Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hemoroizii externi trombozati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Hemoroizii externi trombozati

Hemoroizii reprezinta vase de sange dilatate, situate la nivelul peretelui rectal si anal, fiind deseori denumiti si pernute vasculare. Inflamatia acestora reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ce fac parte din patologia tractului digestiv inferior, fiind deseori inculpati pentru simptomele nespecifice de la acest nivel: durere, modificari ale tranzitului, sangerari.

Hemoroizii externi apar in distalitatea linei dentate si se dezvolta ca urmare a distensiei si inflamatiei sistemului venos de la acest nivel. Prin largirea acestora, se inmagazineaza o cantitate de sange care se trombozeaza, dand nastere hemoroizilor externi trombozati. Acestia pot avea o culoare rosie-violacee, prin suprimarea aportului de sange, iar ca simptomatologie, pacientul resimte o durere puternica, invalidanta.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauzele hemoroizilor trombozati
 3. Simptome
 4. Tratarea la domiciliu
 5. Optiunile chirurgicale pentru hemoroizii trombozati externi
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele hemoroizilor trombozati

Sus
 • o crestere a presiunii in abdomen, ce duce la scaderea intoarcerii venoase, in situatii precum sarcina, nasterea naturala, eforturile de defecatie, tusea cronica etc.
 • varsta inainatat, prin laxitatea structurilor de sprijin
 • tulburari de tranzit, cu precadere constipatia
 • abuzul de laxative: unele tipuri de laxative, supozitoare sau clismele care sunt in principal utilizate pentru constipatie sau diaree, prin efectul lor iritant
 • mobilitate scazuta sau lipsa totala a mobilitatii - in special pozitia prelungita in picioare sau in decubit (culcat)
 • unele produse alimentare, mai ales condimentele, alcoolul, cafeaua, ceaiul, etc. 
 • dietele sarace in fibre
 • efortul fizic intens sau repetabil poate provoca hemoroizi (echitatie, ciclism)
 • deshidratarea
 • elasticitatea scazuta a pielii in zona din jurul hemoroizilor 
 • afectiuni ale aparatului digestiv (hipertensiunea portala, varicele ano-rectale, bolile inflamatorii intestinale: colita ulcerativa, boala Crohn)
 • istoricul familial
 • obezitatea
 • in general, orice presiune excesiva exercitata asupra hemoroizilor interni, o congestie (retentie de sange), poate duce la aparitia hemoroizilor externi

Simptome

Sus

Prin tromboza acestora, care apare in urma unui eveniment specific, precum efortul fizic extrem, constipatia sau diareea sau o schimbare a dietei apare durerea. Aceasta este, de fapt, datorata distensiei rapide a pielii din pricina trombozei si edemului ce apar, poate fi manifesta timp de 7-14 zile si se remite odata cu remiterea trombozei. De asemenea, prin eroziunea pielii adiacente apar sangerari, acestea din urma fiind iritante pentru structurile adiacente. O igiena riguroasa este, astfel, deosebit de importanta pentru a preveni eventualele complicatii.

Se vor retine cele mai intalnite simptome ale trombozei hemoroizilor externi: durere acuta, sangerare, inflamatie.

Sangele este, cel mai adesea, rosu deschis si se poate observa la nivelul vasului de toaleta sau pe hartia igienica ori pe lenjeria intima.  

Tratarea la domiciliu 

Sus

 Managementul conservator se aplica, de prima intentie, in cazul hemoroizilor interni de grad I si a celor externi netrombozati. Acesta consta in bai calde, efectuate de 2-3 ori pe zi, o dieta bogata in fibre si un consum adecvat de lichide. De asemenea, pot fi folosite medicamente cu rolul de a schimba consistenta materiilor fecale, prevenind astfel iritarea zonei la defecatie. Pacientii isi pot administra analgezice topice si sistemice, precum si antiinflamatoare nesteroidiene. 

O igiena fizica riguroasa, precum si schimbarea obiceiurilor alimentare, sunt piloni importanti in tratamentul nechirurgical pentru rezolc

Optiunile chirurgicale pentru hemoroizii trombozati externi

Sus

Medicii recomanda de obicei o hemoroidectomie atunci cand tratamentul la domiciliu esueaza. De obicei, aceasta interventie isi propune sa anuleze recurenta patologiei, avand o rata ridicata de succes.

O interventie chirurgicala minim invaziva este reprezentata de plasarea unei incizii in jurul hemoroidului prin care medicul elimina numai cheagul de sange, nu si vasele de sange din hemoroid. Recurenta pare a fi legata de faptul ca vasele de sange raman intacte si la nivelul acestora pot sa apara noi inflamatii, care intretin procesul patologic.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate