Coronavirus Update

Antrenamentul cognitiv la varstnici asigura o imbunatatire minora a capacitatii cognitive

Actualizat la data de: 25 Iunie 2021

Un studiu incheiat recent, care a urmarit participantii la studiu pe o perioada de 5 ani, a investigat efectele pe termen lung ale antrenamentului cognitiv asupra functiilor cotidiene si asupra capacitatilor cognitive la persoanele cu varsta peste 65 de ani. Dintre cei 2832 subiectii luati in urmarire la inceputul studiului doar doua treimi au incheiat studiul. Lotul a fost impartit randomizat in patru grupuri; primul grup fara interventie (grup placebo non orb) iar celelalte trei grupuri au fost supuse urmatoarelor interventii: antrenament al memoriei, rationare sau viteza de procesare. Antrenamentul a fost realizat la nivel bazal, fiecare grup primind antrenament de amplificare la 1 si 3 ani.
Rezultatele au inclus masuratori pe baza de autoraportare si pe baza de performante asupra functiilor cotidiene si de asemenea masuratori de evaluare a functiei cognitive si functionale pentru fiecare din cele trei domenii.
Dintre grupuri, numai la cel care a primit antrenament al rationarii a fost raportata o imbunatatire modesta dar semnificativa a functiilor generale cotidiene la incheierea studiului.
Grupul cu antrenament al vitezei de procesare care a primit antrenament de amplificare a fost singurul grup ale carui performante s-au imbunatatit din punct de vedere al oricaror sarcini de natura functionala, subiectii din acest grup imbunatatindu-si performanta vitezei de procesare zilnica.
La incheierea studiului, fiecare grup a prezentat imbunatatiri modeste la testarea abilitatii cognitive.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate