ce carne trebuie sa consumam
Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul de prostata este formatiunea tumorala maligna a prostatei si mai poarta denumirea de carcinomul de prostata. Acest cancer este cu o predominanta foarte mare si crescanda in randul barbatilor si reprezinta o afectiune ce intra in sfera aparatului uro-genital, adica atat a aparatului urinar cat si a aparatului genital al barbatului. Cancerul de prostata este totodata periculos deoarece poate disemina (metastaza) la o serie de alte organe vecine si nu numai, precum metastaze osoase sau la nivelul nodulilor limfatici sau chiar si la cel testicular. Descriere, anatomie, fiziologie Prostata este localizata sub vezica urinara , imediat inferior ei si se cuprinde in profunzimea ei (este strabatuta de catre uretra). Este o glanda exocrina ce apartine sistemului reproducator masculin. Functia principala a prostatei este de a secreta un adaos al lichidului seminal , care constituie alaturi de spermatozoizi aproape de 30% din totalul lichidului seminal. Lichidul... [continuare]
Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce trebuie sa stiti despre anemie Daca o persoana nu are suficiente globule rosii sanatoase, poate dezvolta o afectiune numita anemie. Aceasta inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale de hemoglobina - aceasta fiind partea globulelor rosii care transporta oxigenul catre toate celulele din organism. Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica, tinand cont de faptul ca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 614 milioane de femei si 280 de milioane de copii din intreaga lume sunt afectati de ea. In plus, deficienta nutritionala legata de absenta fierului, principala cauza a anemiei, afecteaza 33% dintre femeile care nu sunt insarcinate, 40% dintre gravide si 42% dintre copii. De aceea este important sa stim cum si de ce apare aceasta afectiune, precum si sa identificam simptomele si factorii de risc pentru a preveni potential dezvoltarea acestei boli sau sa consultati in timp util un medic si sa primiti tratamentul adecvat. Ce fac... [continuare]
Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Cancerul colorectal este o afectiune destul de grava si tot mai des intalnita in ultima perioada in mod egal atat la femei, cat si la barbati. Acesta afecteaza atat colonul, cat si rectul, insa exista si situatii in care tumora apare doar in colon sau doar in rect si atunci se poate vorbi despre cancerul de colon si cancerul rectal. Atat rectul, cat si colonul prezinta diverse functii in cadrul sistemului digestiv, precum cea de absorbtie a apei si electrolitilor din alimentele digerate si stocarea substantelor nutritive, apoi eliminarea alimentelor neabsorbite. Cauze Cancerul colorectal reprezinta o tumora maligna a colonului si a rectului, care se dezvolta pornind de la numeroasele glande situate in peretele structural. Principalii factori de risc sunt: polipii colonici, rectocolita ulcero-hemoragica, dar si antecedentele heredocolaterale. Grasimile alimentare si condimentele joaca si ele un rol important in aparitia bolii, iar o alimentatie bogata in fibre... [continuare]
Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Daca vi s-a intamplat vreodata ca la sfarsitul unei zile de scoala sa despachetati ghiozdanul copilului si sa gasiti pachetelul pentru scoala abia atins, atunci inseamna ca stiti sentimentul de dezamagire, iar daca acest lucru se intampla frecvent, veti gasi ca este chiar exasperarea cea care ia locul dezamagirii. Ce am facut gresit? Ce pot schimba? Gustarea nu numai ca este importanta pentru cresterea fizica a copilului prescolar si scolar, dar si pentru dezvoltarea lui pe plan intelectual, psihic, emotional. O hrana adecvata nu este utila numai pentru corp, ci si pentru minte. Din pacate, pentru multi dintre copii, pachetelul nu numai ca nu este atractiv vizual sau nu este pe gustul lor, dar poate sa le cauzeze mai mult rau decat bine. Este vorba despre un aport crescut de calorii goale, zaharuri si grasimi care vor creste riscul de aparitie a obezitatii infantile, a cariilor dentare si alor boli. Ce trebuie evitat? Grasimile in exces - in general, un copil are... [continuare]
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Pubertate, de la 7-8 ani Tinerii, in special fetele, ajung la pubertate mai devreme decat oricand. Studiile de specialitate au observat o crestere surprinzator de mare cu privire la numarul fetelor care ajung la pubertate la varste de aproximativ 7-8 ani. Intr-un studiu efectuat la 1.200 de fete de 7 ani, la 10% dintre acestea avusese deja loc cresterea sanilor. Acest lucru este alarmant, mai ales tinand cont de faptul ca in 1997 a fost publicat un studiu similar la care a fost observat un procent de crestere a sanilor in doar 5% din cazuri. In ciuda tuturor studiilor realizate, expertii afirma ca inca efectueaza cercetari, deoarece nu sunt inca siguri cu privire la cauza exacta a pubertatii precoce. Totusi, sunt incriminati anumiti factori, printre care si alimentatia si efectele ei, de exemplu obezitatea. Printre alimentele cu potential de a produce pubertate precoce se regaseste si carnea de pui. Ce este pubertatea precoce? Pubertatea precoce se poate defini ca fiind... [continuare]
Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]
Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu conf. univ. dr. daniela radulescu, medic primar nefrologie
Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu
Medic primar nefrologie
Litiaza aparatului urinar sau nefrolitiaza este definita prin prezenta calculilor (pietrelor) in tractul urinar. Este o afectiune frecventa, avand o prevalenta in jur de 7-10% si fiind mai des intalnita in tarile dezvoltate. Incidenta sa a crescut in ultimele decenii datorita modificarilor in dieta, dar si datorita cresterii obezitatii, gutei, diabetului zaharat si a altor afectiuni predispozante. Este o boala cu inalt risc de recurenta, afecteaza barbatii de 2-3 ori mai frecvent si apare cu incidenta maxima in decada 3-4 de viata. Care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la medic? Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie: Litiaza aparatului urinar se manifesta foarte frecvent printr-o colica renala care este expresia migrarii calculului din rinichi prin ureter pe care il blocheaza total sau partial. Colica renala este o durere foarte intensa (unii o compara cu durerile nasterii) cu debut acut, apare in spate, in regiunea lombara (de o parte sau... [continuare]
Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii
Dr. Miruna Cristina Georgescu
Medic specialist in Pediatrie
Ce este cefaleea Cefaleea reprezinta durerea localizata in orice parte a capului, inclusiv fata, ceafa, interiorul capului si scalpul. Este unul dintre cele mai comune simptome. La majoritatea copiilor de varsta scolara si adolescentilor, cele mai frecvente tipuri de cefalee sunt migrena si cefaleea „psihogena”, aceasta din urma fiind un diagnostic de excludere. Creierul, meningele si oasele craniului nu sunt surse de durere. Durerile de cap sunt cauzate de vasele de sange intra si extracraniene, de nervii cranieni si spinali, de muschii cranieni si cervicali, precum si de structurile adiacente (dinti, sinusuri, urechi). Intrebari pe care ar trebui sa si le puna parintii cand copilul prezinta cefalee Copilul prezinta un singur tip de cefalee / mai multe? Cum debuteaza cefaleea? De cat timp dureaza cefaleea? Sunt dureri de cap care se agraveaza sau sunt stationare? Cat de frecvent survine cefaleea? Cat dureaza accesul de cefalee? Apare in imprejurari speciale sau... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport
Autor: SfatulMedicului
Intocmai ca o masina, corpul are nevoie de energie pentru a functiona, mai ales cand mergi la sala de sport. Inainte cu una, doua ore de antrenament, este important sa nu mananci alimente nesanatose, precum cele de tip fast-food, dar nici briose, pizza sau sa bei sampanie. Insa stiai ca exista unele produse despre care nu te-ai fi asteptat ca nu ai voie sa le mananci inainte sa faci miscare? Descopera despre ce alimente este vorba: 1. Verdeturi In timp ce o dieta bogata in salate si legume este, in mod normal, minunata, verdeturile, precum varza, spanacul si broccoli pot provoca o stare de disconfort atunci cand o persoana face miscare. Din cauza continutului ridicat de fibre, legumele cu frunze verzi pot provoca balonare. In loc de verdeturi, consuma un mix de fructe uscate si fulgi de ovaz. 2. Hummus Nu exista nici o indoiala ca hummusul si boabele de fasole sunt o sursa importanta de [continuare]
Riscurile asociate unui consum excesiv de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista anumite diete bogate in proteine care sunt foarte populare la momentul actual, precum dieta Atkins si dieta Zone. Se crede ca dietele bogate in proteine ajuta la reducerea grasimii, scaderea in greutate si la dezvoltarea muschilor. Proteinele reprezinta o parte esentiala a unei diete sanatoase, ajutand la formarea masei musculare si repararea muschilor, organelor si a oaselor. Totusi, expertii in nutritie nu sunt de acord cu depasirea cantitatii recomandate. Riscurile legate de consumul excesiv de proteine Desi exista posibile beneficii ale unei diete bogate in proteine, precum o senzatie de satietate crescuta si retentie musculara, este important sa fim constienti de riscurile implicate. Excesul de proteine in organism este legat de diferite probleme de sanatate, in special daca urmati o astfel de dieta pentru o perioada indelungata. Cresterea in greutate Dietele bogate in proteine pot promite pierdere in greutate, insa acest lucru este valabil doar... [continuare]
Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit
Autor: SfatulMedicului
Poliartrita reumatoida este o boala care cauzeaza inflamatia articulatiilor si a membrelor. Debuteaza cu dureri puternice, stare de nervozitate, cu insomnii, transpiratii si uneori febra. In stadiul avansat, articulatiile se tumefiaza, se deformeaza si anchilozeaza, ceea ce duce la incapacitate functionala, stari de epuizare si atrofierea muschilor din jurul articulatiilor. O boala autoimuna fara leac Poliartrita reumatoida afecteaza in general femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, dar se poate declansa la oricine, chiar si la copii sau adolescenti. Este considerata o afectiune de natura autoimuna, in sensul ca organismul produce anticorpi (factor reumatoid) care ataca articulatiile si membrele. Nu se stie in prezent care este cauza exacta a acestei boli, cea mai probabila explicatie fiind predispozitia genetica. Poliartrita reumatoida nu se vindeca si nici nu poate fi prevenita prin schimbarea stilului de viata. Tot ce poti face este sa tii boala sub control,... [continuare]
Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta este o forma comuna si complexa de artrita ce cauzeaza durere intensa, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiilor. In foarte multe cazuri, boala afecteaza degetul mare al piciorului (halucele). Episoadele bolii pot sa apara rapid si revina periodic, lezand lent tesuturile din regiunea inflamata. In plus, guta a fost corelata cu o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare si metabolice. Este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati, dar si femeile pot fi afectate, mai ales dupa instalarea menopauzei. Cauze si factori de risc In mod normal, acidul uric este dizolvat in sange si este eliminat din organism prin urina. Daca se produce prea mult acid uric sau nu este eliminat corespunzator, se pot forma urati ce se pot acumula la nivelul articulatiilor producand tabloul clinic al gutei. Excesul de acid uric din sange poarta numele de hiperuricemie si poate fi consecinta consumarii unor alimente bogate in aceasta substanta, precum... [continuare]
Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
Autor: SfatulMedicului
Generalitati La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima. Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni. Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima. Salamul, un aliment cu multe chimicale Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti. Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege. In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut... [continuare]
Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral?
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Dietele vegetariene si vegane au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, in mare parte datorita beneficiilor percepute pentru sanatate, dar si datorita preocuparilor cu privire la bunastarea mediului si animalelor. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca o dieta bazata pe plante poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, cercetarile recente au descoperit ca dietele vegane si vegetariene ar putea pune organismul in pericol sa dezvolte o alta afectiune: accidentul vascular cerebral. Publicat in Marea Britanie, un nou studiu de specialitate a analizat persoanele care au diete bazate pe carne, persoanele ce mananca peste si persoanele vegetariene pe parcursul unei perioade de urmarire de 18 ani. Conform constatarilor, vegetarienii si persoanele care mananca doar carne de peste au avut rate cu 22% si 13% mai mici de a dezvolta boli de inima, comparativ cu cei care au mancat carne. Pe langa acest lucru, cercetatorii au descoperit un... [continuare]
Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de paste?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale fierte, cozonacul, pasca, pateul de ficat, drobul sunt doar cateva dintre produsele traditionale pe care fiecare gospodina le pune pe masa in duminica Pastelui. Acum insa multe dintre acestea pot fi achizitionate din supermaket, semipreparate si gata de pus pe masa. Problema care se pune este cat de sigure sunt. Materiile prime pentru gatit, cum ar fi carnea, cerealele, legumele si fructele sunt acum produse in ferme mari, ferme industriale care utilizeaza produse chimice ajutatoare, cum ar fi medicamente de uz veterinar pentru animalele de ferma si pesticide pentru culturi. Totodata, mai multe alimente preparate si rafinate, traditionale, dar si specialitati locale sunt oferite de industrie. Industrializarea implica un numar de produse chimice in productia de alimente, de exemplu, in scopul de a pastra produsele alimentare sau de a mentine culori si arome in timpul transportului si depozitarii sau pentru a pregati alimentele traditionale proaspete pentru... [continuare]
Sfaturi de care trebuie sa tineti cont in timpul unei diete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Atunci cand kilogramele in plus va deranjeaza, iar stima de sine este scazuta, ideea unei diete care sa va ajute sa va mandriti cu imaginea pe care o vedeti in oglinda este ideala. Daca vreti sa slabiti corect, fara a va imbolnavi este esential sa va efectuati o serie de investigatii inainte, iar dieta pe care o urmati sa fie recomandata de catre un medic nutritionist. Cele mai importante analize inainte de a urma o dieta • Analizele de sange . Daca veti urma o dieta hipocalorica, in lipsa analizelor si a recomandarilor medicale este foarte posibil sa agravati anumite afectiuni metabolice. Urmatoarele analize ar trebui sa fie indispensabile: hemoleucograma, testele de coagulare si biochimia sangelui. • Teste pentru coagulare sanguina. Nu este recomandat sa urmati o dieta pe baza de salate verzi daca prezentati valori modificate ale coagularii sanguine. Motivul este acela ca [continuare]
Urticaria - o afectiune ce nu trebuie trecuta cu vederea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Urticaria este o manifestare cutanata, caracterizata prin aparitia in mod brusc pe suprafata tegumentara a unor leziuni de tipul unor mici umflaturi rosiatice. Leziunile au o evolutie trecatoare pana la 24 de ore, au tendinta de remisiune spontana si completa, insa pot reaparea daca persista factorul etiologic declansant. Manifestari clinice Leziunile pot fi extinse pe toata pielea, cu aspectul de „om batut cu urzica” sau pot fi leziuni de dimensiuni mici, 1-2 cm, izolate, recurente (unele leziuni dispar, iar altele noi le iau locul). Culoarea papulelor urticariene este roz pal, leziunile sunt in general pruriginoase (provoaca mancarime), iar formele extinse pot da stare de agitatie, frisoane, dureri de cap, greata, stare de rau general. Factori de risc Medicamentele : Urticarii prin mecanisme imunologice produc antibioticele (penicilinele), sulfamidele, chinolonele, antiinflamatoarele nesteroidiene, sedativele, tranchilizantele, barbituricele, laxativele,... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite. Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase. Cand este recomandat un anumit tip de dieta? - Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc. In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie. - In cazul in care [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
...sunt absolut terifiata cand citesc compozitia diveselor produse pe care le cumpar de la supermarket...pe zi ce trece constat nocivitea acestora...se pare ca e-urile interzise in America (euri cancerigene, deosebit de periculoase)sunt de-a dreptul permise la noi in tara....si apoi ne mai miram ca apar diverse forme de cancer...e clar...nu mai trebuie sa consumam astfel de produse, dar...cred ca am muri de foame....pacat!!! [continuare]
Colesterol marit, steatoza hepatica, dislipidemie mixta
Sotul meu a fost dignosticat cu steatoza hepatica, dilipidemie mixta, colesterol marit(500). Nu consuma alcool si nu fumeaza. Nu consuma grasimi sau tocaturi. In schimb mananca paine, dulciuri. Ce trebuie sa elimine total din alimentatie? Ce trebuie sa consume cu moderatie? Are 1,87m si 100 kg. Multumesc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter