Coronavirus Update

Boala pilonidala

Publicat la data de: 29 Mai 2006
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Boala pilonidala Vezi galerie foto

Boala pilonidala este o infectie cronica a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Este determinata de un chist infectat (chist pilonidal) la nivelul tegumentului.

Chistul este de obicei localizat imediat lateral sau superior de santul interfesier (in regiunea osului sacru) si poate avea aspectul unei gropite de mici dimensiuni (poarta denumirea si de "sinus"). Firele de par pot protuziona de la acest nivel si de asemenea se pot observa mai multe asemenea chisturi.

Chistul pilonidal poate fi suficient de dureros pentru a face dificile sezutul si deplasarea iarin anumite cazuri de la acest nivel se poate exterioriza puroi.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Investigatii
 5. Tratament - Generalitati
 6. Tratament chirurgical
 7. Tratament ambulatoriu
 8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

La un anumit moment, anumiti specialisti au considerat ca boala pilonidala ar fi o afectiune congenitala prezenta inca de la nastere. Totusi, marea majoritate a specialistilor considera acum ca aceste chisturi sunt dobandite in timpul vietii. Se considera ca un chist pilonidal apare atunci cand un folicul pilos (sacul de la nivelul caruia se dezvolta firul de par) de la nivelul tegumentului este intins sau iritat. Acest lucru se poate produce in timpul efectuarii exercitiilor ce implica zona fesiera (precum calaria sau ciclismul), in cazul purtarii de haine stranse in jurul feselor, caldura sau in caz de transpiratie excesiva. Apare un blocaj la nivelul folicului pilos, ulterior acesta se infecteaza si se umfla, rupandu-se in tesuturile inconjuratoare si ducand la aparitia unui abces. Efectuarea in continuare a exercitiilor si mersul duc la acapararea firelor de par la nivelul abcesului.

Simptome

Sus

Boala pilonidala este evidentiata pentru prima oara ca o mica gropita (denumita si sinus) imediat lateral sau superior de santul interfesier. Firele de par pot protruziona de la nivelul acesteia si de asemenea pot fi evidentiate mai multe chisturi. Boala pilonidala este adesea asimptomatica. Totusi, atunci cand zona infectata se inroseste, urmatoarele simptome pot fi resimtite:
- disconfort, inrosirea sau umflarea (edematierea) zonei situata imediat lateral sau superior de santul interfesier. Chistul poate crea o senzatie de disconfort suficient de puternica incat sezutul si deplasarea sa se faca cu dificultate
- exteriorizarea de la nivelul chistului a sangelui si a unui lichid tulbure
- febra peste 38,1?C (100,5 F). Totusi, febra nu este un simptom frecvent.
Cu toate ca boala pilonidala se intalneste mai frecvent la barbati, aceasta poate aparea si la femei. Datorita localizarii, chistul pilonidal poate induce o stare de jena si de izolare sociala. Acest lucru nu trebuie sa impiedice solicitarea tratamentului, in conditiile in care acesta este disponibil.
Datorita unor simptome comune, chistul pilonidal poate fi uneori confundat cu boala Crohn, fistula anorectala sau cu un abces localizat langa rect (abces perirectal).

Investigatii

Sus

In mod normal, investigatiile paraclinice nu sunt necesare pentru diagnosticul bolii pilonidale. Medicul specialist poate observa aceasta afectiune prin examinarea vizuala a zonei din jurul santului interfesier.
In cazul in care chistul pilonidal nu se vindeca in urma tratamentului, se pot efectua culturi de la nivelul zonei afectate.
Chistul pilonidal poate fi uneori confundat cu boala Chron, fistula anorectala sau cu o acumulare de puroi in vecinatatea rectului (abces perirectal). Daca medicul specialist suspecteaza o alta afectiune, va indica efectuarea unor investigatii suplimentare.

Tratament - Generalitati

Sus

Boala pilonidala asimptomatica nu necesita tratament. Daca diagnosticul de boala pilonidala a fost pus este importanta mentinerea zonei perichistice curata si uscata. De asemenea, medicul poate recomanda epilarea zonei respective pentru a se preveni patrunderea parului in chist si perpetuarea infectiei.
Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat intr-unul din cele doua modalitati:
- deschiderea si drenarea chistului
- excizia chistului (chistul este indepartat).
Incizia si drenarea chistului este uneori prima optiune terapeutica, in special daca acesta este infectat. In cazul in care chistul nu se vindeca sau recidiveaza, medicul specialist va efectua excizia acestuia. Incizia si drenajul chistului pot fi de asemenea efectuate pentru limitarea infectiei inaintea efectuarii exciziei pentru a se limita riscul de raspandire a acesteia. Totusi, alegerea tratamentului depinde de severitate infectiei.

Tratament chirurgical

Sus

Incizia si drenajul

Intr-o interventie de incizie si drenaj, firele de par si puroiul sunt eliminate. Peretii chistului nu sunt indepartati. Rana ce rezulta in urma interventiei este pansata si de obicei se vindeca in 2 pana la 5 saptamani. Aceasta interventie poate fi efectuata in cabinetul medical cu anestezie locala. Rata de recidiva a chistului este cuprinsa intre 1,25% si 19,5%. Medicul poate recomanda administrarea antibioticelor pentru limitarea infectiei.

Excizia

Interventia de excizie presupune drenarea materialului infectat aflat la nivelul chistului alaturi de indepartarea intregului chist pilonidal. In conditiile in care excizia este o interventie complexa ce necesita incizie si drenaj mai profunde, aceasta este efectuata intr-o sala de chirurgie in ambulator sau in spital sub anestezie generala.
Dupa ce chistul si tesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi inchisa prin sutura (metoda inchisa) sau poate fi lasata deschisa, zona chistului fiind umpluta cu tifon chirurgical (metoda deschisa). Daca se foloseste tifon, acesta va fi schimbat zilnic pana cand rana se vindeca.
Excizia chistului se vindeca in 1-4 saptamani, pe cand incizia si drenajul necesita 3 pana la 6 saptamani pentru vindecare. Riscul de recurenta a chistului este mai mic in cazul exiciziei decat in cazul inciziei si drenajului.

Tratament ambulatoriu

Sus

Tratamentul la domiciliu al bolii pilonidale se concentreaza pe mentinerea zonei afectate curata si in cazul tratamentului chirurgical se refera la respectarea recomandarilor medicale si la ingrijirea zonei respective.
In cazul unui chist pilonidal fara simptome de infectie sau disconfort se recomanda:
- mentinerea uscata si curata a zonei afectate
- epilarea zonei respective daca acest lucru este solicitat de catre medicul specialist
- evitarea sezutului prelungit pe suprafete dure
- supravegherea zonei pentru semne de infectie precum: disconfort, inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra peste 38,1C (100,5 F).

In cazul unui chist pilonidal ce asociaza si semne de infectie se recomanda:
- consultarea medicului specialist
- mentinerea uscata si curata a zonei afectate
- epilarea zonei respective daca acest lucru este solicitat de catre medicul specialist
- efectuarea de bai calde de cateva ori pe zi
- administrarea de medicamente antialgice daca acest lucru este necesar.
In cazul efectuarii unui tratament chirurgical (excizie sau incizie si drenaj) pentru chistul pilonidal:
- medicul va oferi instructiuni pacientului in ceea ce priveste ingrijirea zonei respective si de asemenea il va instrui in ceea ce priveste activitatile fizice pe care urmeaza sa le efectueze
- in mod normal se recomanda repausul la domiciliu si limitarea activitatilor fizice pe o perioada de cateva saptamani
- procesul de vindecare poate fi dureros, astfel incat poate deveni necesara administrarea de medicamente antialgice.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Boala inflamatorie pelvina si...

  Generalitati Boala Inflamatorie Pelvina (BIP) este o infectie ce poate implica uterul, trompele uterine, ovarele si cavitatea pelvina si poate duce la aparitia abceselor tubo-ovariene. Patogeneza De obicei boala inflamatorie pelviana este o afectiune cu...citeste mai mult

 • Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala (Displazia de col...

  Displazia cervicala (sau displazia de col uterin) este termenul medical pentru modificarea anormala a celulelor din stratul epitelial al colului uterin. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor determinant in aparitia cancerului de col uterin si al...citeste mai mult

 • Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece Xerodermia sau tegumentele uscate, in...

  Generalitati Tegumentul uscat este o manifestare cutanata foarte frecventa, care de obicei se inrautateste in anotimpul rece, atunci cand nivelul umiditatii atmosferice este scazut. Poate aparea la toate varstele si la persoane cu sau fara alte probleme dermatologice....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate