Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ce carne trebuie sa consumam

Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!

Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este enterocolita acuta? Enterocolita acuta este o inflamatie a mucoasei intestinului subtire si a colonului, determinata de diverse infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti. Este o afectiune destul de des intalnita in randul adultilor, dar si a copiilor, preponderent intalnita mai frecvent in sezonul cald. Transmiterea enterocolitei acute se face pe cale digestiva prin contact direct sau prin obiecte contaminate. Mai exact, enterocolita acuta se transmite prin consumul apei nepotabile, a carnii insuficient preparate termic, a lactatelor nepasteurizate, a fructelor si legumelor nespalate, la cultivarea carora au fost folosite ingrasaminte naturale, dar si prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale de la o persoana la alta, mai ales in situatiile in care cand nu sunt respectate normele elementare de igiena. Simptomele enterocolitei acute Enterocolita debuteaza brusc si se manifesta prin scaderea apetitului si stari de greata. Crampele... [continuare]

Beneficiile consumului de peste

Beneficiile consumului de peste

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Actualizat la data de: 26 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]

Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna

Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista cateva alimente pe care, daca le consumati impreuna, va bucurati in totalitate de impactul lor nutritiv. Combinatiile de acest tip poarta numele de sinergie alimentara, un concept dezvoltat de profesorul Universitatii din Minnesota, SUA, David Jacobs. Aflati ce alimente sunt mai valoroase din punct de vedere nutritional, daca sunt savurate in acelasi timp. Ce este sinergia alimentara O teorie recent introdusa in lumea stiintifica, sinergia alimentara se bazeaza pe ideea ca urmarea unei diete echilibrate nu presupune doar concentrarea atentiei catre hrana in general, ci catre nutrientii specifici pe care aceasta o furnizeaza si modul in care acestia fuzioneaza. David Jacobs, specialistul american care promoveaza sinergia alimentara, crede ca efectul nutrientilor esentiali pentru organism trebuie sa fie luat in considerare prin combinarea lor, si nu individual, precum o face stiinta nutritionismului (unde accentul se pune separat pe lipide, proteine,... [continuare]

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 17 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare. In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv. Alimente interzise in sarcina 1. Branzeturi moi Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave. Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Cele mai consumate alimente cancerigene

Cele mai consumate alimente cancerigene

Actualizat la data de: 04 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin. Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer. Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate. Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva. Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul... [continuare]

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi. Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani. Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati. Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial. Avantajele consumului de carne de pui Sursa de proteine Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase. Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina [continuare]

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea preparata la gratar reprezinta una dintre cele mai des intalnite moduri de a gati, dar si comode totodata. Exista voci care sustin insa ca nu ar fi deloc sanatoasa carnea pregatita astfel, intrucat ar cauza cancer. Totusi, specialistii din industria alimentara arata ca este important modul in care este preparata carnea la gratar, astfel incat ea poate fi chiar un aliment de preferat. Specialisti de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au sustinut, prin declaratii oficiale date presei, ca una dintre cele mai frecvente cauze de cancer o reprezinta consumul de carne rosie sau peste ori carne grasa de porc acoperita cu sare, condimente si ulei si gatita pe gratar cu fum. Cu toate acestea, gatitul la abur si la gratar au fost dovedite ca fiind cele mai indicate metode de preparare a carnii, iar cel din urma pastreaza cel mai bine savoarea alimentelor. Insa carnea fripta poate fi la fel de nociva pentru sanatate precum cea prajita, atunci cand se utilizeaza... [continuare]

Carnea procesata. de ce reprezinta un pericol

Carnea procesata. de ce reprezinta un pericol

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor consuma fie la micul dejun, fie la masa de pranz, conserve de carne, mezeluri, carnati, hot dog, mancare tip fast-food sau carne procesata. Insa nu toti cunosc pericolele care se ascund in astfel de alimente pe care de multe ori le include si in alimentatia celor mici. In repetate randuri, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a atras atentia prin diferite raportate date publicitatii, faptul ca produsele alimentare procesate sunt cancerigene asa cum este tutunul, alcoolul sau azbestul. Specialistii de la IARC sustin chiar ca un consum regulat de doar 50 de grame de carne procesata duce la cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal cu 18%. Acest risc creste in functie de cantitatea de carne procesata consumata. Mai mult, acest obicei alimentar de a consuma carne procesata este asociat cu o multime de probleme de sanatate, de la obezitate, boli cardiovasculare, diabet... [continuare]

Sindromul wernicke-korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool

Sindromul wernicke-korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool

Publicat la data de: 01 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare neurologica degenerativa. Este rezultatul deficientei de vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina. O cauza frecventa a sindromului Wernicke-Korsakoff este consumul excesiv de alcool in mod regulat, pe perioade de timp indelungate, insa interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, problemele intestinale severe, cancerul sau malnutritia pot duce, de asemenea, la aparitia acestui sindrom. Parerile sunt impartite legat de existenta a doua boli separate, Wernicke si Korsakoff ca doua boli distincte sau daca simptomele acestui sindrom reprezinta de fapt aceeasi boala. Unii considera ca Wernicke este de fapt debutul bolii, iar Korsakoff reprezinta partea cronica a acesteia. Modificari ale procesului de gandire si modificari la nivelul sistemului nervos caracterizeaza acest sindrom. Fara tratament, sindromul Wernicke-Korsakoff poate duce la leziuni cerebrale permanente si chiar la... [continuare]

Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti

Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti

Actualizat la data de: 15 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alergia la vinete se dezvolta in copilarie Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea. Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii. Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata. Simptomatologia alergiei la vinete Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare.... [continuare]

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte. Cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate. Cat de hranitoare este carnea rosie? Carnea rosie contine anumiti nutrienti importanti pentru sanatate, precum fierul, zincul si cobalamina (vitamina B12). Alimentele ce au ca sursa animalele, cum ar fi carnea si lactatele, sunt principalele surse alimentare de cobalamina. Din acest motiv, persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene pot necesita administrare de suplimente cu aceasta vitamina. In cazul... [continuare]

Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc

Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Aportul de carne de porc Conform specialistilor, carnea de porc este cea mai mancata carne din lume, reprezentand aproximativ 38% din productia globala de carne. Desi aceasta carne este foarte populara la nivelul globului, sunt si persoane care evita consumul de carne de porc. Astfel, acest tip de carne este destul de controversata, iar mii de oameni incep sa o elimine din alimentatie, fie de dragul vietii animalelor, fie din dorinta de a-si proteja sanatatea. Afla care sunt beneficiile pe care le ofera carnea de porc, dar si cateva dintre cele mai tulburatoare motive pentru care consumul sau ar trebui oprit. In acest fel, oamenii pot compara efectele pozitive cu cele negative si pot hotari daca aportul de carne de porc este sau nu potrivit pentru ei. Informatii despre carnea de porc Carnea de porc este una dintre cele mai bogate surse de proteine si de cantitati mari de grasimi, cu toate ca multe persoane o considera o carne slaba. Pe langa acestea, carnea de acest tip contine... [continuare]

Beneficiile consumului de carne de curcan

Beneficiile consumului de carne de curcan

Actualizat la data de: 28 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de curcan este adesea inclusa in dietele sarace in grasimi. Aceasta are putine grasimi - doar 1 gram de grasime per 30 grame portie. Beneficiile consumului de carne de curcan sunt multiple. Printre acestea se numara scaderea nivelului de colesterol rau din sange si imbunatatirea sistemului imunitar. Carnea de curcan are un continut ridicat de proteine. Acest tip de carne este o sursa buna de niacina, vitamina B6 si seleniu. Informatii nutritionale Carnea de curcan contine mai multe substante nutritive, comparativ cu carnea de pui. Prin urmare, consumul de carne de curcan imbunatateste sanatatea in diverse moduri. Iata cateva informatii nutritionale ale carnii de curcan: 100 grame carne de curcan contin aproximativ 160 grame de calorii, dintre care 72 din calorii provin din grasime o portie de carne de curcan contine, de asemenea, vitaminele B6, B12, niacina, riboflavina si acid pantotenic carnea de curcan mai are in compozitie minerale, cum... [continuare]

9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice

9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand sunt utilizate corect, antibioticele isi fac efectul si pot trata chiar si infectii cu bacterii care ar putea fi, uneori, letale. Daca o persoana este atat de grav bolnava incat necesita spitalizare, si sufera, de exemplu, de o boala infectioasa cum este pneumonia, antibioticele ii pot salva viata. Totusi, ca majoritatea medicamentelor din ziua de astazi, antibioticele sunt folosite in exces si prescrise cu destula usurinta, in ciuda argumentelor si avertizarilor repetate, de a fi recomandate cu prudenta, formulate de specialistii in boli infectioase. Efectele adverse dar si instructiunile de utilizare sunt adesea ignorate de unii dintre medicii dornici sa multumeasca pacientii care solicita o solutie rapida pentru raceli si dureri in gat. Una din cele mai grave probleme ale administrarii constante de antibiotic este ca tot mai multe tulpini de bacterii devin rezistente la aceste medicamente. Bacteriile se vor multiplica in mod constant, iar efectul... [continuare]

6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor

6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]

Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)

Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)

Actualizat la data de: 07 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor se gandesc ca pietrele la rinichi provoaca dureri chinuitoare. Totusi exista diverse metode de tratament pentru eliminarea sau distrugerea acestora fara disconfort major. Persoanelor diagnosticate cu calculi renali de dimensiuni mai mari, medicul le va recomanda un tratament mai agresiv. Indiferent de marimea acestora, oricine are pietre la rinichi ar trebui sa apeleze la medic pentru eliminarea lor: ameliorarea durerii cu ajutorul calmantelor nu rezolva problema. Ce este o piatra la rinichi? Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvolta din saruri si minerale care sunt transportate de urina; consistenta pietrelor este tare si pot avea dimensiuni variate de la cativa milimetrii pana la cativa centimetrii in diametru. Desi provin de la rinichi, vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica si uretra) si deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar. Care sunt semnele si simptomele Disconfort - dureri... [continuare]

Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?

Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti o femeie care are grija de sanatatea ei, probabil ca stiti deja ca nevoile dumneavoastra nutritionale se schimba cu fiecare etapa din viata. La varsta fertila, mai ales in timpul sarcinii, aveti nevoie de un aport adecvat de acid folic pentru a preveni eventuale malformatii genetice ale copilului pe care il veti naste. In cazul in care va aflati la menopauza ar putea fi necesar sa cresteti aportul de calciu si vitamina D, pentru a mentine oasele puternice. Deficitul de vitamine poate duce la probleme grave de sanatate. Daca aveti un risc crescut de a avea deficit de vitamine sau minerale, asa cum poate fi cazul la femeile gravide sau la cele vegetariene, atunci medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa intervina cu recomandarea unor suplimente de vitamine si minerale. Alegerea de a lua suplimente vitaminice depinde de dieta, stil de viata, varsta, existenta unor conditii medicale si de indicatiile medicului. Este important sa alegeti suplimentele de... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara

Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara

Actualizat la data de: 06 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii. Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase. Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa. Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald Bacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor. Toxiinfectiile alimentare... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat

Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat

Actualizat la data de: 08 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

O statistica ingrijoratoare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, la fiecare 30 de minute, o persoana moare in urma infarctului. Decesele provocate de boli cardiace sunt pe primul loc in tara noastra. Infarctul se manifesta prin durere in piept, intensa, care poate sa stranga ca o gheara sau sa aiba si caracterul unei arsuri, care poate sa iradieze spre umar. Mai pot aparea ameteala, stari de nervozitate, palpitatii. Daca iei insa cateva masuri in ceea ce priveste stilul de viata, riscurile unui infract scad considerabil. Trebuie sa fii mult mai atent la alimentatia ta, sa nu faci exces de bauturi alcoolice, sa renunti la fumat si sa nu duci o viata sedentara (sunt suficiente 30 de minute de miscare, in fiecare zi). Iata care sunt principalii dusmani ai inimii in ceea ce priveste alimentatia: 1. Zaharul Excesul de zahar duce la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului trigliceridelor, dar favorizeaza si aparitia de kilograme in plus. Toate acestea... [continuare]

Pojar ce trebuie sa mânce [continuare]

Buna seara!Am si eu o intrebare.E posibil ca virgula, consumul de ness intr-o perioada de vara caniculara, corelat cu un colesterol in sange foarte mare, tensiunea arteriala sistolica 19 si varsta inaintata a pacientului cardiac(64 de ani), sa provoace un infarct?Sa va explic de ce va intreb.Mama, Dumnezeu sa o ierte, a murit pe douazeci august.A murit departe de casa, mai exact la soacra mea acasa.Era acolo, deoarece am rugat-o eu sa mearga pentru un timp, pentru a sta cu mama sotului meu, aceasta avand o depresie foarte puternica.Eu si sotul eram plecati din tara, la vremea aceea.Mama a tot avut probleme cu colesterolul in ultimii ani.L-a avut chiar si 433.Doctorita a avertizat-o ca ar putea-o ucide, daca nu tine regim.In ultimii ani am avut cu ea niste discutii foarte puternice, legate de unele chestiuni familiare, dar si de faptul ca nu respecta intocmai regimul alimentar.Manca gras(am gasit sunca si untura de pasare in frigider, pe care le folosea la mancare), prajeli si... [continuare]

Comunitate medicala

Ce greutate trebuie sa am

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua,am 162 cm ,60 kg si 42 ani.Acum 2ani aveam 56-57 kg ,nu stiu ce s-a intamplat la 40 caci de atunci totul s-a ashimbat . [continuare]

am un baietel de 3 nai si 7 luni si de la virsta de 2 ani nu mai mananca decat snitel,paste cu parmezan cartofi prajiti ,omleta ,ficat de pui , lapte si multe fructe inafara de cele mentionate nimic.as dori sa stiu cu ai afecteaza sanatatea acest lucru pe viitor.pina acum este bine .creste bine nu e rahitic. [continuare]

FICAT DE ECOGENITATE CRESCUTA,STEATOZA OMOGEN,COLECIST EUPOTOR CU PERETI INGROSATI [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)