Coronavirus Update

Simptomele hemoroizilor

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii sunt vasele de sange, prezente in mod normal in jurul anusului, care se inflameaza ca urmare a unei presiuni - similare cu varicele de pe picioare.

Presiunea crescuta si umflarea acestora poate rezulta in urma incordarii din timpul eliminarii scaunului. Alti factori care contribuie la aparitia hemoroizilor includ sarcina, ereditatea, inaintarea in varsta si constipatia sau diareea cronica.

Hemoroizii sunt localizati fie in interiorul anusului (interni) fie sub pielea din jurul anusului (externi).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele hemoroizilor
  3. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele hemoroizilor

Sus

Exista doua tipuri de nervi in canalul anal, nervi viscerali si nervi somatici. Cei somatici sunt asemanatori cu nervii pielii si transmit durerea. Nervii viscerali sunt asemanatori ca cei ai intestinelor si nu transmit durerea, decat cand zona in care se gasesc se afla sub presiune. Prin urmare, hemoroizii interni sunt nedurerosi.

Perna anala a unui hemoroid intern continua sa se mareasca si se umfla in interiorul canalului anal. Uneori, anumite parti din hemoroizii interni pot iesi prin canalul anal. Conditia poarta denumirea de prolaps hemoroidal.

In canalul anal, hemoroizii sunt expusi la traume o data cu eliminarea scaunului, in mod special daca scaunele sunt dure, rezultand durerea si chiar sangerarea.

Prezenta fecalelor si umiditatea constanta pot duce la senzatia de mancarime anala, desi mancarimea nu este un simptom comun al hemoroizilor. Hemoroizii care au iesit pot reveni in canalul anal sau rect fara vreo interventie sau pot fi impinsi inapoi cu degetul, dar acestia s-ar putea deplasa din nou, cu urmatorul scaun.

Mai putin frecvent intalnita este situatia in care hemoroizii care ies afara din anus nu pot fi impinsi la loc inauntru. Conditia poarta denumirea de incarcereare a hemoroizilor. Acesti hemoroizi pot fi privati de sange din cauza presiunii sfincterului anal, iar vasele de sange si pernele anale pot muri, afectiune ce poarta denumirea de cangrena si presupune tratament medical de urgenta.

Pentru a stabili nivelul de severitate al hemoroizilor interni, multi dintre medici folosesc urmatorul sistem de clasificare:

  • Hemoroizi de gradul I - hemoroizi care sangereaza dar care nu au iesit in exteriorul anusului
  • Hemoroizi de gradul II - hemoroizii care ies in exteriorul anusului si se retrag fara interventie (cu sau fara sangerare)
  • Hemoroizi de gradul III - hemoroizii care ies in exteriorul anusului dar care pot fi impinsi inapoi cu degetul.
  • Hemoroizi de gradul IV - hemoroizii trombozati care ies in exteriorul anusului si nu pot fi impinsi inapoi, dar si hemoroizii trombozati care imping foarte mult mucoasa rectului prin anus.

In general, simptomele hemoroizilor externi sunt diferite de cele ale hemoroizilor interni. Hemoroizii externi pot fi resimtiti ca niste umflaturi in zona anusului si de obicei cauzeaza mai putine dintre simptomele intalnite in cazul hemoroizilor interni.

Situatia este explicabila prin faptul ca hemoroizii externi sunt localizati mai jos in canalul anal si au efecte reduse asupra functiei anusului, in special a sfincterului anal. Hemoroizii externi pot cauza probleme atunci cand apar cheaguri de sange in interiorul lor sau trombozeaza.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate