Beneficiile ananasului
Generalitati
SusAnanasul este originar din sudul Braziliei si Paraguay. Acest fruct adus de popoarele autohtone vine dintr-un spatiu salbatic si a fost initial considerat necomestibil. Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt cantitatea ridicata de vitamina C, mangan si bromelina, o enzima de o importanta vitala.
El mai contine cupru, vitaminele B1 si B6, fibre alimentare, acid folic si acid pantotenic. Ananasul este al doilea fruct cel mai apreciat din America dupa banana din categoria fructelor tropicale. 150g de ananas, furnizeaza 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat.
Nutrienti pe care ii contine ananasul: acid citric, acid malic, bromelina, calciu, calorii, celuloza, apa, fier, glucide, grasimi, hidrati de carbon, iod, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, saruri minerale, sodiu, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C.
Cuprins articol
Beneficiile ananasului pentru sanatate
SusEste un bun antiinflamator. Partile diferite ale ananasului ajuta la lupta impotriva multor boli. Eficienta lor este datorata bromelinei, o enzima extrasa din tulpina plantei (si prezenta in suc, insa in mici cantitati). Ea este vanduta ca o enzima digestiva pentru descompunerea proteinelor si utilizat in medicina pentru o gama larga de boli, mergand de la simpla raceala la arsurile de stomac. Importanta principala a ananasului este tocmai caracterul sau antiinflamator.
Efectele sale asupra artritei. Bromelina continuta in ananas, mai ales combinata cu tripsina, poate fi utila pentru reducerea inflamatiei si a durerii de genunchi pentru persoanele care sufera de artroza, cu efecte posibile asupra poliartritei reumatoide, desi dovezile sunt putine in ceea ce o priveste pe cea din urma. Exista o cantitate mica de bromelina in acest fruct. Este mai abundenta in tulpina, care nu este comestibila. Totusi, bromelina este disponibila sub forma de supliment alimentar.
Sanatatea oaselor. Manganul este unul dintre elementele importante necesare pentru cresterea si mentinerea oaselor sanatoase. Ajuta de fapt la prevenirea pierderii densitatii si bolilor cum ar fi osteoporoza, ce poate ridica riscul fracturilor. 100 de grame de ananas contine 44% din aportul zilnic recomandat de mangan.
Binefacerile asupra sanatatii rinichilor. Ananasul este un fruct fara efecte secundare asupra persoanelor care sufera de maladii renale cronice datorita continutului sau scazut in potasiu. El poate reprezenta o nutritie buna pentru toate persoanele cu boli cronice.
Anticancer. Alimentele care contin bromelina au fost legate de actiunea chimio-preventiva, de exemplu, in corelatie cu celulele cancerului colorectal.
Extractul din tulpina de ananas demonstreaza si o activitate tumorala. Vitamina C este cunoscuta si pentru intarirea corpului impotriva dezvoltarii cancerului. Observatiile clinice si multitudinea de studii bazate pe animale si celulare au demonstrat ca bromelina ar putea avea un efect direct asupra celulelor canceroase.
Are, printre altele, un efect in amelioarea sistemului imunitar, inflamator si homeostatic (favorizeaza coagularea sangelui). Un studiu publicat in 2012 de Journal of Medicine Food a descoperit ca bromelina elimina celulele canceroase in cazul cancerului la san. Un alt studiu realizat in 2013 si publicat in Cancer Investigation explica faptul ca bromelina ar putea fi folosita in dezvoltarea agentilor anticancerosi pentru cancerul muschilor abdomenului.
Ananasul favorizeaza digestia. Bromelina este o enzima utilizata timp de secole intregi drept un ajutor digestiv datorita capacitatii sale de digerare a proteinelor. Unele persoane nu produc suficiente enzime digestive naturale si beneficiaza de suplimente ale acestei enzime.
Stimuleaza sistemul imunitar. Ananasul este foarte bogat in vitamina C. Aceasta este binecunoscuta pentru stimularea sistemului imunitar, sustinand actiunea antibacteriana si antivirala. Aceasta vitamina, in forma sa naturala, se gaseste in ananas. 58% din aportul zilnic recomandat se poate procura dintr-o portie de 100 de grame de ananas.
Ananasul impotriva cheagurilor de sange. Bromelina este recunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange), antiplachetare si fibrinolitice (permite dizolvarea cheagurilor de sange). In trecut, studiile au demonstrat ca aceasta substanta ar diminua riscul de infarct coronarian. Este, deci, recomandat persoanelor in cauza sa evite sangerarile indelungate.
Poate ajuta la tratarea simptomelor sinuzitei. Unele studii au aratat ca bromelina din ananas poate ajuta la tratarea simptomelor sinuzitei si la accelerarea timpului de recuperare.
Ananasul impotriva E-coli si impotriva bolilor intestinului. Unele studii efectuate pe animale au aratat ca bromelina poate ajuta la tratarea diareei legata de infectia cu E-coli si poate reduce inflamatia din intestinele persoanelor afectate de boli inflamatorii ale intestinului.
Remediu impotriva durerilor de gat si infectiilor. Planta a fost folosita timp de multi ani in remedii traditionale drept un tratament diuretic, pentru durerile de gat, rau de mare si impotriva bolilor venerice. Populatiile din Panama folosesc sucul din frunze pentru a stimula menstruatia si pentru tratarea bolilor venerice.
Lupta impotriva retentiei de apa. In Africa, radacinile au fost folosite pentru tratarea edemului (retentia fluidelor) si extractul din scoarta pentru vindecarea fracturilor si a hemoroizilor.
Vindecarea racelilor. In Germania, tara europeana a fitoterapiei, copiii care prezinta guturai sunt vindecati cu bromelina provenita din ananas, iar aceasta metoda ar fi mai eficienta decat tratamentele alopatice conventionale. Bromelina reduce timpul de vindecare la 6 zile si jumatate, in loc de 8 zile in cazul tratamentului conventional.
Eficienta impotriva arsurilor si plagilor. Unele enzime din ananas – inca neidentificate – ar fi eficiente pentru accelerarea vindecarii plagilor si arsurilor. Un experiment asupra sobolanilor arsi grav a aratat ca 2 extracte enzimatice ale ananasului au permis ameliorarea arsurilor in 4 ore. Aceasta consta in separarea aderentei fibroase care se pot forma intre tesuturile din jurul unei rani. Metoda aceasta, fie ea chirurgicala sau nu, permite curatarea plagii sau a abcesului. De altfel, din punctul de vedere al cercetatorilor americani care au studiat efectele mai multor extracte ale plantelor asupra vindecarii ranilor, bromelina permite reducerea edemurilor, a vanatailor, a durerilor, iar timpul de vindecare dupa un traumatism sau dupa o operatie chirurgicala este mult mai mic.
Lupta impotriva viermilor intestinali. Bromelina din ananas are proprietati vermifuge, asta insemnand ca actioneaza in mod eficient impotriva oxiurilor, acei viermi mici albi care colonizeaza intestinele. Responsabili de neplacerile anale jenante, acesti viermi infesteaza cel mai frecvent copiii. Pentru a scapa de ei, se foloseste, printre altele, pirantelul. Eficienta acestui medicament a fost comparata cu cea a bromelinei intr-un studiu recent. Si aceasta ultima se adevereste aproape la fel de buna precum pirantelul.
Contraindicatii
SusAnanasul ar trebui sa fie evitat de persoanele care sufera de aciditate, ulcer si alergie. Femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa consume acest fruct cu moderatie. Ananasul ar trebui consumat in stare naturala si copt. Acizii pe care ii contine nu sunt compatibili cu alte fructe.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
- Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- 28 de alimente supernutritive
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Topul vitaminelor pentru iarna
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor