Deficitul de enzime produce boli
Generalitati
Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata.
O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia.
In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase.
Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta
Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor.
Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca a secretiei de enzime se adauga si deficitul enzimatic produs de alimentatia incorecta, de consumul de alcool sau de anumite boli. In aceste conditii se ajunge usor la carente enzimatice semnificative care ingreuneaza digestia.
Apar intolerante alimentare
Daca enzimele secretate de tractul digestiv nu-si fac treaba si alimentele nu sunt complet descompuse in substante pe care corpul le poate asimila, apar intolerantele alimentare.
Desi de multe ori exista tendinta de a fi confundate cu alergiile alimentare, intolerantele alimentare sunt patologii care nu implica o reactie aberanta a sistemului imun fata de componente alimentare, ci sunt cel mai adesea expresia unui deficit enzimatic.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .
Simptomele sunt mai variate si mai inconstante decat in cazul alergiilor alimentare. In plus, se instaleaza treptat si, de multe ori, la distanta de consumul alimentelor vinovate.
Simptomele comune includ greata, gastralgiile, scaunele diareice, voma. In plus, in cazul intolerantelor alimentare se pot intalni si alte manifestari, variate si unele dintre ele nespecifice, precum migrenele, iritabilitatea, arsurile stomacale si balonarea.
Cel mai important aspect este identificarea factorului declansator, evitarea sau limitarea consumului, dar si utilizarea suplimentelor enzimatice pentru suplinirea productiei insuficiente de enzime digestive a propriului organism si optimizarea digestiei.
Favorizeaza tumorile
Literatura de specialitate consemneaza actiunea antitumorala a enzimelor digestive, in special pe cea a proteazelor. Exista o serie de studii preclinice care evidentiaza efectul anti-metastatic al terapiei cu suplimente enzimatice.
Articole recomandate
-
Enzimele digestive
-
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
-
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Deficitul de cupru
-
Enzimele si organismul uman
-
Anemia prin deficit de fier
S-a constatat ca terapia orala cu suplimente enzimatice contribuie la cresterea timpului de supravietuire, reducerea metastazarii si a recidivelor. De asemenea, literatura de specialitate confirma si un efect de reducere a simptomatologiei, precum si a efectelor adverse ale terapiei specifice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .
Articole recomandate
-
Efectele consumului de alcool asupra organismului
-
Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete
-
Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta
-
Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii
-
Boli cauzate de deficitul de proteine
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
-
Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie


Enzimele digestive
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Deficitul de cupru
Enzimele si organismul uman
Anemia prin deficit de fier
Efectele consumului de alcool asupra organismului
Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete
Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta
Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii
Boli cauzate de deficitul de proteine
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie