Tulburarile de nutritie ale persoanelor varstnice
Varstnicii si alimentatia

Alimentatia are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si a calitatii vietii, mai ales in cazul varstnicilor.
Multi se confrunta cu diverse tulburari de nutritie cauzate de factori biologici, psihologici si sociali care, intr-un final, pot duce la malnutritie supra- sau subponderabilitate).
Dezechilibrele nutritionale pot avea consecinte grave, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, muscular si a functiilor cognitive.
Cauzele tulburarilor alimentare
Cauzele malnutritiei sunt complexe si multifactoriale, dar in procesul imbatranirii fiziologice au loc numeroase modificari ale aparatului digestiv care influenteaza nutritia:
- atrofia mucoasei bucale si a papilelor gustative
- scaderea secretiei de saliva
- modificari dentare
- scaderea aciditatii gastrice care creste riscul de malabsorbtie pentru calciu, vitamina B12 si fier
- scaderea motilitatii intestinale care predispune la constipatie
Cu toate acestea, functia digestiva a intestinului subtire si a colonului ramane neschimbata.
Tulburarile de nutritie sunt in general reprezentate de un aport insuficient, excesiv sau dezechilibrat de nutrienti. Odata cu inaintarea in varsta si nevoile nutritive ale organismului se schimba pentru a compensa modificarile care se petrec.
Varstnicii, de cele mai multe ori, necesita niveluri mai mari de vitamine si minerale pentru a-si mentine sanatatea.
Vitamina D3 este o vitamina esentiala pentru sanatatea oaselor.
Rolul ei in organism este de a ajuta la absorbtia calciului. Totodata, joaca un rol si in mentinerea fortei musculare si a sanatatii sistemului imunitar si nervos.
Calciul contribuie la incetinirea procesului de pierdere osoasa si protejeaza impotriva fracturilor si a osteoporozei.
Vitamina B12 ajuta la functionarea corecta a celulelor nervoase si a celulelor sangvine.
Vitamina B6 este implicata in metabolism, in transportul oxigenului prin celulele rosii ale sangelui, si in procese care implica dispozitia, memoria si imunitatea.
Magneziul joaca un rol important in formarea muschilor, a oaselor si a nervilor, in reglarea glicemiei si a tensiunii arteriale.
Acizii grasi Omega-3 contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a dementei si a afectiunilor oculare legate de varsta.
Vitamina K2 ajuta calciul sa ramana in oase, directionandu-l din sange si tesuturi, contribind astfel la prevenirea depunerilor.
Varstnicii care nu isi indeplinesc necesarul nutritiv au un risc mai mare de a dezvolta complicatii si de a necesita spitalizari prelungite.
Din pacate, malnutria este comuna si poate contribui la aparitia altor boli cu care se confrunta varstnicii.
Riscuri si complicatii
Articole recomandate
-
Vitamina D3
-
Anemia prin deficit de vitamina B12
-
Anemia prin deficit de vitamina B12 (Anemia pernicioasa)
-
Pantofii tai pot favoriza ciuperca unghiei? Sfaturi esentiale pentru alegere ...
-
Vacantele de vara si diareea la copii : Cum sa va mentineti copiii sanatosi ...
-
Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de anemie la copii
-
Deficitul de vitamina D si afectiunile endocrine
-
Vitamina D - beneficii si riscuri
Cele mai comune probleme care tin de alimentatie sunt: malnutritia, deshidratarea osteporoza, constipatia, anemia, obezitatea.
1. Malnutritia este o problema comuna in randul adultilor de varsta inaintata.
Poate avea cauze multiple printre care si reducerea apetitului, dificultati la inghitire si acces limitat la mancare sanatoasa.
Pentru gestionarea acestei probleme, varstnicii pot consuma alimente bogate in nutrienti, precum fructe si legume, cerele integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase.
Acestia pot consulta si un dietetician pentru dezvoltarea unui plan de nutritie personalizat.
2. Deshidratarea este o problema semnificativa. Odata cu inaintarea in varsta, senzatia de sete poate fi redusa.
De aceea, este indicata consumarea a cel putin 8 pahare de apa pe zi (daca nu sunt alte limitari) si includerea alimentelor hidratante precum supele, fructele si legumele.
Limitarea consumului de alcool si cafeina este recomandata, intrucat acestea contribuie la deshidratare.
3. Deficitul de vitamina D poate aparea din cauza expunerii reduse la soare si a capacitatii diminuate de absorbtie din alimentatie.
Consumarea alimentelor bogate in vitamina D precum pestele gras, galbenusurile de ou si produsele lactate fortificate pot remedia aceasta problema.
De asemenea, pot fi luate in considerare si suplimentele de vitamina D, la recomandarea unui medic.
4. Deficitul de calciu poate fi remediat prin consumul de alimente bogate in calciu – produse lactate, legume cu frunze verzi si alimente fortificate.
La fel ca in cazul vitaminei D, exista pe piata suplimente de calciu, care pot fi luate la recomandarea unui medic.
5. Problemele digestive precum constipatia si diareea sunt frecvente in randul seniorilor, dar pot fi gestionate printr-o dieta bogata in fibre (fructe, legume, cereale integrale si leguminoase).
De asemenea, aportul suficient de apa si activitatile fizice regulate ajuta la mentinerea sanatatii digestive.
6. Anemia este o patologie frecventa a varstnicului si prevalenta acesteia creste odata cu varsta.
Poate fi cauzata de defictul de fier, vitamina B12 sau acid folic.
Testele de laborator ajuta la diagnosticarea corecta a anemiei, iar suplimentarea se poate face la recomandarea medicului, in functie de deficiul existent.
Pentru a preveni aparitia anemiei se pot include in alimentatie alimente bogate in fier precum carnea rosie, ficatul, fasolea, patrunjelul si cele bogate in vitamina C care ajuta la absorbtia fierului.
7. Obezitatea este asociata cu o prevalenta crescuta a bolilor cardiovasculare, metabolice si neoplazice.
Totodata limiteaza capacitatea de functionare, contribuie la dizabiliate si o calitate a vietii mai proasta.
Este importanta mentinerea unei greutati corespunzatoare, printr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
Echipa medicala
Pentru a primi suport in tratarea tulburarilor de nutritie la varstnic, este importanta colaborarea cu o echipa multidisciplinara.
Medicul geriatru joaca un rol esential in evaluarea starii de sanatate si recomandarea unui plan de tratament.
Nutritionistii specializati pot oferi sfaturi personalizare pentru intocmirea unei diete corecte bazate pe nevoile fiecarei persoane in parte.
De asemenea, medicul de familie poate urmari evolutia pacientului si poate ajusta tratamentul acolo unde este nevoie.
Concluzii
In concluzie, tulburarile nutritionale la varstnici reprezinta o problema majora care poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si a calitatii vietii.
Deficitul de vitamine si minerale, deshidratarea si probleme digestive pot avea complicatii serioase precum slabiciunea musculara, osteoporoza, anemia si un sistem imunitar slabit.
Odata aceste probleme instalate, persoanele varstnice vor face fata mai greu provocarilor si vor necesita perioade de spitalizare mai lungi.
Printr-o alimentatie echilibrata, hidratare corespunzatoare si activitate fizica regulata, seniorii isi pot mentine starea de sanatate si preveni complicatiile asociate malnutritiei.
Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7230422/
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/nutrition-aging-7-signs-inadequate-nutrition
https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-eating-for-older-adults-2019062016868
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programeaza-te rapid la Diete-Nutritie
Articole recomandate
-
Subponderabilitatea
-
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
-
Rolul vitaminei B12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara
-
Deficitul de vitamina D
-
Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa
-
Cat de sigure sunt, de fapt, investigatiile imagistice? Iata ce ne spune Dr. ...
-
Care sunt efectele secundare ale excesului de vitamina C?
-
5 diete care nu functioneaza