele, ananasul si citricele contin cantitati mari de... [continuare]
Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt proteinele? Proteinele sunt considerate elementele de baza ale vietii. Fiecare celula din organism le contine, iar fara aportul lor constant nu ar putea avea loc procese esentiale precum cresterea, repararea tesuturilor si producerea de enzime si hormoni. In ciuda acestui rol vital, de multe ori proteinele sunt intelese gresit: unii cred ca este suficient sa le consume doar sportivii, altii considera ca orice exces este benefic pentru sanatate. Realitatea este mult mai nuantata, iar intelegerea corecta a rolului proteinelor in dieta este esentiala pentru mentinerea echilibrului si prevenirea bolilor. Cum functioneaza proteinele Proteinele sunt macronutrienti formati din lanturi de aminoacizi, elementele structurale ale corpului uman. Exista douazeci de aminoacizi principali, dintre care noua sunt considerati esentiali, adica organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii obtina din alimentatie. In functie de combinatia lor, proteinele indeplinesc functii... [continuare]
buna a folosit cineva pastilutele de slabit alli? sunt f. disperata. vreau sa slabesc in jur de 10 kg si nu pot, nu stiu cum. acum un an si jumatate am nascut si dupa nastere am inceput sa iau kg pentu ca mancam multe dulciuri, ca niciodata. in timpul sarcinii am luat doar 9 kg, pe care le-am pierdut imediat dupa nastere. ajutati-ma . am inceput sa iau alli , una pe zi. sunt ok? [continuare]
fiind supraponderal(82 kg la 1,71 m) si cu un inceput de diabet(glucoza 105,hemoglobina glicozilata 5,5,trigli 180,colest 200),as dori,daca poate cineva sa mi sugereze)un regim pt 1600 kcal care sa tine cont si de acest prediabet.Multumesc [continuare]
pt alexandrescu carmina : iti recomand sa iei enterolactis duo. foarte bun este si laxativul de masa numit masalax din fibra de psylium. sunt produse noi. sanatate [continuare]
Buna . Eu fac sport si anume kickboxing , depun mult efort si imi consum multa energie . Am 17 ani 1,80 si 79 de kilograme , nu sunt genul cu 79 de kilograme si plin de muschi , sunt un pic grasut sa zic asa . Eu va rog sa imi recomandati o metoda de a ma alimenta sanatos pentru a da slabi ce am in plus dar si pentru a avea energie si forta . Va multumesc mult. [continuare]
Mama mea a facut un infarct miocardic si trebuie sa manance regim. imi puteti spune ce are si ce nu are voie sa manance. Multumesc [continuare]
O verisoara de-a mea are 1.56 cm, aproape 61 kg si 16 ani. Ar vrea sa incerce produsul de slabit Weight Loss, doar ca acesta se adreseaza persoanelor peste 18 ani. Credeti ca nu i-ar face bine daca l-ar comanda si incerca? Va multumesc! [continuare]
Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]
Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Expertii sunt de parere ca, daca dorim sa ne protejam de raceli si gripe in sezonul rece, natura ne pune la dispozitie o serie de aliati de incredere. Si cum este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, putem apela la acestia de fiecare data cand ne facem cumparaturile. Sistemul imun poate face fata agresiunilor din mediu daca avem grija ca prin dieta sa il aprovizionam cu nutrienti si vitamine esentiale, dar si cu antioxidanti. O dieta bogata in fructe si legume proaspete poate face minuni pentru sanatatea noastra: efectele sunt resimtite de intregul organism si, in plus, spre deosebire de medicamentele care ne ajuta sa trecem peste raceli, vitaminele naturale nu au… reactii adverse! Recomandari Expertii in nutritie recomanda parca, din ce in ce mai mult antioxidantii, pentru numeroasele lor efecte. Dar, ce sunt antioxidantii, de fapt? Din punct de vedere stiintific, antioxidantii sunt substante naturale care pot preveni sau incetini oxidarea altor... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit. Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine. Beneficii ale legumelor bogate in proteine Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter