cresterea hdl
Care este nivelul normal al colesterolului?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]
Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]
Ce putem schimba pentru a tine bolile cardiovasculare la distanta?
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in intreaga lume. Preventia acestor patologii este tintita catre modificarea factorilor de risc cardiovascular (ateroscleroza, colesterol, hipertensiune, diabet, sindrom metabolic, fumat, sedentarism etc.). Identificarea si tratarea acestor factori de risc reduce substantial rata de evenimente cardiovasculare. Fumatul de tigarete creste incidenta bolilor cardiovasculare, precum si mortalitatea asociata bolii coronariene. Studii observationale au aratat ca sevrajul (intreruperea) fumatului reduce riscul de evenimente coronariene in cateva luni. Recomandari Dupa 3-5 ani de renuntare la fumat, riscul de a dezvolta o patologie cardiaca este egal cu al unui nefumator. In cazul unui pacient fumator este important ca acesta sa se documenteze cu privire la riscurile pe care fumatul le aduce si trebuie indrumat catre programe de renuntare la fumat. Astazi sunt disponibile o serie de metode prin care un individ... [continuare]
Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este dislipidemia Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite atat in randul tinerilor cat si in randul adultilor. Se caracterizeaza prin cresterea valorilor colesterolului cat si a trigliceridelor din sange. Evolutia dislipidemiei netratate duce in timp la ateroscleroza, iar in randul pacientilor cardiaci este un pericol pentru sanatate ce nu trebuie neglijat. Cauzele instalarii dislipidemiei 1.Cauze genetice sau primare ce nu pot fi modificate deoarece echipamentul genetic mostenit nu poate fi influentat, dar poate fi intretinut prin tratament dietetic si medicamentos. 2.Cauze secundare ce includ un stil de viata nesanatos, o alimentatie crescuta in grasimi, zaharuri, carbohidrati, vicii precum fumatul si consumul de alcool in mod regulat, sedentarismul si chiar anumite medicamente. Exista si afectiuni care in mod indirect contribuie la perturbarea fractiilor de colesterol si trigliceride. Aceste afectiuni sunt: diabetul zaharat, hipotiroidismul,... [continuare]
O problema mai veche – colesterolul
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este colesterolul? Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low Density Lipoprotein). HDL ul are rolul de a transporta excesul de colesterol inapoi la ficat unde este procesat si eliminat din organism. La polul opus, molecula de LDL, provenita preponderent din sursa alimentara, ajunge la nivel tisular, in special la nivelul vaselor de sange, unde se poate depune constituind placile de aterom si cauzeaza obstructii ale arterelor, fapt care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. Rolul colesterolului Aceasta molecula de natura lipidica, produsa in mare parte la nivelul ficatului in cantitate de 1-2 grame, este necesara organismului pentru functiile sale si are rol de precursor pentru anumiti hormoni cum ar fi hormonii stroizi din cadrul glandelor... [continuare]
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este sindromul metabolic? Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata. Cum se manifesta? In trecut, micul dejun era considerat cea mai importanta masa a zilei in ceea ce priveste sanatatea metabolica a organismului si ritmul circadian. Pe masura ce stilul de viata modern se indeparteaza de mesele obisnuite si de convingerile anterioare, eliminarea micului dejun este un model alimentar tot mai des intalnit in societatea actuala, al carei amploare creste considerabil de la an la an. Conform Institutului National al Inimii, Plamanilor, Sangelui, lider in ceea ce priveste cercetarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si a tulburarilor de somn, sindromul metabolic reprezinta un termen umbrela ce se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 3 din 5 afectiuni, precum: - obezitate... [continuare]
Viata normala dupa infarct
Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie
Generalitati Infarctul miocardic presupune moartea unei zone din peretele muscular al inimii datorita faptului ca unul sau mai multe artere coronare au fost obstruate de placi de aterom. Drept urmare, inima va fi mai slaba, avand mai putin muschi la dispozitie pentru a pompa sangele. Problemele apar in cazul activitatilor care necesita un efort mai mare, deoarece organismul are nevoie de mai mult oxigen pe care inima nu mai poate sa-l asigure. Apare asa numita „dispnee de efort” – senzatia de lipsa de aer, care semnalizeaza faptul ca organismul are nevoie acuta de oxigen pentru realizarea activitatii respective. Iata de ce pacientii a caror inima nu mai are capacitatea de a asigura nevoile de oxigen sunt foarte limitati in ceea ce priveste efortul. Lipsa activitatii atrage dupa sine o scadere si mai mare a capacitatii de efort. Muschii isi pierd forta, aparatul cardiovascular se deconditioneaza si mai mult, iar situatia se agraveaza. Se poate iesi oare din acest cerc... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Trigliceridele
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt trigliceridele Orice persoana care si-a verificat vreodata nivelul colesterolului, probabil a fost testat si pentru trigliceride. Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii. Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale... [continuare]
Steroizii anabolizanti - ce ar trebui sa stiti?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Steroizii anabolizanti sunt utilizati pentru anumite afectiuni medicale, dar, de asemenea, oamenii le folosesc ilegal in anumite situatii sportive pentru a-si mari masa musculara, performanta sau rezistenta si pentru a-si scurta timpul de recuperare intre antrenamente. Medicamentele sunt derivate in mod artificial din principalul hormon sexual masculin, testosteronul. Testosteronul este important in mentinerea cresterii musculare si dezvoltarea unor caracteristici secundare sexuale masculine, precum ingrosarea vocii si cresterea parului facial. Steroizii anabolizanti, denumiti si steroizi anabolici androgeni, pot dezvolta masa musculara si pot imbunatati performanta atletica, dar pot avea si efecte adverse semnificative, mai ales atunci cand sunt folositi in mod incorect. Utilizarile non-medicale pe termen lung pot duce la probleme cardiace, schimbari fizice nedorite si agresivitate. In ultimii ani, exista o preocupare tot mai mare in intreaga lume cu privire la... [continuare]
Generalitati Vinul rosu prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii, totul este sa fie consumat un moderatie. In cazul in care are loc un abuz, efectele negative asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara. Astfel, consumul a doua sau mai multe pahare de vin pe zi poate creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli hepatice, dar si anumite tipuri de cancer. Franta si Italia se afla pe primele locuri in topul tarilor unde se consuma cel mai mult vin, urmate de Elvetia, Germania, Portugalia, Luxemburg si Statele Unite ale Americii. Diferenta principala dintre vinul alb si cel rosu este aceea ca cel rosu contine de aproximativ 7 ori mai multi polifenoli decat vinul alb, ceea ce-i ofera un plus pentru organism. Beneficiile vinului rosu • Vinul rosu contine melatonina, un antioxidant care contribuie la reglarea ceasului biologic. Studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu baut inainte de culcare ajuta persoana in cauza sa adoarma mult mai... [continuare]
Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sedentarismul este astazi un adevarat pericol in randul copiilor, cauzand nu doar o crestere in greutate, ci si o serie de afectiuni. Astfel, copiii care nu fac zilnic miscare sau un anumit tip de activitate fizica sunt predispusi, in timp, la boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, insomnie, depresie, anumite afectiuni ale sistemului osos, diabet zaharat si nu in ultimul rand, obezitate. O serie de studii stiintifice au dovedit ca o singura ora in plus petrecuta pe scaun, la calculator, in detrimentul activitatilor fizice, poate provoca o crestere a presiunii arteriale cu 10%. Lipsa miscarii in randul copiilor prezinta implicatii destul de grave asupra sanatatii pe termen lung. Astfel, acestia sunt predispusi la aparitia diabetului zaharat, diferitelor fracturi datorita fragilitatii oaselor, tulburarilor de somn sau a bolilor de inima. Pe de alta parte, nu este de neglijat faptul ca obezitatea infantila este astazi un fenomen extrem de ingrijorator, datele... [continuare]
Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]
Generalitati Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate. Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2). IMC Semnificatie sub 18.5 subponderal 18.5 - 24.9 greutate normala 25 - 29.9 supraponderal 30 - 34.9 obezitate clasa I 35 - 39.9 obezitate clasa II ... [continuare]
Avc ischemic,transformat în ușor hemoragic, în urma cu 8 luni.Tratament cu noliprel ,clopidogrel, pramistar, sortis,aspenter.Analize recente: trigliceride169, hdl 41,ldl 67 colesterol total 137 acid uric 6,9.In urma rezultatului s-a indicat și omega 3.Cat timp continua acest tratament?Faptul ca a scazut hdl colesterol și trigliceridele au crescut în condiții de regim, nu mi se pare ok.Ce as putea face? [continuare]
Bună ziua. Am colesterolul total 260. Nu știu cît este fiecare în parte HDL(colesterol bun)LDL (colesterol rău)pentru că nu scrie în analize despre fiecare în parte ci scrie doar colesterol total. În urma acestei valori am primit de la medicul de familie tablete:sortis de 10 mg.1 pe zi timp de 3 luni, 10 zile pe lună,și mia zis să nu mai mănânc mezeluri și sa repet analize peste 3 luni. Acuma întrebarea este mea doar atit ar trebui să fac să nu mai mănânc mezeluri și să iau tratamentul primit sau ar mai trebui și un alt regim?Mi se pare prea puține indicați primite de la medicul de familie. Eu am 41 de ani nu sînt supraponderală nici fumatoare! [continuare]
Mă puteți ajuta în cazul unor analize modificate?
Buna ziua! Am 28 de ani, sex f, am efectuat câteva analize la sânge și urină, la sânge toate au ieșit bine mai puțin limfocitele % care au fost 49,80 și HDL colesterol care a fost 77, de asemena la sumarul de urină a apărut prezenta Urobilinogenului de 2, deși restul a ieșit ok. E fac îngrijorător? Mulțumesc [continuare]
Am intrat in panica, am efectat analizele pe care le-am comparat cu cele facute in urma cu 6 luni sau cele de acum un an. Toate rezultatele sunt in crestere, astfel : trigliceride 482,tgo 52, colesterol seric total 337, hdl 61, ldl 203 si acid uric seric 8,5. Mentionez ca la electroforeza Beta 2% - are indicele de 7,00. Sunt operata de colecist si DETIN un chist hepatic de 2 cm (la C.Tomograf a rezultat ca nu este parazitar). Am facut tratament pentru Helicobacter pylori dar a iesit tot pozitiv dupa tratament. M-am lasat de fumat acum 3 ani , am intrat in menopauza si aveam o foame pe care nu o puteam stapani, m-am ingrasat 7 kg.In prezent am 59 ani ,1,61 m si 80 kg. Rog un sfat profesionist pentru care va multumesc. EMY [continuare]
Buna seara , Domnule doctor ma numesc Rotaru Iulian si sunt nascut in 31.05.1989 am 26 ani si sunt din Bucuresti . Va sriu un Raport care face referire la starea mea de sanatate din ultima vreme din 04.02.2015 - prezent . In data de 13/02/2015 am fost la o revaluare Reumatologica in care mi-adat de facut analize de laborator si IRM Pelvis la termen de 2 saptamani am facut analizele de laborator si IRM Pelvis in care la IRM Pelvis mi-a gasit un lichid Rezultat : Examinarea IRM a articulatiilor sacroliace evidentiaza: Unghiul cu orizontala al sacrului masoara 26 grade ( redus) Mici protruzii discele posterioare la nivelul discurilor L4-L5 pe dreapta mai mult decat pe stanga si la L5-S1posteromedian cu miime contacte radiculare extraforaminale pe dreapta la L4-L5 si bilateral la L5-S1 Modificari de structura osoasa de tip mixt la nivel sacroiliac prin prezenta de maduva hematogena ce alterneaza cu issule de transformare adipoasa parcelara . Articulatiile sacroliliace au forma... [continuare]
Totul a inceput de la o sangerare din nas... ce poate fi?
Buna ziua, Mi-a curs de doua ori sange din nas (in cantitate mica), asa ca am fost la medicul internist pentru investigatii. M-a trimis la ORL si apoi mi-a dat sa fac niste analize la ficat. La ORL mi-au spus ca nu am nimic. Mai apoi, am facut analizele la ficat si la timpul de sangerare si coagulare. Au iesit urmatoarele valori: Timp sangerare - 2 min 41 sec (intervalul biologic de referinta fiind 2 - 4 min) si timp coagulare - 5 min si 09 sec (intervalul de referinta fiind 8 - 10 min). - GGT - 24.36 U/L - TGO/AST - 45.72 U/L - TGP/ALT - 73.27 U/L Am fost la medic cu analizele si mi-a dat sa fac din nou analize pt hepatita B si C. Au iesit negative dupa cum urmeaza: ANTI - HCV (SER ELISA) - 0.15 (interval de referinta 0.9 negativ) ANTIGEN HBS (SER ELISA) - 0.60 (interval de referinta 0.9 negativ) Bilirubina directa - 0.21 mg/dl Bilirubina indirecta - 0.39 mg/dl Bilirubina totala - 0.60 mg/dl Colesterol total - 208.42 mg/dl Glicemie - 87.08 mg/dl HDL... [continuare]
Lipide totale (sange)
Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]
care este mai bun CRESTOR sau LIPANTHYL??? SE POT ASOCIA??? [continuare]
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Va rog sa ma ajutati!Tatal meu in virsta de 56 ani si-a facut analizele si are:colest seric toatal=296;trigliceride=222.In rest toate analizele de singe sint bune.Este fumator,TA=120/80mmhg,activ,cu greutate normala si cu un regim alimentar sanatos.Va rog sa-mi spuneti ce medicamente poate sa ia pentru normalizarea colest si trigliceridelor.Va intreb pentru ca nu as vrea sa ia statine,nu am deloc incredere in ele.Sint medic de familie dar nu pot fi foarte obiectiva in privinta parintilor mei si deaceea va intreb pe dumneavoastra.Va multumesc! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter