Ananasul (ananas sativus)
Ananasul este o planta tropicala, erbacee, originara din America. Are frunze lungi si o tulpina scurta ce poarta, in varf, o inflorescenta sub forma de spic. Fructul de ananas, este o combinatie de fructe produse de mai multe flori alaturate. ananasul este inclus in randul plantelor medicinale datorita calitatilor fructului sau, din care se extrage un suc foarte placut la gust, dulce si aromat
Fructele de ananas contin: bromelina, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina c, triptofan, serotonina, minerale si vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai pretios compus al acestui minunat si gustos fruct. In compozitia ananasului nu se intalnesc grasimi, iar in ceea ce priveste mineralele si vitaminele, acestea sunt in cantitati foarte reduse.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele tinere, fructele si tulpina.Datorita bromelinei, fructul de ananas este foarte util in asigurarea unei bune functionari a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putand chiar inlocui sucul gastric. Din acest motiv, ananasul este recomandat la desert.
Daca este bine preparat si pastrat, sucul de ananas revigoreaza activitatea digestiva si determina pofta de mancare. La nivelul tubului digestiv, sucul de ananas este si un bun pansament gastric. In terapii externe, sucul de ananas isi dovedeste eficienta in tratarea unor rani sau arsuri.
Multi specialisti includ curele de ananas in programele de slabit, precum si in cele de combatere a celulitei. Pentru eficienta terapeutica se recomanda consumarea sucului de ananas in stare proaspata, adica imediat ce a fost stors din fruct.
Cercetarile stiintifice au pus in evidenta faptul ca sucul proaspat de ananas are si efecte antiinflamatoare, dar mai ales anticancerigene. Tulpina de ananas are virtuti medicinale, continand o enzima ce blocheaza cresterea nivelului de insulina in sange si transformarea zaharidelor in glucide.
Specialistii recomanda utilizarea ananasului in terapiile pentru combaterea celulitei dar si in tratarea depresiilor si imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare (datorita continutului de serotonina si triptofan).
Ananasul are efect: antiiflamator, efect revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv. Este foarte apreciat atat ca produs alimentar, in bucatarie, cat si ca produs extrem de eficient in curele de slabire si in terapiile naturiste.
Uz intern:
- tulburari digestive, afectiuni inflamatorii cronice, constipatie, obezitate, tratarea celulitei, cancer, raceli, infectii, febra, astm, dismenoree, hipertensiune, efecte neplacute ale menopauzei, artrita, reumatism, ateroscreloza, enterocolite, infectii, purificarea sangelui – sub forma de suc proaspat, extracte din fruct si din tulpina
Uz extern:
- rani si arsuri, tratamente de infrumusetare si intinerire a pielii, plagi – sub forma de suc si creme preparate din fruct
- Consumul de ananas nu este recomandat in caz de ulcer gastric.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter