Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anestezie locoregionala

Abolirea tranzitorie a sensibilitatii unei parti a corpului pentru o interventie chirurgicala, un examen sau un tratament. Anestezia locoregionala consta in injectarea de anestezice locale in vecinatatea unui nerv sau a maduvei spinarii, cu scopul de a insensibiliza o regiune data a organismului. Starea de constienta a pacientului nu este afectata.

Pregatire si desfasurare
- inaintea interventiei, medicul anestezist evalueaza starea cardiaca, vasculara si respiratorie a pacientului, il interogheaza cu privire la eventualele alergii si la tratamentele pe care le urmeaza si se informeaza in ce priveste posibilitatea de a corecta o anestezie locoregionala insuficienta trecand-o intr-o anestezie generala usoara. La pacientii mai anxiosi, anestezia locoregionala trebuie sa fie precedata de administrarea unui tranchilizant pe cale orala sau prin injectare.
- in timpul interventiei, este intreprinsa o perfuzie intravenoasa pentru administrarea medicamentelor anxiolitice sau destinate sa previna sau sa trateze eventualele efecte secundare. Supravegherea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac este indispensabila.

Indicatii si contraindicatii -
Anestezia locoregionala permite practicarea interventiilor chirurgicale urgente asupra bolnavilor a caror stare cardiaca sau respiratorie contraindica anestezia generala, sau asupra accidentatilor care nu se afla "pe nemancate", deci nu sunt operabili sub anestezie generala (risc de inhalare bronsica a continutului gastric). Ea permite si evitarea la subiectii in varsta a inconvenientelor anesteziei generale: somnolenta, greturi si voma, complicatii cardiace si respiratorii.
Contraindicatiile sunt, in principal, tulburarile de coagulare, tratamente anticoagulante, alergiile la produsele anestezice locale si o infectie la punctul de punctionare sau cand accesul la acest punct este imposibil: prezenta unei placi metalice pe coloana lombara poate, de asemenea, sa impiedice realizarea unei anestezii peridurale.

Efecte secundare - Un anestezic administrat in doza prea mare sau absorbit prea rapid poate provoca reactii mai mult sau mai putin grave, ca: vertije, pierderea constientei, convuls stop cardiac tranzitoriu. Reactiile alergice la produsul in sine sunt rare. In cazul anesteziei peridurale si al rahianesteziei, reducerea activitatii sistemului nervos simpatic antreneaza uneori o scadere a tensiunii arteriale careia i se poate adauga, in caz de anestezie peridurala, o retentie tranzitorie de urina, cefalee si, in mod exceptional, un hematom peridural. Accidentele sunt extrem de rare: leziunile nervoase cel mai adesea sunt minore si fara sechele.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter