Hemoroizii externi trombozati

Generalitati

Hemoroizii reprezinta vase de sange dilatate, situate la nivelul peretelui rectal si anal, fiind deseori denumiti si pernute vasculare. Inflamatia acestora reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ce fac parte din patologia tractului digestiv inferior, fiind deseori inculpati pentru simptomele nespecifice de la acest nivel: durere, modificari ale tranzitului, sangerari. 

Hemoroizii externi apar in distalitatea linei dentate si se dezvolta ca urmare a distensiei si inflamatiei sistemului venos de la acest nivel. Prin largirea acestora, se inmagazineaza o cantitate de sange care se trombozeaza, dand nastere hemoroizilor externi trombozati. Acestia pot avea o culoare rosie-violacee, prin suprimarea aportului de sange, iar ca simptomatologie, pacientul resimte o durere puternica, invalidanta.

Cauzele hemoroizilor trombozati

Simptome

Prin tromboza acestora, care apare in urma unui eveniment specific, precum efortul fizic extrem, constipatia sau diareea sau o schimbare a dietei apare durerea. Aceasta este, de fapt, datorata distensiei rapide a pielii din pricina trombozei si edemului ce apar, poate fi manifesta timp de 7-14 zile si se remite odata cu remiterea trombozei. De asemenea, prin eroziunea pielii adiacente apar sangerari, acestea din urma fiind iritante pentru structurile adiacente. O igiena riguroasa este, astfel, deosebit de importanta pentru a preveni eventualele complicatii.

Se vor retine cele mai intalnite simptome ale trombozei hemoroizilor externi: durere acuta, sangerare, inflamatie.

Sangele este, cel mai adesea, rosu deschis si se poate observa la nivelul vasului de toaleta sau pe hartia igienica ori pe lenjeria intima.  

Tratarea la domiciliu 

 Managementul conservator se aplica, de prima intentie, in cazul hemoroizilor interni de grad I si a celor externi netrombozati. Acesta consta in bai calde, efectuate de 2-3 ori pe zi, o dieta bogata in fibre si un consum adecvat de lichide. De asemenea, pot fi folosite medicamente cu rolul de a schimba consistenta materiilor fecale, prevenind astfel iritarea zonei la defecatie. Pacientii isi pot administra analgezice topice si sistemice, precum si antiinflamatoare nesteroidiene. 

O igiena fizica riguroasa, precum si schimbarea obiceiurilor alimentare, sunt piloni importanti in tratamentul nechirurgical pentru rezolc

Optiunile chirurgicale pentru hemoroizii trombozati externi

Medicii recomanda de obicei o hemoroidectomie atunci cand tratamentul la domiciliu esueaza. De obicei, aceasta interventie isi propune sa anuleze recurenta patologiei, avand o rata ridicata de succes.

O interventie chirurgicala minim invaziva este reprezentata de plasarea unei incizii in jurul hemoroidului prin care medicul elimina numai cheagul de sange, nu si vasele de sange din hemoroid. Recurenta pare a fi legata de faptul ca vasele de sange raman intacte si la nivelul acestora pot sa apara noi inflamatii, care intretin procesul patologic.