Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptomele hemoroizilor

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii sunt vasele de sange prezente in mod normal in jurul anusului, care se inflameaza ca urmare a unei presiuni - similare cu varicele de pe picioare. Acestia reprezinta una dintre cele mai comune motive de prezentare la urgenta, sangerarile fiind un motiv de ingrijorare pentru pacientii afectati.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Simptomele hemoroizilor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Presiunea crescuta si umflarea acestora poate rezulta in urma incordarii din timpul eliminarii scaunului (defecatiei), mai ales daca vorbim despre factori care sa prelungeasca timpul petrecut, cum ar fi constipatia cronica sau, uneori, doar efortul prelungit. Alti factori care contribuie la aparitia hemoroizilor includ sarcina, ereditatea, inaintarea in varsta, petrecerea unui timp indelungat in sezut, diareea cronica, malignitatile colonice, patologiile hepatice, obezitatea, epiziotomia, interventiile chirurgicale la nivelul rectului, bolile inflamatorii intestinale.

Hemoroizii sunt localizati fie in interiorul anusului (interni), fie situati sub pielea din jurul anusului (externi).

Simptomele hemoroizilor

Sus

Exista doua tipuri de nervi in canalul anal, nervi viscerali si nervi somatici. Cei somatici sunt asemanatori cu nervii pielii si transmit durerea. Nervii viscerali sunt asemanatori ca cei ai intestinelor si nu transmit durerea, decat cand zona in care se gasesc se afla sub presiune. Prin urmare, hemoroizii interni sunt nedurerosi.

Perna anala a unui hemoroid intern continua sa se mareasca si se umfla in interiorul canalului anal. Uneori, anumite parti din hemoroizii interni pot iesi prin canalul anal. Conditia poarta denumirea de prolaps hemoroidal.

In canalul anal, hemoroizii sunt expusi la traume o data cu eliminarea scaunului, in mod special daca scaunele sunt dure, rezultand durerea si chiar sangerarea.

Sangerarea reprezinta simptomul de debut in mare parte a cazurilor, fiind de culoare rosu deschs si putandu-se regasi ori la nivelul vasului de toaleta, ori la stergere. In cazul in care sangele este inchis la culoare si amestecat cu materii fecale, ar trebui sa ne gandim la o sursa mai inalta de la nivelul tractului gastro-intestinal.

Prezenta fecalelor si umiditatea constanta pot duce la senzatia de mancarime anala, desi mancarimea nu este un simptom comun al hemoroizilor. Hemoroizii care au iesit pot reveni in canalul anal sau rect fara vreo interventie sau pot fi impinsi inapoi cu degetul, dar acestia s-ar putea deplasa din nou, cu urmatorul scaun.

Tromboza hemoroizilor debuteaza, de regula, cu durere intensa, care coincide cu momentul acut al trombozarii, si se mentine crescuta in primele 48-72 ore, urmand a incepe sa se remita din ziua a 4-a. Aproximativ 20% dintre pacientii care se confrunta cu hemorizii sufera, in acelasi timp, si de fisuri anale.

Mai putin frecvent intalnita este situatia in care hemoroizii care ies afara din anus nu pot fi impinsi la loc inauntru. Conditia poarta denumirea de incarcereare a hemoroizilor. Acesti hemoroizi pot fi privati de sange din cauza presiunii sfincterului anal, iar vasele de sange si pernele anale pot suferi din cauza ischemiei, lucru care duce la moarte tisulara. Acest fenomen necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Pentru a stabili nivelul de severitate al hemoroizilor interni, multi dintre medici folosesc urmatorul sistem de clasificare:

  • Hemoroizi de gradul I - hemoroizi care se proiecteaza la nivelul canalului anal si sangereaza deseori, dar nu exista prolaps
  • Hemoroizi de gradul II - hemoroizii care ies in exteriorul anusului si se retrag fara interventie (cu sau fara sangerare)
  • Hemoroizi de gradul III - hemoroizii care ies in exteriorul anusului si pot fi  impinsi inapoi numai cu degetul, neputandu-se retrage spontan
  • Hemoroizi de gradul IV - hemoroizii trombozati care ies in exteriorul anusului si nu pot fi impinsi inapoi, dar si hemoroizii trombozati care imping foarte mult mucoasa rectului prin anus.

In general, simptomele hemoroizilor externi sunt diferite de cele ale hemoroizilor interni. Hemoroizii externi pot fi resimtiti ca niste umflaturi in zona anusului si de obicei cauzeaza mai putine dintre simptomele intalnite in cazul hemoroizilor interni.

Situatia este explicabila prin faptul ca hemoroizii externi sunt localizati mai jos in canalul anal si au efecte reduse asupra functiei anusului, in special a sfincterului anal. Hemoroizii externi pot cauza probleme atunci cand apar cheaguri de sange in interiorul lor sau se trombozeaza.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate