Depresia la barbati


De ce este importanta depresia la barbati?

Sus
Depresia la barbati

Inca din copilarie barbatii sunt invatati sa nu-si manifeste emotiile. Si pana de curand, chiar asa parea sa se intample. Asta deoarece, barbatii erau diagnosticati cu depresie de 10 ori mai rar decat femeile. Dar acum studiile sugereaza ca acestia se pricep foarte bine la a-si ascunde emotiile. Depresia la barbati a fost mult mai frecventa decat s-a diagnosticat.

Depresia cuprinde orice rasa, nivel economic, si varsta. In fiecare an, un procent insemnat din populatia de sex masculin este diagnosticata cu depresie. Numarul actual poate fi insa chiar mai mare deoarece identificarea depresiei la barbati este mai dificila. Iata cateva date de baza despre depresie.

O persoana prezinta un risc mai mare de a dezvolta depresie daca:
- a avut un episod anterior de depresie;
- are un membru in familie care sufera de depresie;
- are un venit scazut.

Depresia este mult mai frecventa la persoanele care sufera si de alte boli, cum ar fi:
- cancer;
- diabet;
- afectiuni cardiace;
- HIV;
- Accident vascular cerebral.

Cea mai serioasa consecinta a depresiei la barbati este suicidul. Si desi femeile sunt mai predispuse la a avea tentative de suicid, barbatii au un risc de patru ori mai mare decat femeile de a avea o tentativa reusita.

Ce este depresia?

Sus

Despresia este mai mult decat sentimentul de tristete. Depresia este o perturbare serioasa a felului persoanei de a gandi, simti si actiona.
In general, simptomele depresiei includ:
- pierderea energiei;
- probleme cu somnul si concentrarea atentiei;
- tristete si pierderea interesului pentru activitati placute;
- ganduri despre moarte sau suicid.

Aceste simptome ale depresiei pot dura saptamani sau luni la rand.
Intrucat femeile sunt de 10 ori mai frecvent diagnosticate cu depresie decat barbatii, simptomele descrise mai sus sunt de fapt simptomele „lor” de depresie. Este un lucru frecvent ca barbatii sa le prezinte si ei, dar semnele depresiei la barbati pot fi diferite. In loc sa para tristi, barbatii deseori devin iritabili sau agresivi, consuma mult alcool sau actioneaza riscant.

Deseori barbatii nu recunosc sau nu accepta ca au depresie si solicita ajutor si tratament pentru rezolvarea problemelor mult mai rar decat femeile. De asemeni, deoarece semnele depresiei la barbati pot arata diferit fata de femei, medicii pot trece cu vederea diagnosticul. Din aceste motive, depresia la barbati poate trece nediagnosticata si netratata.

Exista trei forme recunoscute de depresie:
- Depresia majora. In cazul depresiei majore, simptomele depresive interfereaza cu abilitatea persoanei de a munci, manca, dormi, si a se bucura de viata. Simptomele sunt serioase si dureaza pentru mai multe saptamani sau luni;
- Distimia. Distimia este o forma mai putin severa, dar mai persistenta de depresie;
- Tulburarea bipolara. In cazul tulburarii bipolare, episoadele de depresie alterneaza cu mania, o stare de „buna dispozitie” exagerata cu un potential mare pentru probleme serioase.

Dupa ani de cercetari, nu se stie foarte bine care sunt cauzele depresiei. Neurotransmitatorii prin care neuronii, de obicei, „vorbesc” unii cu altii la nivelul creierului, prezinta un dezechilibru important. De asemeni, unele zone ale creierului pot fi mai putin active in perioadele de depresie. Cercetarile in acest domeniu sunt in curs de desfasurare.

Cum poate fi prevenita depresia?

Sus

Nu exista nici un medicament, supliment alimentar sau planta care sa poata preveni aparitia primului episod de depresie. Dupa un prim episod de depresie, majoritatea pacientilor vor experimenta recaderi.

Dar recaderile pot fi prevenite sau intensitatea lor redusa prin:
- administrarea medicatiei antidepresive continuu, asa cum au fost prescrise de medic. Administrarea medicatiei intre sase luni pana la un an dupa primul episod de depresie previne revenirea simptomelor depresive;
- invatarea si practicarea tehnicilor de terapie cognitiva. Facute in mod corect, aceste tehnici pot fi la fel de eficiente ca si medicamentele antidepresive in prevenirea recaderilor;
- exercitiul fizic regulat si somnul suficient;
- evitarea alcoolului si a drogurilor de abuz.

Tratamentul depresiei

Sus

Exista tratamente eficiente pentru depresie. De fapt, mai mult de 80% dintre barbati raspund bine la tratamentul pentru depresie. Psihiatrul poate realiza un plan de tratament.
Acest plan pentru tratamentul depresiei poate include:
- antidepresivele. Medicamntele cel mai folosite in tratarea depresiei astazi sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei (IRSN). Aceste antidepresive cresc nivelul anumitor neurotransmitatori la nivelul creierului;
- psihoterapia. Multe tipuri de psihoterapie pot fi eficiente in tratarea depresiei. Terapia cognitiva, numita si terapie comportamental - cognitiva, si terapia centrata pe persoana sunt cele mai frecvente tipuri de psihoterapie folosite.

Informatii suplimentare despre depresia la barbati

Sus

Vechile credinte despre depresia la barbat sunt greu de zdruncinat: adevaratii barbati nu plang, barbatii au tot timpul control asupra emotiilor proprii. Dar este timpul ca oamenii sa constientizeze si altceva: o mare parte dintre adevaratii barbati fac depresie.
Pentru a fi un barbat adevarat fiecare trebuie sa se ingrijeasca de sanatatea sa. Cel mai bine este sa solicite ajutor si sa-si trateze depresia. Fiecare om merita sa se simta bine - iar cu tratament acest lucru este posibil in foarte scurt timp.
14290 vizualizari, 19 Ianuarie 2010

Citeste si

Arhiva
  • Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Depresia de iarna si nutritia...

    Ce este depresia de iarna? Termenii de "depresie de iarna" sau "tulburare afectiva sezoniera", descriu o forma de depresie care se manifesta in lunile de iarna. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii, iar principalele simptome sunt: -...citeste mai mult

  • Top 6 probleme de sanatate la barbati Top 6 probleme de sanatate la barbati

    Generalitati Conform statisticilor, la nivel mondial, se nasc mai multi barbati decat femei. Inca de la primele zile de viata si pana la batranete, femeile se dovedesc a avea o conditie medicala mai buna decat barbatii. In topul primelor 15 conditii medicale care...citeste mai mult

  • Modalitati de a preveni depresia prenatala Modalitati de a preveni depresia...

    Generaliati Depresia prenatala este o tulburare a starii afective care conduce la aparitia unor trairi de tristete si pierdere a sperantei in cazul femeilor care urmeaza sa aduca pe lume un copil. Teama de necunoscut, factorii biologici specifici sarcinii si lipsa...citeste mai mult