Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ce carne trebuie sa consumam

Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer

Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer

Actualizat la data de: 29 Mai 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Carnea de pui, aliment de baza Carnea de pui este un ingredient principal la mesele oamenilor din intreaga lume. Avand o versatilitate foarte mare in ceea ce priveste modul de integrare in felurile de mancare, dar si un timp de gatire redus, este greu de evitat in bucatarie. Este frecvent considerata o optiune proteica mai sanatoasa in comparatie cu consumul de carne rosie. Care este portia optima? Ghidurile dietetice recomanda consumul de portii de aproximativ 100 de grame de carne de pasare, de aproximativ 1-3 ori pe saptamana, termenul de carne de pasare incluzand toate tipurile de pui, curcan, gasca, rata, fazan si prepelita Legatura dintre consumul de carne de pui si cancerul gastrointestinal In comparatie cu cercetarile despre carnea rosie si cea procesata, care sustin faptul ca prezinta efecte negative asupra sanatatii, cercetarile cu privire la carnea de pasare sunt limitate. Exista totusi datele unui studiu al unui grup de cercetatori italieni care a evaluat... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide  sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi.  Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate. Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora. Carne insuficient gatita Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita. Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului. Sucul proaspat Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar... [continuare]

7 beneficii ale consumului carnii de miel

7 beneficii ale consumului carnii de miel

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de miel este bogata in fier si potasiu, fiind o optiune sanatoasa pentru persoanele fara probleme medicale, dar si pentru cele care doresc sa castige masa musculara, pentru sportivii care se recupereaza dupa competitii sau pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale, deoarece ajuta la refacerea tesuturilor. Carnea de miel are numeroase beneficii pentru sanatate • Contine acizi grasi Omega 3, complexul B, minerale importante precum fier, zinc, fosfor si calciu si doar 35% grasimi saturate, care ies din fibrele carnii cand este pregatita fara ulei. Restul de 65% din grasimile continute de acestea sunt mononesaturate si polinesaturate, altfel spus cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru organism. • Previne instalarea bolilor cardiace. • Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine usor digerabile, iar aminoacizii din ea faciliteaza productia de energie, din acizii grasi, folosita in diversele procese fiziologice. &bull [continuare]

Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele traditionale pentru Sarbatorile de Iarna sunt un real deliciu culinar, insa pot exista si unele riscuri. Astfel, persoanele care consuma carne de porc fara aviz sanitar-veterinar sau carne achizitionata din spatii neautorizate isi pot pune sanatatea in pericol. Mai exact, exista pericolul imbolnavirii de trichineloza, o boala frecvent intalnita la persoanele care consuma carnea porcilor crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, carnea trebuie dusa pentru studii de laborator. Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor (zoonoza), care apare ca urmare a consumului de carne infestata cu parazitul Trichinella Spiralis. Rezervorul de infestatie este reprezentat in special de porcine, precum si de alte mamifere: porc mistret, urs, lup, vulpe, rozatoare. Boala nu este transmisibila de la om la om. Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, precum si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]

Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate

Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimii 30 de ani a existat o creste graduala a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul acceptabil. In aceeasi perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine. Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a... [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite. Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante. Cereale Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale. Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide. Legumele Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau... [continuare]

Consumul de paste si mentinerea siluetei

Consumul de paste si mentinerea siluetei

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca doriti sa slabiti, stiti ca pastele nu reprezinta un aliment pe care ar trebui sa il includeti in dieta dumneavoastra. Cu toate acestea este, insa posibil sa consumati paste si sa slabiti. Odata cu aparitia dietelor scazute in calorii, multe persoane cresc consumul de proteine si reduc aportul de carbohidrati. Este adevarat, ca per total, oamenii mananca prea multe calorii si carbohidrati din faina alba. Totusi, nu trebuie sa renuntati la retetele pe baza de paste fainoase, daca incercati sa mancati sanatos si sa pierdeti in greutate - aveti nevoie doar de retetele cu putine calorii si cateva directive pentru a gati feluri de mancare nutritive, care contin paste. Alegeti pastele potrivite Atunci cand incercati sa gatiti dupa o reteta de paste cu continut scazut de calorii, incepeti cu elementele de baza - pastele. Indiferent daca preparati pastele acasa sau le cumparati din comert, exista intotdeauna un factor determinant: alegeti pastele din cereale... [continuare]

Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat

Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolnavii de diabet nu pot consuma, spre deosebire de ceilalti, orice tip de aliment. Pentru a intelege ce produse alimentare ar trebui evitate de o persoana care sufera de diabet, trebuie mai intai sa se inteleaga termenul de indice glicemic. Indicele glicemic masoara efectul pe care il are consumul de carbohidrati asupra nivelului de glucide din sange. Unele glucide se descompun rapid in sistemul digestiv, determinand o eliberare brusca a zaharului in sange. Alti carbohidrati se vor dezintegra incet si astfel zaharul va fi eliberat lent in sange. Atunci cand zaharul intra in fluxul de sange, organismul produce insulina care are rolul de a reduce si echilibra nivelul de glucoza din sange. La persoanele cu diabet nu se produce suficienta insulina si astfel se acumuleaza prea multe glucide in sange. Cand zaharul patrunde mai lent in fluxul sanguin, organismul trebuie sa utilizeze o cantitate mai mica de insulina, care sa mentina stabilitatea nivelului de glucide din... [continuare]

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]

La zona zoster,trebuie sa ti regim,sau ceva de genul? Multumesc [continuare]

BUNA ZIUA. CONSUM LUNAR 2 KG DE SNITELE DE SOIA .ESTE DAUNATOR UN CONSUM ASA DE MARE ? AM O PERIOADA DE 4 ANI ,DE CAND CONSUM ACEASTA CNTITATE. VA MULTUMESC ! [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)