Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente cu fosfor

Semnele lipsei din corp a vitaminei d

Semnele lipsei din corp a vitaminei d

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitamina D este esentiala starii generale de sanatate. Aceasta este indispensabila pentru absorbtia calciului si a fosforului, intareste sistemul imunitar, este vitala pentru sanatatea muschilor, a dintilor si a oaselor. Mai multi medici au aratat ca vitamina D ar putea preveni osteoporoza si incetineste progresia sa la persoanele in varsta, pentru ca ajuta la absorbtia calciului. Totusi, pentru a fi eficient acest proces, aportul in vitamina D si in calciu ar trebui continuat. Puteti sa faceti rost de vitamina D doar expunandu-va la razele soarelui. O expunere de 10-15 minute poate procura intre 80-90% din aportul zilnic recomandat. Nu uitati sa folositi crema de protectie solara. La venirea iernii, dupa multe zile fara soare, nivelul de vitamina D scade considerabil. Dar unele persoane risca sa aiba si carente. Este dificil de a stabili un diagnostic de certitudine, iar pentru aceasta, este nevoie de analize biologice. Principalele simptome Pentru a sti daca... [continuare]

Cum influenteaza dieta sanatatea dentara?

Cum influenteaza dieta sanatatea dentara?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Puteti evita doua din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne: cariile dentare si bolile parodontale pur si simplu prin schimbarea dietei. Sanatatea dintilor si a altor tesuturi orale aparent atat de greu de distrus pot fi puse sub amenintare atat de usor de placa bacteriana si produsii de sinteza ai acestora, in cazul nostru vorbind de acizi. Unele dintre produsele alimentare influenteaza in directa masura crestere bacteriilor si numarul cariilor. In ciuda faptului ca produsele alimentar in sine nu are nici un efect asupra bolii parodontale, boala progreseaza rapid si este mai severa la pacientii a caror diete nu le furnizeaza substantele nutritive necesare. Alimentatia proasta afecteaza intregul sistem imunitar, crescand sensibilitatea la multe afectiuni. In plus, studiile au aratat o legatura intre sanatatea orala si boli sistemice, cum ar fi diabetul si bolile cardio - vasculare. A manca o varietate de alimente la un regim alimentar bine echilibrat va... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului. Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular. Varza si valorile sale nutritionale Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt: Calorii 25 kcal Carbohidrati 5.8 g Proteine 1.3 g Fibre alimentare 2.50 mg Folati 53 g Niacina 0.234 mg Acid pantotenic 0.212 mg Piridoxina 0.124 mg Riboflavina 0.040 mg Tiamina 0.061 mg Vitamina A 98 UI Vitamina C... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase

3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase

Actualizat la data de: 27 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Demineralizarea osoasa

Demineralizarea osoasa

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Demineralizarea osoasa sau osteomalacia este o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, pe fondul unui aport inadecvat de calciu si fosfor sau al resorbtiei hiperactive de calciu din oase. Simptomele asociate cu demineralizarea osoasa sunt durerile corporale difuze, slabiciunea musculara si fragilitatea osoasa. Cea mai frecventa cauza a osteomalaciei este deficienta in vitamina D, nutrient preluat de regula din hrana si sintetizat prin expunerea suficienta la razele soarelui. Cauze si factori de risc Osteomalacia este o afectiune mai rar intalnita decat osteoporoza in randul adultilor, insa cele doua afectiuni pot coexista. In timp ce osteoporoza este caracterizata prin "oase poroase", osteomalacia reprezinta mineralizarea deficitara a sistemului osos, fiind boala "oaselor moi". Fenomenul demineralizarii osoase la copii poarta numele de rahitism. Demineralizarea osoasa are drept cauza principala deficienta de vitamina D. Statisticile medicale... [continuare]

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism. Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Exista cinci tipuri principale de vitamina D identificate stiintific vitamina D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme importante pentru sanatatea omului este vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina d3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi preluata si din anumite alimente, precum si din medicamente si suplimente alimentare prescrise de medic. Rolul vitaminei D in organism Nivelul crescut al vitaminei D in fluxul sanguin a fost asociat de cercetatori cu cele mai sanatoase organisme din punct de vedere genetic, mai exact cel mai putin predispuse imbolnavirilor de cancer, boli autoimune,... [continuare]

Beneficiile ananasului

Beneficiile ananasului

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ananasul este originar din sudul Braziliei si Paraguay. Acest fruct adus de popoarele autohtone vine dintr-un spatiu salbatic si a fost initial considerat necomestibil. Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt cantitatea ridicata de vitamina C, mangan si bromelina, o enzima de o importanta vitala. El mai contine cupru, vitaminele B1 si B6, fibre alimentare, acid folic si acid pantotenic. Ananasul este al doilea fruct cel mai apreciat din America dupa banana din categoria fructelor tropicale. 150g de ananas, furnizeaza 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat. Nutrienti pe care ii contine ananasul: acid citric, acid malic, bromelina, calciu, calorii, celuloza, apa, fier, glucide, grasimi, hidrati de carbon, iod, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, saruri minerale, sodiu, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C. Beneficiile ananasului pentru sanatate Este un bun antiinflamator. Partile diferite ale ananasului ajuta la lupta... [continuare]

Beneficiile dietei mediteraneene

Beneficiile dietei mediteraneene

Actualizat la data de: 14 Mai 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate

7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate

Actualizat la data de: 01 August 2018

Autor: SfatulMedicului

In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

Actualizat la data de: 10 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Iti ofera vitamine, minerale si alte substante esentiale pentru mentinerea sanatatii, de aceea sunt considerate superalimente. Daca le incluzi in alimentatia zilnica, acestea vor avea grija de sanatatea ta. In timp ce unele aduc beneficii vederii, altele iti intaresc imunitatea si au grija de sanatatea oaselor. Iata despre ce alimente este vorba: 1. Semintele de floarea-soarelui Micile seminte de floarea-soarelui ofera vitamine si minerale din abundenta, ceea ce le face ideale pentru o gustare. Le poti adauga si in salate, fiind bogate si in antioxidanti, vitaminele E, B6, mangan, cupru, seleniu, magneziu. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. 2. Spanacul Este ideal pentru alimentatia copiilor, a adultilor si a varstincilor, caci contine multe vitamine si minerale. Are, de asemenea, si o cantitate importanta de fier. Este recomandat in stari de oboseala, femeilor insarcinate, dar si celor care au probleme cu inima. Este... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]

Beneficiile consumului de peste

Beneficiile consumului de peste

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 04 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patrunjelul este una dintre cele mai populare plante in bucatariile din toata lumea. Este atat un aliment, cat si un medicament natural recunoscut pentru proprietatile sale. Planta se foloseste cu totul atat in preparate, cat si in scop fitoterapeutic. In literatura de specialitate este cunoscut sub denumirea de Petroselinum crispum si exista dovezi ca a fost folosit inca din antichitate, in special datorita aromei sale deosebite, dar si datorita efectelor sale benefice pentru sanatate. Ce contine patrunjelul Putina lume stie faptul ca patrunjelul este mai bogat in vitamina C decat este lamaia sau portocala. Pe langa vitamina C, patrunjelul mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E. Patrunjelul contine si proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), glucide, lipide, flavonoizi si ulei volatil. Are un nivel ridicat de betacaroten, dar si de acid folic, clorofila si calciu. Beneficiile patrunjelului Patrunjelul este cel... [continuare]

Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei

Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna este si sezonul racelilor, gripelor si al virozelor. Sistemul imunitar va incerca sa se apere, insa nu va reusi intotdeauna, de aceea este bine sa fie protejat si sustinut fie prin intermediul alimentatiei, fie cu ajutorul suplimentelor recomandate de catre medicul de familie, in cazul adultilor, sau de pediatru, in cazul copiilor. Printre factorii care pot perturba sistemul imunitar se numara alimentatia nesanatoasa, lipsa somnului, stresul, dar si fluctuatiile de temperatura. Cum crestem imunitatea organismului Respectarea anumitor reguli este esentiala pentru cresterea imunitatii organismului. • Somnul suficient si de calitate . Un program de somn echilibrat si stabil, cuprins intre 6 si 8 ore pe noapte, va avea un efect benefic asupra organismului, va diminua starea de oboseala, de stres, va imbunatati starea de spirit si va mentine echilibrul hormonal. • Cat mai multe fructe si legume . Este bine sa profitati de acest sezon bogat in fructe si... [continuare]

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina este considerata un aliment minune, iar proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de telina pot fi consumate crude, in compozitia salatelor de cruditati, avand un aport important de vitamina A pentru organism. Radacina de telina este o sursa importanta de vitamina B1, B6 si C. In plus, telina mai contine si acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar si aminoacizi. Telina este un aliment de elita pentru cei care vor sa slabeasca, datorita continutului foarte mare de fibre. Telina este considerata un adevarat adjuvant in caz de edeme, litiaza renala, bronsite cronice, astm, sterilitate, hipertensiune arteriala, obezitate, stari febrile, chiar si in cazul unor degeraturi. Beneficiile terapeutice ale telinei • Adjuvant in infectiile bacteriene . Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nadejde in lupta cu infectiile bacteriene. & [continuare]

Buna seara. Tatal meu sufera de insuficienta renala, are creatinina mare (5) si ureea (100). Va rog sa imi recomandat cateva alimente care sunt permise in aceasta afectiune. Am cautat si multe situri se contrazic, unele zic ca sunt bune anumite alimente iar altele ca nu sunt bune. Medicul mi-a spus doar cateva. Va rog frumos, ajutati-ma. Ce am putea face sa mai scada valorile analizelor. Va mutlumesc mult de tot. Multa sanatate [continuare]

Pagina 5 din 12 (342 rezultate)