Durerile de spate - terapii alternative


Generalitati

Sus
Durerile de spate - terapii alternative

Durerile de spate sunt principala cauza care limiteaza libertatea de miscare a persoanelor cu varsta mai mica de 45 de ani. Potrivit statisticilor, 3 din 4 persoane manifesta dureri de spate, la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Printre metodele de tratament se regasesc: medicatia, autoingrijirea dar si interventia chirurgicala.

In tratarea durerilor de spate isi aduc contribuitia si terapiile alternative. Desi nu reprezinta un tratament curativ, terapiile alternative sunt utile pentru controlul si ameliorarea durerii. Institutiile medicale aproba utilizarea terapiilor alternative in cazul pacientilor a caror stare de sanatate nu se imbunatateste prin autoingrijire sau prin administrarea de calmante usoare.

Suferiti de dureri lombare cronice? In continuare veti afla care sunt terapiile alternative care va pot ajuta la calmarea durerii.

Manipularea spinala

Sus

Tehnica de manipulare spinala (a vertebrelor) presupune aplicarea unei forte controlate la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, in scopul repozitionarii vertebrelor. Presiunea asupra coloanei se exercita de catre specialist cu mainile sau cu dispozitive speciale.
Manevrele sunt realizate de chiropracticieni, specialisti in fizioterapie, osteopatii si specialisti in medicina conventionala. Practica a demonstrat ca manipularea spinala poate conduce la o ameliorare usoara spre moderata a durerii de spate. Aceasta ameliorare poate dura de la trei luni pana la un an.

Acupunctura

Sus

Aceasta este o metoda traditionala chinezeasca bazata pe teoria ca o forta vitala numita Qi, strabate corpul uman prin anumite canale (meridiane). Blocarea acestora cauzeaza boli si, implicit, manifestarea simptomelor acestora. Specialistii in acupunctura considera ca introducerea precisa de ace subtiri de-a lungul acestor meridiane poate debloca fluxul de energie Qi. Prin acest proces durerea va fi calmata si se va restabili sanatatea.

Studiile clinice au demonstrat ca, in prezent, acupunctura reala si cea simulata au avut rezultate la fel de bune (iar impreuna au fost mai eficiente) ca tratamentele conventionale pentru calmarea durerilor cronice de spate. Se fac in continuare cercetari pentru a se descoperi de ce acupunctura reala si acupunctura placebo au efect similar in alinarea durerilor lombare.

Yoga

Sus

Yoga este o practica indiana caracterizata prin combinarea exercitiilor fizice de intindere, flexibilitate, de forta musculara cu meditatia. Aceste miscari pot ajuta la eliberarea tensiunii musculare si reduc durerile de spate. Cercetarile au confirmat ca yoga diminueaza durerile, imbunatateste starea generala de sanatate si favorizeaza renuntarea la medicatie pentru durerile de spate. Pentru acest tip de dureri sunt recomandate tipuri speciale de yoga, stiluri blande, ca de exemplu, hatha yoga. Tipurile energice de yoga pot agrava simptomele.

Osteopatia

Sus

Osteopatia este o metoda de tratament in care practicienii actioneaza manual la nivelul muschilor si articulatiilor in scopul tratarii disfunctiilor si restabilirii mobilitatii si functionalitatii lor. Tehnicile pot include manipularea coloanei vertebrale, intinderi, presiune usoara si rezistenta. Potrivit studiilor aceasta terapie reduce semnificativ durerile lombare. Efectele pozitive pot dura cel putin trei luni.
Pentru a determina care este modul de functionate al acestui tratament si daca efectele pot fi resimtite pe termen lung sunt necesare realizarea de studii suplimentare.

Terapia cognitiv-comportamentala

Sus

Acest tip de terapie instruieste pacientul cum sa gandeasca si sa actioneze ca raspuns la durere. Scopul este de a invata sa faca fata mai bine durerii, sa gandeasca pozitiv, dar si sa depisteze si sa inlature sentimentele si comportamentele negative care pot bloca recuperarea.

Metode de adaptare la durere, cum ar fi tehnicile de relaxare, pot imbunatatii tonusul muscular si pot distrage atentia de la durere. Cercetarile pe grupuri mici de voluntari arata ca terapia cognitiv comportamentala poate fi eficienta in ameliorarea durerii lombare cronice. Efectele acesteia cresc atunci cand este asociata cu alte tipuri de terapii care sa abordeze aspectele fizice ale durerii.

Fizioterapia

Sus

Realizarea de exercitii fizice in scopuri terapeutice este de real ajutor in cazul durerilor cronice de spate, reducand si riscul restabilirii durerii. Medicul va poate consilia cu privire la exercitiile specifice, care vizeaza consolidarea anumitor grupe de muschi care sustin coloana vertebrala. De asemenea, exercitiile fizice de aerobic, stretching pot reduce rigiditatea in scopul imbunatatirii capacitatii de miscare si diminuarii durerii lombare.

Masajul terapeutic

Sus

Scopul masajului terapeutic este eficient pentru reducerea inflamatiei, pentru a relaxa musculatura si pentru a imbunatatii circulatia locala. Cercetarile au demonstrat ca masajul poate diminua durerea, depresia, anxietatea, dar poate imbunatatii si calitatea somnului. Tehnicile de masaj suedez, bazate pe un masaj profund asupra unor puncte tinta, au cel mai mare succes in diminuarea durerilor lombare.

Managementul interdisciplinar

Sus

Managementul interdisciplinar al durerii cronice combina toate aceste metode. Acesta are rolul de a controla si gestiona rezistenta la durere printr-o combinatie de:
- exercitii fizice;
- educatie privind riscurile si alternativele;
- psihoterapie, inclusiv invatarea unor tipuri de relaxare;
- consiliere profesionala in scopul reluarii vietii profesionale.

Potrivit studiilor recente, managementul interdisciplinar al durerii cronice poate fi la fel de eficient ca si o interventie chirurgicala asupra coloanei vertebrale in tratarea multor tipuri de dureri lombare.

Discutati cu medicul dvs. atunci cand doriti sa abordati tratamente alternative pentru durerile de spate. De asemenea, recomandabil ar fi sa solicitati doar ajutorul specialistilor cu experienta practica, astfel si rezultate favorabile in ameliorarea durerilor lombare vor aparea mai repede.
45666 vizualizari, 30 Iunie 2010

Citeste si

Arhiva
  • Durerea in gat Durerea in gat

    Generalitati Durerea in gat este disconfortul sau senzatia de iritatie la nivelul gatului care se agraveaza, de cele mai multe ori, la inghitire. Durerea de gat este principalul simptom intalnit in faringita (inflamatia faringelui sau a gatului). Deseori,...citeste mai mult

  • 5 tipuri de dureri asociate cu munca la birou si remediile lor 5 tipuri de dureri asociate cu munca...

    Generalitati Munca la birou este o cauza frecventa a mai multor tipuri de dureri instalate la nivelul muschilor, tendoanelor si al oaselor, agravate de tensiune si stres. Anual, milioane de oameni din intreaga lume acuza dureri de spate accentuate, aparute pe...citeste mai mult

  • Boli care ne iau fata de durere Boli care ne iau fata de durere

    La stomatolog Durerea este un simptom complex si cu multe aspecte. Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului....citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK