Clickmed
programare rapida la medic

Prolaps hemoroidal

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Prolaps hemoroidal

Deseori descrise ca vene varicoase ale anusului si rectului, hemoroizii sunt vase de sange dilatate si bombate, intalnite in zona anusului si a partii inferioare a rectului.

Exista doua tipuri de hemoroizi: interni si externi, in functie de localizarea lor.

- Hemoroizii externi (in afara) se dezvolta in apropierea anusului si sunt acoperiti de piele foarte sensibila. Sunt de obicei nedurerosi. Totusi, cand apare un cheag de sange (trombozat) acesta se transforma intr-un nodul dureros si tare. Hemoroizii externi pot sangera atunci cand se rup.

- Hemoroizii interni se dezvolta in interiorul anusului. Sangerarea nedureroasa si iesirea lor spre exterior in timpul tranzitului intestinal sunt cel mai frecvent simptom. Totusi, hemoroizii interni pot provoca dureri severe in cazul in care ies complet prin deschiderea anala si nu pot fi impinsi inauntru.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Prevenirea prolapsului hemoroidal
  4. Tratament
  5. Tratamente alternative pentru prolapsul hemoroidal
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Prolapsul hemoroidal se manifesta diferit, astfel:

  • hemoroizii de gradul II prolapsati se retrag fara alta interventie
  • hemoroizii de gradul III prolapsati pot fi impinsi inapoi in anus
  • hemoroizii de gradul IV prolapsati raman in exteriorul anusului si nu pot fi reintrodusi inapoi in anus.

In cazurile extreme, un hemoroid de gradul IV prolapsat va fi strangulat sau trombozat, in plus, fata de rezistenta sa de a fi reintrodus manual in anus. Prolapsul hemoroizilor poate include senzatia de mancarime sau arsura locala usoara, pana la sangerare, dureri severe, ca urmare a masei de tesut inflamat externalizata.

Alte manifestari comune presupun prezenta sangelui de culoare rosie in scaun sau rezidual pe hartia igienica ori incapacitatea de a finaliza o miscare intestinala.

Trebuie remarcat faptul ca scaunul de culoare neagra sau durerile accentuate cauzate de actul defecatiei nu sunt de obicei caracteristice prolapsului hemoroidal. In cazul acestor ultime simptome, medicul ar trebui sa examineze imediat bolnavul.

In esenta, toate masele de testut externalizate in afara anusului sunt considerate a fi hemoroizi externi, cu exceptia celor intalnite in cazul prolapsului hemoroidal, care sunt rezultatul unei afectiuni interne, dar care ies in exteriorul rectului cand se agraveaza.

Incordarea din timpul tranzitului intestinal (indiferent ca este provocata de diaree sau constipatie), obezitatea, sarcina, hipertensiunea arteriala, fumatul sunt principalele cauze ale prolapsului hemoroidal. Fiecare dintre aceste cauze au explicatii specifice, astfel:

  • incordarea din timpul eliminarii scaunului tensioneaza unele zone ale peretilor anusului, slabind astfel tesutul rectal si favorizand ruperea hemorizilor
  • constipatia din timpul sarcinii este adesea rezultatul retentiei de apa. Astfel, poate sa apara dorinta de incordare pentru eliminarea scaunului care va slabi peretii anusului, alaturi de faptul ca aceasta cauzeaza hipertensiune arteriala
  • obezitatea poate fi vinovata de producerea hemoroizilor, ca urmare a cresterii presiunii exercitate asupra venelor rectale. La aceasta se adauga si alte simptome cum ar fi reducerea tonusului muscular si postura defectuoasa, care pun un stres suplimentar asupra venelor rectale
  • fumatul nu doar ca ar putea creste riscul dezvoltarii hemoroizilor, ci ar putea fi responsabil pentru sangerarea severa a venelor de la nivelul anusului si din zona rectala.

Prevenirea prolapsului hemoroidal

Sus

Prolapsul hemoroidal este cauzat de o multitudine de motive, de aceea modalitatile de prevenire ale acestora variza. Totusi, exista masuri standard de prevenire care, de obicei, sunt recomandate ca mijloc de diminuare a riscului de aparitie a conditiei sau ca mod de tratament. Acestea includ consumul marit de lichide si fibre (fructe, legume, cereale, suplimente alimentare cu fibre). In acest fel se va reduce incordarea din timpul eliminarii scaunului, micsorarea timpului alocat defecatiei si diminuarea posibilitatii dezvoltarii prolapsului hemoroidal.

Specialistii recomanda evitarea lenjeriei stramte care poate sa scada tonusul muscular din zona anala. In plus, femeile care constata prezenta hemoroizilor sau a unor iritatii hemoroidale in timpul perioadelor menstruale, ar putea sa le amelioreze, prin spalarea zonei afectate cu sapun si apa rece sau calda, procedeu care ar putea contribui la minimizarea simptomelor.

Tratament

Sus

Prolapsul hemoroidal caracterizat prin tesuturi inflamate care ies din anus poate fi tratat prin variate proceduri, in functie de gravitate. Inflamatia poate fi estompata prin bai calde de sezut, care vor ajuta la relaxarea vaselor de sange din zona rectala. Utilizarea constanta de creme, unguente si medicamente in perioada de debut a simptomelor poate ameliora conditia si poate descuraja inflamatia.

Tratamentul prolapsului hemoroidal este de obicei chirurgical, din cauza severitatii conditiei si a naturii simptomelor sale. In astfel de cazuri, in care hemoroizii au iesit in exteriorul anusului, ar putea fi necesara hemoroidectomia. Procedura, destul de dureroasa, consta in indepartarea hemoroizilor si presupune o perioada indelungata de recuperare. Hemoroidectomia este recomandata pentru hemoroizii de gradul IV si a fost asociata cu incontinenta urinara, mai tarziu, o data cu inaintarea in varsta.

Hemoroidectoma capsata este o procedura al carei obiectiv este de a taia tesutul din apropierea regiunii canalului anal, de deasupra zonei in care o persoana experimenteaza durerea. Hemoroidectomia capsata are ca scop reducerea fluxului de sange spre tesutul inflamat, deprivand de sange hemoroizii. Procedura este mai putin dureroasa decat hemoroidectomia si este preferata de medici si pacienti, gratie timpului mai scurt de recuperare.

Tratamente alternative pentru prolapsul hemoroidal

Sus

Prolapsul hemoroidal poate fi tratat printr-o varietate de remedii alternative care includ, atat practici de prevenire (dietetice, de obicei), cat si terapii medicamentoase holistice.

Specialistii recomanda consumul de seminte de psyllium si patlagina, care au rolul de a inmuia scaunul, fiind astfel mai usor de eliminat si scazand posibilitatea formarii de noi hemoroizi sau a inflamarii celor deja existenti. De asemenea, adoptarea pozitiei ghemuit in timpul defecatiei poate elimina presiunea asupra peretilor anali.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate