Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente permise in boala polichistica renala

Boala alzheimer: ingrijirea pacientului

Boala alzheimer: ingrijirea pacientului

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2022

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Boala Alzheimer este cea mai frecventa si importanta afectiune neurodegenerativa avand un imens impact social in viata de zi cu zi. Mentionam prezenta atrofiei cerebrale difuze care este invariabil asociata cu dementa odata cu trecerea anilor, remarcandu-se modificari patologice tipice mai ales in cazul bolii Alzheimer. De asemenea rata atrofiei cerebrale in special de la nivelul hipocampului si prii mediale a lobului temporal este accelerat in fazele timpurii ale bolii Alzheimer si studiile efectuate prin IRM pot identifica indivizi care pot dezvolta mai tarziu boala.Una din 8 persoane care au trecut de varsta de 65 ani sufera de boala Alzheimer, o forma grava de dementa.  Prin ce se diferentiaza comportamentul persoanelor in varsta care sufera de Alzheimer fata de comportamentul celor in varsta, dar sanatoase? Va prezentam cateva semne de avertizare, care ajuta la diagnosticarea din timp a bolii. Semne de avertizare Simptomatologia clinica are de obicei un... [continuare]

Boala lyme - cauze, simptome, tratament

Boala lyme - cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 07 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este boala Lyme Boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de infectia Lyme, este o afectiune bacteriana transmisa de capusa (Ixodes), insecta ce poarta o bacterie numita Borrelia burgdorferi. Afectiunea se intalneste in America de Nord si in Europa, unde a fost descrisa initial in urma cu aproape 100 de ani. Prevalenta maxima a bolii este in statele nord-estice ale Americii, jumatate dintre cazuri fiind concentrate in zona New York si Connecticut. Medicii americani au descris boala in anii 70 . O mare parte dintre cei afectati traiau in orasul Lyme din statul Connecticut, de unde si denumirea de „boala Lyme”. • Din fericire, mai putin de 5 % (1 din 20) dintre intepaturile de capusa produc infectia Lyme • Medicii au capatat experienta cu aceasta afectiune, de la primele cazuri si pana in ziua de azi. Astfel, actualmente exista tratament pentru boala Lyme. Cauzele infectiei Lyme Burgdorferi este bacteria ce cauzeaza boala Lyme. Ciclul de viata al bacteriei este... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Boala gaucher

Boala gaucher

Actualizat la data de: 03 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Boala Gaucher apare cand anumite lipide se acumuleaza in mod excesiv la nivelul ficatului, splinei, maduvei osoase si, mai rar, a creierului. Aceasta acumulare de tesut adipos interfera cu functionarea normala a organelor si poate determina marirea in volum a organului si dureri osoase. Boala Gaucher apare datorita unei deficiente enzimatice si uneori termenul de “deficienta de glucocerebrozidaza” este folosit pentru a descrie afectiunea. Aceasta boala este frecventa printre evreii din Europa Centrala si de Est (evrei ashkenazi). Poate apare la orice varsta si afecteaza femeile si barbatii in proportii egale. Numele bolii a fost pus dupa medicul francez care a descris-o pentru prima data in 1880. Tratamentul bolii Gaucher poate implica inlocuire enzimatica si ale terapii. Clasificare Exista trei tipuri majore ale bolii Gaucher. Clasificarea depinde de varsta pacientului la momentul diagnosticului, si daca sunt implicate sau nu creierul si sistemul... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Boala pilonidala

Boala pilonidala

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Boala pilonidala este o infectie cronica a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Este determinata de un chist infectat (chist pilonidal) la nivelul tegumentului. Chistul este de obicei localizat imediat lateral sau superior de santul interfesier (in regiunea osului sacru) si poate avea aspectul unei gropite de mici dimensiuni (poarta denumirea si de "sinus"). Firele de par pot protuziona de la acest nivel si de asemenea se pot observa mai multe asemenea chisturi. Chistul pilonidal poate fi suficient de dureros pentru a face dificil sezutul si deplasarea iar, in anumite cazuri, de la acest nivel se poate exterioriza puroi. Cauze La un anumit moment, anumiti specialisti au considerat ca boala pilonidala ar fi o afectiune congenitala prezenta inca de la nastere. Totusi, marea majoritate a specialistilor considera acum ca aceste chisturi sunt dobandite in timpul vietii. Se considera ca un chist pilonidal apare atunci cand un folicul... [continuare]

Boala von willebrand

Boala von willebrand

Actualizat la data de: 24 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Boala von Willebrand reprezinta cea mai frecventa coagulopatie ereditara (mostenita) ce se caracterizeaza prin aparitia unor sangerari recurente. Acestea se datoreaza existentei unor deficiente calitative sau cantitative ale factorului von Willebrand (o proteina cu rol foarte important in aderarea trombocitelor in primele etape ale coagularii). Cat timp organismul are factor von Willebrand, aceasta faza foarte importanta in procesul coagularii se poate desfasura in parametri normali si, astfel. nu apar sangerari necontrolate. Factorul von Willebrand este o glicoproteina sintetizata de endoteliu (tunica interna sau intima vaselor sangvine), de megacariocite, dar si de tesutul conjunctiv subendotelial si are roluri importante in hemostaza atat prin el insusi si prin capacitatea sa de a se lega de colagen, cat si prin faptul ca prezinta un loc de legare a factorului VIII. Astfel, in deficitul de factor von Willebrand nu se produce nici legarea si activarea... [continuare]

Boala dupuytren

Boala dupuytren

Actualizat la data de: 23 August 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Boala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Apare, de obicei, la ambele maini si uneori se poate intalni si la nivelul talpilor. Aceasta boala, numita si boala Viking, progreseaza foarte lent si de cele mai multe ori, nu necesita tratament. In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor. Tesutul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta. Apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista un tratament, acesta nu vindeca boala. Cauze Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Se poate considera factorul ereditar ca fiind o cauza, intrucat boala apare mai frecvent in Europa de nord la mai multi membri ai familiei. Ingrosarea tesutului dintre piele si tendoane, numit fascie, se mai asociaza si altor factori: - consum... [continuare]

Boala raynaud si fenomenul raynaud

Boala raynaud si fenomenul raynaud

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Boala Raynaud se caracterizeaza prin accese paroxistice (debut brusc) de paloare si cianoza (culoare vinetie a tegumentelor) localizate simetric bilateral, frecvent la nivelul degetelor mainii, urmate de eritem (roseata). Aceste accese sunt precipitate de frig si tulburari emotionale si se amelioreaza la caldura. Sindromul Raynaud este caracteristic in special femeilor tinere. Boala Raynaud este forma primara sau idiopatica (de cauza necunoscuta) a acceselor paroxistice (debut brusc) de cianoza digitala. Fenomenul Raynaud care este mai frecvent decat boala Raynaud este secundar unor afectiuni locale sau sistemice. In boala Raynaud, arterele digitale raspund in mod excesiv la stimulii vasospastici (constrictie puternica, brutala a vaselor mici de la nivelul degetelor de la maini si picioare). Cauza este necunoscuta, par sa fie implicate anomalii ale sistemului nervos vegetativ simpatic. Diagnostic Boala si fenomenul Raynaud sunt caracterizate prin accese... [continuare]

8 alimente pe care sa le evitati vara

8 alimente pe care sa le evitati vara

Actualizat la data de: 27 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora. Cafea cu gheata O cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz? De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile. Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii! Hot -dog Hot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care... [continuare]

Boala osgood-schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului

Boala osgood-schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Osgood-Schlatter este determinata de un stres repetitiv asupra portiunii de crestere a tibiei proximale (apofiza). Este caracterizata de inflamatia tendonului patelar si a tesuturilor moi inconjuratoare zonei de insertie osoasa a tendonului. Acesta boala poate fi asociata si cu o avulsie, in care tendonul este atat de intins incat se rupe impreuna cu o portiune de tesut osos. Aceasta afectiune afecteaza in general t [continuare]

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]

Boala hidatica – echinococcoza sau hidatidoza

Boala hidatica – echinococcoza sau hidatidoza

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cauze si epidemiologie Echinococoza este o parazitoza ce afecteaza atat omul cat si unele animale si are ca agent etiologic Echinococcus granulosus (cand afectiunea este sub forma de chist unilocular) sau Echinococcus multilocularis (in tipul alveolar de boala). Echinococoza este recunoscuta ca fiind o problema importanta de sanatate in tarile din jumatatea sudica a Americii Latine, in zona mediteraneeana, in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa. Parazitul adult, Taenia echinococcus, se afla in intestinul cainelui. Este capabil sa produca 600-800 de oua. Aceste oua sunt eliminate, si, daca intra accidental in contact cu organismul uman pot declansa boala. Ele sunt partial digerate si astfel elibereaza embrionii (acest proces are loc in intestinul subtire). Embrionii sunt capabili sa penetreze peretele intestinal si sa ajunga in torentul sangvin. Sunt vehiculati circulator si ajung la nivel hepatic, unde se opresc mecanic datorita dimensiunilor mai mari decat... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Boala hailey-hailey

Boala hailey-hailey

Actualizat la data de: 21 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Hailey-Hailey mai este cunoscuta sub denumirea de pemfigus benign cronic familial. Este o boala rara de piele, mostenita, caracterizata prin aparitia unor zone acoperite de cruste rosiatice sau vezicule-buloase mici, in urma frecarii. Cei care sufera de aceasta boala o considera mai degraba o neplacere decat o problema grava. Cauze O mica eroare in codul ADN-ului unei gene la nivelul cromozomului cu numarul 3 (unul din cei 46 de cromozomi umani) s-a demonstrat ca provoaca aceasta conditie. In mod normal, gena are un rol important in legarea corespunzatoare a celulelor din stratul exterior al pielii (epiderma). In cazul bolii Hailey-Hailey, aceasta adeziune a celulelor este afectata, celulele din epiderma fiind separate mai ales in zonele pielii predispuse la frecare, cum ar fi cea inghinala si sub brate. Gena anormala se transmite genetic atat la femei cat si barbati. Pemfigusul benign cronic familial nu este o boala contagioasa sau... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Actualizat la data de: 18 August 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Boala huntington

Boala huntington

Actualizat la data de: 03 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Huntington sau coreea Huntington este o boala ereditara care determina distrugerea selectiva a unor celule nervoase ale creierului. O persoana se poate naste cu gena anormala dar simptomele pot sa apara abia spre varsta de mijloc.  Simptome Printre manifestarile bolii pot fi incluse: miscari necontrolate, neindemanare sau probleme de echilibru. Pe masura ce afectiunea evolueaza poate fi afctata capacitatea de a merge, vorbi sau inghiti. Unii oameni nu-si mai recunosc membrii familiei, iar altii in cazul altora nu este afectata memoria si capacitatea de atentie si sunt capabili sa-si exprime emotiile. In cazul in care unul dintre parinti are boala Huntington, copiii acestora au o sansa de 50% sa o mosteneasca. Un simplu test de sange poate confirma prezenta bolii. Consilierii genetici pot ajuta o persoana sa cantareasca riscurile si beneficiile unei astfel de investigatii. Cauze Boala Huntington rezulta in urma degenerarii, programate... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Alimente care previn cancerul de colon

Alimente care previn cancerul de colon

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]

Poftele alimentare si nevoile organismului

Poftele alimentare si nevoile organismului

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2011

Autor: SfatulMedicului

Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci sunt dureri de cap scurte, cu caracter de intepatura care apar in urma consumului de mancaruri sau bauturi reci. Inghetata, bauturile carbogazoase reci, bauturile cu fulgi de gheata – toate pot cauza aparitia de dureri de cap. Din fericire insa durata acestor dureri de cap este redusa: ele trec de la sine in doar cateva secunde. Simptome Simptomele durerilor de cap aparute in urma consumului de alimente reci includ: • Dureri ale regiunii frontale, cu caracter de intepatura; • Dureri al caror varf de intensitate este atins intr-un interval de timp variind intre 30 si 60 de secunde de la debutul simptomului; • Dureri care dispar spontan in mai putin de cinci minute. Cand este cazul sa cereti sfatul medicului Intrucat durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci dispar spontan in cateva secunde, nu este necesar consultul medical. Cauze Durerile de cap aparute in urma... [continuare]

Pagina 17 din 34 (1000 rezultate)