Clickmed
programare rapida la medic

Socul

Actualizat la data de: 03 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Socul Vezi galerie foto

Socul reprezinta stare clinica extrema, caracterizata prin scaderea fluxului de sange oxigenat necesar functionarii organelor vitale, determinat de diferite afectiuni acute sau raniri importante. In anumite situatii, chiar traumatisme moderate pot conduce la aparitia socului. Socul pune in pericol viata persoanei necesitand interventie terapeutica de urgenta.

Clinic, socul poate fi caracterizat ca fiind o insuficienta vasculara (in final cardio-vasculara) supraacuta, cauzata de hipovolemie (disproportia dintre capacitatea patului vascular si volumul sanguin total).

Socul este conditionat de hipoperfuzia tisulara consecutiva, absoluta sau relativa, cu metabolism celular de hipoxie si tulburari functionale celulare, care determina leziuni ale organelor initial reversibile apoi ireversibile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tratament ambulatoriu
  4. Primul ajutor in caz de hemoragie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Semnele socului sunt urmatoarele:

- tegumente palide, reci, umede;

- puls slab perceptibil, accelerat;

- respiratie rapida, superficiala;

- hipotensiune arteriala;

- sete, greturi, varsaturi;

- confuzie, anxietate;

- ameteala, lesin, pierderea constientei.

Tratament ambulatoriu

Sus

Interventia rapida la domiciliu poate salva viata unei persoane aflate in stare de soc.

Inainte de a fi apelat serviciul de urgenta se vor aplica urmatoarele masuri:

- daca victima nu are semne de lezare a capului, gatului, coloanei vertebrale, piciorului sau respiratie fortata, ea se plaseaza in pozitia "soc" (in decubit dorsal cu extremitatea cefalica plasata mai jos, cu picioarele ridicate deasupra planului corpului cu 30 cm sau mai mult; daca exista o leziune traumatica la nivelul capului, gatului sau toracelui, capul va fi mentinut in acelasi plan cu restul corpului; daca accidentatul vomita, si se aseaza capul pe o parte, pentru a preveni aspiratia lichidelor de varsatura; mobilizarea gatului (rotirea lui laterala) se face cu grija, deoarece pot exista leziuni ale coloanei cervicale;

- se vor verifica cu atentie prezenta sangerarilor sau a fracturilor osoase;

- este esentiala excluderea unei fracturi de coloana cervicala; in cazul prezentei acesteia se impune imobilizare (cu guler daca este disponibil);

- incalzirea bolnavului in cazul in care temperatura ambientala este scazuta; daca in incapere este rece, accidentatul va fi asezat pe o patura si va fi invelit cu un cearceaf sau o patura; daca este cald se va incerca sa se scada temperatura ambientala.

- pulsul va fi verificat la fiecare 5 minute;

- se va discuta cu persoana aflata in soc, pentru a o linisti, a-i scadea anxietatea.

Primul ajutor in caz de hemoragie

Sus

Daca hemoragia este abundenta si nu a fost controlata dupa 15 minute, se va suna la salvare sau se va transporta socatul la camera de garda.

Pasii care vor fi urmati:

- daca rana se gaseste la nivelul membrelor, se va ridica deasupra planului corpului, pentru a fi limitata sangerarea;

- se vor respecta masurile minime de igiena: spalarea pe maini cu apa si sapun sau folosirea manusilor sterile;

- curatarea mecanica a plagii: se vor indeparta impuritatile solide din jurul plagii sangerande;

- se va incerca realizarea hemostazei, prin presarea ranii sangerande cu un obiect vestimentar sau cu cel mai curat material avut la indemana; daca marginile ranii sunt deschise, acestea se vor aduce in contact una cu cealalta; in cazul in care exista un obiect adanc, introdus la nivelul ranii, se va aplica presiune in jurul acestuia fara a se incerca scoaterea lui din rana;

- presiunea va fi exercitata continuu, timp de 15 minute, fara a se verifica dupa cateva minute daca sangerarea s-a oprit; daca sangele a imbibat compresa realizata prin obiectul de imbracaminte, se va aplica altul, fara ca cel plin de sange sa fie ridicat de pe rana;

- in cazul in care hemoragia a scazut in intensitate dupa 15 minute de compresiune, sau daca dupa cateva minute, rana incepe sa resangereze in cantitate minima, se va repeta compresiunea pe rana, de 3 ori, pentru inca 15 minute (in total 45 de minute) pana la venirea echipei de profesionisti.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate