Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

boli nutritie

Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare

Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Introducere Inima impreuna cu vasele de sange formeaza aparatul cardio-vascular. Acesta este implicat in transportul sangelui la tesuturi cu scopul de a oferi aportul nutritiv necesar dezvoltarii organismului. Bolile aparatului cardio-vascular sunt in momentul de fata, in lumea intreaga, cea mai frecventa cauza de imbolnavire si primul motiv al mortii. Prezenta unei boli la acest nivel va avea manifestari specifice in functie de zona afectata din cord precum si segmentul vascular implicat. Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare Principalele manifestari care trimit un bolnav cardiac spre a consulta un medic sunt: dispneea, palpitatiile si durerea. 1. Dispneea Dispneea (efort la respiratie) nu este un simptom intalnit doar in bolile respiratorii; Aceasta este un fenomen nespecific in patologia cardiaca (simpla ei prezenta nu poate pune diagnosticul) dar corelata cu alte semne si simptome poate ghida diagnosticul. In cadrul patologiei cardiace dispneea... [continuare]

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale

Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]

Complicatii neurologice ale bolilor metabolice

Complicatii neurologice ale bolilor metabolice

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2024

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce sunt bolile metabolice Bolile metabolice sunt afectiuni caracterizate prin disfunctii in metabolismul normal al organismului. Metabolismul este procesul prin care organismul descompune si utilizeaza substantele nutritive pentru a produce energie si pentru a mentine functiile vitale. Cum se manifesta Bolile metabolice pot afecta diferite parti ale metabolismului, inclusiv metabolismul carbohidratilor, grasimilor, proteinelor sau al altor substante chimice esentiale. Implicatiile neurologice ale bolilor metabolice pot fi semnificative, deoarece creierul este un organ care consuma multa energie si depinde in mod crucial de functionarea corecta a metabolismului pentru a functiona in mod optim. Tipologie Diabetul zaharat constituie o afectiune cronica ce poate afecta diverse organe si sisteme ale organismului, inclusiv sistemul nervos, avand un impact notabil asupra calitatii vietii pacientilor. Neuropatia diabetica, o tulburare neurologica frecvent intalnita, afecteaza... [continuare]

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice

Actualizat la data de: 16 Iunie 2025

Dr Oana-Florentina Andrei
Medic Rezident Geriatrie si gerontologie

Varstnicii si alimentatia Alimentatia are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si a calitatii vietii, mai ales in cazul varstnicilor. Multi se confrunta cu diverse tulburari de nutritie cauzate de factori biologici, psihologici si sociali care, intr-un final, pot duce la malnutritie supra- sau subponderabilitate). Dezechilibrele nutritionale pot avea consecinte grave, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, muscular si a functiilor cognitive. Cauzele tulburarilor alimentare Cauzele malnutritiei sunt complexe si multifactoriale, dar in procesul imbatranirii fiziologice au loc numeroase modificari ale aparatului digestiv care influenteaza nutritia: - atrofia mucoasei bucale si a papilelor gustative - scaderea secretiei de saliva - modificari dentare - scaderea aciditatii gastrice care creste riscul de malabsorbtie pentru calciu, vitamina B12 si fier - scaderea motilitatii intestinale care predispune la constipatie Cu toate acestea, functia... [continuare]

Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa

Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Pe masura ce imbatranesti, corpul tau poate reabsorbi calciul si fosfatul din oase in loc sa pastreze aceste minerale in oase. Acest lucru va face oasele mai slabe. Cand acest proces atinge un anumit stadiu, se numeste osteoporoza. De multe ori, o persoana va fractura un os inainte de a-si da seama ca are pierderi osoase. In momentul in care apare o fractura, pierderea osoasa poate fi grava. Femeile cu varsta de 50 de ani si peste si barbatii de 70 de ani si peste au un risc mai mare de osteoporoza decat femeile si barbatii mai tineri. Pentru femei, o scadere a estrogenului in momentul menopauzei este o cauza majora a pierderii osoase. Pentru barbati, o scadere a testosteronului pe masura ce imbatranesc poate provoca pierderi osoase. Pierderea de masa osoasa Pierderea de masa osoasa se refera la deteriorarea rapida a tesutului osos uzat, inainte sa fie produs un nou tesut osos. Oasele au un continut ridicat de depozite minerale si sunt alcatuite din calciu.... [continuare]

Alimentatia si bolile metabolice

Alimentatia si bolile metabolice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Bolile pancreasului

Bolile pancreasului

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Pancreasul, organ esential pentru supravietuire, este localizat in cavitatea abdominala, in etajul superior al acesteia. Fiind un organ cu rol foarte important in digestie, este situat  intre ficat (situat in dreapta si deasupra pancreasului), stomac (situat  in stanga), coloana vertebrala (situata in spatele pancreasului) si splina (situata in stanga lui). Pancreasul este compus din cap, corp si coada. Capul pancreasului este inconjurat de duoden, care este prima portiune a intestinului subtire Pentru a-si indeplini functia, pancreasul are o structura speciala, fiind format din mai multe insule de celule, cu rol foarte bine stabilit. In interiorul pancreasului, intre aceste insule de tesut, exista mici ducte (canale) care transporta lichidele produse aici, printr-un canal colector numit ductul pancreatic, iar acesta le permite curgerea mai departe, de-a lungul pancreasului, de la coada la cap, catre duoden (intestin subtire). In acelasi timp, de la ficat si... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]

8 substante nutritive care va vor optimiza vederea

8 substante nutritive care va vor optimiza vederea

Actualizat la data de: 18 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu siguranta, vederea reprezinta cel mai important simt uman dintre cele cinci pe care le detinem. Elemente nutritive sunt deosebit de importante pentru vedere. Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea functiei ochiului, protejeaza ochii impotriva luminii puternice si reduc dezvoltarea bolilor degenerative produse de imbatranire. Riscul de a dezvolta o boala oculara creste odata cu imbatranirea. Cele mai frecvente boli oculare 1. Cataracta Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal, aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara. Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. 2. Retinopatia diabetica Atunci cand aceasta este asociata cu diabetul zaharat poate deveni o cauza majora a afectiunilor de vedere si poate duce chiar la orbire. Retinopatia se dezvolta atunci cand nivelul ridicat de zahar din sange... [continuare]

Minune intr-un bol: salata de fructe

Minune intr-un bol: salata de fructe

Publicat la data de: 23 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]

Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia

Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ce este depresia de iarna? Termenii de "depresie de iarna" sau "tulburare afectiva sezoniera", descriu o forma de depresie care se manifesta in lunile de iarna. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii, iar principalele simptome sunt: - tristete, stare care va afecta persoana cu depresie inca din lunile de toamna si apoi spre iarna; - lipsa de energie; - iritabilitate; - supraalimentare si crestere in greutate (deseori o pofta de alimente bogate in carbohidrati); - interes scazut pentru socializare; - stare de somnolenta, dorinta accentuata de a dormi chiar si in timpul zilei. Parerile sunt impartite privind abordarea acestei tulburari alaturi de alte forme de depresie, desi se pare ca exista grupuri de persoane care sufera in mod constant de acest tip de afectiune manifestata din toamna si apoi in iarna, urmand ca in lunile de primavara si vara sa intervina recuperarea. In mod normal, simptomele nu sunt atat de grave incat sa necesite ingrijirea medicala, dar in cazul in... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Tratarea bolilor cu suc de lamaie

Tratarea bolilor cu suc de lamaie

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Se stie ca limonada sau sucul de lamaie reprezinta o bautura racoritoare in orice moment al zilei. Cercetarile moderne au extins posibilitatile de utilizare a lamaiei. S-a descoperit de exemplu, ca uleiul esential de lamaie este foarte eficient pentru tratarea racelilor. Sucul de lamaie cu apa si zahar este una din cele mai bune bauturi care pot fi consumate atunci cand o persoana are febra. Zaharul poate fi inlocuit cu mierea. Pentru ca fructul are un nivel scazut de sodiu, poate fi folosit ca aromatizant pentru dietele din care lipseste sarea. Pulpa rezultata din stoarcerea fructelor are efect benefic asupra pielii si poate calma simptomele muscaturilor si intepaturilor de insecte. Daca se adauga parti egale de apa de toaleta si glicerina, amestecul rezultat poate fi utilizat pentru mentinerea frumusetii pielii mainilor. Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul lamaiei - Infectii urinare - Sucul de lamaie are un efect usor alcalin asupra organismului si... [continuare]

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]

Deficitul de enzime produce boli

Deficitul de enzime produce boli

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]

Sfaturi de nutritie, miscare si mentinere a sanatatii dupa varsta de 30 de ani

Sfaturi de nutritie, miscare si mentinere a sanatatii dupa varsta de 30 de ani

Actualizat la data de: 12 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dupa varsta de 30 de ani, stilul de viata devine decisiv pentru mentinerea formei fizice si a starii de sanatate. O viata lunga si de calitate presupune depunerea unor eforturi constante si sustinute de ingrijire a trupului si a mintii, adaptate fiecarui interval de varsta al perioadei de maturitate. Academia de Nutritie si Dietetica din SUA avertizeaza asupra faptului ca metabolismul incetineste dupa pragul varstei de 30 de ani, existand riscul acumularii pe nesimtite a kilogramelor in plus, in lipsa unor modificari ale modului de viata. Nutritia, miscarea si prevenirea bolilor sunt cele trei aspecte esentiale carora sa le acordati importanta cuvenita. Stilul de viata sanatos la 30 de ani Odata cu implinirea varstei de 30 de ani, metabolismul bazal (numarul de calorii necesare organismului pentru a-si mentine functiile vitale in parametri optimi) incepe sa scada. Statisticile medicale arata ca, dupa acest prag de varsta, adultii acumuleaza cate o jumatate de... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Actualizat la data de: 25 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]

ce se intampla daca nu tratam bolile de circulatie ale sangelui? [continuare]

Fiul meu are 20 ani si nu este multumit de greutatea sa, spune ca la inaltimea si varsta lui ar trebui sa aiba 67 - 75 kg. Este student in Cluj, v rog sa-mi spuneti la ce Clinica sa mergem sau chiar medic boli metabolice si de nutritie. Multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Nutritie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Endometrioza

Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu sfaturi de nutritive, pentru o persoana din familie, in tratamentul acestei boli, endometrioza Ce alimente sunt premise ai care nu sunt premise. Endometrioza gradul 4 si operata clasic. Multumesc mult. [continuare]

Buna ziua!Numele meu este georgiana si am un iubit care spune ca,atunci cand urineaza il ustura f tare zona genitala si il mananca.Suntem speiati amandoi pt ca nu stim de la ce s-ar fi putut infecta.Aseara am intretinut relatii sexuale iar azi dimineata spunea ca il ustura penisul atunci cand urineaza si il mananca.Problema lui este ca urineaza si foarte des iar eu nu cred ca putea lua boala aceasta de la mine deoarece e singurul partener cu care am intretinut relatii sexuale.Ne-ati putea da un sfat,ce sa faem in conditiile astea?Va rugam frumos ca suntem disperati. [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)